Hayvancılık Yapma Maliyeti, Kazançları ve Şartları 2023
Konu Başlıkları
Ülkemizin birçok kesiminde insanlar hayvancılık yaparak geçimini sağlamaktadır. Asna bakılırsa hayvancılık çok zor ve meşakkatli bir sektördür. Ancak en karlı iş kolu hayvansal ürelimdir. Yeterli emek, iyi bir fizibilite yeterli sermaye ve insan iş gücü ile girilebilen ver sürekliliği olan bir sektördür. Hayvancılık denildiği zaman tek bir seçenekten bahsedilmesi de doğru değildir. Çünkü günümüzde çok sayıda hayvan türleri ve hayvancılık alanında iş kolları bulunmaktadır. Bunlar;
- Büyükbaş hayvancılık
- Arıcılık
- Büyükbaş hayvan süt inekleri hayvancılık
- Mera hayvancılığı
- Solucan yetiştirmek
- İpek böcekçilik
- Sülük hayvancılık üretimleri
- Köpek çiftliği
- At çiftliği
- Tavuk, horoz, ördek hindi kaz gibi kümes hayvancılığı yetiştiriciliği
- Koyun keçi benzeri küçük baş hayvan yetiştiriciliği
Benzeri çok fazla hayvancılık alanlarından üretim modüllerin bulunmaktadır.
Hayvancılık Yapmak İstiyorum Ama Param Yok Ne Yapmalıyım?
Hayvancılık sektörüne girmek istiyor ama bunu için yeteri sermayeniz yoksa devlet teşviklerinden faydalanarak sektöre adım atabilirsiniz. Ancak hangi hayvan yetiştiriciliği yapmak istiyorsunuz öncelikle buna karar vermeniz gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti özellikle büyükbaş, küçükbaş kanatlı hayvancılığı gelişmesi için hibe desteği veriyor.
Bu destekle birlikte ülkemizdeki yetişen hayvan sayısının artması ve hayvancılık sektöründe dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor. Hibe desteği hem uzun zamandır hayvancılık sektöründe olanlar için hem de sektöre yeni atılanlar için ciddi manada faydalı oluyor. Hayvancılık için devlet tarafından verilen hibe desteği farklı programlar ile veriliyor. Gerekli şartları sağlayan kişiler hibe desteği programları dahilinden bu destekten yararlanabilirler.
Hayvancılık Yapmak İçin Ne Kadar Para Gerekli ve Aylık Kazancı Nedir?
Hayvancılık Yapmak İçin Ne Kadar Para Gerekli ve Aylık Kazancı Nedir bu konu başlığı hayvancık sektörüne göre değişiklik göstermektedir. Sektöre 100 bin lira ile de atılabilir 200 bin lira ile de atılabilirsiniz. Tamamen alacağınız hayvan sayısına ve çiftliğinizi büyüklüğüne göre de değişebilir. Bir de hangi hayvancılık alanına yatırım yapmak istiyorsanız, bu da doğrudan hayvancılık için gerekli sermaye ile doğrudan ilişkilidir.
Eğer büyükbaş süt inek ineği yetiştiriciliğine yatırım yapmak istiyorsanız hayvanlarınızdan elde ettiğiniz sütleri satarak para kazanabilirsiniz. Bu konuda aylık kazancınızı ne olacağı da belli olmaz. Çünkü elinizdeki ineklerin adedi ve günlük verdiği süt miktarları ile doğrudan ilişkilidir. Yani hayvancılık sektöründe size şu kadar gelir elde edebilir dememiz imkânsızıdır.
Bakımlarım beslenmesi vs. masraflarını düşerek karınızı hesaplayabilirsiniz. En fazla sermaye gerektiren hayvancılık türü büyükbaş hayvancılığıdır. Hem bu hayvancılık alanına devlet tarafından daha fazla destek verilmektedir. Hayvancılık sektörüne atılırken kâr zarar oranlarını iyi hesaplamanız gerekmektedir.
Hayvancılık Yapmak İsteyenlere Devlet Desteği
Hayvancılık Yapmak İsteyenlere Devlet Desteği verildiğinden yukarıda da bahsetmiştik. Hibe desteği adı altında farklı programlar ile verilen hibe desteği hayvancılık sektörünün gelişip kalkınmasına büyük ölçüde yardımcı oluyor. Bu hibe programlarından bir tanesi de besicilik kredisi olmaktadır.
Et amacı ile büyükbaş hayvancılığı yağan işletme ve çiftçilerin aylık yem, ilaç, aşılama, hayvanların sağlık kontrolleri, elektrik ve su gibi ihtiyaçlarını gidermek amacı ile verilen hayvancılık kredisidir. Hayvancılık sektörüne hibe imkânı sağlayan kurum KOSGEB’dir. KOSGEB hayvancılık sektöründe ticari faaliyette bulunacak girişimcilere veya KOBİ’lere %60 hibe desteği veriyor. Hibe desteği özellikle çiftlik kurmak isteyenler için cazip bir seçenek olmaktadır.
Hayvancılık Yapmak İçin İlk Önce Nereye Başvurmak Gerekir?
Hayvancılık Yapmak ve devlet teşviklerinden faydalanmak isteyenler Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvur yapmaları gerekmektedir.
Bakanlık tarafından onaylanan başvurular ise yatırımcıya bildirildikten 12 ay süre içerisinde tamamlanır. Ayrıca bu konuda bilgi sahibi olmak ve hayvancılık sektöründe profesyonelleşmek adına tarım ve hayvancılık kursları da bulunuyor bu kurslar sayesinde sektöre yeni atılacak olanlar aldığı eğitimleri le daha rahat ve kolay bir şekilde sektörüne adım atarak hayvancılık yapabiliyor.
Hayvancılık Yapmak Zor mu Zorlukları Nelerdir?
Asına bakarsanız hayvancılık sektörü çok kolay bir iş kolu değildir. Hayvanların beslenmesi bakımı benzeri konuları tek başınıza yapmanız imkânsızdır. Hele ki çiftlik kuracak olanlar için mutlaka birden fazla yardımcı olması gerekmektedir.
Neredeyse gün boyunca o hayvanlar ile uğraşmak ve beslenmesini iyi yapmanız gerekmektedir. Yeminden tutunda ilaçlamasına kadar tüm ihtiyaçlarını zamanında yapılmalı ve profesyonel olarak gerçekleştirilmelidir hayvanlar çok çabuk hastalanabileceğinden dolayı aşılamaları düzenli olarak yapılmalıdır. Bunlar daha gözde görülenler.
Daha işe atılınca yapmanız gerekenler olacaktır. Bunun için hayvancılık sektörüne adım atmadan önce konu ile gerekli araştırmalar yapmalısınız. Bu konuda size yardımcı olan hayvancılık kursları bulunmaktadır. Bunlara katılarak profesyonel bir hayvan bakıcısı olabilir ve şartları karşılamanız halinde hayvancılık sertifikası alabilirsiniz.
Hayvancılık Yapma İzinleri Nasıl Alınır?
Hayvancılık yapmak isteyenlerin en çok üzerinde durduğu konulardan bir tanesi de hayvancılık için gerekli izinlerin nasıl alındığıdır. Genel olarak baktığımızda il ve ilçe tarım ve orman müdürlüğünden almaları gerekmektedir.
Hayvancılık alanında işletme ve çiftlik kurmak isteyenler ise ilçe müdürlüklerine şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir. Hayvan pasaportu alarak daha sonra da işletme tescil belgesini alması gerekir. Tescil belgesi ise dijital ortamdan alınabilir. Tarım ve orman bakanlığının diğer sistemleri ile bütünleşmiş o olan sistemle tescil belgesi başvuruş yapabilirsiniz.
Hayvancılık Yapmak için Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir?
Söz konusu hayvan çiftliği kurmak istiyorsanız bunu için gerekli belge ve evraklar şunlardır;
- Sosyal güvenlik kaydının olması
- Kurmak istediğiniz çiftliğin tanıtan bir form doldurmanız
- İtfaiye raporu olması ve bunun ilgili kurumlara sunulmaması
- Kuracağınızı hayvan çiftliğinden en saz 50 kişiden fazla kişi çalışacaksa işletme belgesini olması. Ayrıca, işletmede çalışan hekim belgesini olması
- Hayvan çiftliği kurulacak yere ait bir arazi belgesinin olması ve bunu ilgili kurumlara sunulması
- Çiftlik kuracağınız yeri kiralamışsanız kira sözleşmenizin olması eğer arazi sizin ise tapunuzun olması
- Çiftliğinizi kapasitesi rapor halinde sunmanız gerekir
- Çiftliği daha önce kurmuşsanız izin belgesi almış olmalısınız
- Çiftlik ruhsatı almak için gerekli ücreti ödemiş olmanız
- Benzeri evrak ve belgeler istenir ancak ç hayvan çiftliği kurmak için gerekli olan belge ve evraklar başvurulacak kurumun taleplerine göre değişiklik gösterebilir.
Hayvancılık Yapmak için Gereken Malzemeler Nelerdir?
Hayvancılık yapmak için gerekli olan malzemeleri bakmak istediğiniz hayvan türüne göre değişiklik göstermektedir. Ama genel olarak baktığımızda;
- Hayvan yemlikleri, çiftlik aletleri, hayvan kaşıma makine veya aparatları,
- Dezenfekte havuzları,
- Hayvan besleme eşyaları
- Hayvan kontrol eşyaları
- Hayvan kovucular
- Hayvan sulukları
- Yemlik kilit sistemler
Benzeri donanımlar gerekmektedir. Büyükbaş hayvancılıkta süt inek besiciliği yapmak isteyenler için süt sağma makineleri de gerekmektedir.
Hayvancılık Yapmak için KOSGEB Destekleri Nelerdir?
Kosgeb tüm genç çiftçilerin hayvancılık alanında yapacağa tüm yatırımlara hibe fırsatları sunmaktadır. Hayvancılık kredisi başta olmak üzere farklı programlar ile hibe fırsatları sunan Kosgeb aynı zamanda mevcut çiftlik sahiplerine de destek olmaktadır.
Hayvancılık alanında KOSGEB ticari faaliyetlerin gösterilmesi durumunda yaklaşık 60 bin Türk lirası ile 370 bin Türk lirası arasında hibe desteği vermektedir. Aynı zamanda hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren tüm büyük ya da küçük çaplı işletmelerin pazarlama, depolama üretim, ihtiyaçlarda faizsiz kredi alımı konularında destek sağlamaktadır.