Kronik Hastalara Devlet Hibesi, Maaş Yardımı 2023
Konu Başlıkları
Kronikleşmiş rahatsızlıklar kişilerin çalışma ve yaşam şartlarını etkilemektedir. Bu nedenle de SGK tedavisi sürekli olan ve kronikleşmiş hastalık tanısı olan kişilere devlet maksimum 24 ay olarak geçici maaş bağlamaktadır. Kronik hastalığa yakalanan kişilerin maaş alabilmeleri için 12 ile 24 ay arasında geçici olarak maaş için başvuruda bulunması gerekmektedir.
Kronik bir rahatsızlığınız var ve devletten bunun için nasıl maaş alacağınızı bilmiyorsanız, aşağıda yer alan maddeleri maaş başvurusu için inceleyebilirsiniz. Aşağıda devletten kronik maaş alabilmenin getirmiş olduğu şartlar bulunmaktadır. Bu şartlara sahip olan kişiler kronik hastalık maaşına da başvuruda bulunabilmektedir.
10 yıl aralıksız SGK’lı bir şekilde çalışıyor olunması gerekmektedir. SGK hizmet dökümü çalışılan SGK binasına gidilerek, e devlet üzerinden 4A hizmet dökümü alınarak belgelenmelidir.
Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden %60 oranında iş göremez kaybı raporunun alınması gerekmektedir. Bu oran %60 aşağısındaysa kronik hastalık maaşı alınması mümkün değildir.
Bir kronik rahatsızlığı olan kişi o hastalıktan %60 oranını yakalayamamış ise, başka bir kronik hastalığı olması durumunda bu hastalıkların oranı birleştirilerek %60 oranı olup olmadığına bakılabilmektedir.
2023 Yılında Hangi Kronik Hastalara Maaş Verilecek?
Her hastalığa devlet maşı bağlanmamaktadır. Bunun için birtakım devletin belirlemiş olduğu hastalıklar vardır. Maaş verilebilen kronik hastalıklar aşağıda listelenmiştir;
- Demans
- Epilepsi
- Parkinsson Hastalığı
- Serabral Parsi rahatsızlığı
- Kanser: Bütün kanser türlerini kapsamaktadır.
- AİDS
- Tüberküloz
- Akciğer ve böbrek nakli
- Kalp nakli ve kalp kapakçığı hastalıkları ve nakil işlemleri
- Siroz
- Karaciğer nakli yaşamış olan hastalar
- Bacak, kol veya herhangi bir uzuv kaybı yaşanılan hastalıklar
- Behçet hastalığı
- Anemi
- IQ nun 50 ve altı olması ayrıca zeka gerilemesi yaşanması durumu
- Şizofren
- Bipolar bozukluk yaşanması
- Görme azlığının yaşanması ve bu oranında yüzde altmış özür durumu olarak kabul edilmesi
Yukarıda yer alan rahatsızlıklara sahip olan kişiler en az bir veya daha fzla rahatsızlık toplamında %60 özür durumuna ulaştığı takdirde yapılması gereken ilk iş SGK dökümü ile birlikte başvuruda bulunmasıdır. Bu kişiler minimum 12 ay maksimum 4 ay olmak üzere özür gurubuna göre, devlet tarafından belirtilen süre zarfında maaşa bağlanmaktadır.
Ayrıca bu kişiler aynı zamanda devletin sunmuş olduğu diğer yardım imkânlarından da faydalanabilmektedir. 24 ay sonunda maaş almaya devam eden organ nakli olan kişilerin yeniden heyetin karşısına çıkarak, yeni bir rapor almasında ve bunun da %60 oranını yakalamasının ardından maaş süresi uzatılabilmektedir.
Devlet ihtiyaç sahibi ailelere yardım paketi ya da yardım aylığı göndermektedir. Bu şekilde maaş alan kişilerin devletten alınan bu yardımlarda da başvuru yapma alma hakkı bulunmaktadır.
Kronik Hasta için SSK Maaş Başvurusunda Bulunma
Kronik hastalık için maaş başvurusunda bulunan insanların 10 yıl devlette sigortalı olarak çalışmış ve bunun üzerine toplamda belirtilen rahatsızlıklardan %60 oranında özür durumuna sahip olması gerekmektedir.
Malul aylığı olarak devletten maaş alacak olan kişiler zaten gerekli şartları sağladıkları için malul olmuşlardır. Bu nedenle bu kişilerde herhangi bir şart aranmamaktadır.
Maaş başvurusunda bulunabilmek için yapılması gereken ilk adım e devletten ya da SGK dan hizmet belgesi alınması ve kişinin bu hizmet belgesi, nüfus cüzdan fotokopisi ile birlikte, bulunduğu ilin Valilik binasına giderek ilgili birimlere başvuruda bulunması gerekliliğidir. Bu sayede gerekli incelemeler yapılacak ve kişinin gerekli olan tüm koşulları sağlaması halinde maaş alacaklardır. Ayrıca malülen emekli olunabilen hastalıkları öğrenmek için TIKLAYINIZ.
Başvuru yapılan kurumun iletişim bilgileri nedir
Eşim kronik kalp hastası kalp yetmezliğinden malulen emekli oldu bizde faydalanabilirmiyiz
K.o.ah.hastasiyim.100/81.raporum.var.nereye.bas.vurulur
Bu.hastaliga.k.o.ah.a.maas.kapsamindami