KOSGEB İş Fikirleri ve Kurs Planları Nisan 2023
Konu Başlıkları
KOSGEB İş Planı hazırlanmadan ve öncesinde bir KOSGEB girişimcilik kursuna kayıt olmadan kredi- hibe alma imkanı yoktur. Son aşamada girişimci kişi/kişiler son bir mülakata girerek hazırladıkları KOSGEB İş Planı hakkındaki sorulara cevaplar verecekler ve kabul alırlarsa hibe ve krediyi alabilecekler. Bir KOSGEB İş Planı nasıl hazırlanır, nelere dikkat edilir hep beraber bu dosyayı detaylıca inceleyelim.
Girişimci, öncesinde kendine bir iş dalı seçmiş ve hangi işi yapacağını kafasına koymuş olmalıdır. Bu işle ilgili dosyada geçen ayrıntılara hakim olmalıdır. Buna göre iş fikri nedir? Neden bu iş fikri seçilmiştir sorularına cevap verilmelidir.
Kosgeb İş Kodları Nedir?
İş planı dosyasında ilk olarak iş planı adı ve girişimcilerin adı/ soyadı yazılı olmalıdır. Biri KOSGEB tarafından desteklenen bir sektörde bir işi geliştirebileceğini önceden sezmiş ve bu işi kurmaya karar vermiş olabilir. Bu noktada KOSGEB tarafından desteklenen ve desteklenmeyen iş kolları ve NACE kodları, KOSGEB resmi internet sitesinden araştırılmalıdır.
Kosgeb Kurulcak Olan İş Planı Detayları
En basit iş kollarından biri olan bir çay bahçesi açmak istediğiniz varsayalım. Bu çay bahçesi ürün üretmeyecek, sadece hizmet üretip ürün satacaktır. İş fikrini ifade eden bir kuruluş ismi ve logosu aklınızda tasarlanmış olmalıdır. Tasarlamadıysanız şimdi yazının devamını okumadan, bunu tasarlayın.
2. olarak iş fikrinizin kısa tarifi 4-5 satırla açıklanacaktır. Bu iş yerine kimler ve ne için gelecekler? Hitap edeceğiniz kitle ne olacak? Müşterileri memnun etme klasik bir hedef ama bunun için artılarınız ne olacak? Çay bahçesini tam olarak nerede açacaksınız? Çay bahçenizde neler olacak? Bunları ortaya çıkarın.
İş kurma sürecini şimdi hedeflerinizle birlikte detaylandıracaksınız. Planınız nedir? Bu iş yeri için ne tür malzeme, alet araç gereç gerekiyor? Bir liste oluşturun. Sonraki sayfada da çay bahçenizi nasıl tanıtacağınızı belirleyin. Bir iş yerinin müşterilerle dolup taşması için, müşterilerin bu iş yerini tanıması gerekiyor. Reklam araçlarınız neler olacak? İnternet yerel radyo ve TV, yerel gazeteler vs…
Bu alanda ad/soyad ve iletişim bilgileriniz, medeni durumunuz iş geçmişiniz yazılır. Eğitim durumunuz ve daha önce çalıştığınız alanları burada birer satır halinde yazmanız gerekir. Yabancı diliniz ve aldığınız iş ile ilgili sertifikaları ve bonservisleri de ekleyin.
Bu iş fikrini seçmenizin nedeni nedir? Bu işi aşırı derecede sevmek, bu işte tecrübeli olmak, bu işte ışık görmek, istihdam yaratabileceğinize inanmak, bulunduğunuz semtte talebi karşılayacak çay bahçesinin bulunmaması, yüzlerce arkadaş potansiyeline sahip olmak gibi birçok nedeninizi sıralayın.
Hedefinizi nedir? Bu da çok önemli bir sorudur, kısa vade ve uzun vadede hedeflerinizi açıkça oraya koymanız gerekiyor. Amacınız işi büyütüp çay bahçe zincirleri kurmak olabilir, sıra dışı bir konseptiniz olabilir ve bu alanda yürümek isteyebilirsiniz.
Orta ve uzun dönem hedefleriniz arasında neler var. Mesela ilk 5 yıl içinde kendinizi nerede görüyorsunuz? 10 yıllık süreçte ne gibi gelişmeler olacağını ön görüyorsunuz? Tutarlı ve mantıklı bir açıklamanız olmalı değerli girişimciler…
İşletmeniz ortaklarınız, yasal statüsü kaç kişi çalıştıracağınız, çıkaracağınız ruhsatlar ve belgeler, bunları nereden alacağınız ve kaç günde tamamlayacağınızı belirten bir tablo oluşturun.
Hizmet sektöründeki bu iş yerinizin iş yapabileceğini nereden çıkarıyorsunuz? Bir piyasa araştırması yaptınız mı? Arkadaşlarınız bulunduğunuz semtte bir çay bahçesi olmadığından yakınıyorlar mı? Müşteri sayısını arttırmak için rakiplerinizin eksik taraflarını not ettiniz mi? Hangi müşteri kitlesine hitap edeceksiniz? Aile yeri, maç izleme yeri, bilardo, tavla dama satranç masaları vs tüm bu konsepti tasarlamaya ve akli gözünüzle görmeye çalışın.
Rakiplerinizin mekanlarına gittiniz ve eksiklikleri gördünüz. Bunları belirtin. Belki yeteri kadar iyi hizmet veremediklerinden yakınan çok müşteri var. Belki havalandırma sistemleri çok kötüdür. Ya da müşteriler sıcak bir ilgi görmüyordur.
Kış aylarında ısıtma sistemleri kötüdür. Sigara içilebilir alanları hiç yoktur. Mekanların ısı yalıtımı ısıtma ve soğutma sistemleri iyi çalışmıyordur. Tüm bunlar hakkında iyi bir araştırma yapıp eksiklikleri not alın. Sonra da bunları sizin çay bahçesinin en iyi şekilde sunabileceğini vurgulayın.
Rekabetle Nasıl Başa Çıkacaksınız?
Sizden önce kurulan çay bahçeleri ile nasıl rekabet edebileceksiniz? Onların verdiğinden daha iyi bir hizmet sunmanız gerekiyor. Belki daha ucuza ürün satmanız, ürün çeşitliliğini arttırmanız gerekiyor. Mekanınıza gelen kişilerin rahat etmesi için işletmeciliğin püf noktalarını sonuna kadar uygulamanız gerekiyor.
Kuracağınız işletme aylık 6 aylık ve yıllık ne kadar kar edecek? Yaz dönemi ve kış dönemi kar ve satış oranları ne olacak. İşletme masraflarını tamamen çıkarıp ne zaman kar etmeye başlayacak? Bu konuda tecrübelerinize de dayanarak bir ön görüde bulunmanız gerekiyor.
Ürün hizmetiniz kahve, çay tost, gazlı gazsız içecekler, dürüm, dondurma, bisküvi, su, nargile vs kalemleri alt alta yazarak ilk aydan başlayıp adet adet en az ne kadar satacağınızı yazın. Günde 5.000 det çay, 1.000 adet kahve 1.000 adet su ile başlayın.
Satışını yapacağınız yiyecek içecek malzemelerinin birim alış fiyatları, kar oranları ve satış fiyatları tablo halince kaleme alınmalıdır. Böylece aylık yıllık karınız net olarak çıkacaktır.
Çalıştıracağınız eleman parası, sigorta masrafları, kiralar, TV abonelik ve internet giderleri, demirbaş giderler çıktıktan sonra net karınızı ortaya çıkaracak bir tablo daha oluşturacaksınız. Fiyatlarınızı belirlerken, müşteri alıştırma amacıyla az kar çok satış stratejisini kullanabilirsiniz.
Kosgeb İş Kurmak için Reklam Desteği
Afişler, tabelalar, led tabelalar, radyo tanıtımları, yerel gazete ve tabi internet tanıtımları araçlarını kullanarak işletmenizi yakın çevrenize hızlıca tanıtmanız birincil önceliğinizdir. Zamanla müşteri kazanırım devri bitti. Reklamını en iyi yapabilen işletme en çok iş yapan işletmedir. Hizmet kalitesi iyi olduğunda ise kazanç sürekli olur.
Çay kahve, içecekler, tost malzemeleri, ekmek, nargile malzemeleri vs tüm hammadde girdilerini, günlük kaç adet gerekeceğini, birim miktarlar üzerinden gösteren bir tablo hazırlayın. Hammaddeleri nereden sirküle edeceksiniz? İşletmenizin iş akışı ne olacak? Şef garson, büfe elemanı, bulaşıkçı, garson vs elemanlarınızı belirleyin.