İş Kuran Engellilere Hibe Desteği Şartları 2023
Konu Başlıkları
KOSGEB, iş kurmak isteyen ve iş kuran engelli adaylara hibe desteği vermeye başladı. Söz konusu destek için KOSGEB, belli şartlar da aramaktadır. İş kuran tüm engelli girişimcilerin iş kurma aşamasındaki tüm masraflarını karşılayan KOSGEB, söz konusu destekler kapsamında hibe ve faizsiz kredi imkanı sunmaktadır. Kosgeb’in hibe ve faizsiz kredi desteği, sadece ilk kez KOSGEB’ten destek ve hibe alacak kişilere verilecektir.
Daha önceden KOSGEB desteklerinden yararlanmış olan kişiler ne yazık ki destek alamayacaklar. Kosgeb’in söz konusu destekleri için engelli raporu olan kişilere ek olarak bir kontenjan ayarlanmıştır. Söz konusu kontenjan, iş kurma desteği alacak olan tüm vatandaşlar tarafından kullanılabilecektir.
KOSGEB ve İşkur Engelli Desteğinin Özellikleri
Kosgeb iş kurmak isteyen girişimci engelli bireylere, hibe desteği ve faizsiz kredi imkanın sunmaktadır. 2023 yılında engelli raporu bulunan bireyler, Kosgeb desteklerinden, Kosgeb’in sunuş olduğu ek kontenjan ile faydalanabilecekler.
Kosgeb tarafından engelli bireylere ödenen hibe desteklerinin geri ödemesi talep edilmeyecektir. Hibe desteğine ek olarak kurulacak olan işletme büyüklüğüne göre ek faizsiz kredi desteği de verilebilecektir. Kosgeb’in engellilere vermiş olduğu söz konusu hibe ve kredi desteği tüm masraflarda kullanılabilecektir.
KOSGEB Engelli Hibe Desteğinin Kullanılabileceği Alanlar
Kullanabilecek masraflar, şirket kuruluş masrafları, tesisata harcanan giderler, kira gideri, altyapı gideri, depozito giderleri, ofis donanım harcamaları, makine giderleri gibi giderlerinin tamamı KOSGEB tarafından karşılanabilecektir. Söz konusu planlanan Kosgeb destekleri işletme giderlerinin %70’ini karşılayacak şekilde planlanmıştır. Hibe desteği alan kişiler işletmelerinin durumuna göre ek bir faizsiz kredi de alabilirler.
Kosgeb Engelli Desteğine Nasıl Başvurulur?
Kosgeb engelli hibe desteğine başvuru için birtakım şartlar bulunmaktadır. Söz konusu bu şartlar,
- 18 yaşını doldurmuş olmak ve T.C. vatandaşı olmak.
- En az %40 engeli olduğuna dair bir rapora sahip olmak.
- Detaylı iş planı sunmak
- Daha önce Kosgeb desteklerinden veya hibelerinden fayda sağlamamış olmak.
- 1 ay süren Kosgeb uygulamalı girişimcilik eğitimlerine katılıp, başarı sağlamak.
- Kosgeb girişimcilik eğitimlerinin en az %80’ine katılım sağlamak.
- Girişimcilik Sertifikasına sahip olmak
- Girişimcilik Sertifikası alındıktan sonra en geç 2 yıl içerisinde işletmenin kurulumunu tamamlamak
- İşletme kuruluşunda tüm masrafların girişimci tarafından karşılaması gerekir.
- İşletmenin söz konusu tüm harcamaları için fatura veya bir makbuz almak.
- Kosgeb desteklerine başvuran girişimcilerin 365 gün öncesine kadar aynı sektörde bir iş kurmuş olmaması gerekir.
- Devralınacak İşletmelerin üçüncü derece akraba olmaması gerekir.
- Güncel Engelli raporuna sahip olmak.
- Engelli raporunun sağlık kurulu tarafından alınmış olması gerekmektedir.
Yukarıdaki şartlara uyum sağlayan engelli girişimciler, Kosgeb desteklerine başvuruda bulunabilirler.
Kosgeb Engelli Hibe Kredi ve Destekleri Başvurularında Talep Edilen Belgeler
- Başvuru sahibine ait bir kimlik belgesi veya ehliyet fotokopisi
- Tam teşekküllü bir hastaneden alınmış Engelli raporu
- Kosgeb Girişimcilik Sertifikası bulundurulmalıdır.
- Girişimcilik Destek Formu Gereklidir.
- İşletmenin detaylı bir iş planı, eğer iş planı hazırlayamıyorsanız bu konuda size yardımcı olacak kişilerden destek alabilirsiniz.
- Vergi Levhası
- Son 3 aylık toplam gelir tablosu
- İşletmenin bilanço örnekleri
- İşletmenin Hissedarlarının kimlik belgeleri
- Kuruluş giderlerine ait faturalar
- Kira kontratı veya tapu belgesi örneği
- Noter tarafından onaylanmış imza sirküleri veya örneği
- İkametgah belgesi
Kosgeb Engelli Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kosgeb engelli desteklerinden faydalanmak amacıyla başvuru yapmak istiyorsanız, öncelikle kosgeb.gov.tr adresine gitmeli ve Destek Talep Formu’nu indirmelisiniz. Sonrasında;
- Talep formundaki bilgiler doldurulduktan sonra formun çıktısı alınması gerekir.
- Kurulan işletme, Kosgeb verilerine kaydedilmelidir ve destek başvuruları için Kosgeb il müdürlüğüne gidilmesi gerekmektedir.
- Gerekli tüm bilgiler kuruma teslim edildiğinde kurum tarafından belirlenecek olan tarihlerde iş planı için sunum yapılır.
- İş planı sunumunda sonra Kosgeb görevli personelleri tarafından incelemeye alınır.
Kosgeb hibe desteklerinden yararlanmak isteyen işletmeler Kosgeb tabanına kaydedilecektir. İşletmeler Kosgeb tabanına kaydedildikten sonra Kosgeb anlaşması olan bankalara gidilerek destekler alınabilir.
Kosgeb Desteği Başvurusu Nasıl Sorgulanır?
Kosgeb girişimcilik hibe ve kredi desteği alacak kişilerin yapmış oldukları başvuruları sorgulamak için aşağıdaki adımları takip etmesi gerekir.
- Öncelikle, turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. Sonrasında kosgeb işletme durum sorgulama bölümüne giriş yapılır ve e devlet işletme sorgulama sayfası açılacaktır.
- Sonrasında ise, ana sayfanın hemen sağ bölümünde yer alan giriş yap seçeneğine tıklanır ve e devlet şifresi ve TC kimlik no ile sisteme giriş yapılır.
- Sisteme giriş tamamlandığında, sorgulama sayfası açılacak.
- İşletme Durum Sorgulama bölümünde ,işletmeniz için yaptığınız başvurunun onaylanıp onaylanmadığına dair bilgileri bulabilirsiniz.
Bu bilgilere sadece Kosgeb desteklerine başvuru yapmış kişiler ulaşabilir. Kosgeb desteklerine başvuruda bulunmamış kişiler kesinlikle bu bilgilere ulaşamaz.
Kosgeb Engellilere İş Kurma Desteği Miktarı Ne Kadar?
Kosgeb’in engelli girişimcilere vermiş olduğu kredi miktarları genel olarak değişebilmektedir. Bu değişken, tamamen engelli kişinin iş planına, göre değişebiliyor. İşte detaylar;
- Kosgeb tarafından verilen hibe desteğinin maksimum tutarı 50 bin TL’dir. Eğer işletme masraflarınız daha fazla tuttuysa, bunları sizin karşılamanız beklenir.
- Makro boyutta kurulacak olan işletmelere 65 bin TL’ye kadar destek sağlanabilmektedir.
- Söz konusu hibe desteğinin 2 bin TL ile 4 bin TL arasındaki bölümü işletme kuruluş giderleri için kullanılacaktır.
- Hibe desteğinin 18 bin TL’lik kısmı makine alımı ve teçhizat alımında kullanılacaktır.
- 30 bin TL değerindeki destek, ofis ve donanım harcamaları için kullanılacak.
- İşletmelere verilecek olan faizsiz kredinin toplam üst limit işletmeye göre değişebilecektir.
- Mikro boyuttaki işletmelere verilebilecek en büyük destek 100 bin TL’dir. Söz konusu kredi desteği faizsiz olarak verilmektedir.
- Orta boyuttaki işletmelere ise toplam 200 bin TL’lik destek sağlanacaktır.
- Makro boyutta kurulan işletmelere ise 300 bin TL’ye kadar destek sağlanabilecektir.
Kosgeb Girişimci Destek Kursu Nedir?
Kosgeb, desteklerinden faydalanacak olan bireylere eğitimi şart koşmaktadır. Engelli adaylar, Kosgeb desteklerinden faydalanacakları zaman da yine bu eğitimlerden yararlanma ve söz konusu eğitimlerden mezun olup sertifika almaları gerekecektir. Engelli bireyler Kosgeb desteği alabilmek için 32 saatlik bir eğitimden geçecekler.
Söz konusu derslerin en az 26 saatine katılım göstermek zorundasınız. Kosgeb uygulamalı girişimcilik eğitimleri en fazla 30 kişilik dersliklerde uygulanacaktır. Kosgeb eğitimleri ve eğitim alınacak yerler, bulunduğunuz il veya ilçeye göre değişkenlik gösterebilecektir.
Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerine Nasıl Başvurulur?
Kosgeb’in düzenlemiş olduğu uygulamalı girişimcilik eğitimlerine başvuruda bulunmak için, turkiye.gov.tr adresinden e devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir.
Ana sayfada bulunan Giriş Yap bölümüne tıkladıktan sonra Tc kimlik numaranızı ve edevlet şifrenizi giriniz. Giriş işleminden sonra e-hizmetler bölümüne girilmeli ve Kosgeb bölümüne tıklanmalıdır. Son olarak da Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi bölümünü tıklanarak ders için başvuruda bulunabilirsiniz.
İmalathane acacam şatlar