KOSGEB Kredi Desteği 2023: KOSGEB Desteği Alma Şartları

Konu Başlıkları

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), ülkemizdeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin iş hacimlerini ve etkinliklerini artırmak, onları rekabet oranlarının yüksek olduğu alanlara yönlendirmek ve sanayi ile olan entegrasyonlarını sağlamak amacıyla kurulan bir kamu kurumudur. Küçük ve orta ölçekli işletme sahiplerine destek ve hizmetlerini ücretsiz sunan KOSGEB, tüm başvuru adımları ve işlenecek süreç için e-Devlet sistemini kullanmaktadır.

KOSGEB’in destek şartlarını sağlayan her küçük ve orta ölçekli işletme e-Devlet sistemi üzerinden destek başvurusunda bulunabilir, işletmesini büyütmek için gerekli olan maddi yardımı alabilir. KOBİ’lerin dışında Geleneksel ve İleri Girişimcilere de destek paketleri açıklayan KOSGEB, 2023 yılı için milyonlarca lira değerindeki bütçesini KOBİ ve Girişimcilerin hizmetine açtı.

KOSGEB Hangi Devlet Kurumuna Bağlıdır? Başkanı Kimdir?

KOSGEB, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı; KOBİ ve Girişimcilere kredi destekleri veren bir kurumdur. Sıfır Faizli, Düşük Faizli, Geri Ödemesiz Kredi gibi olanaklarla KOBİ ve Girişimcilerin faaliyetlerini büyütmek ve genişletmek için kredi desteği sağlamasının yanı sıra 1.000’e yakın faaliyet alanına maddi destek vermektedir.

KOSGEB’in Başkanı, Üretim Yönetimi ve Pazarlama Ana Bilim Dalı’nda Doktora Derecesi alan Prof. Dr. Cevahir UZKURT’tur. 1995 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde başlayan üniversite hayatı, 2002 yılında Doktora Derecesi ile son bulmuştur. 1973 Niğde doğumlu olan UZKURT, KOSGEB’de Başkanlık görevine devam etmektedir.

KOSGEB Neden Kredi Verir? Amacı Nedir?

KOSGEB küçük ve orta ölçekli işletmelerin ve girişimcilerin, kendilerini geliştirmelerine ve işlerini büyütmelerine yardımcı olmak amacıyla kredi verir. KOSGEB’in amacı, yüksek rekabet ortamlarının olduğu iş alanlarında küçük ve orta ölçekli işletmelerin ve girişimcilerin daha fazla kar elde etmesine yardımcı olmaktır.

1990 yılından bu yana bu amaç ile binlerce KOBİ’ye ve girişimciye kredi desteği sağlayan KOSGEB, 2023 yılı için de aynı amaçla kredi desteği vermeyi sürdürmektedir. 2023 yılı tablosu göz önüne alındığında, Geleneksel Girişimcilere 65 bin TL; İleri Girişimcilere 365 bin TL’ye kadar kredi desteği sağlayacağı sözünü veren KOSGEB ile işletme planlarınızı gerçeğe dönüştürebilirsiniz.

KOSGEB Kayıt ve Üyelik

Hayalindeki işi kurmak isteyen kişilerin en sık başvurduğu kurum olan KOSGEB’e kayıt ve üyelik işlemleri, belirli kriterleri sağlayan girişimciler ve KOBİ’ler için geçerlidir. KOSGEB desteğinden yararlanabilmenin ön koşulu olan 32 saatlik kurs eğitimini tamamlamanız gerekir.

Kurs boyunca göreceğiniz eğitim içerisinde, KOSGEB’den aldığınız yardımı nasıl kullanmanız gerektiğinden finansal konulara kadar bir dizi başlıklar bulunur. Katılımın ve eğitimin ücretsiz olduğu 32 saatlik kurs bittiğinde, değerlendirme sürecine katılım için gerçekçi bir adım atmış olursunuz. KOSGEB Kayıt ve Üyelik işlemleri için takip etmeniz gereken adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. E-Devlet üzerinden KOSGEB veri tabanına kaydınızı oluşturun. Kayıt esnasında sorun yaşamamak, sistemden düşmemek ve sağlıklı bir başvuru işlemi gerçekleştirmek için size verilen 15 dakikayı iyi kullanmayı unutmayın.
  2. Kayıt işlemleri bittikten sonra ilk doldurmanız gereken dosya KOBİ Beyannamesidir. KOBİ Beyannamesi ile KOBİ’nizin gerekli olan şartları sağlayıp sağlamadığı test edilir.
  3. KOBİ Beyannamesini doldurmak için ziyaret etmeniz gereken web sitesi KOSGEB Resmi Web Sitesidir. KOBİ Beyannamesi işlemleriniz için gerekli olan kullanıcı adı ve şifreniz ise KOSGEB veri tabanı kaydı işlemi sırasında oluşturduğunuz bilgilerinizdir.
  4. Bu bilgileri, KOSGEB Resmi Web sitesine giriş yaparken kullanmalısınız. KOBİ Beyannamesi’nde sizden istenilen bilgileri doldurduktan sonra dokümanların sağ üst kısmında bulunan İNDİR butonuna basarak dosyaları bilgisayarınıza indirmeniz ve çıktılarını alarak kaşeleyip imzalamanız gerekmektedir.
  5. UYARI: KOBİ Beyannamesini doldururken hatalı işlem yapmanız, ön elemeyi geçemeden işlemlerinizin sonlanmasına neden olur. Bilgilerinizi doldurduktan sonra tekrar kontrol etmeyi, hatalı bir bölüm var ise düzeltmeyi unutmamalısınız.
  6. Son adım olarak çıktısını alıp kaşelediğiniz KOBİ Beyannamesini ve istenilen diğer evrakları KOSGEB kurumuna göndermelisiniz. Bu adım, KOSGEB Doğrulama Aşaması olarak nitelendirilir ve doğrulamaya alınan beyannameniz incelendikten sonra size olumlu ya da olumsuz dönüş sağlanır.

Evrak işlemlerinizi tamamladıktan sonra dilerseniz, konu hakkında uzman kişilerden destek alabilirsiniz. İşletmenizi büyütme ve geliştirme planlarınızda yardımcı olabilecek bir uzman, KOSGEB desteğini alabilmeniz açısından kritik rol oynayabilir.

KOSGEB 2023 Yılında Hangi Sektörlere Destek Veriyor?

KOSGEB, KOBİ’lerin ve Girişimcilerin istediği maddi desteklere cevap verirken bazı kriterlerin uygun olmasını şart koşar. Gerekli şartları yerine getiren ve işletme tipi KOSGEB’in desteklediği işletmelerden olan KOBİ veya girişimcilerin başvuruları dikkate alınır.

KOSGEB başvurularınızı yapmadan önce mutlaka hangi sektörlere kredi desteğinin verildiğini bilmeniz gerekir. Aksi halde, fazladan zaman kaybetmiş olursunuz. Şimdi KOSGEB’in hangi sektörlere destek kredileri verdiğini yakından inceleyelim:

1.Bilgi ve İletişim Sektörü

Bilgi ve Teknoloji kullanılarak ortaya çıkarılan hizmet ve sonuçlar, Bilgi ve İletişim Sektörü’nü oluşturan temel unsurlardır. Beden gücünün yerini zihin gücüne ve teknolojiye bırakan iş alanlarını da içine alan Bilgi ve İletişim Sektörü Bilgisayar, Bilişim, Yayıncılık gibi iş dallarını kapsamaktadır.

KOSGEB’den hibe desteği alarak büyütmek istediğiniz işletmeniz Bilgi ve İletişim Sektörü içerisinde yer alıyorsa, başvurularınızı geciktirmeden yapabilirsiniz. Bilgi ve İletişim Sektöründe yer alan diğer faaliyet alanlarından bazıları ve Nace Kodları:

Faaliyet AlanıNace Kodu
Bağımsız Dublör & Aktör Faaliyetleri90-01-18
Yönetmen & Yapımcı Faaliyetleri90-02-11
Bağımsız Gazetecilik Faaliyetleri90-03-11
Arşivler & Kütüphane Faaliyetleri91-01-02
Üyelik Şartı Olan Dayanışma Faaliyetleri94-99-16
Müzik Aletlerinin Bakım & Onarımları95-29-06
Müzisyen & Konuşmacı Faaliyetleri90-01-16
Bilgi ve İletişim Sektörü

2.Finans ve Sigorta Faaliyetleri Sektörü 

Finans ve Sigorta Faaliyetleri Sektörü bankalar, sigorta şirketleri, yatırım işletmeleri gibi özellikle finansal ve finansal güvenceyi sağlayan işletmelerin bulunduğu sektördür.

İdealiniz olan ve markalaştırmaya çalıştığınız işletmeniz parasal faaliyet göstermesi beklenen bir işletme modeli ise KOSGEB Destek Kredisi’nden yararlanabilirsiniz. Finans ve Sigorta Faaliyetleri’nde bulunan farklı çalışma alanlarından bazıları ve Nace Kodları:

Faaliyet AlanıNace Kodu
Parasal Faaliyet Gösteren Aracı Kurumlar64-01
T.C. Merkez Bankası Faaliyetleri64-11-06
Holding Firmalarının Faaliyetleri64-02
Finansal Kiralama Faaliyetleri64-91
Tüketici Şirketleri Faaliyetleri64-92-08
Faktöring Şirketleri Faaliyetleri64-99-01
Hayat Sigortası Şirketi Faaliyetleri65-11-02
Finans ve Sigorta Faaliyetleri Sektörü

3.Elektrik, Gaz, Buhar ve İklimlendirme Üretimi ve Dağıtımı

Hâlihazırda faaliyet gösteren işletmeniz, Elektrik, Gaz, Buhar ve İklimlendirme üretimi ve dağıtımı yapıyorsa ve işletmenizi mali açıdan güçlendirmek istiyorsanız, KOSGEB’in kredilerinden yararlanabilir; işletmenizi, markanızı ve rekabet alanınızı genişletebilirsiniz. Elektrik, Gaz, Buhar ve İklimlendirme Üretimi ve Dağıtımı faaliyet alanında yer alan ve KOSGEB desteği alabilecek diğer iş alanları ve Nace Kodları:

Faaliyet AlanıNace Kodu
Elektrik Enerjisinin Dağıtımı35-13
Elektrik Enerjisinin Ticareti35-14
Gaz İmalatı Faaliyetleri35-21
Gaz Sayaçlarının Bakım & Onarımı35-22-02
Buhar & İklimlendirme Temini Faaliyetleri35-03
Soğutulmuş Hava Dağıtımı Faaliyetleri35-30-22
Ana Şebeke Üzerinden Gaz Ticareti35-23
Elektrik, Gaz, Buhar ve İklimlendirme Üretimi ve Dağıtımı

4.İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri

Motorlu Kara Taşıtlarının Kiralanması, Kişisel eşyaların ve ev eşyalarının kiralanması, Eğlence ve Spor eşyalarının kiralanması, Tarımsal Makine ve Ekipmanların Kiralanması gibi alanlarda faaliyet gösteren bir işletmenin sahibiyseniz, siz de KOSGEB desteğinden yararlanabilirsiniz.

Çok tehlikeli, Tehlikeli ve Az tehlikeli olarak sınıflandırılan tüm kiralama ve leasingi işletmelerini kapsayan İdari ve Destek Hizmetleri Faaliyetleri, en çok KOSGEB desteğine başvurulan çalışma alanlarından birisidir. KOSGEB’in desteklediği diğer İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri ve Nace Kodları şunlardır:

Faaliyet AlanıNace Kodu
Video Kasetlerin & Disklerin Kiralanması77-22
Büro Mobilyalarının Kiralanması77-33-02
Su Yolu Taşımacılığı Ekipmanlarının Kiralanması & Leasingi77-34
Sınıflandırılmamış Makine & Ekipmanların Kiralanması77-39
Maden & Petrol Sahasında Kullanılan Ekipmanların Kiralanması77-39-04
Tiyatro Dekor & Malzemelerinin Kiralanması ve Leasingi77-39-11
Geçici İş Bulan Firmaların Faaliyetleri78-02
İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri

5.İmalat Sektörü

Gıda Ürünlerinin İmalatı, Etin İşlenmesi ve Saklanması, Kümes Hayvanları Etlerinin İşlenmesi, Sebze ve Meyvelerin İşlenmesi ve Saklanması gibi alanlarda faaliyet gösteren firma veya işletmeler KOSGEB desteğinden yararlanabilecek işletmeler sınıfında yer alır.

Tütün ve Bira İmalatını da kapsayan İmalat Sektörü, üreticilerine yüksek rekabet ortamı sunmaktadır. Yüksek rekabet ortamlarından kazanç elde etmek isteyen girişimciler veya KOBİ’ler KOSGEB’den maddi yardım alabilir. KOSGEB’den yardım alabilecek diğer İmalat faaliyet alanlarının bazıları ve Nace Kodları:

Faaliyet AlanıNace Kodu
Kümes Hayvanları Yağının Yemek Yağına Çevrilmesi Faaliyetleri10-12-03
Et & Sakatat Unları İmalatı10-13-03
Balık & Kabuklu Deniz Hayvanları Ürünlerinin Üretimi Faaliyetleri10-20-04
Patatesin İşlenmesi & Saklanması10-31
Patates Cipsi & Patates Unu İmalatı10-32-02
Konserve Meyve & Sebze İmalatı10-39-01
Leblebi & Kavrulmuş Çekirdek Üretimi10-39-06
İmalat Sektörü

6.İnşaat Sektörü

Bina İnşaatı, İnşaat Projelerinin Geliştirilmesi, İkamet Amaçlı olan veya İkamet Amaçlı Olmayan Binaların İnşaatı, Su Projeleri İnşaatı ve Doğalgaz İşleme Tesisleri İnşaatı gibi alanlarda çalışmalarını sürdüren işletmeler KOSGEB’in kredi desteğini alabilir. Duvarcılık ve Tuğla Örme, İnşaat Amaçlı Kazık Çakma işleri de KOSGEB destek alanına girmektedir. İnşaat Sektörü’nde faaliyet gösteren diğer iş alanları ve Nace Kodları ise şunlardır:

Faaliyet AlanıNace Kodu
Konut & Yapı Kooperatifleri Faaliyetleri41-10-02
İkamet Amaçlı Ahşap Yapıların İnşaatı41-20-04
Bina Dışında Kalan Yapıların İnşaatı42
Havaalanları Pisti Yapı İnşaatı42-11-03
Demir Yolları & Metro İnşaatları42-12-01
Telekomünikasyon İçin Gerekli Olan Yapıların İnşaat Faaliyetleri42-22
Madencilik & İmalat Sanayii Yapılarının İnşaat Faaliyetleri42-99-02
İnşaat Sektörü

7.Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri Faaliyetleri

Konaklama, Tatil ve Diğer Kısa Süreli Konaklama Yerleri, Öğrenci ve İşçi Yurtları gibi çalışma alanlarında faaliyet gösteren bir işletmeniz varsa KOSGEB kredi desteğine hemen başvurabilirsiniz. Ayrıca İçecek Sunum Hizmetleri, Trenlerde ve Gemilerde İşletilen Barların Faaliyetleri alanlarında da KOSGEB desteğinden yararlanılabilir.

Tehlike sınıfı olarak “Çok Tehlikeli” sınıfına ait olmayan diğer Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri Faaliyetleri için de maddi destek imkânı bulunmaktadır. Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri diğer faaliyet alanları ve Nace Kodları:

Faaliyet AlanıNace Kodu
Misafirhane & Ordu Evi gibi Konaklama Yerlerinin Faaliyetleri55-90-02
Lokantalar & Seyyar Yemek Hizmeti Sunan Faaliyetler56-01
Çorbacı & İşkembeci Faaliyetleri56-10-03
Pastane & Tatlıcı Faaliyetleri56-10-09
Mantıcı & Gözlemeci Faaliyetleri56-10-07
Çoğunlukla Yiyecek Hizmeti Veren Kafe Faaliyetleri56-10-19
Boza & Sahlep Sunum Faaliyetleri56-30-08
Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri Faaliyetleri

8.Madencilik ve Taş Ocakçılığı

Kömür ve Linyit Çıkarılması, Taş Kömürü Madenciliği, Ham Petrol ve Doğalgaz Çıkarımı gibi endüstriyel alanlarda yürütülen ve geliştirilmek istenen işletmeler veya firmalar için KOSGEB Kredi Desteği sağlamaktadır. Madencilik ve Taş Ocakçılığı adı altında KOSGEB desteği almak isterseniz, mevcut bir firmanızın olması ve faaliyet gösteriyor olması gerekir.

Eğer Girişimci olarak başvuru yapacaksanız, Vergi Numarası bulunan bir firmaya sahip olmanız yeterlidir. Madencilik ve Taş Ocakçılığı Sektörü’nün diğer iş alanları ve Nace Kodları:

Faaliyet AlanıNace Kodu
Metal Cevherleri Madenciliği Faaliyetleri07
Demir Cevherleri Madenciliği Faaliyetleri07-01
Demir Dışı Metal Madenciliği Faaliyetleri07-02
Uranyum Madenciliği Faaliyetleri07-21-03
Alüminyum Madenciliği Faaliyetleri07-29-02
Krom Madenciliği Faaliyetleri07-29-06
Yapı Taşları & Ocakçılığı Faaliyetleri08-11-03
Madencilik ve Taş Ocakçılığı

9.Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler

Hukuk ve Muhasebe Faaliyetleri, Bilirkişi Faaliyetleri, Hukuk Danışmanlığı ve Temsil Faaliyetleri, Noterlik Faaliyetleri, Reklamcılık ve Piyasa Araştırması alanlarında faaliyet gösteren ve KOSGEB Kredi Desteği şartlarını yerine getiren işletmeler veya girişimciler KOSGEB desteği alabilir.

Ayrıca Veterinerlik gibi Bilimsel ve Teknik Faaliyetler yürüten işletmeler de KOSGEB’den yararlanabilir. Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyet alanlarında yürütülen diğer çalışma alanları ve Nace Kodları:

Faaliyet AlanıNace Kodu
Teknik Test & Analiz Faaliyetleri71-02
Su & Hava Kirliliği Konularında Faaliyetler71-20-08
Mamullerin Ruhsatlandırılması71-20-10
Bilimsel Araştırma & Geliştirme Faaliyetleri72
Reklam Ajanları Faaliyetleri73-11
Uzmanlaşmış Tasarım Faaliyetleri74-01
Fotoğrafçılık Faaliyetleri74-02
Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler

10.Su Temini, Kanalizasyon, Atık Yönetimi ve İyileştirme Faaliyetleri

İşletmeniz veya girişiminiz Suyun Toplanması ve Dağıtılması, Kanalizasyon, Tehlikeli Atıkların Toplanması gibi alanlarda faaliyet gösteriyor ve KOSGEB yeterlilik şartlarını sağlıyorsa, maddi destek talebinde bulunabilirsiniz. Genel olarak “Çok Tehlikeli” iş alanlarını içeren bu sektör çalışmalarında yüksek miktarlarda kredi desteği sağlanmaktadır.

Özellikle İyileştirme Faaliyetleri alanında hizmet veren firmalar, KOSGEB desteğinden daha avantajlı şekilde yararlanabilir. KOSGEB desteğinin sağlandığı diğer iş alanları ve Nace Kodları ise şöyledir:

Faaliyet AlanıNace Kodu
Tehlikesiz Atık Toplanması Faaliyetleri38-12
Atıkların Islah Edilmesi Faaliyetleri38-20
Materyallerin Geri Dönüşümü Faaliyetleri38-30
Gemi & Yüzer Yapıların Hurdalarının Geri Kazanımı Faaliyetleri38-31-01
Tasnif Edilen Materyallerin Kazanımı38-32
Atık Yönetimi Faaliyetleri39-00
Tehlikesiz Atık Transferi İstasyonlarının İşletilmesi Faaliyetleri38-11-03
Su Temini, Kanalizasyon, Atık Yönetimi ve İyileştirme Faaliyetleri

11.Toptan ve Perakende Ticaret Sektörü

Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti, Motorlu Kara Taşıtlarının Bakımı ve Onarımı, Motorlu Taşıtların Parçalarının Ticareti gibi teknik alanlarda faaliyet gösteren bir işletmeniz ya da Vergi Numaralı bir firmanız varsa, KOSGEB desteği ile işlerinizi büyütebilir, yoğun rekabet ortamlarından kazançlar elde etmek için planlamalarınızı yapmaya başlayabilirsiniz. Toptan ve Perakende Sektörü içerisinde bulunan diğer faaliyet alanları ve Nace Kodları şunlardır:

Faaliyet AlanıNace Kodu
Motorlu Kara Taşıtları İçin LPG Sistemi Montajı & Bakımı Faaliyetleri45-20-08
Motorlu Kara Taşıtları İçin Cam Ticareti45-31-13
Bilgisayar & Yazılım gibi Donanımların Ticareti ve İşletilmesi46-14-01
Deri Eşyalar & Seyahat Aksesuarlarının Ticareti46-16-02
Eczacılık Ürünleri İle İlgili Satış Yapan Aracılar46-18-05
Çeşitli Malların Satışı İçin Aracılık Faaliyetleri46-19
Yumurta & Yumurta Ürünlerinin Toptan Satış Faaliyetleri46-33-02
Toptan ve Perakende Ticaret Sektörü

12.Ulaştırma ve Depolama Sektörü

Kara Hattı ve Boru Taşımacılığı, Demiryolu ile Yük Taşımacılığı, Taksi ile Yolcu Taşımacılığı, Boru Hattı ile Doğalgaz Taşımacılığı gibi bir noktadan farklı bir noktaya taşımacılık işlemi gerçekleştiren şirketler, firmalar veya işletmeler KOSGEB desteğinden yararlanabilir. Ayrıca Otoyol, Tünel ve Köprü İşletmeciliği de Ulaştırma ve Depolama Sektörü’nün bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Ulaştırma ve Depolama Sektörü içerisinde yer alan diğer faaliyet alanları ve Nace Kodları:

Faaliyet AlanıNace Kodu
Su Yolları Taşımacılığını Destekleyen Hizmet Faaliyetleri52-22
Hava Yolları Taşımacılığını Destekleyen Hizmet Faaliyetleri52-23
Uzay Taşımacılığını Destekleyen Hizmet Faaliyetleri52-23-07
Kargo Yükleme & Boşaltma İşlemleri52-24
Demir Yolu Taşımacılığı ile İlgili Kargo Yükleme & Boşaltma İşlemleri52-24-11
Uluslararası Deniz Yolu Yük & Nakliyat Faaliyetleri52-29-02
Gümrük Komisyoncularının Faaliyetleri52-29-04
Ulaştırma ve Depolama Sektörü

Girişimcilere Devletten Hibe Desteği Nedir?

Girişimcilere Devletten Hibe Desteği, sermayesi olmayan ve işyeri açmak isteyen girişimcilere verilen geri ödemesiz maddi destektir. Girişimcilere Hibe Desteği projesinden yararlanmak isteyen girişimcilerin, tamamlaması gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Covid-19 salgını nedeniyle ara işlem adımlarının online olarak yapıldığı Girişimcilere Hibe Desteği projesinden destek almak için izlemeniz gereken yol şu şekildedir:

  • Online ortamda girişimcilik eğitimlerinin tamamlanması
  • İşletmenin açılarak vergi levhasının alınması
  • KOSGEB veri tabanına ilgili işletmenin kaydının yapılması ve KOBİ Beyannamesi formunun doldurulup, kaşelendikten sonra KOSGEB’e teslim edilmesi
  • Online ortam üzerinden başvuru süreci ve Hibe Desteği Projesi onay aşamalarının tamamlanması

2023 yılı öncesinde yüz yüze gerçekleştirilen işlemlerin birçoğunun online sisteme aktarılmasıyla işlemlerinizi KOSGEB Resmi Web sitesinden ve e-Devlet üzerinden tamamlamalısınız. Girişimcilere Hibe Desteği Projesi’nden istediğiniz sonucu elde edebilmeniz için konusunda bilgili bir uzmandan danışmanlık hizmeti almanızı şiddetle tavsiye ederiz.

3 Adımda Girişimcilere Sağlanan Devlet Hibe Desteği Nasıl Alınır?

1990 yılından bu yana KOBİ’lere ve Girişimcilere düzenli olarak maddi destek sağlayan KOSGEB ile hayallerinize 3 adımda ulaşabilirsiniz. Girişimcilere sağlanan destek paketleri içerisinde, Geleneksel Girişimcilere 65 bin TL; İleri Girişimcilere 365 bin TL; Girişimcilik Destek Programı ile 50 bin TL Geri Ödemesiz 100 bin TL Geri Ödemeli toplam 150 bin TL hibe destekleri bulunmaktadır. 3 Adımda gerçekleştirebileceğiniz başvuru işlemleriniz için gerekli olan adımları şöyle sıralayabiliriz:

1.İş Fikrinize Ait Nace Kodunun Alınması

Nace Kodu, işletmenizin KOSGEB tarafından sınıflandırılabilmesi için gerekli olan işletme kodudur. Nace Kod ile işletmenizin hangi sınıfa girdiğini KOSGEB yetkililerine bildirerek gerekli olan ilk adımı tamamlayabilirsiniz. İş Fikrinize Ait Nace Kodunuzu almak için:

  • KOSGEB Resmi Web sitesine girin.
  • Kayıt İşlemleri” menüsüne tıklayarak “Desteklenen Sektörler Nelerdir” başlığına girin.
  • Açılır kapanır paneli kullanarak veya işletmenizin tipini klavye yardımıyla yazarak işletmenize ait Nace Kodu’nu bulun.

Eğer işletmeniz listede görünüyorsa, KOSGEB tarafından desteklenebilir nitelikte bir projeye sahipsiniz demektir. Aksi durumda, KOSGEB Hibe Desteği’nden yararlanamazsınız. Örnek olması açısından işlemlerinizde karşılaşacağınız ekran şu şekilde olacaktır:

Bakkal ve Market Nace Kodu

Görselde yer alan 47.11.01 Nace Kodu, Bakkal ve Market işletmelerinin Nace Kodudur. Görselde görüldüğü üzere, Nace Kodu’nun çıkmasıyla birlikte bu işletmeler KOSGEB tarafından destekleniyor denebilir.

UYARI: İşletmenizin listede çıkmaması yanlış anahtar kelime kullandığınız yönünde de değerlendirilebilir. İşletmeniz ile ilgili doğru anahtar kelime kullandığınızdan emin olun veya açılır listeyi tek tek gezerek işletmenizin tipini bulmaya çalışın. Eğer hiçbir şekilde işletme tipinizi bulamıyorsanız, KOSGEB tarafından desteklenmeyen bir işletmeye sahipsiniz demektir.

2.Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine Katılım Sağlanması

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, KOSGEB’in kredi desteğinden yararlanmak isteyen girişimcilerin alması gereken bir eğitimdir. Covid-19 salgını ile birlikte online olarak yürütülen eğitim çalışması 2023 yılında da online olarak devam edecektir.

KOSGEB tarafından tamamen ücretsiz olarak verilen Girişimcilik Eğitimi ile girişimcilerin “Girişimci Sertifikası”’na sahip olması amaçlanmaktadır. Sertifikasını alan adayların bu adımda yapması gereken son işlem, Girişimcilik Eğitimi’nde öğrendikleriyle aklındaki iş planını kâğıt üzerine dökmektir. İş planlaması yaparken, eğitimde öğretilen kurallar ve yönlendirmelere uygun olarak iş planını hazırlayan ve KOSGEB yetkililerine onaylatan adaylar KOSGEB desteklerinden yararlanmaya bir adım daha yaklaşmış olur.

3.KOSGEB Desteği için Gerekli Son Adımların Tamamlanması

İlk iki adımı başarıyla tamamlayıp, kurum yetkilileri tarafından çalışması yeterli görülen girişimcilerin tamamlaması gereken son adım, e-Devlet üzerinden KOSGEB veri tabanına kayıt işlemini yapmasıdır. Kayıt işlemi öncesinde vergi numarasına sahip bir işletmenizin olması gerekmektedir. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra bazı evrak ve belgeleri yine e-Devlet üzerinden sisteme yüklemeniz gerekmektedir. Bu Evrak ve Belgeler:

  • KOSGEB’den alınan Girişimcilik Sertifikası
  • KOBİ Bilgi Dokümanı Çıktısı
  • İşyeri Açılırken Yapılan Harcamaları Gösteren Belgeler

Atılması gereken adımları atıp, gerekli görülen evrakları da yolladıktan sonra girişimcinin veya firma sahibinin yapacağı başka bir işlem bulunmamaktadır. KOSGEB’e onaya gönderilen belgeler incelendikten sonra girişimci veya işletme sahibine olumlu ya da olumsuz dönüş gerçekleştirilir.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Nedir?

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, KOSGEB’den Kredi Desteği almak isteyen her girişimcinin katılması gereken bir kurstur. Girişimcilerin faizsiz kredi desteği alabilmesinin de önünü açan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi aynı zamanda 65.000₺’ye kadar geri ödemesiz kredi desteği alabilmenin de tek yoludur. 32 saat süren Girişimcilik Eğitimi, KOSGEB desteği ile tamamen ücretsizdir ve online ortam üzerinden yapılmaktadır.

Girişimcilik Eğitim Sertifikası Nasıl Alınır?

KOSGEB ve İŞKUR’un ortak çalışması olan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’nin sonunda kursa katılım gösteren her girişimci Girişimcilik Sertifikası almaya hak kazanır. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılım sağlamak isteyen girişimcilerin belirli kriterleri sağlaması gerekir. Bu kriterler şunlardır:

  • 18 Yaşından Büyük Olmak
  • Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olmak
  • Sicil Kaydının Temiz Olması
  • Vergi Numarası Olan Bir Firmaya Sahip Olmak

Gerekli şartları yerine getiren girişimciler, sertifika alabilmek için ise şu adımları izlemelidir:

  • e-Devlet üzerinden giriş yaparak, filtreleme bölümünden “KOSGEB Girişimcilik Eğitimi” bölümüne gidilir.
  • İlgili listeden girişimci bulunduğu ili seçerek kurs tarihlerini görüntüleyebileceği ekrana yönlendirilir.
  • Bu ekranda yer alan “+Yeni Başvuru” butonuna tıklanarak, istenilen bilgilerin girileceği ekrana ilerler.
  • İstenilen bilgiler girildikten sonra “Kaydet” butonuna basılarak çıkış işlemi yapılır.

Kursa kaydınız tamamlandıktan sonra belirtilen tarihlerde kurslara katılım sağlamanız durumunda Girişimcilik Eğitim Sertifikası için hak kazanmış olursunuz. Kursa devam zorunluluğunuzun olduğunu ve kurs sonunda öğrendiğiniz bilgileri kullanarak iş planı hazırlamanız gerektiğini unutmayın.

2023 Yılında KOSGEB Hibe Destekleri Nelerdir? Miktarları Nedir?

KOSGEB, 2023 yılında 5 farklı ana başlık ve birçok alt başlık altında kredi desteği vermektedir. 65.000₺ ile 30.000.000₺ aralığında kredi desteği veren KOSGEB’den istenilen şartları yerine getirmeniz durumunda siz de yararlanabilirsiniz. 2023 yılı KOSGEB Hibe Destekleri ve Miktarları şöyledir:

1.Girişimcilik Destekleri

KOSGEB’in verdiği Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi sonrasında Girişimcilik Sertifikalarını alarak KOSGEB Kredi Desteği’ne başvurmak isteyen Girişimciler için 65.000₺ ile 365.000₺ aralığında değişen kredi destekleri verilmektedir. KOSGEB’in Girişimciler için destek verdiği program grupları ve toplam destek miktarları ise şunlardır:

Hibe Desteği Program GrubuGeri Ödemesiz Destek MiktarıGeri Ödemeli Destek MiktarıToplam Destek Miktarı
Geleneksel Girişimci Destek Programı65.000₺65.000₺
İleri Girişimci Destek Programı365.000₺365.000₺
İş Planı Ödülü Destek Programı100.000₺100.000₺
Girişimcilik Destek Programı50.000₺100.000₺150.000₺
Girişimcilik Destekleri

2.AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri

Yurt dışından ithal olarak Türkiye’ye gelen ürünleri yerli imkânlarla üretecek KOBİ’ler, KOSGEB’den 5.000.000₺’ye kadar kredi desteği alabilir. Projelerin tamamlanması için 36 ay vade veren KOSGEB’den şu faaliyet grupları yararlanabilir:

Hibe Desteği Program GrubuGeri Ödemesiz Destek MiktarıGeri Ödemeli Destek MiktarıToplam Destek Miktarı
AR-GE ve İnovasyon Destek Programı450.000₺300.000₺750.000₺
Endüstriyel Uygulama Destek Programı318.000₺500.000₺818.000₺
KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Programı1.800.000₺4.200.000₺6.000.000₺
Stratejik Ürün Destek Programı1.800.000₺4.200.000₺6.000.000₺
AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri

3.İşletme Geliştirme, Büyütme ve Uluslararası Yapma Desteği

İşletmelerin uluslararası düzeyde hizmet vermeyi amaçlamaları durumunda yararlanabileceği bir KOSGEB kredi desteği mevcuttur. İşletmede yapılacak iş gücü, verim ve kapasite artırma gibi yapısal veya teknik işleriniz için KOSGEB desteğine başvurabilirsiniz. KOSGEB desteği program grupları ve destek miktarları şöyledir:

Hibe Desteği Program GrubuGeri Ödemesiz Destek MiktarıGeri Ödemeli Destek MiktarıToplam Destek Miktarı
İşletme Geliştirme Destek Programı480.000₺480.000₺
İş Birliği Destek Programı3.000.000₺7.000.000₺10.000.000₺
KOBİ Gelişim Destek Programı300.000₺700.000₺1.000.000₺
Uluslararası Kuluçka Merkezi & Hızlandırıcı Destek Programı3.750.000$3.750.000$
Yurt Dışı Pazar Destek Programı210.000₺90.000₺300.000₺
İşletme Geliştirme, Büyütme ve Uluslararası Yapma Desteği

4.KOBİ Finansman Destekleri

KOBİ’lerin istihdam yaratması, standart ve kalitelerini artırması, uluslararası düzeyde rekabet edebilecek konuma gelmesi amacıyla verilen KOBİ Finansman Destekleri’nden 18-36 ay vadeli süreler ile yararlanabilirsiniz. KOBİ Finansman Destekleri için kabul gören program grubu ve destek miktarı:

Hibe Desteği Program GrubuGeri Ödemesiz Destek MiktarıGeri Ödemeli Destek MiktarıToplam Destek Miktarı
KOBİ Finansman Destek Programı500.000₺500.000₺
KOBİ Finansman Destekleri

5.İŞGEM/TEKMER Programı Destekleri

Yenilikçi ve katma değerli ürünler üreten ve bu ürünleri uluslararası pazara taşımak isteyen işletmelerin faydalanabileceği İŞGEM/TEKMER Programı ile 5 yıllık program sürecinde 3.800.000₺ KOSGEB desteği alabilirsiniz. Alacağınız destek miktarı en üst düzeyden hesaplanan destek miktarıdır ve sadece Teknolojik ürün üretiminde ve pazarlanmasında geçerlidir.

Covid-19 Kapsamında KOSGEB’in Sağladığı Destekler

Covid-19 pandemi sürecine girilmesi ile birlikte gelen sokağa çıkma kısıtlaması ve yasakları ticaret yapan KOBİ’leri ve yeni sektörlere yelken açmak isteyen Girişimcileri oldukça olumsuz etkiledi. Kurguladığı iş modelini hayata geçirebilmesi için ihtiyaç duyduğu maddi desteği arayanların sıklıkla başvurduğu kurum olan KOSGEB, Covid-19 pandemi sürecinde KOBİ’leri ve Girişimcileri yalnız bırakmadı.

KOSGEB Başkanı’nın Covid-19 döneminde KOBİ’lere ve Girişimcilere yönelik açıklamasında, salgınla ilgili malzeme, araç-gereç ve ekipman üretimleri yapan firmalara 6 milyon TL’ye kadar destek sağlanacağını bildirdi. Ayrıca KOSGEB’den alınan desteklerin geri ödemesi konusunda zorluk yaşayan KOBİ’ler, KOSGEB Ödemesi Erteleme Başvurusu yaparak ödemelerini 4 ay erteleyebilir. KOSGEB’in Covid-19 kapsamında verdiği destekten yararlanmak istiyorsanız, işletmeniz şu ürünlerin üretimini yapıyor olmalı:

  • Maske
  • Koruyucu Gözlük
  • Koruyucu Elbise
  • Dezenfektan ve Temizlik Ürünleri

Tavan ücret olarak belirtilen 6 milyon TL kredi desteğinin, 1 milyon 800 bin TL’lik kısmı GERİ ÖDEMESİZ; 4 milyon 200 bin TL’lik kısmı GERİ ÖDEMELİ’dir.

KOSGEB Anlaşmalı Bankalar

KOSGEB, KOBİ ve Girişimcilere maddi destekler sağlarken, anlaşmalı olduğu bankalar üzerinden de faizsiz kredi olanakları sunmaktadır. Faizinin KOSGEB tarafından ödendiği kredi yardımlarından, KOSGEB’in anlaşmalı olduğu bankalardan herhangi birini kullanarak yararlanabilirsiniz.  KOSGEB şu bankalar aracılığı ile faizsiz kredi imkânları sağlamaktadır:

  • Akbank
  • Ziraat Bankası
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Denizbank
  • QNB Finansbank
  • İş Bankası
  • Vakıflar Bankası
  • Garanti BBVA
  • Halk Bankası

KOSGEB Anlaşmalı Bankalardan Kimler Kredi Alabilir?

KOSGEB’in sağladığı faizsiz kredi imkânlarından yararlanabilecek olanlar sadece KOSGEB eğitiminden ve ön elemelerinden geçmiş KOBİ’ler veya Girişimcilerdir. KOSGEB ile bağlantısı bulunmayan hiçbir Girişimci veya KOBİ, KOSGEB’in faizsiz kredi imkânından yararlanamaz. Faizsiz kredi alınabilmek için gereken diğer şart ise şöyledir:

  • 18 Yaşını Doldurmuş Olmak
  • T.C. Vatandaşı Olmak
  • KOSGEB’in Hazırladığı Eğitime Katılmış Olmak
  • Katılım Sağlanan Eğitimde Başarılı Olmak
  • Eğitim bitiminde KOSGEB Yetkililerine Gönderilen İş Planı’nın Onaylanmış Olması

Tüm şartları yerine getiren KOBİ veya Girişimciler, 4 yıl içerisinde faizsiz kredi seçeneğinden istedikleri zaman yararlanabilirler.

KOSGEB Faizsiz Kredi Almak İçin Gerekli Evraklar

KOSGEB eğitimini tamamlayıp iş planlarını KOSGEB yetkililerine onaylatan KOBİ ve Girişimciler, KOSGEB ile anlaşmaları bankalardan kredilerini almaya gittiklerinde yanlarında götürmeleri gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Bu evrakların eksiksiz ve tam olması, alacağınız kredinizin onaylanması için gerekli olan ön koşulu oluşturmaktadır. KOSGEB faizsiz kredinizi alırken yanınızda götürmeniz gereken evraklar şunlardır:

  • T.C. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Ticaret Sicil Belgesi
  • Kayıtlı Olunan Oda Kayıt Belgesi
  • İmza Beyannamesi
  • Ticaret Sicil Gazetesi
  • Vergi Levhası
  • Varsa Özel İzin ve Belgeler

Esnafa Verilen Faizsiz KOSGEB Destekleri Nelerdir?

KOSGEB, Girişimciler’e olduğu kadar Esnaf ve KOBİ’lere de kredi desteği sağlamaktadır. İşlerini büyütmek isteyen, uluslararası pazarlara açılmak isteyen veya işletmesine yeni teknolojiler almak isteyen Esnaf ve KOBİ’lerin yararlanabileceği KOSGEB kredi destekleri bulunmaktadır. Esnafa ve KOBİ’lere verilen Faizsiz KOSGEB destekleri şunlardır:

  • AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri
  • İşletme Geliştirme, Büyütme ve Uluslararası İşletme Olma Destekleri
  • Esnaf ve KOBİ Finansman Destekleri
  • İŞGEM/TEKMER Destekleri
  • Laboratuvar Destekleri

Esnafa Verilen KOSGEB Desteği Şartları Nelerdir?

KOSGEB kredi desteği vereceği her işletmeye bazı şartları zorunlu kılmaktadır. Şartları yerine getiren tüm işletmeler, İş Planları’nın KOSGEB tarafından onaylanmasının ardından kredi desteği alabilir. Esnafa ve KOBİ’lere verilen KOSGEB desteği şartları şöyledir:

  • İşletme Sahibinin 18 Yaşının Doldurulmuş Olması
  • İşletme Sahibinin T.C. Vatandaşı Olması
  • KOSGEB Tarafından Hazırlanan Girişimcilik Eğitimine Katılım Sağlanmış Olması
  • İşletme Sahibinin Katılım Sağladığı Eğitimde Başarılı Olması
  • Eğitim bitiminde KOSGEB Yetkilileri Tarafından İncelenen İş Planı’nın Onaylanmış Olması
  • İşletmenin Vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na Borcu Olmaması
  • İşletmenin e-Kobi Kaydının Bulunması
  • İşletmenin Nace Kodları ile Belirtilen Faaliyet Alanlarında Yer Alması

Esnaf İçin KOSGEB Başvurusu Nasıl Yapılır?

KOSGEB Kredi Desteği almak isteyen Esnaf ve KOBİ’ler, KOSGEB’in belirlemiş olduğu adımları eksiksiz ve sırasıyla tamamlamaları haline faizsiz kredi seçeneğinden yararlanabilir. Faizsiz kredi imkânı ile işletmesini büyütmek isteyen esnafların başvuru işlemi için izlemesi gereken yol şöyledir:

  • KOSGEB veri tabanını kullanarak, işletmenizin kaydını oluşturun.
  • KOSGEB sitesi üzerinde yer alan KOBİ Beyannamesini eksiksiz doldurun, çıktısını alın, kaşeleyip imzaladıktan sonra KOSGEB kurumuna gönderin.

NOT: KOSGEB veri tabanı kaydınızı her zaman güncel tutmak sizin sorumluluğunuzdadır. Veri tabanı kayıtlarıyla ilgili yaşanabilecek olumsuzluk durumunda KOSGEB desteğinizin kesilebileceğini, geri ödemesiz olarak aldığınız kredinizin geri ödemeli olarak güncellenebileceğini unutmayın.

KOSGEB Desteği Geri Ödemesi Nasıl Yapılır?

KOSGEB, Geri Ödemeli ve Geri Ödemesiz Kredi Desteği olmak üzere iki farklı tipte destek sunmaktadır. Geri Ödemesiz Kredi Desteği alan Girişimci veya KOBİ’ler, aldıkları krediyi geri ödemek zorunda değildir. Geri Ödemeli Kredi Desteği alan Girişimci ve KOBİ’ler ise, belirli ödeme planı çerçevesinde KOSGEB’e geri ödeme yapmak zorundadır. KOSGEB’e geri ödemeler şu şekilde yapılabilir:

  • Verilen IBAN numarasına Havale/EFT
  • Banka Şubeleri
  • Banka Çağrı Merkezleri
  • Banka ATM’leri

KOSGEB Faizsiz Kredi Geri Ödeme Planı

KOSGEB faizsiz kredi geri ödeme işlemi toplam 48 ayda tamamlanır. KOSGEB kredi desteği alındıktan sonraki ilk 12 ay hiçbir geri ödeme işlemi yapılmaz. Sonraki 36 ay alınmış olan kredi desteği miktarına göre 3 ayda 1 kez olmak koşuluyla geri ödemeler gerçekleştirilir. Aldığınız kredi miktarına göre 3 aydan 3 aya ödemeniz gereken taksit tutarlarına bazı örnekler:

Faizsiz Kredi MiktarıÖdeme VadesiToplam Taksit Tutarı
10 bin TL3 Ay / 1 Kez833,00₺
20 bin TL3 Ay / 1 Kez1.666,00₺
30 bin TL3 Ay / 1 Kez2.500,00₺
40 bin TL3 Ay / 1 Kez3.333,00₺
50 bin TL3 Ay / 1 Kez4.166,00₺
60 bin TL3 Ay / 1 Kez5.000,00₺
70 bin TL3 Ay / 1 Kez5.833,00₺
80 bin TL3 Ay / 1 Kez6.666,00₺
90 bin TL3 Ay / 1 Kez7.500,00₺
100 bin TL3 Ay / 1 Kez8.333,00₺
KOSGEB Faizsiz Kredi Geri Ödeme Planı

NOT: Tablo hesaplanırken ara değerler göz önüne alınmıştır. Hesaplamak istediğiniz tutarı, 12’ye bölerek tam taksit tutarınızı görüntüleyebilirsiniz. (Örneğin, 35.000 / 12 = 2.917,00₺)

Sermayesiz KOSGEB Desteği ile İşyeri Açılabilir mi?

KOSGEB’den kredi desteği almak isteyen Girişimciler, ortaya hiçbir sermaye koymadan KOSGEB desteği alamazlar. KOSGEB desteği almak isteyen her Girişimci’nin adına kayıtlı bir Vergi Levhası ve KOSGEB kaydı bulunmak zorundadır. Kısacası, “KOSGEB’den destek aldıktan sonra işletmemi açarım” düşüncesi gerçekçilikten uzak bir düşüncedir.

Ayrıca KOSGEB, KOBİ’lere ve vergi levhası olan girişimcilere destek vermekte ve belirli harcama faturaları talep etmektedir. Harcama kalemlerini belgeler halinde KOSGEB kurumuna sunabilecek kadar verisi olmayan Girişimciler öncelikle belirli miktarlarda öz sermayelerinden harcama yapmalıdır.

e-Devlet Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

KOSGEB Kredi Desteği için, e-Devlet üzerinden yapılacak olan başvurularda eksiksiz tamamlanması ve KOSGEB kurumuna gönderilmesi gereken belgeler ve evraklar bulunur. Gerekli evrak ve belgeler tam olarak doldurulduktan sonra yine e-Devlet üzerinden kuruma gönderilmelidir. Gerekli olan belgeler ve evraklar şu şekildedir:

  • Girişimcilik Eğitimi Sertifikası(KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi sonunda verilmektedir.)
  • KOSGEB Veri Tabanına İşletme Kaydının Yapılması
  • KOBİ Beyannamesi Formu
  • İşletme Açılırken Harcanan Sermayeyi Kanıtlayacak Resmi Faturalar(Araçlar ve Gereçler, Ekipmanlar, Demirbaş Malzeme Alımları)

1 Yıl Önce İşyeri Açanlar Destek Alabilir Mi?

KOSGEB’den kredi desteği almanın şartları bulunmaktadır ancak işletmenin kuruluş zamanını konu alan bir şart bulunmamaktadır. İşletmenizi ister 1 yıl önce isterseniz de 1 hafta önce açmış olun, KOSGEB’in zorunlu şartlarını yerine getirdiğinizde kredi desteğini alabilirsiniz. KOSGEB’in zorunlu şartlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Sonrası Girişimcilik Sertifikası Sahibi Olmak
  • Vergi Levhası Sahibi Olmak
  • KOSGEB’e Gönderilen İş Planı’nın Onaylanmış Olması

KOSGEB Hayvancılık Kredisi Veriyor Mu?

KOSGEB, Tarım ve Hayvancılık ile uğraşan girişimcilere ve yine Tarım ve Hayvancılık için kullanılacak olan makine, araç-gereç ve ekipmanlara kredi desteği vermektedir. KOSGEB verdiği kredi desteği ile çiftçilerin yatırım ve üretimlerinin artmasını amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, KOSGEB Traktör alımları ve Hayvancılık için kredi desteği vermemektedir. KOSGEB’in Tarım ve Hayvancılık için kredi verdiği faaliyet alanları şunlardır:

  • Sera Modernizasyonu İşleri
  • Genç Çiftçileri Destekleme
  • Çiftçinin kullanabileceği diğer makine, araç-gereç ve ekipmanlar

KOBİ Finans Destek Programı Nedir? Kime Verilir?

KOBİ Finans Destek Programı, KOBİ statüsü taşıyan ve uluslararası ticaret yapmak isteyen işletme sahiplerinin yararlanabileceği bir KOSGEB destek programıdır. Bankaların “İşletme Kredisi” veya “Ticaret Kredisi” adı altında verdiği krediler KOBİ Finans Destek Programı niteliği taşımaktadır. KOBİ Finans Destek Programı kapsamında verilen destek miktarı şu şekildedir:

Hibe Desteği Program GrubuGeri Ödemesiz Destek MiktarıGeri Ödemeli Destek MiktarıToplam Destek Miktarı
KOBİ Finansman Destek Programı500.000₺500.000₺
KOBİ Destek Finans Programı

NOT: Geri ödemeler 12 ay sonra başlamakta ve 36 ay sürmektedir. Ayrıca taksit ödemeleri her ay değil, 3 aydan 3 aya gerçekleştirilmektedir.

HALKBANK Faizsiz KOBİ Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

KOSGEB’in faizsiz kredi ve hibe olanaklarından yararlanmayan işletme sahipleri, 30 yaşını aşmamış ise HALKBANK Faizsiz KOBİ Kredisi başvurusu yapabilir. 100 bin TL’ye kadar %100 faiz indiriminden yararlanarak işletmenizi büyütebilir, işletmenizi uluslararası formlara taşıyabilirsiniz. HALKBANK Faizsiz KOBİ Kredisi Başvurusu işlemleri için şu adımları takip etmeniz yeterlidir:

  • Vergi Levhası ve T.C. Kimlik Kartınız ile birlikte Halk Bankası Şubesini ziyaret edin.
  • Kredi talebinize göre, “İşletme Kredisi”, “Makine-Teçhizat Kredisi” veya “Acil Destek Kredisi” seçeneklerinden birisini seçerek başvurunuzu gerçekleştirin.

Başvuru süreciniz devam ederken Halk Bankası sizden bir takım evraklar isteyebilir. Dilerseniz, başvuru işlemi yaparken şu evrakları yanınızda götürebilirsiniz:

  • Oda Sicil ve Kayıt Tasdiknamesi
  • İmza ve Gelir Belgesi Beyannamesi
  • İşletme Sigorta Belgesi
  • SGK ve “Vergi Borcu Yoktur” Yazısının Olduğu Belge
  • İş Yeri Kira Sözleşmesi

KOSGEB Nace Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?

KOSGEB Nace Kodu, kredi desteği almak isteyen KOBİ veya Girişimcilerin faaliyet gösterdiği iş alanına ait imzadır. KOSGEB kredi desteklerinden yararlanmak istiyorsanız, faaliyet alanınıza ait Nace Kodu’nuzu biliyor olmanız gerekir. KOSGEB Nace Kodu’nuzu şu adımları takip ederek bulabilirsiniz:

  • KOSGEB Resmi Web Sitesi’ne gidin.
  • Ana sayfada yer alan “KOBİ” başlığı altındaki “Desteklenen Sektörler” kısmına tıklayın.
  • Karşınıza çıkan ekranda bulunan “Desteklenen Sektörlerin Tamamını İndirmek İçin Tıklayın” yazan yere tıklayarak, PDF dosyasını bilgisayarınıza indirin.
  • Ardından PDF’in içerisine girerek, faaliyet alanınızı bulun ve Nace Kodu’nuzu alın.

Geri Ödemesiz Hibe Desteği İle İşyeri Açmak Mümkün Mü?

Geri ödemesiz hibe destekleri, KOSGEB’in KOBİ ve Girişimciler için hazırladığı bir destek programıdır. İşyeri açmak isteyen Girişimciler, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlayıp Girişimcilik Sertifikası’nı aldıktan sonra İş Planı’nı KOSGEB yetkililerine iletmeleri halinde hibe desteği için başvurularını tamamlamış olurlar. KOSGEB yetkilileri tarafından incelenen İş Planı’nın uygun bulunması halinde hibe desteğinden yararlanarak, Geri Ödemesiz Hibe Desteği ile işyeri açabilirler.

İşyeri için alınması gereken tüm araç-gereç ve ekipmanlar için de harcama yapmak mümkündür. İşletmelerinde yerli sistemler kullanmak isteyen Girişimciler, %15 Ek Kredi Desteği’nden yararlanabilir.

KOSGEB’e Kabul Edilmeyen Başvuru İtirazı Nasıl Yapılır?

KOSGEB, gerekli şartları sağlayan ve kurul tarafından alınan kararlar doğrultusunda hareket eden işletmelerin başvurularını onaylamaktadır. Ancak KOSGEB’in onaylamadığı başvurularda bulunmaktadır. Siz de başvuru yapan ve başvurusu reddedilen işletme sahiplerinden biriyseniz, kabul edilmeyen başvurunuz için itiraz edebileceğiniz bir iletişim formu arıyor olabilirsiniz. KOSGEB, uygun bulmadığı her işletmenin başvurusunu reddedebilir ve nedenini işletme sahibine bildirmeme hakkını saklı tutar. Bu yüzden reddedilen başvurunuz için itiraz edebileceğiniz bir iletişim yolu bulunmamaktadır.

KOSGEB Kredisi Sonrası En Sık Yapılan Hatalar

KOSGEB kredisi alan Girişimci ve KOBİ’ler yanlış kararları neticesinde aldıkları kredi desteklerini zaman zaman zor duruma düşürmektedir. Geri Ödemesiz olarak alınan kredi desteğinin, Geri Ödemeli’ye çevrilmesinin dahi önünü açan hatalı davranışlardan uzak durmak işletmeniz için hayati önem taşımaktadır. KOSGEB kredisi alan KOBİ ve Girişimcilerin en sık yaptıkları hatalar:

Girişimci Programları Hataları:

Yeni işletme kurmak isteyen ve KOSGEB desteğine başvuran Girişimciler, başvuruları kabul edildikten sonra KOSGEB desteklerini riske atacak davranışlar sergileyebilmektedir. Hatalı işlemler neticesinde destek programından çıkarılabileceğinizi unutmayın. Girişimcilik Programları’nda en sık yapılan hatalar ve doğru işlemler şunlardır:

KOSGEB Destek ProgramıHatalı İşlemlerDoğru Olan İşlemler
Geleneksel Girişimci Destek Programıİşletmenin kuruluşunda %50’nin altında hak sahibi olmakProgramdan yararlanabilmeniz için işletmenin en az %50 hakkına sahip olmanız gerekir.
Geleneksel Girişimci Destek ProgramıDestek programından yararlanırken işletmenin kapanmasıİşletmeniz en az 1 yıl faaliyetlerini sürdürmelidir. Aksi durumda, KOSGEB tarafından verilen destek, faiziyle geri alınır.
Geleneksel Girişimci Destek Programıİşletme sahibi yerine destek programına başka birisinin başvurmasıDestek programından sadece işletme sahipleri yararlanabilir. İşletme sizin adınıza kayıtlı ise başvuruları sadece siz yapabilirsiniz.
İleri Girişimci Destek ProgramıDestek kapsamında makine ve yazılım satın alınmasıDestek kapsamında işletmeniz için alacağınız makine ve teçhizatlar kurulun belirttiği özellikleri taşımalıdır. Belirtilen özelliklerin altında satın aldığınız makine ve yazılımlar için destek programından maddi destek alamazsınız.
İleri Girişimci Destek ProgramıDestek alırken başka bir iş yerinde SGK’lı çalışmakKOSGEB desteğinden yararlanırken başka bir işletme de sigortalı olarak çalışamazsınız. Geri ödemesiz olarak verilen desteğin, faiziyle birlikte geri alınabilmesinin kapısını aramamalısınız.
İleri Girişimci Destek ProgramıGirişimcilik Eğitimi kursunu tamamlamadan işletme kurmakUygulamalı Girişimcilik Eğitimi, KOSGEB desteği alacak her Girişimci için zorunludur. Girişimcilik Sertifikanızı almadan işletme kurmamalısınız.
İleri Girişimci Destek Programıİşletme kurma tarihinden kaynaklanan hatalarİşletme kurma işlemlerinizi Girişimcilik Eğitiminiz bittikten en az 1 gün sonra yapmalısınız. İşletmenizi aynı gün kurmanız, destek alamamanız anlamına gelmektedir.
Girişimcilik Destek ProgramıDestek kapsamında donanım ve yazılımların satılmasıKOSGEB desteği ile aldığınız donanım ve yazılımları en az 3 yıl boyunca kullanmak zorundasınız. 3 yıllık süre dolmadan hiçbir donanım ve yazılımı satma işlemi gerçekleştirmemelisiniz.
Girişimcilik Programları Hataları

AR-GE ve İnovasyon Programı Hataları:

Yüksek teknoloji gelişmelerine ayak uydurarak uluslararası pazarda çalışmalarını sürdürmek isteyen Girişimcilerin yararlandığı AR-GE ve İnovasyon Programı kapsamında KOSGEB’den maddi destek alan işletmeler çok sayıda hata yapmaktadır. AR-GE ve İnovasyon Programı kapsamında yapılan hatalar:

KOSGEB Destek ProgramıHatalı İşlemlerDoğru Olan İşlemler
AR-GE ve İnovasyon Destek ProgramıGirişimcinin başlangıç sermayesi almak istemesiKOSGEB’den destek almak için kurulu bir işletmenizin olması gerekir. Vergi levhası olmayan Girişimciler veya KOBİ adayları başlangıç destek sermayesi alamaz.
AR-GE ve İnovasyon Destek ProgramıÖdemelerin elden yapılmasıDestek kapsamındaki işletme giderlerinizin ödemeleri bankalar üzerinden yapılmalıdır. Gider olarak göstermek istediğiniz ürünlere ait resmi belgeleriniz yoksa bu giderler için destek programından yararlanamazsınız.
AR-GE ve İnovasyon Destek ProgramıDestek programı kapsamında verilen sürelere uyulmamasıMevzuatta belirlenen sürelere uymanız, KOSGEB desteği almaya devam edebilmeniz için zorunludur. Belirtilen süreler içerisinde bitmeyen işler veya ödenmeyen taksitler KOSGEB desteğinin kesilmesine neden olabilir.
AR-GE ve İnovasyon Programı Hataları

KOBİ TEKNOYATIRIM Programı Hataları:

Teknolojik ve yüksek katma değerli ürün üreten işletme sahiplerinin yararlanabildiği KOBİ TEKNOYATIRIM Programı, KOSGEB kurulunun belirlediği şartları yerine getirmeye devam eden KOBİ’ler için fırsatlarını son derece geniş tutmaktadır. Ancak işletme sahiplerinin yaptıkları bazı hatalar bu fırsatları kaçırmalarına da neden olabiliyor. KOBİ TEKNOYATIRIM Programı kapsamında en sık yapılan hatalar şunlardır:

KOSGEB Destek ProgramıHatalı İşlemlerDoğru Olan İşlemler
KOBİ TEKNOYATIRIM ProgramıKOSGEB Destek programı kapsamında alınan ürünlerin kurul tarafından belirlenen asgari standartların altında kalmasıKOSGEB tarafından ürünler için belirlenen asgari ürün özelliklerine uyulması gerekir. Eğer asgari özellikleri karşılamayan ürün alımınız olursa, KOSGEB bu ürün için ödeme yapmayacaktır.
KOBİ TEKNOYATIRIM ProgramıKOSGEB Destek programı kapsamında yer almayan ürünler için destek talep edilmesiKOSGEB belirlediği ürün sınıfları için ödenek vermektedir. Destek programına dâhil olmayan ürün alımlarınız KOSGEB tarafından karşılanmaz.
KOBİ TEKNOYATIRIM ProgramıPersonel giderlerinde kurul tarafından belirlenen standartlara uyulmamasıİşletmeniz için gerekli olan personel kapasiteniz ve ödemeniz gereken maaş gibi giderler KOSGEB kurulunun destek vereceği şekilde olmalıdır.
KOBİ TEKNOYATIRIM ProgramıHizmet veya ürün alımlarında fatura bilgilerinde eksik özelliklerKOSGEB’in belirlediği teknik özelliklerde makine alımları yapmalı ve makine için aldığınız faturanın üzerinde makinenin tüm teknik özellikleri yer almalıdır. Makine teknik özelliklerinin yazılı olmadığı bir fatura için KOSGEB ödeme yapmamaktadır.
KOBİ TEKNOYATIRIM Programı Hataları

Stratejik Ürün Destek Programı

Stratejik Ürün Destek Programı, yurt dışından ithal edilen ürünleri milli imkânlarla üretip yerlileştirecek işletmelerin faydalanabileceği bir destek programıdır. 5 milyon TL’ye kadar desteğin verildiği program kapsamında işletme sahiplerinin yaptığı bir takım hatalar bulunmaktadır. Siz de aynı hatalara düşmemek için listemize göz atabilirsiniz. Stratejik Ürün Destek Programı’nda yapılan hatalar:

KOSGEB Destek ProgramıHatalı İşlemlerDoğru Olan İşlemler
Stratejik Ürün Destek ProgramıVadesi dolmayan çek/senet için ödeme talep edilmesiTüm çek/senet işlemlerinde olduğu gibi KOSGEB için de geçerli olan kural, çek/senet ödeme tarihinin gelmiş olmasıdır. Zamanı gelmemiş hiçbir ödeme gerçekleştirilmez.
Stratejik Ürün Destek ProgramıGider kalemlerinde eksik fatura bilgilerinin yer almasıİşletmenizin giderlerini resmi belgeler üzerinden göstermek zorundasınız. Fatura gibi resmi belgelerde yer almayan herhangi bir gider için KOSGEB destek ödemesi yapmamaktadır.
Stratejik Ürün Destek ProgramıYanlış veya Eksik evrak yükleme işlemiKOSGEB’e işletmeniz ve giderleriniz için yüklemeniz gereken bilgiler eksiksiz ve doğru olmalıdır. Yanlış bilginin yer aldığı faturalarda ödeme yapılan harcamalar için KOSGEB destek sağlamamaktadır.
Stratejik Ürün Destek ProgramıBirden fazla ödeme formunun gönderilmesiKOSGEB’den ödeme talep ederken kullandığınız Ödeme Formu’nu 1 kez kuruma göndermeniz destek alabilmeniz için yeterlidir.
Stratejik Ürün Destek Programı

İşyeri Açmak İsteyenlere Tavsiyeniz Nelerdir?

Her işletmenin açılışında gerekli olan araç-gereç ve ekipmanları, KOSGEB Geri Ödemesiz Hibe Desteği ile alabilir, Yeni Girişimci Destek Programı’na başvurarak bu destek için ilgili çalışmayı tamamlayabilirsiniz. Geri ödemesiz kredi desteğinden yararlanabilmeniz için dikkat etmeniz gereken noktalar vardır ve bu noktalar şunlardır:

  • İşletme için yapılan harcamaların makbuzlarını saklayın,
  • İşletme için gerekli olan araç-gereç ve ekipman alımlarınızı akrabalarınızdan yapmayın,
  • İşletmenizi destek başvurunuzdan önce açın,
  • İşletmeniz için, resmi kayıtlarda %50 ve üzerinde hak sahibi olduğunuzdan emin olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu