Sigorta Acentesi Açma Maliyeti, İşlemleri ve Şartları 2023

Günümüzde sigorta acentesi açabilmek belirli bir maliyeti oluşturuyor. Kişi kendi kurumunu açabileceği gibi var olan bir şube üzerinden de bu işkolunda faaliyette bulunabilir. Günümüzde sigorta acenteliği yapmanın kişiye kazandırdığı olumlu yanları da bulunuyor. Sigorta acentesi olmak isteyen bir kişinin şubelik başvurusunda bulunabilmesi için teminat mektubu bulundurması gerekiyor.

Resmi bir şube ise SEGEM adı verilen belgenin başvuru sırasında iletilmesi gerekiyor. Bu sırada teminat olarak en az 10.000 TL ipten başlayarak 25.000 TL’ye ulaşan bir rakamı da ödenmesi gerekiyor. Günümüzde 2022 yılı itibariyle sigorta acentesi açmak isteyen bir kişinin ortalama maliyeti 100.000 Türk lirasını bulabiliyor.

Sigorta Acentesi Açmak Mantıklı ve Karlı Mıdır?

Sigorta acentesi açmak isteyen bir kişinin en çok merak ettiği konu bu sürecin mantıklı olup olmadığıdır. Öncelikle bayilik açma bedelleri yüksek olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu süreçte kişi kazandıracak olan avantajı ise farklı bir sigorta şirketi ile anlaşmaya gerek olmayacaktır.

Şirket poliçesi firma tarafından kesilebiliyor olunacaktır. Sigorta acentesinin karı %8 ile %30 arasında farklı olabiliyor. Şubenin bulunduğu kuruma yaptığı anlaşmayı ve komisyon oranına göre bu farklılaşabilir. Komisyon oranları %50’den başlıyor %80’e ulaşabiliyor.

Şube açmak istendiğinde bu daha kolayken sigorta acentesi açmanın maliyeti daha yüksek oluyor. Sigorta acentesinden kazanılacak olan para muhakkak ki yeteneği ve bu alandaki deneyime bağlı olarak değişir. Türkiye şartlarında en az 4.500 TL’den başlayarak 8.300 TL’lere kadar kazanç alabilmek mümkün oluyor.

Sigorta Acentesi Açmak İçin Ne Kadar Para Gerekli ve Aylık Kazancı Nedir?

Sigorta acentesi açmak isteyen bir kişinin en az 25.000 TL’si bulunmalıdır. Bu minimum tutar olarak günümüzde hesaplanmıştır. Şube adı üzerinden acenta başvurusunda bulunacak olan bir kişinin 8.000 TL sermayeye ihtiyacı bulunur. 2022 yılında bir sigorta acentesi açmak isteyen kişinin 100.000 TL sermayeye ihtiyacı bulunacaktır.

Sigorta acentelerinin kazancı sigorta branşına göre değişiyor. Bu rakam ile komisyon oranları %1 ile 15 arasında farklı olabiliyor. Trafik sigortalarında bu durum %11 yıl içindeki 3 milyona yakın bir trafik poliçe işlemi yapıldığında sigorta şirketi aracılığı ile 330.000 TL komisyon alınabiliyor. 

Sigorta Acentesi Açmak İçin İlk Önce Nereye Başvurmak Gerekir?

Sigorta acentesi açabilmek için SEGEM belgesine sahip olmak gerekiyor. İki günlük verilecek eğitim sonrasında sertifika alınıyor. 4 farklı oturumdan oluşuyor. Yılın belirli dönemlerinde yapılıyor. Her ilde bu sınavlar farklılaşıyor. Farklı yıl içerisinde farklı tarihlerde illere göre uygulanabiliyor. SEGEM 5 yıllık ruhsat ve yenileme tarihi esas alınarak uygulanıyor.

SEGEM belgesi alındıktan sonra sigorta acentesi başvurusu yapılabiliyor. Şubelik açılabiliyor. SEGEM belgesi almak isteyenler ilk kez sınava girecekleri zaman ilgili bankaya 181 TL ödüyor. Daha önceden sınava girmiş fakat başarısız olmuş olanlar 109 TL ödüyor. Sistem üzerinden online kayıt işlemi tamamlanabiliyor.

Sigorta Acentesi Açma İzinleri Nasıl Alınır?

Sigorta acentesi açmak istemekte olan kişinin bir kişinin tüzel ya da gerçek kişi olarak belirli izinlere sahip olması gerekiyor. Aranmakta olan koşullar arasında şunlar yer alıyor:

  • Kişinin TC vatandaşı ve üniversite mezunu olması gerekiyor.
  • Ön lisans bölümünden mezun olan bir kişinin en az 24 aylık mesleki deneyimi bulunmalı
  • Lisans bölümünden mezun olanlar için ise bu süre 18 ayı kapsıyor.
  • Herhangi bir şekilde suç işlenmemiş kanunlara aykırı bir suçta bulunmamış olması
  • Fiziken ve zihnen bu mesleği yapmasına engel olacak bir durum olmaması gerekiyor
  • SEGEM kurslarına katılarak sertifika sahibi olunmalıdır
  • Kişinin 50.000 TL altı limit olarak sermayesi bulunmalıdır
  • Başbakanlık hazine müsteşarlığından bu işi yapmaya uygun olduğunu belirten belgeye sahip olunmalıdır
  • Başvuracak olan kişinin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine başvuru yaparak izin alması gerekiyor.

Sigorta Acentesi Açma Ruhsatı Almak Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir?

Sigorta acentesi açmak isteyen bir kişinin dükkanı açma ruhsatına sahip olması gerekiyor. Bunun yanı sıra belirli belgelerin de teslim edilmesi gereklidir. Gerçek ya da hukuki kişi olarak yapılacak başvurularda gerekli evraklar bulunur.

Bu evraklar hukuki ya da gerçek kişi başvurusuna göre değişiklik gösterir. Acente açmak isteyen bir kişinin belirli evrakları bulundurması gerekiyor. İstenen belgeler arasında gerçek kişi için başvuru sırasında istenen belgeler şunlardır:

  • Kimlik kartı bilgileri ve kopyası
  • Vesikalık fotoğraf örneği
  • İkametgah belgesi
  • Ticaret sicil gazetesi bilgileri
  • Diploma sureti
  • Taahhütname
  • İletişim bilgileri
  • Sigorta şirketi sözleşmesi

Sigorta Acentesi Dükkanında Olması Gereken Malzemeler Nelerdir?

Sigorta acentesi dükkanında sigortacılık faaliyetlerinin sağlanabilmesi için bu alanda deneyimli olan uzman ve yetkili kişilerin çalışıyor olması gerekir. İşlemlerin yapılabilmesi için internet bağlantısı, ofis masa sandalyesi, bilgilerin online ortama da aktarılabilmesi ve işlemlerin sağlanabilmesi için masaüstü bilgisayar.

Gerekli görüldüğü noktada kullanılabilecek bir yazıcı ve fotokopi makinesi gerekir. Sigorta acentesi işletmeciliği home ofis olarak yapılamıyor. Açılacak acentenin sigorta şirketin merkezi ile birlikte bulunmakta olduğu bölgede hizmet vermesi gerekiyor. Şube ofislerinde farklı bir işle meşgul olunamaz.

Sigorta Acentesi Bayiliği Nasıl Alınır?

Sigorta acentesi açmak isteyen bir kişinin SEGEM belgesine sahip olması gerekiyor. Bununla beraber ön lisans bölümü okuyup bankacılık ya da sigortacılık mezunu olan bir kişi 24 aylık mesleki deneyime sahip olduğunda açabiliyor. 4 yıllık bir lisans bölümü bitirilmişse 18 aylık mesleki deneyim yeterli oluyor. 4 yıllık bankacılık ya da sigortacılık bölümü bitirilmişse lisans düzeyinde olması şartıyla mesleki bir deneyim aranmadan bayilik açılabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu