SGK’dan Yüksek Emekli Maaşı Alma Şartları Nisan 2023

Bilindiği üzere emekli olmaya hak kazananların ödemeler Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında yapılır. Ancak bu ödemenin alınabilmesi için sigortalı olarak belli bir yaşı ve gün sayısını tamamlamış olmak gerekir. Bunu anlayabilmek için e devlet sistemine giriş yapılarak Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasını incelemek yeterlidir.

Burada yer alan bilgilere göre sigortalı kişiler ne zaman emekli olacaklarına dair bilgi edinebilir. İşe giriş tarihi, sigortalı olunan süre ve yaş emeklilik tarihinin ne zaman olacağını belli etmektedir. Emeklilik tarihinin yanı sıra alınacak emekli maaşının ne kadar olacağı da merak edilmektedir. Özellikle SGK’dan yüksek emekli maaşı nasıl alınır sorusunun yanıtı çok sayıda sigortalının ilgisini çekmektedir.

SGK Emekli Maaşı Nasıl Yükseltilir?

Sgk emekli maaşını yükseltmek için öncelikle bu tür hesaplamaları son 1-2 yıla bırakmamak gerekir. Bu amaçla en az 8-10 yıl öncesinden çalışma yapılmalı bu amaçla kazançların arttırılması yoluna gidilmelidir. Gün sayısının fazla olması ya da çok fazla çalışmak maaşı yükseltmek için tek başına yeterli olmayacaktır.

Yapılan incelemelere göre günü az olan kişilerin de yüksek maaş almaları mümkündür. Burada önemli olan nokta kişinin brüt maaşıdır. Yani prim için esas alınan maaş ne kadar yüksekse yıllık kazanç da buna bağlı olarak artacaktır.

Yüksek Emekli Maaşı ve Sigorta

Emekli maaşını yükseltmek için sigorta büyük öneme sahiptir. Eğer imkan varsa ya da ek iş yapılıyorsa birden fazla işyerinde sigortalı olarak çalışmak sigorta primine konu olan maaşın artmasını sağlayacaktır. Sigortalı olunan yer sayısı değiştiğinde gün hesaplaması her zaman 30 gün olarak alınır fakat prime konu olan kazanç çift sigorta ile artacağından bununla birlikte alınacak emekli maaşında da artış olacaktır.

Kazancı yüksek bildirmek emekli maaşının artmasını sağlayacaktır. Ancak bunun için 1261 gün kuralına uymak gerekir. Yani kurum fark etmeksizin son 3.5 yılda sigortalı olunduğu takdirde emeklilik SGK şartları üzerinden hesaplanacaktır. Bununla birlikte erken emekli olmak da mümkün hale gelecektir. Bu gibi detaylara dikkat etmek maaş açısından önem taşımaktadır.

Yüksek Emekli Maaşı için SSK ve Ek Ücretin Önemi

Emekli maaşı hesaplamalarında ek ücretlerin hesaplamaya dahil edilip edilmediğine dikkat etmek gerekir. Bunlar arasında ikramiye, kira yardımı, prim ve buna benzer ödemeler yer almaktadır. Bunların dahil edilmesiyle prime esas kazanç artacağından bu da maaş tutarı üzerinde olumlu etki meydana getirecektir.

Eğer prim ödemeleri asgari ücret üzerinden yatıyorsa bu durumda SSK üzerinden emekli olmak her zaman biraz daha avantajlı olarak görülür. Eğer SSK aracıyla emekli olma olanağı varsa bu durumda tarım SSK, isteğe bağlı sigorta, zorunlu bağkur, tarım bağkur gibi alternatifleri arka planda bırakmakta yarar vardır.

Emekli Maaşını Artırmada Çalışılan Yıl Hesaplaması

Emekli maaşının tutarı hesaplanırken ilk olarak 2000 yılının öncesindeki çalışmalar dikkate alınmaktadır. Bu yıldan önceki çalışmalarda prim ve gün sayısı ile birlikte çalışan kişinin yaşı da göz önünde bulundurulur. Yaş faktörü de emekli maaşının hesaplanmasında dikkat edilen detaylar arasında yer almaktadır.

Sigorta kanunlarında yazan açıklamaya göre kadınlar 50 erkekler ise 55 yaşından sonra çalışmaya devam ettiklerinde emekli maaşlarında her yıl için yüzde bir oranında artış meydana gelmektedir. Yani buna göre 55 yaşında emekli olan kadınların emekli aylığı %5 daha fazla olacak şekilde bağlanmaktadır. 60 yaşını doldurduklarında ise bu oran %10’a çıkmaktadır.

Bağkur ya da SSK ayrımı yapılmaksızın Sosyal Güvelik Kurumu’na 22.072₺ yani tavan tutar üzerinden kazanç bildirildiğinde tavandan bildirilen her ay için ilerleyen dönemlerde alınacak emekli maaşı üzerinde aylık ortalama 15 ile 20 TL arasında artış meydana gelebilir. Buna göre 3.5 yıl içerisinde SGK’ya kazançlar üst sınırdan bildirildiğinde kazançlarda ortalama 700 ile 800 lira arasında artış mümkün hale gelmektedir.

Yüksek Emekli Maaşı ve Hizmet Tespit Davası

Hizmet tespit davası özellikle çalışılan işyerinde sigortanın yapılmaması, kazancın gerçek maaş üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmemesi ve çalışılmasına karşın sigortanın geç yapılması gibi durumları tespit edebilmek için yardımcı olur. Bu dava ile birlikte haksızlık yaşayan işçilerin mağduriyet durumları sadece çalışılan dönem ile sınırlı kalmamakta ve emeklilik dönemlerini de etkilemektedir.

Buna göre sigortası eksik ya da geç yatan çalışanların maaşı emekli olduklarında da daha düşük hesaplanmaktadır. Özellikle ek iş yapan kişilerin bu iş ile ilgili çoğunlukla sigorta olmadığı bilinir. Bu nedenle ek iş yapmanın herhangi bir getirisinin olmadığı ifade edilir.

Ancak bunun tam aksine 2. bir sigorta yapılması ödenen sigorta primi ile birlikte kuruma bildirilen listedeki matrahı da artırmakta ve böylece çalışan kişilerin ileride alacakları emekli maaşı da buna bağlı olarak artmaktadır. Matrahı artıran durumlar emekli maaşı üzerinde yukarı yönlü etki meydana getirmektedir.

SGK’dan Yüksek Emekli Maaşı için Nelere Dikkat Edilmelidir?

SGK’dan emekli maaşını artırmak için bakmakla yükümlü olunan kişiler varsa bunlar mutlaka bildirilmelidir. Bunun için emeklilik başvurusu yapılırken tahsis formu doldurulmakta ve bu form içerisinde yer alan yükümlü kişi kısmına eş ve çocuklar gibi bilgiler ilave edilmelidir. Burada bulunan bakılan kişi sayısı emekli maaşı hesaplanırken miktar üzerinde yukarı yönlü etki meydana getirir.

Bunun yanı sıra %50 katkı oranı esasına da dikkat etmek gerekir. Yani 2.000 TL brüt ücretle çalışılıyorsa ve buna ilaveten 1.000 TL ek iş yapılıyorsa bu durum alınacak emekli maaşının %50 oranında artacağı anlamına gelmektedir.

Eğer elde edilen kazanç 500 tl değerinde ise bu durumda emekli aylığı %25 oranında artacaktır. Ancak bu artışların meydana gelebilmesi için mutlaka ek iş bilgileri Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmelidir. Böylece hedeflenen emekli aylığına ulaşmak mümkün hale gelecektir.

SGK Emekli Maaşı Hesaplaması

SGK emekli maaşı hesaplaması yapılırken kişinin son 7 yıl boyunca hangi statüde çalıştığına dikkat edilir. Bu durum emekli maaşının ne şekilde alınacağını belli etmektedir. Yani son 7 yıllık süre içerisinde işçi mi yoksa memur mu olunduğuna göre emeklilik halinde bu durum göz önünde bulundurulur.

Eğer son 7 yıl içerisinde hem Bağkur hem de SSK’lı olarak çalışılmış ise bu durumda son 3.5 yıllık yani 1261 günlük süre dikkate alınır. Buna göre maaş hesaplamasında son 3.5 yıl belirleyici özelliğe sahiptir. Ancak bu durum 2018 yılından sonra ilk kez sigortalı olan kişiler için farklılık göstermektedir. 2018 yılından sonraki süreçte tüm çalışma süresi esas alınmaktadır. Hangi statünün prim gün sayısı fazla ise emeklilikte o esas alınmaktadır. Dolayısıyla sigorta kapsamında bu tür detayları göz önünde bulundurmakta yarar vardır.

Böylece emeklilik maaşı, emeklilik süresi içerisinde alınacak primler ve zamlar belirlenirken bu gibi durumlara dikkat edilmektedir. Bunlarla ilgili daha geniş bilgiye ulaşmak ve yeni güncellemelerden haberdar olmak için Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesi incelenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu