Tarım ve Hayvancılık Sektöründe Sağlanan Kredi İmkanları 2023

Tarım ve hayvancılık uygulamaları kapsamında verilen krediler şu anda 2023 yılı itibariyle yaklaşık olarak Türkiye’deki 42 ilde yayılım göstermektedir. Sektörlere bakıldığında kendi içerisinde 7 farklı sektörde yaklaşık olarak 400 bin TL’lik hibe verilmektedir.

Tarım ve Orman bakanlığı tarafından yürütülen bu çalışmalar hayvancılık alanında hem tarım alanında kişilerin rahatlıkla sahip oldukları tarım alanlarına ait yatırımlar yapabilmesini daha da kolay bir hale getirmektedir. Bu proje kapsamında 7 farklı sektörden söz ettik bu sektörlerin içeriklerine şimdi bakacağız.

Tarım ve Hayvancılık Alanında 7 Farklı Sektör

Devletin vatandaşlarına kolaylık olarak sağladığı ve bu tarım alanlarının daha da aktif hale gelmesini sağlayacağını düşünerek başlatmış olduğu bu faaliyetler TKDK tebliğleri çerçevesinde düzenlenmemiştir. Bu yönetmeliğe bakıldığında bu 7 sektör şu şekilde açıklanmıştır;

  • Öncelikle makine parkları adı verilen alanda bir mali yatırımlar yapılmaktadır.
  • Turizm sektörü de düşünülerek kırsal anlamda turizm ve bu alanlardaki reaksiyon faaliyetleri açısından da bir yardım söz konusudur.
  • Arı faaliyetleri arıcılık faaliyetleri ve arı faaliyetleri için kullanılacak her türlü ürünün temini işlenmesi ve paketlenmesi aşamalarının her bir kısmı için
  • Bitkisel üretimin teşviki amaçlı işleme ve paketleme faaliyetleri
  • Su ürünleri alanında her türlü yetiştiricilik faaliyetleri yenilebilen enerji tesislerinin bulunduğu alanlara da yine aktif olarak yardımlarda bulunur.
  • Katma değerli ürün adı verilen ve kişinin zanaat yaparken kullanmış olduğu tüm tarım ürünleri içinde yine niteliğinde yardımlarda bulunmaktadır.

Katma Değer Ürün Denilen Kategoride Hangi Ürünler Yer Alır?

Devletin hibe ve kredi imkanları sunduğu alanlardan biri de bu sektördür. Bu sektör içerisinde giren ürünler işlenmesi ile bilinirler. Buna örnek olarak verecek olursak; domates, salça yapımları, salça, bakliyat, tuz ve soslar, sabun ürünleri, gül suyu, pekmez ürünleri ve tuz bu kategoriye girmektedir.

Genel olarak hibe ve kredi yardımda bulunan sektörler bu şekilde verilmiştir ve bu sektörler içerisinde aktif olarak çalışan kişilere verilen bir krediyi ya da hibe imkanıdır.

Bu şartları karşılayan kişiler imkanlardan faydalanabilmektedir ve devlet bu kapsamda yaklaşık olarak %65 oranında kişilere destek sağlamaktadır.

2023 yılı itibari ile devletin vatandaşlarına sunmuş olduğu tarım ve hayvancılık Kredi imkanlarında alt ve üst limitler olarak belirli tutarlar açıklanmıştır.

Bu anlamda devlet yardımı ile kişi almış olduğu kredi geciken tutarları yönelik olarak bir indirimi uygulanmamaktadır. Yalnız bankacılar aracılığı ile bu özellikle Ziraat Bankası aktif olarak katılım göstermektedir. Belirli indirimler ve gecikme ve erteleme olanakları sağlanmaktadır.

Tarım ve Hayvancılık Sektöründe Hibe Paraya Başvuru Zamanı

Kişilere sağlanan bu imkan kapsamında yapılacak olan başvuru zamanları TDKT il koordinatörlüğü aracılığı ile açıklanmaktadır. Bu başvurularda internet sitesi üzerinden ön başvuru niteliğinde yapılabilmektedir. Bu siteyi takip ederek de güncel başvuru tarihleri hakkında bilgi alabilmektesiniz.

Hibe Verilen İller

Hem kredi olarak hem de hibe olarak yatırımcılara bir destek niteliğinde verilen tarım ve hayvancılık üzerine paralar yaklaşık olarak Türkiye’nin illeri içerisinde 17 ilde hibe niteliğinde verilmiştir. 42 ile hibe olarak verilen %65’inin bu hibe yardımlarından yararlandığı O iller ise şu şekildedir:

  1. Diyarbakır
  2. Erzurum
  3. Balıkesir
  4. Muş
  5. Ağrı
  6. Hatay
  7. Ardahan
  8. Erzincan
  9. Isparta
  10. Yozgat
  11. Kars
  12. Tokat
  13. Mersin
  14. Karaman

Bunun dışında kalan illerde %55’lik hibe yardımından faydalanabilir. Bunun belirlenmesi de şu şekilde oluşmuştur. Tarım alanlarında aktif bir şekilde faaliyet göstermek isteyen çiftçi başlangıç olarak 100 bin TL’lik bir yatırım yaparsa %65 dediğimiz, iller arasında bir hibe miktarından faydalanabilmektedir. Hibe oranlarının dağılımı illere göre yine bakanlıkça resmi sitesi üzerinden açıklanmıştır.

Başvuruların aktif olarak alındığı bu dönemde kişi kredi başvurularında 2 yıl geri ödemesiz bir şekilde 7 yıl süreli olarak tarım ve hayvan kredileri neden faydalanabilmektedir.

Ziraat Bankası’nın aktif olarak bu anlamda rol oynadığı bir banka olduğu düşünüldüğünde ilk başvuru yeri olarak o akla gelmektedir. Kişiler başvuru sırasında ellerinde bulunan hayvanların ya da ellerinde bulunması gereken hayvanların karşılığında başvurdukları merkeze sunabilecekleri ve ipotek getirebilecekleri bir malın bulunması gerekmektedir. Faiz oranlarına bakıldığında %5 ile 6 oranlarında bir değişim söz konusu olmaktadır.

Yıllık olarak verilen bu faiz oranları her yıl farklılık göstermektedir. Yine hibe edilen hayvanlar da bulunmaktadır bu hibe edilen hayvanlar içerisinde 300 koyun 30 bin hibe TL olarak 250.000 düve sunulmaktadır.

Hem hibe hem de kredi anlamında aktif olarak rol oynayan ve başvurulup dikkat edilmesi gereken kuruluşlar: Ziraat Bankası, Tarım kredisi faktörleri alanları kuruluşları, KOSGEB gibi kuruluşlar. Bu anlamda ön plandadır ve aktif olarak faaliyetlerini sürdürmektedirler.

Bu kredi ve hibelerin finansmanı anlamında da rol oynayan yerler yine Ziraat Bankası şubeleri, Tarım ve Orman müdürlükleri ve Tarım Kredi Kooperatifi alanları belirli oranlamalar ve miktarlar sunmaktadır.

7 yıl süreyle 2 yıl ön ödemesiz bir şekilde ve vade imkanları ile kredi almak isteyen kişilerin yapması gereken şeyler:

Öncelikle bir ödeme planına başvuruda bulunmalıdır ve bu ödeme planını mantıklı bir şekilde belirledikten sonra her yıl elde edilen verim ve tutarlar bildirilmelidir. Bunun üzerinden bir belirleme yapılır.

Çiftçinin kâr ettiği fark edilmişse 2 senelik geri ödemesiz kredi şartı ortadan kalkar. Belirli aylar içerisinde taksitlerini vermeye devam eder.

2023 yılı Ziraat Bankası Tarım ve Hayvancılık Sektöründeki Faiz Oranları

2023 yılı itibariyle Ziraat Bankasının aktif olarak katılım gösterdiği tarım ve hayvancılık sektöründeki senelik olarak bakıldığında %9 olarak bir maliyet bildirilmiştir.

Tarım alanlarında kullanılacak olan bulunan herhangi bir tarımsal makine ya da yemleme faaliyetleri ya da ekipmanlar içinde senelik olarak belirlenen faiz oranı %8 üzerinden değerlendirilmektedir.

2023 Yılı Hayvan Kredisi Veren Bankalar

2023 yılı itibari ile tarım ve hayvancılık sektöründe aktif olarak katılım sağlayacak olan kişilere hayvan kredisi veren Devlet bankaları ön planda olmak üzere şu şekildedir;

  • Ziraat
  • Halk Bankası
  • Şekerbank
  • Vakıf Bankası
  • Akbank
  • Türkiye Ekonomi Bankası
  • Denizbank
  • Odeabank
  • Finansbank

Tavsiye edilen tarım ve hayvancılık sektörüne giren kişinin alacağı kredi imkânlarının üzerinde devletin vermiş olduğu hibenin de birleştirilmesidir. Bu şekilde bir aktif faaliyet alanı oluşturmaktadır.

Sadece tek bir alandan maddi yardım alıp ilerlendiğinde işin uzmanları daha kısa süreli bir yatırım yapıldığını ve yatırım yapılan yerin çökme ve yıkılma ihtimalinin daha fazla olduğu, istenen verimin elde edilemeyeceği söylenmektedir.

Tarım ve hayvancılık alanında yatırım yapacağı zaman ön hazırlık anlamında iyi bir planın var olması ve bu planın yanı sıra uzun vadeli olarak ödeme imkânlarını bankalara giderek iyi bir şekilde konuşup ortak bir sonuca varılmasının daha uygun olacağını söylemektedirler.

Ayrıca devlet hibe miktarları içerisinde sadece hayvancılık ya da yemleme üzerinde değil de bu hayvanların faydalanabilecekleri her türlü araç, gereç ve sulama imkanları da kendisi temin etmektedir.

Ayrıca Kosgeb Çiftçi Desteği yazımızda KOSGEB tarafından verilen çiftçi desteğine dair detayları öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu