Doğum Parası Ve Emzirme Ödeneği Nasıl Alınır?

Doğum parası ve emzirme ödeneği nasıl alınır? Süt parası genellikle doğumdan sonra herhangi bir işlem yapılmadan alınırken, doğum evde gerçekleşirse veya sistem arızalıysa, süt parası başvurusu yapılmalıdır.

Süt parası için başvuru yapıldıktan sonra, işlem süresi dolmadığından emin olarak devam eder. Zaman aşımı 5 yıldır. Bir bebek doğduktan sonra bir sistem arızası veya hastane hatası nedeniyle süt için para alamayan aileler, başvurularını 5 yıl uzatabilir. Annelik yardımlarından biri de süt parasıdır. Doğum yapan her Türk kadınının alabileceği süt parası Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilmektedir. Süt parasını alabilmek için şartların sağlanması önemlidir.

Süt Parası Kullanım Şartları Nelerdir?

Süt parasından yararlanabilecek insanlar şunları içerir:

  • SSK ile çalışan kadınlar doğumda verilecek süt yardımından yararlanabilir.
  • Resmi evliliğin talebi üzerine sigortalı çalışan erkeklerin eşleri de bu fırsattan yararlanmaktadır. Bir kişinin SSC ile herhangi bir bağlantısı yoksa süt parası almanın bir yolu yoktur.
  • 4B çalışanları SSK olarak kabul edildikleri için süt ödeneği alırlar.
  • 45A statüsünde çalışanlar diğer statüde 4B olarak kabul edilir. Bu nedenle, süt parası ödeneklerinden yararlanabilirler.
  • D kapsamındaki işçiler, SSK oldukları için süt parasından yararlanabilirler.
  • Bağkurlu olan çalışanlar otomatik olarak süt için para alamazlar. Bu yüzden başvurmaları gerekecektir. Kur altında çalışanlar, sosyal güvenlik Ajansı’na bireysel bir başvuru yapmalıdır. Buna ek olarak, tahvil altında çalışanlar, süt için para alabilmeleri için tüm prim borçlarını ödemek zorunda kaldılar.
  • Memurlar, Emeklilik fonunda ele alındığı için süt parası alamazlar.

Çalışan Anneler Süt İçin Nasıl Para Kazanabilir?

Çalışan annelerin süt için para aldığı koşullar aşağıdaki gibidir:

  • Annenin doğumunun gerçekleşmesi gerekiyordu.
  • Bebek doğru yönde doğmuş olmalı. Ölen çocuklar için süt için ödeme yapamazsınız.
  • Annenin prim günlerinin sayısı doğumdan 1 yıl önce en az 120 gün olmalıdır.
  • Çalışan bir kişi bir anne ise, eşin SSK kapsamında çalışıp çalışmadığı önemli değildir. Anne SSK kapsamında çalıştıysa, annenin çalışma durumu dikkate alınır.
  • Anne için süt parası bir kişiden fayda sağlayabilecek süt Türüne göre sigorta yapılması gerekiyor. Durum farkı olmamalı.

Emzirme İçin Para Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum yaptıktan sonra hamileler doğum raporu sisteme girildikten sonra emzirme ödeneğine başvurabilirler. Uygulama sonrasında emzirme parası annelerin belirttiği banka hesaplarına yatırılır. Başvuru şartı için anne veya babanın Bağ-kurlu olması gerekmektedir. Başvurular il veya ilçenizin Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılır. Ayrıca ailelerin şahsen başvurmaları gerekmektedir. Kimliğiniz ve doğum belgeniz ile talebinizin sonucunu talep tarihinden itibaren 15 gün içerisinde öğrenebilirsiniz.

Emzirme ödeneği ne kadar? Emzirme ödeneğine nasıl başvurulur

Emzirme Parası İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Daha önce anneler, emzirme ödeneği başvurusunda bulunmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na gitmişti. T.R. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesinden edinilen bilgiye göre dilekçe verme zorunluluğu kaldırıldı. Artık emzirme ödeneği, sistemde görüntülenen emzirme ödeneği raporuna göre otomatik olarak ödenmektedir.

Para Numarası Başvurusu İçin Şartlar Nelerdir?

Öncelikle hayatta olma şartı aranır.

Doğum yapan kadının sigortalı olmaması halinde, sigortalı eşine (4/y ile) emzirme ödeneği verebilmesi için, sigortalı için doğumdan önceki yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta primi bildirmiş olması gerekir.

Serbest meslek erbabı ve serbest meslek erbabı (4/b li) olan sigortalılar için doğumdan önceki yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta branşı primlerinin yatırılmış olması ve ilgili tüm prim ve primlerin genel sağlık sigortası primi de dahil olmak üzere borçları ödenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu