Ameliyat Hizmetleri Maaş 2023
Konu Başlıkları
Ameliyat hizmetleri hastanelerdeki en kritik birimler arasında yer almaktadır. Dolayısıyla ameliyat hizmetleri maaşları da kendine özgü olarak şekillenmektedir. Özellikle ameliyat hizmetleri maaş 2023 yılı itibariyle etkili bir düzeyde artış göstermektedir. Bundan dolayı 2023 yılı itibariyle ameliyat hizmetlerinin ortalama olarak 5 bin TL üzerinde olduğunu rahatlıkla ifade etmek de mümkün olmaktadır.
Hastanelerin olmazsa olmaz alanlarından bir tanesi de ameliyat hizmetleridir. Ameliyat hizmetlerinde alınan maaşlar devlet kurumlarında ve özel kurumlarda değişiklik göstermektedir. Buna göre özel kurumlarda ameliyat hizmetleri maaşları 4.000 ile 5.100 Türk Lirası arasında değişiklik gösteriri. Devlet kurumlarında ise bu ücret daha fazladır. Devlet kurumunda çalışan bir ameliyat hizmetlisi ortalama olarak 5.600 Türk Lirası kazanmaktadır.
Kadrolu bir şekilde devlet kurumunda çalışan ameliyat hizmetleri birçok faktöre göre değişiklik göstermektedir. Bu faktörler arasında en önemlisi kıdem olmaktadır. Daha sonra hizmet yılı gelmektedir. Bu faktörlerin yanında alınan aile ve çocuk ek yardım ücretleri de maaşların değişmesine neden olmaktadır. Bu noktada ameliyat hizmetleri teknikerlerinin de bu tür hizmetlerde gelir elde ettikleri bilinmektedir. Bundan dolayı da son zamanlarda ameliyat hizmetler teknikerliğinin popüler meslek alanları arasında yer aldığını rahatlıkla ifade edebiliriz.
Ameliyat Hizmetleri Teknikerliği
Hastane ameliyatlarında herkesin bir görevi bulunmaktadır. Ameliyathanelerde sadece doktorların olmaması bu anlamla ameliyat hizmetleri teknikerlerini önemli bir yere koymaktadır. Ameliyat esnasında süreçlere hakim bir şekilde hizmet veren teknikerler, ameliyattan önce ve sonra da etkin bir şekilde hizmet vermektedirler. Bu hizmetin yapılabilmesi için üniversitelerin ameliyat hizmetleri bölümünü bitirmiş olmak gerekmektedir.
Ameliyat hizmetleri teknikerliği, ameliyathane bulunan her sağlık kuruluşunda görev alabilmektedir. Üniversite hastaneleri ya da devlet hastaneleri bunlara örnek verilebilir. Ayrıca bu kişiler özel hastanelerde de görev yapabilirler. 2 yıllık üniversite mezunları eğitimlerini 4 yıla tamamlayarak çalışma alanlarını genişletebilirler. Bunun için 2 yıllık ameliyat hizmetleri teknikerliği okuyan kişilerin DGS’ye girerek 2 yıl daha eğitim almaları gerekmektedir. Böylece ameliyat hizmetleri teknikeri olmak mümkün olacaktır.
Ameliyat Hizmetleri Özel Kurum Maaşları
Ameliyat hizmetleri için maaşlar büyük merak konusu olmaktadır. Devlet kurumlarında çalışan kişiler, özel kurumda çalışan kişilerden çok daha fazla maaş almaktadır. Özel kurumlarda yeni başlayan bir ameliyat hizmetleri teknikeri asgari ücret alabilmektedir. Bu durum tamamen kurumun maaş politikasına göre değişiklik göstermektedir. Düzenlenen maaş sisteminde ise özel hastanelerde kuruma göre 6.000-7.000 Türk Lirası olarak belirlenen rakamlar vardır.
Ameliyat Hizmetleri Görevleri
Ameliyat hizmetleri teknikerlerinin belli başlı görevler vardır. Bunların en belirgin olanları ise şu şekilde sıralanabilir;
- Ameliyat öncesinde, ameliyat sırasında ve ameliyat sonrasında ameliyathanenin düzenini sağlamak
- Ameliyat hizmetleri, ameliyat sırasında tüm sağlık personeli ile ameliyathanede göreve hazır şekilde bekler.
- Ameliyathane içindeki tüm cihazları kullanmaya hakim olmalıdır.
- Eğer bir kişi ameliyat hizmetleri teknikeri olmak istiyorsa fiziksel özellikleri arasında eli çabukluk olmalıdır.
- Uzun süreleri ameliyatlara dayanıklı olmalıdır.
- Esnek iş saatlerine alışık olmalıdır.
- Ameliyat esnasında oluşabilecek stresi yönetebilmelidir.
- Ayrıca kandan korkmamalıdır.
- El ve göz koordinasyonu, ameliyathanede son derece önemlidir.
- Gerekli durumlarda cesaretli davranmalıdır.
Ameliyat Hizmetleri Çalışma Saatleri
Sağlık sektöründe çalışma saatleri de merak edilen başka bir konudur. Özellikle ameliyat hizmetleri teknikerlerinin kaç saat çalışması gerektiği net olarak bilinmemektedir. Ancak haftalık olarak 40 saati doldurmak zorunluluğu vardır. Bunun dışında nöbet ve uzayan ameliyatlar çalışma saatlerini doğrudan etkiler. Düzenli bir saatlerinin olmamasına karşı vardiyalı olarak çalışabilirler ya da tam gün çalışma seçeneği seçebilirler. Fazla olarak yapılan mesailer maaşa doğrudan yansımaktadır.