Yurtdışından Araba Getirme Şartları ve Vergisi Hesaplama 2023

Artan otomobil fiyatları, üst üste binen ve sonu uçağı olmayan vergiler derken otomobil fiyatları aldı başını gitti. Hal böyle olunca da insanların alım gücünün de giderek düşmesinin etkisiyle alternatif yöntemler hakkında araştırma içerisine girdiler. Bu yollardan en bilineni ve kulaklara en aşina olanı da Yurt dışından araba getirmek.

Çok sayıdaki araba almak isteyen insanlar Türkiye’ye resmi yöntemlerle otomobil getirmek istiyor. Fakat burada bulunan otomobiller ülkemize kayıtlı olmadığı için yabancı plakalı araçlar şeklinde kayıt altına alınabilmektedir. Yabancı plakalı araçlar Ülkemizde belirli kurallar kapsamında kalabilmektedirler. Peki, yabancı plakalı araba ne kadar kalabilir? Yerli plakaya çevirip kullanma şansınız var mı? Hepsini sizler için derledik.

Yurt Dışından Araba Getirme Şartları 2023

Yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalabilmesi, kara yolları denetleme müdürlüğü tarafınca belirlenen kurallar kapsamında mümkün olabilmektedir. Bu şartları karşılayan yabancı plakalı arabalar Türkiye’de ancak belirli bir süre dâhilinde kalabilirler. Yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalma süresi ilk dönemlerde 6 Ayla sınırlandırılmışken, yapılan düzenleme kapsamında bu süreyi 2 yıla kadar uzatabilmek mümkün kılındı. Yurt dışından araba getirmek için;

  • Geride bıraktığınız yılın en az 185 günü yurt dışında bulunmanız gerekiyor. İlgili süre pasaportunuz üzerinden kontrol edilmektedir.
  • Getirilen aracın kullanımı sahibi tarafınca yapılmak zorundadır ve başka bir sürücü kullanamaz.
  • Ülkemize geçici süreyle giriş yapan araçlar hiçbir şekilde satılamaz ya da kiralanamaz.

Yukarıdaki maddeler, gurbetçi olarak adlandırılan ve ülkemizin dışında bulunup yurdumuza giriş yapmak isteyen vatandaşları kapsamaktadır. Eğer aracı Türkiye’de sürekli olarak kullanmak isterseniz bu durumda da farklı etmenler devreye girmektedir.

Yurt Dışından Sıfır Araba Almak

Yurt dışından sıfır araba almak, ucuz olduğu için akla sık sık gelse de onu ülkemizde tescil ettirmek biraz meşakkatli. Yabancı plakalı her hangi bir aracı gümrük vergisiz bir şekilde satın alıp Ülkemizde tescil ettirmeniz imkânlar dâhilinde. Bu yöntemin adı yabancı plakalı araç alımı olarak adlandırılsa da kanındaki yeri gerçek ismiyle bedelsiz ithalat olarak adlandırılırmıştır. Şartları ise şunlardan oluşuyor;

  • Türkiye dışında 2 yıl süreyle yaşamış ve tekrar ülkemize ikametini taşıyarak Türkiye’de yaşayacak kişiler yararlanabilir.
  • Türkiye tarafından yurt dışına her hangi bir görevi yerine getirmek amacıyla gönderilen kamu çalışanları bu 2 yıl süreden muaftır.
  • Türk vatandaşlığına geçmek isteyen ve ikametini kalıcı şekilde Türkiye sınırları içerisine bildirecek kişiler için de 2 sene şartı aranmamaktadır.
  • Yurt dışında ikamet eden bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının vefat etmesi durumunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup Ülke sınırları içerisinde hayatlarını idame ettiren varisleri aracı getirebilir.
  • Bu şartları karşılayan her bir birey getirdikleri araçlara yönelik gümrükte vergi ödemezler. Fakat araçların KDV ve ÖTV gibi vergileri tahsil edilmektedir.

Eğer yukarıdaki şartlardan birini taşımıyorsanız gümrük vergisine tabii olacaksınız. Bu durumda ödeyeceğiniz vergiler de şöyle şekillenir.

Yurt Dışından Araba Getirmek için Vergi Hesaplama 

  • 600 cm3 silindir hacmi olan ve vergi dışındaki satış rakamı 70 bin TL’ye kadar olan otomobillerde %45
  • 1600 cm3 silindir hacmi olan ve vergi dışındaki satış rakamı 70 bin – 120 Bin TL’ye kadar olan otomobillerde %50, 120 Bin TL üzerindeyse %60
  • 1600 cm3 – 20000 cm3 silindir hacmi olan ve vergi dışındaki satış rakamı 170 Bin TL’ye kadar olan otomobillerde  %100
  • 20000 cm3 ve üzerinde silindir hacmi olan ve vergi dışındaki satış rakamı 170 Bin TL’ye kadar olan otomobillerde  %160

Oranında bir ÖTV vergisi ödemeniz gerekmektedir. Ayrıca, ÖTV’yi ödendikten ve otomobilin bütün fiyatı hesaplamaları yapıldıktan sonra ortaya çıkan rakam üzerinden ek olarak bir de KDV ödemektesiniz.

Benzer İçerik: Yurtdışından vergisiz eşya getirme

Yurt Dışından 2. EL Yabancı Plakalı Araç Almak

Yurt dışından 2. el yabancı Plakalı Araç Almak güncel mevzuatlar kapsamınca mümkün değildir. Güncel mevzuata göre ülkemize sadece mevcut model yılındaki sıfır otomobilleri ithal edebiliyoruz. Ayrıca şartlar bu kuralla da sınırlandırılmamış.

Ayrıca kilometresinin 350 Km’den düşük olması ve daha önce plaka takılmaması şartı aranmaktadır. Fakat istisnai bir durum var. O da ikinci el klasik otomobil ithal edilmesi. Eğer beğendiğiniz araba 50 yaşından daha fazlaysa ÖTV, KDV kuralları kapsamında aracın ülkemizde tescil edilmesini sağlayabilirsiniz.

Engelli Raporu ile Yurt Dışından Araba Getirme

Ülkemiz kanunları kapsamınca engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak adına ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ödemesi yapılmadan otomobil alma imkânı sağlamaktadır. Engelli vatandaşların yurtdışından ithal araç getirmeleri son dönemlerde daha da kolay bir yapıda büründürüldü. 

Önceden ithal edilen engelli araçlar 10 yıl boyunca yurt içinde satılabilirken günümüz şartlarında 3 yıla kadar düştü. Yani, aracı getirip 3 yıl kullanıldıktan sonra Türkiye’de satabilirsiniz. Engelli raporu yardımıyla araç getirmek içinse şu şartları taşımanız gerekmektedir;

  • Edinmiş olduğu sağlık raporu içinde okunaklı bir şekilde “H sınıfı ehliyet alabilir ve özel tertibatlı araç kullanabilir” maddesinin bulunması gerekli.
  • Eğer % 90 üzerinde sağlık raporunuz var ise özel tertibatız araç almanız mümkün.
  • İthal edilerek alınacak ÖTV indirimli otomobillerde KDV dışında MTV ve Gümrük Vergisi indirimi de yansıtılmaktadır.

Benzer İçerik: Yurtdışından telefon getirmek

Çift Vatandaşlar için Yurtdışından Araba Getirme

Çift uyruklu olan ve Türk vatandaşları hariç tutulmak şartıyla, belirli bir süreyle çalışmak ya da öğrenim görmek maksadıyla gelen Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan yabancıların ülkelerinde adlarına kayıtlı kişisel kullanıma mahsus araçlarına geçici bir süreyle Türkiye’de kullanmak üzere geçici ithalat belgesi verilir. Bu taşıtlar öğrenim ya da çalışma süresi içerisinde ülkemize giriş yapabilmektedir.

12 Yorum

  1. Merhaba
    Ben 2018 yilinda yeni bir nissan micra 1000 kubik motor normal luks degil 12,000 euroya
    4 yildan beli kulaniyorum ne kadar Gümrük ne kadar ÖTV si cikabilir yada
    izine getirirken gerirsem 2 yil türkiyede garacimda kalsa ne kadar gümuk cikar
    yani araba 2 yil türkiyede kalirsa 7 yasinda oluyor .
    ayrica %80 Özürlyüm Yürümekle sorunum bir faydasi olurmu
    bilgi verirseniz sevinirim
    simdiden tesekür ederim.

  2. ABD de 29bin dolar olan 2021 Honda Accord Sport 1.5T CVT benzinli aracı Türkiyeye herşey dahil ne kadara getiririz?

  3. Merhabalar,

    Ahmet ve Mustafa Bey’lere katılıyorum. Bu soruların cevabını bir türlü bulamıyoruz. 2017 model arabam var ve seneye yurda dönüş yapacağım. Bu değer nasıl hesaplanacak? Kime sorsak ses çıkmıyor.

    1. Aydin bey, biraz tecrubelerime dayanarak bildiklerimi cevaplamaya calisayim. Yurda donus yaptiginizda aracinizi gumrukte , gumruk islemlerini takip edecek herhangi bir gumrukcu ile anlasip o kisiye butun belgelerinizi teslim ettikten sonra islemlerin bitmesini yaklasik 1 hafta beklersiniz. Gunrukcunuzun talimati dogrultusunda gerekli kurumlara gidip odenmesi gereken islemler olacak bunlar:
      Aracin Ötv sidir. Ötv yi hesaplarken aracin extralarida hesaba katilir. Örnegin acik tavan, otomatik vites, cant,deri koltuk,klima… butun bunlar ust uste toplanirbaracin degeri uzerine gelicek extra deger ile birlikte , Turkiyedeki sifir deger uzerinden Ötv hesaplanir. Ötv ve aracin ciplak satis fiyati toplanir Kdv turari hesaplanir su an sanirim % 18 olmasi gerek. Ornek vermek gerekirse diyelimki araciniz maximal 1.6 motor Gucune sahip 2017 model Volkswagen Golf. Araci sizin orada kac paraya aldiginizin hic onemi yok. Bu aracin Turkiyedeki sifir satis fiyati 30.000 euro.

      Gumruk islemlerinde oodeyeceginiz rakam takriben soyle olacaktir.
      Kdv tutari 5.500 euro
      Otv tutari 11.500 euro
      Gumrukcu maliyeti 250 euro
      Plaka masraflari 250 euro.
      Toplam 17.500 euro oderseniz elinizdeki araci Turkiyeye ithal etmis olursunuz fakat burada size uygulanacak bir indirim soz konusi var. Arac uzun zamandir sizin adiniza kayitli oldugu icin beraberinizde Turkiyeye donusunuzde yaklasik olarak 2500 euro gibi bir vergi indirimi soz konusu olacaktir.

      Sonuc: aracinizin yurt disindaki degeri 8000 euro , Turkiyeye maliyeti toplam 23.000 euroyu bulacaktir.

      Tavsiye: Bulundugunuz ulkeden sifir arac alip ornegin 1.0 benzinli yeni VW golf. bu araci avrupa birligi disina export yapcaginizi soyleyip plaka almicsksiniz. Aracin kdv sini ve diger otv vergisini odemiceksiniz. Ciplak degeri yaklasik 17.000 euro uzerinden aldiginizi farzedelim. Container ile turkiyeye diyelimki izmir likanina getirdiniz. Bunun maliyeti size en fazla 1000 euro olacaktir. Turkiyede gerekli gumruk islemleri sonucu aracin size toplam maliyeti 36.000 euro olacaktir. Turkiyede su anki degeri bu aracin 40.000 eurodur.
      Planli sekilde yapabilirseniz kucuk bir kar marji olacaktir. Pandemi dolayisiyla Turkiyede sunan arac alimlarinda en az yarim sene sira beklenmekte bunuda eklemek istedim. Kolay gelsin

      1. Üstteki bazı önemli bilgiler doğru değil!!!!
        Ödenecek vergiler, aracın yıl yaşına bağlı olarak amortisman düşüldükten sonra hesaplanıyor (sıfır fiyat üzerinden hesaplanmıyor!!!)

        1. Soylediginizin dogru olmasi gerektigine yuzde yuz inaniyorum. Ama problem bu bilgiye hic bir yerden net bir sekilde ulasamiyorum. Mevzuat bile bir orneklendirmeye sahip degil.

          Bu isin tam dogrusunu nasil ogrenecegiz bilginiz var mi ?

        1. Bu konuda ben de bilgi almak istiyorum. Cunku benim 2017 model Volvo xc90 aracim var. Bu araci ikinci el aldim iki sene once. 67.500 Avustralya dolari odedim. Vergileri de 2.500 Avustralya dolari. Yani bana toplamda 70.000 Avustralya dolarina mal oldu. Bu arabayi ben 2 senedir kullaniyorum. Turkiyeye kesin donus yapacagim ve cifte vatandasim. Nekadar ve ne odemem gerekiyor. Konsolosluk bana naklihane belgesi veririz esyalarinizi vergi odemeden goturursunuz dedi. Arabayi sordum “cifte vatandaslar kafalarina gore gidip gidip yeni araba getiriyor diye cifte vatandaslara yok oyle bi hak dedi”. Simdi bu yorumlari okuyunca kafam karisti. Biri bana da aciklarsa memnun olurum. Sir gibi saklaniyor nedense bu cevap.

  4. Guzel bir soru Mustafa beye katiliyorum. Turkiyeye kesin donus yapacam yakinda inşallah. 2019 veya 2020 bir arac düşünüyorum. Ne gibi asamalar veya nasil bir hesaplama yapmam lazim. Mesala wv tiguan 2.0
    2020 model bir arac bana tc plaka takili halde bana kaca mal olur merak ediyorum.
    Saygilar
    Iyigunler

    1. Ahmet bey merhaba.
      Sorunuzun cevabını bulabildiyseniz benimle de paylaşmanın mümkün mü? Tam olarak aynı durumdayız. Hatta ben de WV Tiguan düşünüyordum.
      [email protected] mail adresime cevap atabilirseniz çok çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürker.

    2. Ahmet bey 2019 -2020 arac almak mantikli degil. Alacaginiz aracin otv si kdv si hem ikamet ettiginiz ulkede zaten odenmis. Extra olarak Turkiyeye gelisinizde tekrar odemeniz gerekicek. Bulundugunuz ulkede araci avrupa birligi disina export yapacaginizi beyan edip belirli kurumlardan kalan vergileri geri alabilirsiniz fakat bu tatmin degildir. En iyisi sifir arac almak olacaktir. Araci alirken plaka istemiyorum diceksiniz ve araci yurt disina ihracat edeceginizi belirtmeniz gerek. Sonrasi container , gemi ile veya tir ile araci turkiye sinir kapisina getirip islemleri yapmak olacaktir.

  5. merhaba,
    yurtdisinda yerlesik kisiler turkiyeye kesin donuste permi hakki olarak arac getirebiliyor.
    bununla ilgili hibciryerde detay yok.

    araba makisimum kac yasinda olabilir?
    araba yeni degilse yada 2-3 senelik ise, OTV ve FOB degerleri uzerinde bazi idnirim oluyor.
    ornek.: arac 2021 is ise FOB 100 bin lira ise, orne2 OTV %50
    ama arac 2019 ise, FOB degeri daga dusuk kabul ediliyor ve her sene icin bir indirim oluyor. bu indirim hesabi nasil yapilyor.

    iyi gunler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu