Avukat Ne iş Yapar Nasıl Olunur? 2023

Hukuk, toplumsal yaşamın düzenlenmesinde yararlanılan bilimsel bir disiplindir. Avukatlar da Hukuk Fakültelerinde eğitim alan meslek mensuplarıdır. Gerçek ya da tüzel kişilerin hakları savunulacağı zaman avukatlara gereksinim duyulur.

Avukat Olma Şartları Nelerdir?

Hemen hemen herkesin merak ettiği konulardan biriside budur. Bu meslek mensupları Hukuk Fakültelerinde okur. Avukat olma şartlarından biri de Türkiye Cumhuriyetine kayıtlı olunması gereklidir. Avukatların stajını bitirmiş olması ve belgelerinin bulunması gerekir. Kişiler arası uyuşmazlıklarda yasalar devreye girer. Bireyler arasındaki sosyal ilişkilerde ya da kurumlarla bireylerin ilişkilerinde kanunlara göre hareket edilmesi gerekir.

Kişi ya da kurumlar arasında ortaya çıkan uyuşmazlıklar söz konusu olduğunda problemin yasalara uygun olarak çözümlenebilmesi için hukuk yoluna başvurulur. Avukat olarak adlandırılan meslek mensupları da sanık ya da mağdurların haklarının savunulması için görev alır.

Avukat Nasıl Olunur?

Avukat olmak isteyen bireyler öncelikle Hukuk Fakültelerini tercih etmek zorundadır. Avukatlık mesleği, kamu hizmeti olarak kabul edilmesinin yanında serbest meslek olarak da tanımlanır. Avukat olmak isteyenlerin bu alanda eğitim alması gerekirken bazı durumlarda mesleği icra etmek mümkün olmaz. Mesleğe kabulde engel teşkil eden kriterler şunlardır:

  • Kasten suç işlemek ve 2 yıldan fazla süre ile hapis cezası almış olmak
  • Devletin güvenliğine zarar verecek nitelikte suç işlemek
  • Anayasal düzeni bozacak türde suç işlemiş olmak
  • Zimmet suçu
  • İrtikap suçunu işlemek
  • Rüşvet suçundan hüküm giymek
  • Hırsızlık suçu
  • Dolandırıcılık, sahtecilik suçları
  • Güveni kötüye kullanma suçu işlemek
  • Hileli iflas suçu işlemek
  • Kaçakçılık suçu
  • İhaleye fesat karıştırma suçu

Avukat Çalışma Saatleri Nelerdir?

Sorusu birçok kişi için merak edilenler arasında yer alır. Serbest meslek olarak kabul edilen avukatlık için mesai saatleri dava yoğunluğuna bağlı olarak çeşitlenir. Avukatlar belirli bir mesaiye bağlı olarak çalıştıklarında 8.80 ile 17.30 saatleri arasında çalışır. Kamu sektöründe ya da özel kuruluşlarda avukatlık yapanların mesai saatleri belirlidir.

Bunun yanı sıra kendi ofisinde çalışan avukatların mesai saatleri için belli bir zaman belirtmek zordur. Bu durumda avukatın inisiyatifinde bir çalışma düzeni mümkün hale gelir.

Avukat Olmanın Zorlukları ve Kolaylıkları Nelerdir?

Suali de bu mesleği tercih edecekler açısından cevaplanması gerekenler arasındadır. Avukat olmak isteyenlerin analitik bir düşünce yapısında olması gerekir. Öncelikle Hukuk Fakültesi’ni bitirmek ve stajını yapmış olmak da koşullar arasındadır.

Etkili konuşma kabiliyeti ve ikna yeteneği güçlü olan kişilerin meslekte başarı elde edebilmesi daha olasıdır. Problem çözme becerisi yüksek insanlar ve analiz kabiliyetine sahip olanlar bu meslekte daha başarılı olabilir.

Avukat Maaşları Ne Kadar?

Araştırıldığında ise mesleğe yeni başlayanlar ile tecrübeli avukatlar arasında kazanç yönünden belirgin farkların olması kaçınılmazdır. Stajyer bir avukat asgari ücretle işe başlar. Kamu sektöründe görev yapan bir yıllık avukatın maaşı 8,580 TL’dir. Avukatın hizmet yılına bağlı olarak maaşta artış olurken serbest çalışan avukatlar için kazanç oranları da değişiklik gösterir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu