İş Göremezlik Raporu Sorgulama, Hesaplama ve Ücretleri 2023
Konu Başlıkları
İş yerinde zor durumda kalan; hastalık, hamilelik ya da sakatlık gibi durumlardan dolayı işine kısa süreli olarak devam edemeyecek olan kişilerin yararlandığı iş göremezlik parası devletin sistemi olan e-Devlet üzerinden kolaylıkla sorgulanabilmektedir.
Kişisel verilerini girdikten sonra e-Devlet yardımı ile bu tarz bir ödeneği kişinin alıp alamayacağı konusunda bir ön bilgi alması için bu sistemi kullanabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu bunu her vatandaşına sunmaktadır.
İş Göremezlik Ödeneği/Raporu Nedir ve Nasıl Alınır?
İş göremezlik ödeneği bir diğer adı ile iş göremezlik raporu parası kişinin gündelik hayat içerisinde düzenli olarak işinde çalışırken herhangi bir sebepten dolayı bir mağduriyete uğramaması amacı ile oluşturulmuş bir sistemdir.
Devletin kurumu olan SGK tarafından özellikle yürütülen bu ödenek işlemleri devletin vatandaşlarına sağlamış olduğu bir faydadır. Kişinin işyerinden kaynaklanan iş kazaları ya da hastalık gibi durumlarda mağdur olmaması için devlet tarafından uygulanan ve kişinin faydasına olan bir paradır.
Ayrıca kronik hastalığı olan kişilere verilen yardım hakkında Kronik Hastalara Maaş Devlet Hibe Yardımı yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumu İş Göremezlik Raporu
Devletin kısa süreli ya da uzun süreli olarak meslek hayatı içerisinde ya da kendi hastalığından kaynaklı olarak işine geçici olarak ara vermek zorunda kalan kişilerin faydalanabilmesi, maaşlarını kesilmemesi için yapmış olduğu bir sistemdir.
- Buna göre kişinin en az 90 günlük bir sigorta primine sahip olması önemlidir.
- Bu ilk şartın sağlanamadığında kişilere para verilemeyecektir.
- PTT şubeleri üzerinden, internet bankacılığı aracılığıyla, e-Devlet üstünden sorgulanabilir.
- Yine PTT aracılığı ile ya da bazı devlet bankaları ve özel bankalar aracılığı ile alınabilecek olan bu para kişilere kolaylık sağlamaktadır.
İş göremezlik raporunun ödenmesinin şartlarından biri SGK aracılığı ile verilen bu paranın ödenek raporunu 3. gününden itibaren ödeme gibi bir şartının bulunmasıdır. 2 günlük bir rapor karşılığında herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Bundan dolayı SGK’da iş göremezlik parası ödemektedir.
Kişinin 2 günü aşan rahatsızlığında hazırlamış olduğu bu raporu teslim etmesi ile beraber almaya hak kazanacağı bu paradan 5 iş gününü aştıktan sonra talep etmesi de mümkün değildir.
İş Göremezlik Rapor Parası Sorgulama
Kısa sürede kolaylıkla öğrenebileceğiniz iş göremezlik raporunu sorgulayabilmek için e-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. Öncelikle internet üzerinden e-Devlet sitesine giriş yapmanız gerekir.
- E-Devlet’e size ait TC kimlik numarası ve PTT’den almış olduğunuz şifre ile birlikte giriş yapabilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra hızlı bir şekilde sayfa erişebilmek için sayfanın arama butonuna 4A iş göremezlik ödeneği yazmanız yeterli olacaktır. Karşınıza internet adresi, linki ile birlikte gelecektir.
Size ait olduğunu belirten bu e-Devlet kimliğiniz ve şifreniz ile birlikte giriş yaptığınızda üzerinize kayıtlı olan ya da alıp alamayacağınızı belirten bir ekran detaylı olarak karşınıza gelecektir.
Rapor parası hakkında bilgi almak için 2023 TC İle SGK Rapor Parası Sorgulama Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.
İş Göremezlik Raporu Telefon ve TC ile Sorgulama
SGK kurumunca belirtilmiş olan iş göremezlik parasının şartlarını karşıladığınızı düşündüğünüzde ve başvurunuz kabul edildiğinde alacağınız bu ödeneğin miktarını ve ne zaman yatırılacağını öğrenmek işin en son kısmıdır.
Alacağınız tutarı ve gününü öğrenebilmek birden çok seçenek barındırırken bunlardan en kolayı telefon ile öğrenebilmektir. E-Devlet üzerinden de girebilmektedir. Bunu öğrenebilmek için de PTT aracılığı ile bir e-Devlet giriş şifresi de almanız gerekmektedir.
Herhangi bir hastalık, sakatlık gibi durumda iş göremezlik raporu alacağınız zaman telefon aracılığı ile Alo 170 numarasını arayarak buradan ödeneği almaya hak kazanıp kazanmadığımızı, ödeneğinizin tutarını veya hesabınıza ne zaman yatırılacağını öğrenebilirsiniz.
PTT İş Göremezlik Raporu Ücretleri 2023
İş göremezlik raporu alabilme hakkı tanıdığından SGK’dan ne kadar para alacağınız ve bu tutarın neye göre belirli olacağı şöyle planlanmıştır;
- İşte çalışırken yaklaşık olarak 3 ay boyunca elde edilen gelirin brüt bir şekilde hesaplanması ve ayrıca bu 3 ayında yatırılmış prim gününde hesaplanarak farklı olarak fiyat çıkarılması ile oluşan bir paradır.
- Her 2 farklı yaklaşım da kendi içerisinde ve kendi kuralları ile birlikte hesaplanır.
- Sonucunda ortaya çıkan bu miktar brüt miktarı sonrasında hesaplanan prim miktarına bölünür.
- Teslim almış olduğunuz raporun üzerindeki belirlenen gün sayısı ile elde edilen tutar birbiri ile çarpılır.
Bu hesaplamadaki önemli noktalardan birisi de kişi bu ödeneği alabilmek için 3 gün ve daha fazlası süreler de bir rapora sahip olması gerekir.
İş göremezlik Ödeneği Kaç Çeşide Ayrılır ve Nelerdir?
Kanunlarca belirtilen iş göremezlik ödeneğinin 3 farklı çeşitte alım süreci vardır. Bunlar;
- Kadının, doğum sırasında alabileceği bir rapordur. Bu şekilde düşündüğümüzde kişinin öncelikle sigortalı olması gerekir.
- Sigortalı olan ve doğum yapan bu kişi doğum öncesi 8 gün sonrası 8 gün olmak kaydıyla bir izin kullanabilmektedir. Toplamında oluşan gün sayısı için kişi bu ödeneği alabilmektedir.
- Eğer kişi doğum öncesinde bu paradan faydalanmak istiyorsa öncesinde en az 90 günlük bir sigorta priminin bulunması gerekir.
- Eğer bu şartı karşılanmazsa 2 kişiye doğum öncesi süreç için ödeme yapılmayacaktır.
- Bir başka iş göremezlik ödeneğinin alınabilmesi şartlarından biri de; işçinin iş yerinde yaşamış olduğu herhangi bir kazadır.
- Böyle durumlarda kişinin çalıştığı iş yerinde böyle bir kazaya maruz kaldığını hastaneden almış olduğu bir rapor ile ispatlaması gerekir.
- Bir başka açıdan bakacak olduğumuzda kişi çalıştığı iş yerinden kaynaklı olarak bir meslek hastalığı yaşıyorsa böyle durumlarda kişinin farkında olmadan gerçekleşen elinde olmayan da bir durum olduğu için iş kaybı adı altında bir ücret verilmektedir.
- Her 2 saymış olduğumuz maddede de önemli olan kişinin sigortasının varlığıdır. Sigortasının olmadığı durumlarda ödeme yapılmayacaktır.
- Bu ödemeyi almaya hak kazanma şartlarından birisi de olan hastalık, öncelikle bir işçinin bu tarz bir paradan faydalanabilmesi için 90 günlük sigorta priminin yatmış olması gerekmektedir.
- Onun ardından kişinin hastanede herhangi bir teyit ve kayıt bildirmesi gerekmeden iş göremezlik ödeneğini alabilmektedir.
Kimler İş Göremezlik Raporu Alabilirler?
İş göremezlik raporuna hak kazanabilmek de belirli şartları gerektirir. İş göremezlik raporu alabilme şartları şunlardan oluşur:
- Öncelikle kişinin bir sağlık raporu edilmiş olması gerekir. Bu süreçte herhangi bir kurumdan alınan sağlık raporu değil de özellikle SGK tarafından alınmış olunan bir sağlık raporu geçerliliğini korur.
- İş göremezlik raporunu parasını almak isteyecek olan kişi herhangi bir şekilde bir hastalık geçirmiş olması gerekir.
- Bu kavramı daha da genişletirsek; kişisel olarak yaşadığı sürekli rahatsızlık/kronik bir rahatsızlık, iş ortamı da yaşamış olduğu bir kaza, hamilelik süreci, herhangi bir çalıştığı mesleğe karşı hastalık ki buna “meslek hastalığı” diyoruz, bu tarz durumlarda kalırsa eğer bu ödeneği alabilir.
SGK İş Göremezlik Paramı Nasıl Alabilirim?
PTT şubeleri üzerinden rahatlıkla alınabilecek olan iş göremezlik parasını ayrıca isteyen kişi kendine özel açmış olduğu bir banka hesabı ile de olabilmektedir.
Birazdan bu banka isimlerini sayacağım ama öncesinde şunu söylemek gerekir ki; bankada bir hesap açabilmek için kişinin birkaç saatini bankada yeni kart çıkarma işlemleri ve hesap açması ile geçirmesi gerekir. Fakat bu kartların ardından da her ödeme gününde kartı o bankanın bankamatiğine takarak rahatlıkla çekebilir.
PTT şubelerinden hiçbir şekilde hesap açmadan sadece kimliğini göstererek de bu parayı alabilirsiniz. Yalnız ödeme günlerinde PTT şubesinin içine girerek görevliler eşliğinde bu işlemi gerçekleştirmeniz gerekir.
Tavsiye edebileceğiniz birkaç iş göremezlik parası veren bankalar; Halkbank, Akbank, Vakıfbank ile Garanti, Şekerbank gibi özel bankalara da yatırılmaktadır.
İş Göremezlik Paramı Ne Zaman Alabilirim?
İş göremezlik durumunuzun hemen ardından yetkili birimlere bildirilmektedir. Raporun sunulmasının sonucunda sosyal güvenlik kurumu aracılığı ile sizlere yaklaşık 2 hafta içerisinde bilgilerinizi teyit edildikten sonra ücretinizi teslimi gerçekleştirilir.
Bu süre zarfında beklemek önemlidir. Bilgilerinizin doğruluğu hakkında bir sıkıntınız da yoksa kısa sürede sizlere ulaşacaktır. Muhtaç aylığı hakkında bilgi almak için Muhtaç Maaş Aylığı Ne Kadar? Başvuru Şartları Nedir? yazımıza göz atabilirsiniz.