KOSGEB Desteklenen Sektörler ve Projeler Nisan 2023
Konu Başlıkları
KOSGEB 20 Nisan 1990 tarihinde 3624 sayılı kanununla kurulmuştur. KOSGEB’in amacı küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomiye katkı sağlamalarını, teknolojik alanda gelişmeleri ve aralarındaki rekabeti artırmaktır. KOSGEB sanayi ve Ticaret Bakanlığı doğrultusunda bir kamu kuruluşu olup, bünyesinde barındığı tüm işlemlere özel hukuk yetkisine sahiptir.
KOSGEB desteği alan KOBİ’ler rekabet alanında güçlenirler, teknoloji alanında ilerleme kaydederler, üretmiş olduğu yerli üretim ürünlerinde sektörler ve projelerin uluslararası pazarlarda satışa sunabilirler, markalaşma imkanına sahiptirler.
KOSGEB başvuru yapan insanlara daha iyi hizmet vermek amacıyla 2003 yılında alınmış karar doğrultusunda KOSGEB destekleri arttırılmıştır. Yaygın Olarak KOSGEB destekleri alanında hizmet veren merkezler aşağıdaki listede bulunmaktadır.
- Girişimcilik geliştirme merkezi
- Bölgesel ve yerel kalkınma merkezi
- Pazar araştırma ve ihracatı geliştirme merkezi
- Finansman merkezi
- Eğitim ve danışmanlık merkezi
- Ekonomik ve stratejik araştırmalar merkezi
- İşletme geliştirme merkezi
- Teknoloji geliştirme merkezi
- Tüm merkez ve detaylar için Kosgeb Kategorimize göz atın
KOSGEB’e olan başvurular ve halkın ilgisi sonucunda KOSGEB destekleri için kurulan merkezlerin sayısı çoğaltılmıştır. KOSGEB destekleri için yapılan başvuru talep formlarının sayısı azaltılmış, birçok destek karşılıksız verilmeye başlanmıştır. Öncelik olarak KOSGEB destekleri, teknolojik ürünler ve teknoloji ürün sistemleri geliştirmek isteyen, yeni üretimler yapmak isteyen KOBİ’lere ve genç girişimcilere verilmektedir.
KOSGEB ve üniversitelerin katkıları tarafından genç girişimcileri desteklemek ve hizmet sunmak açısından teknoloji geliştirme merkezleri (TEKMER) kurulmuştur. Günümüzde genç girişimcilere yaygın olarak hizmet vermektedir. TEKMER haricinde AR-GE çalışması yapan girişimci KOBİ’lere “ duvarsız teknoloji inkübatörü programı” desteği sunulmaktadır.
Kosgeb Özelleştirme Sosyal Destek Projesi 2023
KOSGEB tarafından girişimcilere sunulan özelleştirme sosyal destek projesi (ÖSDP), halk arasında oldukça rağbet gören bir ekonomik destek projesidir. Özelleştirme sosyal destek projesi’ nin girişimcilere katkıları sonucunda işsiz ve KOSGEB destekleri ile işletme mekânı açmak isteyenlerin gerekli beceri ve yakınlarının olup olmadığı rahatlıkla anlamak mümkündür.
KOSGEB özelleştirme sosyal destek projesi sayesinde işletme mekânı açmak isteyen girişimcilere iş planı, iş hakkında genel Bilgi ve başarı alanları hakkında desteklete bulunmaktadır. KOSGEB’ in halka hizmet açısından sunmuş olduğu bu projeden, herhangi bir nedenden ötürü işten çıkarılmış, ekonomik nedenlerden dolayı işsizlik sıkıntısı çeken ve işsizlik kaydını yaptırmış kişiler yararlanabilmektedir.
Kosgeb Fon Ve Sermaye Yönetimi (Finansman Destekleri)
KOSGEB tarafından girişimci KOBİ’lere finansal alanında destek verilmektedir. Verilen finansman desteği sayesinde KOBİ’ler finansal destek araçlarını rahatlıkla kullanabilecek, kredi ve teminat gibi alanlarda sorun yaşamadan kolaylıkla işlemlerini yapabileceklerdir. KOBİ’lere farklı finansman araçlarının kullanımı hakkında bilgiler verilmektedir. KOBİ’ler verilen bu bilgilendirme ve yönlendirmeler ile finansman konusunda herhangi bir sorun yaşamamaktadır.
Kosgeb Patent, Faydalı Model Ve Endüstriyel Tasarım Desteği
KOSGEB tarafından üretici olan KOBİ’lere sunulan en önemli desteklerden biridir. Verilen bu destek sayesinde KOBİ’ler üretmiş oldukları ürün hakkında patent alımı ve faydalı model belgesi alımlarında herhangi bir sorun yaşamadan KOSGEB desteği ile rahatlıkla belgelerini alabilmektedir. Ayrıca endüstriyel tasarım tescilli belgelerinde geri ödeme şartı olmadan KOSGEB tarafından destek sağlanmaktadır.
Ortak Kullanım Amaçlı Makine Teçhizat Desteği
KOSGEB tarafından verilen bu destek sayesinde birçok Kobi ürünleri ortak geliştirme kararı almıştır. KOSGEB tarafından verilen bu destekler sayesinde ortak üretim artmış ürünlerde kalite standartları yükselmiştir. KOSGEB tarafından KOBİ’lerin ortak ürün geliştirmelerine faizsiz geri ödemeli makine – teçhizat desteği vermektedirler.
Ayrıca ortak kullanımların çoğalması için ortak kullanım atölyeleri (ORTKA), ortak kullanım laboratuvarları (ORTLAB) ve ortak kullanım eğitim merkezleri( ORTEM) kurulup aktif olarak hizmet vermektedir. Makine destekleri için daha detaylı yazımızı okumak için burayı tıklayın.
Kosgeb Yerel Ekonomik Araştırma Desteği
KOSGEB tarafından yerel araştırmalar için işbirliği içerisine giren meslek kuruluşlarına, yerel ekonomiktir araştırma, yöredeki doğal kaynaklar, ekonomik durum, alt- üst yapı analizlerini yapılmasında ve bu tespitler sonucunda uygun yatırım alanları tespit edip ekonomiye katkı sağlanması sonucunda KOSGEB adı altında geri ödemesiz destek almaktadırlar.
Kosgeb Nitelikli Eleman İstihdamı Desteği
KOSGEB’İN KOBİ’lere vermiş olduğu destekler sonucunda teknoloji alanı yurt içi ve yurt dışı olmak üzere oldukça hareketlenmiştir. KOSGEB teknolojik ürünlerin daha verimli olması, teknolojik ürünlerin kalite standartlarının artması ve yurtiçi – yurtdışı pazarlarda rekabetin artması için nitelikli Eleman İstihdamı Desteği vermektedir.
Nitelikli Eleman İstihdamı Desteğinden yazımızdan detaylı yararlanmak isteyenler ayrıntıları okuyabilirler. İşletmelerinin elemanları fakülte veya 2-4 yıllık yüksekokul mezunu olmaları şartı aranmaktadır. Yüksekokul mezunu elemanlar için brüt asgari ücret’ in 4 katı tutarında, fakülte mezunu elemanlar için brüt asgari ücret’ in 6 katı tutarında KOSGEB desteği verilmektedir.
Kosgeb Altyapı ve Üstyapı Proje Destekleri
KOSGEB tarafından küçük ve orta ölçekli işletme sahiplerine verimliliğin artması ve rekabet alanında ilerleme kaydetmeleri için geri ödeme koşulu olmadan verilen desteğe altyapı ve üstyapı proje desteği denir. Bu KOSGEB Destekleri organize sanayi bölgeleri (OSB), endüstri bölgeleri (EB) ve Teknoloji geliştirme bölgelerinde (TGB) bulunan meslek kuruluşu, işletme ve girişimcileri için sunulmaktadır. Proje için verilen geri ödemesi KOSGEB destek oranları aşağıdaki listede bulunmaktadır.
- OSB ve EB bölgelerinde geçerli kuruluş, işletme ve girişimciler için verilen destek: gelişmiş yörelerde %60, normal yörelerde %70 ve kalkınma öncelikli yörelerde %80 olarak destek verilmektedir.
- KSS olan bölgelerde verilen destek: gelişmiş yörelerde %60, normal yörelerde %70 ve kalkınma öncelikli yörelerde %80 oranındadır.
- TGB içeren bölgelerde tüm işletme ve kuruluş bölgelerine %80 oranında destek verilmektedir.
Kosgeb Marka Oluşturma Ve Tanıtım Desteği
Marka Oluşturma Ve Tanıtım Desteği KOSGEB tarafından işletme sahiplerine geri ödemesiz olarak verilen destektir. İşletme sahipleri yapmış oldukları ürün hakkında göz alıcı bir marka ve ikna edici bir tanıtım hazırlamaları gerekmektedir. Bu sayede iç ve dış pazarlarda satış rekabeti artacak, uluslararası tanıtımlarda işletmenin adı sıkça duyulacaktır. Kosgeb örnek iş planları sayfamızdan kolayca sektörünüze uygun formları görebilirsiniz.
Kosgeb Millî Katılım Düzeyindeki Yurtdışı Fuarlara Katılım Desteği
KOSGEB tarafından işletme sahiplerine uluslararası pazarlara giriş ve yurtdışı Pazar sayısı arttırmak için verilen desteği kapsamaktadır. Bu destek sayesinde uluslararası ve yurtdışı pazarlarına giriş yapabilecek yeni ürün tanıtımlarına, teknoloji alanındaki bilgilere ve imaj logoları hakkındaki bilgilere sahip olabilirsiniz.
Ayrıca kendi işletmenizi yurtdışı ve uluslararası pazarlarda temsil edip, ülkemize ekonomik anlamda katkı sağlayabilirsiniz. KOSGEB tarafından milli katılım Düzeyindeki Yurtdışı Fuarlara Katılım Desteği işletmelere geri ödemesiz olarak sunulmaktadır. Bu konuda detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
Kosgeb İhracata Yönlendirme Desteği
KOSGEB tarafından işletme sahiplerinin ihracat alanındaki başarıları arttırmaktadır ve ihracata olan ilginin artması için verilen destektir. KOSGEB’in işletme sahiplerine vermiş olduğu bu destek sayesinde üretilen ürünler uluslararası pazarlarda yer alabilecek, firmalar arası rekabet artacaktır. KOSGEB tarafından verilen ihracata Yönlendirme Desteği işletme sahiplerine geri ödemesiz olarak verilmektedir.
Yurtiçi KOSGEB Bölgesel Fuarlarına Katılım Desteği
KOSGEB tarafından düzenlenen bölgesel ve sektörel pazarlara işletmelerin kalıtım sağlaması için verilen destektir. KOSGEB tarafından meslek kuruluşlarına ve işletme sahiplerine verilecek olan yurtiçi KOSGEB bölgesel fuarlarına katılım desteği geri ödemesiz olarak verilmektedir. KOSGEB tarafından verilen yurtiçi KOSGEB bölgesel fuarlarına katılım desteği en az 5.000( beş bin) metrekarelik alanlarda düzenlenen yurtiçi fuarlarda geçerli olmaktadır.
Kosgeb Yabancı Danışman Desteği Programı
KOSGEB tarafından işletmelere ve girişimcilere teknik ve idari konularda destek verilmesi ve herhangi bir konuda çözüm üretilmesi açısından verilen Desteğe denir. KOSGEB ve Hollanda yönetim danışmanlığı programı ile imzalanan protokol sonucunda KOSGEB işletmelerine ve girişimcilere ücretsiz destek vermektedir.
benim faydalı model patentim var ne tür desdekleriniz var kendi firmamı kursam