KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği ve Başvuru Şartları 2023

Devletin üniversite mezunlarını daha iyi şartlarda ve hızlı bir şekilde istihdam edilmesini sağlamak amacıyla ortaya koyduğu projelerden biri olan KOSGEB nitelikli eleman desteği 2023 yılında da, KOSGEB aracılığıyla verilmektedir.

İşsizliğin önlenerek üniversite mezunlarına iş imkanları sağlamak ve üniversite mezunlarına istihdam eden işletmelere destek olmak amacıyla başlatılan proje, Türkiye’de işsizliğin azaltılması noktasında da büyük bir öneme haizdir. KOSGEB nitelikli eleman maaş desteği olarak da bilinen proje kapsamında, belirli şartları sağlayan işletmelere 2 yıl boyunca aynı süreç içerisinde iki üniversite mezunu ile projeden faydalanma hakkı tanınmaktadır.

Bu proje ile birlikte istihdam edilecek üniversite mezununun 2 yıl boyunca alacağı net maaşın %60 oranında işletmeye hibe olarak geri ödemesi yapılmaktadır. KOSGEB üzerinden yapılan ödemeler, 3 aylık periyotlar şeklinde belirtilen oranda işletmeye geri verilmektedir.

KOSGEB üniversite mezunu desteği ismi ile de anılan projede, istihdam edilecek kişinin ve üniversite mezununu işe alacak işletmenin belirli şartları sağlaması esastır. KOSGEB nitelikli eleman desteği 2023 başvuru şartları ve istenilen evraklar hakkındaki tüm detayları, aşağıda sizler için paylaştık.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği 2023

KOSGEB nitelikli eleman maaş desteği, devletin sosyal devlet olma yolunda atmış olduğu önemli adımlardan biridir. Bu projenin temel amacı olarak üniversite mezunlarının işe alınması, işletmelerin desteklenmesi ve işsizliğin azaltılması ön plana çıkmaktadır.

Destek kapsamında, gerekli şartları sağlayan işletmelerin üniversite mezunu çalıştırmaları durumunda devletten istihdam edeceği kişilerin maaşlarının bir kısmının devletin karşıladığı bu projede, Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olsalar dahi yabancı uyruklu kişilerin yararlanması söz konusu olmamaktadır.

Birkaç yıldır verilen bu destek sayesinde, birçok üniversite mezunu iş imkanı bulurken işletmelerde bu destekten faydalanarak daha fazla kişi çalıştırma fırsatına kavuşmuştur. KOSGEB desteği kapsamında işletmelere 2 yıl boyunca ödenecek toplam tutar, proje ile kabul edilen her üniversite mezunu için toplam 50 bin TL ile sınırlıdır.

İstihdam Edilecek Üniversite Mezunu için Aranan Şartlar

KOSGEB nitelikli eleman maaş desteği 2023 yılında, istihdam edilecek üniversite mezunlarında aranan bir takım şartlar bulunmaktadır. Bu şartları sağlayan üniversite mezunları, proje kapsamında istihdam edilerek işletme bu istihdam nedeniyle devlet desteği alabilir;

  • İşe alınacak kişinin, 2 veya 4 yıllık üniversite mezunu olması aranan şartlar arasındadır.
  • Son 2 ay içerisinde işe alınacak personelin, herhangi bir işte çalışmıyor olması gerekir.
  • İstihdam edilecek üniversite mezununun, KOSGEB başvurusu yapılacak iş yerinde tam zamanlı çalışmasına engel bir durum olmaması gerekmektedir.
  • İstihdam edilecek kişinin başvuru sahibi işyeri sahibi olmaması, kendine ait bir işletme bulunmaması, emekli olmaması ve yabancı uyruklu olmaması gerekir.
  • İşe alınacak kişinin KOSGEB başvurusu yapılmadan önceki 1 yıl içerisinde, aynı işletmede çalışmış olmaması aranan bir diğer şarttır.

Aynı zamanda işe alınacak üniversite mezununun, yeni üniversite mezunları arasında olması da KOSGEB desteği için istihdam edilecek kişinin sağlaması gereken şartlardan biridir.

KOSGEB Nitelikli Eleman Maaş Desteği Başvuru Şartları

İstihdam edilecek üniversite mezununda aranan şartların dışında, KOSGEB başvurusu yapacak işletmede de bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartları yerine getiren ve destek verilen sektörler arasında bulunan işletmeler, KOSGEB destek başvurusunda bulunabilir. Destek başvurusu almak isteyen işletmelerin sağlaması gereken şartlarbşunlardır;

  • İstihdam edilecek üniversite mezunu için, KOSGEB tarafından belirlenen maaşın altına inilmemesi gerekir. Buna göre lisans ve lisansüstü üniversite mezunları için en az 3500 TL, ön lisans mezunları için ise en az 2500 TL net maaş verilmesi gerekmektedir.
  • İstihdam edilecek üniversite mezununun, işletme bünyesinde tam zamanlı olarak SGK kapsamında işe alınması gerekmektedir.
  • İşyerinde işe başlayacak ve destek alınacak üniversite mezununun, mezuniyet belgesinin başvuru esnasında sunulması gerekir.

Kosgeb Nitelikli Eleman Maaş Desteği Başvuru Şartları

KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusu yapıldıktan sonra KOSGEB tarafından onaylanmasının ardından, destek başvurusunda bulunan kişi işe alınmalıdır. İşletmede daha önce işe alınmış kişilerle için, KOSGEB desteği bulunmamaktadır.

Başvurunun onaylanmasından sonraki 45 günlük süreçte, destek başvurusu yapılan kişinin SGK kapsamında tam zamanlı olarak işe alınması şarttır. Yani destek başvurusu onaylandıktan sonra başvuru dahilinde ismi geçen üniversite mezununun, en geç 45 gün içerisinde işe alınması gerekir.

İşletmenin destek başvurusunda bulunabilmesi için, istihdam edilecek üniversite mezunları haricinde en az 5 kişiyi daimi olarak daha önceden istihdam etmiş olması gerekmektedir. Yani başvuru yapılmadan önce işletmede, SGK kapsamında en az 5 kişinin çalışıyor olma şartı bulunmaktadır.

KOSGEB Destek Başvurusu için Firmanın Temin Etmesi Gereken Belgeler

Yukarıdaki şartları sağlayan ve KOSGEB destek kapsamında ilgili sektörlerde faaliyet gösteren işletmenin başvuru yapabilmesi için, aşağıdaki belgeleri KOSGEB sistemine yüklenmiş olması gerekmektedir;

  • Üniversite mezununa ait en son mezun olduğu okuldan alınan diploma,
  • İşe alınacak kişinin imzalanmış ve kaşelenmiş maaş bordrosu,
  • Ticaret sicil gazetesi,
  • İstihdam edilecek mezunun alacağı aylık net maaşı gösteren dekont,
  • İşyerine ait SGK hizmet dökümü listesi,
  • İşletmenin diğer resmi evrakları,

KOSGEB 2023 üniversite mezunu maaş desteği almak için işletmenin hazırlaması gereken belgelerdir.

KOSGEB Nitelikli Personel Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

KOSGEB üniversite mezunu istihdam desteği alabilmek için, aşağıdaki yolları izleyerek başvuru yapılmaktadır.

  • İşyerinin KOSGEB desteği alabilmesi için, ilk olarak yapması gereken şey KOSGEB veri tabanına internet ortamından kayıt olmaktır.
  • Çevrimiçi ortamda basit birkaç adımla, KOSGEB veri tabanına işyeri kaydı yapılmaktadır.
  • İşyerinin KOSGEB veri tabanına kayıt olmasının ardından, istihdam edilecek kişinin destek kapsamında işlerini takip etmesi ve gerekli bilgilerin sağlanması için, e-devlet şifresi alınması gerekir.

Kosgeb Nitelikli Personel İşletme Desteği 2023

KOSGEB hesabı üzerinden işyerinin, “işletme geliştirme destek” altında ilgili başvuruyu tam olarak yapması esastır. Gerekli başvurularının KOSGEB web sitesi üzerinden yapılmasının ardından, bu destek için KOSGEB tarafından istenilen belgeler yine online ortamda sisteme yüklenerek başvuru tamamlanır.

Başvurunun onay almasının ardından, KOSGEB asıl onayı vermek ya da başvuruyu reddetmek için bir aylık süre içerisinde yapılan başvuruyu tüm detaylarıyla incelemektedir. Başvuru takibinizi KOSGEB internet sitesi üzerinden ya da KOSGEB ile doğrudan iletişime geçerek takip edebilirsiniz.

Hangi Sektörler KOSGEB Desteği Kapsamında Yer Alıyor?

  • Turizm ve otelcilik sektöründe faaliyet gösteren işletmeler
  • Ana metal sanayi işletmeleri
  • Bilgisayar programlama üzerine faaliyet gösteren iş yerleri
  • İçecek ve gıda üretimi üzerinde çalışma yapan işletmeler
  • İnşaat sektörü
  • Toptan ve perakende alanında faaliyet gösteren işletmeler
  • Bilimsel araştırma ve geliştirme konularında aktif olarak faaliyet yürüten işletmeler
  • Seyahat acenteleri ve benzer rezervasyon hizmeti veren işletmeler
  • Suyun toplanması, dağıtılması veya arıtılması alanlarında faaliyet gösteren işletmeler

Yapılan başvurular KOSGEB yetkilileri tarafından incelendikten sonra, ortalama 1 aylık süreç içerisinde sonuçlanır. Yapılan incelemelerin uygun olması durumunda, yukarıdaki şartları sağlayan tüm işletmeler aynı destek süreci içerisinde en fazla 2 üniversite mezunu istihdam ederek her istihdam için devlet desteği alabilirler.

İlk destek başvurusu kabul edilip istihdam sağlayan işletmelerin, destek sürelerinin bitmesinin ardından yeni üniversite mezunlarını işe alarak yeniden destek başvuruları yapmaları mümkündür. Ancak sıklıkla aynı işletmelere destek verilmesi fazla söz konusu olmayacağı için, kabul edilebilmesi de genel başvuru durumuna göre zorlaşmaktadır.

İŞKUR KOSGEB kredisi nasıl alınır? başlıklı yazımızda, İŞKUR KOSGEB kredisi hakkındaki tüm detayları bulabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. 5 işçi şartı hala devam ediyor mu? Her ilde değil de bazi illerde destek var deniliyor. Hangi iller faydalanabiliyor bilgi verirseniz sevinirim. Iyi çalışmalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu