KOSGEB Uzaktan Eğitim ile Uygulamalı Girişimcilik Kursu

KOSGEB Girişimcilik sertifikası verebilmek için çeşitli eğitimler ve çalışmalar için kurslar düzenlemektedir. Bu çalışmalar kapsamında girişimcilere yeni güncel sorulardan da eğitim hayatında karşısına çıkabilecek sorulardan da karışık yönergeler hazırlamaktadır.

2020 yılından itibaren düzenlenmiş olan bütün kurslarda kurs katılımcıları belirli yönerge soruları dahilinde kursiyer olmaya hak kazanmışlardır. Bununla birlikte 2023 yılında da yeni güncel girişimciliğe dair mesleki ve hayat ile ikili birçok soru sorulmaktadır.  

Kosgeb, küçük veya büyük fark etmeksizin işletmelerin piyasada, ekonomide ve pazar yerlerinde olan verimliliğini, etkinliğini, uyumluluğunu ve rekabet gücünü arttırmak amacıyla kurulmuş olan bir kamu kurumudur. Kosgeb, belirtilen hizmetleri sizlere sağlamak adına ücretsiz olarak uygulamalı eğitimler sunmaktadır.

Sizlere sunulan eğitimlerde ise işletmeniz ve girişimleriniz için gerek tüyo gerek düzenleme ve yapmanız gereken bazı uygulamalar hakkında bilgiler verilmekte ve aslında sizlere bir harita oluşturulmaktadır.

KOSGEB Eğitim Soruları Ne Zaman Sorulur?

Uygulamalı KOSGEB Girişimcilik eğitimi için sorulan sınav soruları sözlü mülakat şeklinde veya yazılı olabilmektedir. Yazılı olan sınavların formatı test şeklindedir.

Bir kursa başvuruda bulunulan asıl kursiyer sayısının limiti aşıldığı zaman kursiyerler, sınav ile belirlenmektedir. Örneğin bir kurs için 15 kişilik sınıf açılması gerek ve başvuru da en fazla 15 kişi ise, bunun için sınav ya da ön görüşme yapılmamaktadır.

Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Başvurusu Nereye Yapılır?

Sizler de işletmenizin, girişiminizin iyi yerlere gelmesini istiyorsanız ve bu konuda profesyonel desteğe ihtiyacınız var ise zaman kaybetmeden Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne başvuru yapmalısınız ve derhal işletmeniz için çalışmalara başlamalısınız.

Başvurularınızı ise doğrudan kosgeb.gov.tr adresinden tamamlayabilirsiniz. Eğitimlere yüz yüze katılmak istemeniz durumunda duyurularda belirtilen eğitim tarihlerden en az 5 gün öncesine kadar başvurunuzu tamamlamanız gerekmektedir. Kosgeb’in resmi web sitesinde eğitimleri görüntüledikten sonra başvuracağınız eğitimin yanında bulunan “e-Devlet ile başvur” butonuna tıklayarak ardından gerekli yönlendirmeleri ve yönergeleri takip ederek kolayca Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine başvurabilirsiniz.

Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Online e-devlet Başvuru

Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine uzaktan katılmanızın sizlere katacağı farklı avantajlar olacaktır. Uzaktan, online olması sebebiyle herhangi bir gün bekleme ya da sıra bekleme gibi durumlar söz konusu olmayacaktır. Ek olarak ise kazanacağınız ömür boyu geçerli olacak olan girişimcilik belgenizi de doğrudan online olarak alabilecek ve hiç zaman kaybı yaşamayacaksınız. 

Başvuru için yapmanız gereken doğrudan e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra aşağıda paylaştığımız linki ziyaret ederek açılan pencerede sağ üst kısımdan “Yeni Başvuru” butonuna tıklayarak sıralı olarak kayıt aşamalarınızı geçebilir ve kaydınızı tamamlayabilirsiniz. Link: https://edevlet.kosgeb.gov.tr/UGE/Applications

Kosgeb Kurs Detayları Nedir?

Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Kursu, genel olarak sizlerin iş kurmanız ve işlerinizi yürütmeniz konusunda bilgilenmenizi ve tüm iş sürecinizde üstleneceğiniz sorumluluklar hakkında farkındalık yaratarak farklı iş süreçleri hakkında bilgilenmenizi de sağlayacaktır. Kursu tercih etmeniz gerek girişiminizden önce gerekse girişiminiz esnasında sizlere oldukça katkı sağlayacaktır. Kurs bitiminden sonra ise diğer kursları da inceleyecek ve katılmak isteyeceksiniz.

Kosgeb Eğitim Kursuna Kimler Katılabilir?

Kosgeb uygulamalı girişimcilik kursu için spesifik bir şart aranmamaktadır. Eğitimden, kurstan faydalanabilmeniz, kayıt olabilmeniz için sadece minimum olarak ilk okul mezunu olmak ve 18 yaşını doldurmuş TC vatandaşı olmak gerekmektedir. Sizler de kendi işinizi kurmak istiyorsanız ve bir sektöre farklılık sağlayacak bir girişim fikrine sahipseniz kesinlikle Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne başvurmalısınız.

Online, uzaktan eğitim olarak belirttiğimiz Kosgeb Girişimcilik Kursumuza katılmak sizlere bir noktada işlerinizden de uzaklaşmamanızı sağlayacaktır. Kısa süre içinde ve kolay bir şekilde uzaktan eğitimlere katılarak hem sertifika sahibi olabilecek hem de işletmenize farklı bir yol haritası çizebilecek bilgiye sahip olabileceksiniz.

Kosgeb Eğitim İşleyişi ve İş Planı

Kosgeb Girişimcilik Eğitimleri 3 aşamadan oluşmaktadır. İlk olarak katılacağınız Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminden sonra “Yeni Girişimci Desteği” adında hibe başvurusunu yapmanız gerekmektedir. İşletmenize, girişiminize hibe sağlandıktan sonra ise 3. aşama olarak işletmenin kurulması ve destek süreci gündeme gelecektir. 

Kosgeb Kursunun Eğitim Amacı Nedir? Ne Öğretir?

Kosgeb desteği bildiğiniz üzere küçük büyük işletme farkı olmadan girişimlerinize destek sağlama amacıyla kurulan bir kurumdur ve böylelikle sizlere sunulan eğitimler de işletmeniz için yapmanız gereken stratejik hamleler, iş hayatınıza bakış açılarınız ve yapmanız gerekenler hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır. Sizler de alacağınız eğitim ile birlikte işinizi uygun bir şekilde yönetebilecek ve eksikliklerinizi tamamlayabileceksiniz.

Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Sertifikası Nasıl Alınır?

Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılarak sertifikayı kazanmayı hak edebilirsiniz. Eğitimlere başvuru sürecini takip ederek gerekli yönergeleri tamamlayın ve eğitimlere katılın. Katılım sonunda ise tarafınıza sertifikanız sunulacaktır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken durum ise %80 katılım oranına sahip olmaktır.

Aksi durumda sertifika alamamanız söz konusu olacaktır. Ancak 15 kişilik sınıfa 16 kişi başvuruda bulunmuş ise, eğitim almak isteyen kişiler sınav ile belirlenmektedir. Sınav sonucu bağıl değerlendirme olup, en düşük not alanlar, eğitime yapamamaktadır.

Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Süresi Ne Kadar Sürer? 

Kosgeb uygulamalı girişimcilik eğitimi 4 modülden oluşmaktadır ve daha öncesinde toplam 70 saat süren eğitim süresi günümüzde 32 saate kadar düşürülmüştür.

  1. Modülde sizler katılımcı olarak birer girişimci olarak nitelendirileceğiniz için bazı girişimcilik özellikleriniz test edilir, sizlere sunulan senaryolar ile yaratıcılıklarınız incelenir.
  2. Modülde, Kosgeb iş planı kavramıyla beraber pazar araştırması, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı ve finansal planlar konusunda bilgilendirme yapılır.
  3. Modülde ise belirttiğimiz kavramların işletmenize yönelik olarak gerekli çalışmaları yapılmaktadır. Yapılan çalışmalarda hazırlanan rapor Kosgeb kredisi kazanmanız için kullanılacağından araştırmalarınıza oldukça özen göstermelisiniz.
  4. Modülde ise Kosgeb iş planının yazılması ve sunumda dikkat etmeniz gereken hususlar hakkında bilgiler verilerek eğitimler son bulmaktadır.

KOSGEB Girişimcilik Eğitimi Ders Saat Planı

KOSGEB Girişimcilik dersleri 4 iş günü içerisinde alınan ve haftalık olarak 30 saat ile sınırlandırılmış ders programıdır. İleri düzey girişimcilik dersleri daha yüksek saatler ile planlansa da maksimum iki ayı bulabilmektedir. Ancak KOSGEB Kurslarının temel ve orta düzeydeki girişimcilik dersleri dört gün ile sınırlandırılmıştır.

Girişimcilik alanında alınması gereken dersler “Girişimcinin iş fikri geliştirmesi, pazarlama, yönetim, iş planının projelendirilmesi” olarak 4 temel faktör üzerine yoğunlaşmaktadır. Ders devamlılığı yaparak 30 saati tamamlaması halinde ve dört günü başarı ile tamamlaması halinde kursiyerlere başarı sertifikası verilmektedir.

Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitim için Desteklenen Sektörler

Kosgeb Girişimcilik eğitimi için desteklenen sektörler sırasıyla;

  • Taş ve maden ocakçılığı imalatçılık
  • Elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme üretimi ve dağıtımı
  • Su temini, kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri
  • İnşaat toptan ve perakende ticaret
  • Motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı
  • Ulaştırma ve depolama
  • Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri
  • Bilgi ve iletişim
  • Finans ve sigorta faaliyetleri
  • Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler
  • İdari ve destek hizmet faaliyetleri
  • Kültür, sanat, eğlence, dinlenme ve spor

Son olarak ise diğer hizmet faaliyetleri desteklenmektedir. Detaylı bilgilere dilerseniz aşağıdaki linkten ulaşabilir ve daha detaylı bir görüntü elde edebilirsiniz. 

https://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/DesteklenenSektorler.pdf

Kosgeb Eğitim için Çıkan Sorular Genellikle Nedir? (örnek sorular)

Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılım sağlamak için kurum tarafından kişiler mülakata alınmaktadır. Yapılan mülakatlarda sizlerden teknik bilgiler istenmektedir. Aslında sizi tanımak, yapacağınız iş hakkında bilgi sahibi olmak ve bakış açısını test etmek adına sorular yöneltilir. Birkaç örnek vermek gerekirse;

  • Daha önce yaptığınız iş nedir?
  • KOSGEB’e kaç kere başvuru yaptınız?
  • Girişimcilik anlamı nedir?
  • İyi bir girişimcinin yapması gerekenler nedir?
  • KOSGEB hibesi size neden verilsin?
  • Destek alırsanız ne yapmayı düşünüyorsunuz? 
  • Diğer girişimcilerden sizi ayıran özellik nedir?
  • İflas yada batma durumunda önleminiz nedir?

Şeklinde sorular sorulmaktadır. Sizler ise mülakat esnasında kendinizden emin olmalı ve net cevaplar vermelisiniz. Başvuracağınız iş için gerekli çalışmaların yapmanız, sektörel araştırmaları tamamlayarak gerekli bilgi birikimine sahip olarak istikrarlı bir şekilde başvuru yapmanız durumunda mülakatlar sizi zorlamayacak ve kolayca eğitime katılım sağlayabileceksiniz.

KOSGEB Eğitim Hakkı Kazanmak İçin Ne Yapılır?

KOSGEB Eğitim hakkı kazanabilmek için ilgili kurs için başvuruda bulunmak yeterli olacaktır. Ancak İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illerde başvurular her zaman sınırı aşabilmektedir. Bu nedenle de bu illerde açılan kurslara illa ki sınav ve mülakat şartı getirilmektedir.

Aynı kursun uzaktan eğitim ile başka illere müracaatı da mümkündür. Ya da Kocaeli, Mersin vb. yakın illere başvuruda bulunmak da çevre illerdeki başvuru sayısını azaltacaktır. Bu sayede KOSGEB Başvurularında bir dengelenme söz konusu olacaktır.

KOSGEB Eğitimi için Test Nasıl Yapılır?

KOSGEB eğitimlerinin zorlayıcı bir yanı bulunmamaktadır. bu eğitimlere girişlerde de sınava tabi tutulan kişilere genellikle mülakat sorusu olarak açmak istedikleri iş yeri ya da projelerine dayalı bir girişimcilik soruları sorulmaktadır.

Test şeklinde olan sorular girişimcilik ilkeleri ile alakalıdır. Bu nedenle eğer başvuru için kalabalık bir ilde yaşayan bir kişi ise, açmak istediği iş yerinin projelendirme işlemini en ideal şekilde sunmalı ve bunu hem girişimcilik ilkelerine dayandırarak testlerinde hem de mülakatta gösterebilmelidir.

KOSGEB Girişimcilik eğitiminin tamamlanmasının ardından kişi kendi iş yerini açmaya hak kazanacaktır. Bunun ardından da devletten hibe destekleri alabilmek amacı ile başvuruda bulunabilmektedir.

12 Yorum

      1. Merhabalar, https://lms.kosgeb.gov.tr/ bu link e tıklıyorsunuz, sağ üst de giriş yap butonuna tıklıyorsunuz, açılan pencerede e.devlet üzerinden girişi seçiyorsunuz,TC Kimlik numaranızı ve şifrenizi girdikten sonra “Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” ve “İleri Girişimci Eğitimi” olarak iki seçenek var bunlardan hangisiyle ilgileniyorsanız onu seçtikten sonra ekranın orta kısmında eğitime başla seçeneğine tıklıyorsunuz, Bölüm 1: Girişimcilikte Temel Kavramlar olmak üzere 8 bölümden oluşan video ders kayıtları var, bunları düzenli olarak dinlerken her bölümün sonunda 10 adet sınav sorusu çıkıyor karşınıza onların en az %70 ini cevaplamanız gerekiyor videoları izlemeden ve soruları cevaplamadan bir sonraki bölüme geçemiyorsunuz, bu şekilde eğitimi tamamladığınızda eğitime katılım belgesi uygulamanın yönlendirdiği link üzerinden sisteminize geliyor, kolay gelsin inşallah

  1. Dgn işletmesinde 1yil içinde ortalama 320 gün çalışıldığı varsayımı altında günlük satış yönetimine göre 2019 yılı için ihtiyaç duyulan brüt işletme sermayesi ne olur. Tutarlar bin TL dir

  2. Kişinin kendisinin ve ailesinin geleceğini güvence altına almak amacıyla girişimçi olmaya karar vermesi hangi tür girişimcilik motivasyonun kapsamına girmektir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu