Tekne Ehliyeti Alma Fiyatları ve Başvuru Şartları 2023
Konu Başlıkları
Deniz yolu ulaşımı tercih edenler, hatta kaptanı kendisi olmak isteyenler için tekne ehliyet nasıl alınır konulu yazımızı sizler için hazırladık. Tekne ehliyeti ya da diğer adı ADB olan amatör denizci belgesi nasıl alınır, nedir, başvuru şartları nedir, birlikte inceleyelim:
Tekne Ehliyeti (Amatör Denizci Belgesi) ADB Nedir?
Tekne ehliyet, namı diğer amatör denizci belgesi; bireylerin spor amaçlı tekne kullanımları için sahip olması gereken belge türleri arasında yerini almaktadır. Motoru, 10 beygir ve 10 beygir gücü üzerindeki tüm teknelerin kullanabileceği bir belgedir.
Eğer amatör denizci belgesine sahip olanlar bu belge ile çalışmak isterlerse maalesef bu mümkün değildir. Ancak Gemi adamı Yeterlilik Belgesine sahip olanlar, bu şartlar altında denizde de çalışabilmektedir. Unutmayalım ki bu belge ticari amaçlı tekneler içi geçerli değildir. Sadece eğlence ve spor amaçlı kullanım için uygun olan resmi bir belgedir.
Tekne Ehliyeti Fiyatları 2023
Tekne ehliyeti için yapılan harcamalar şu şekildedir:
- Sağlık raporu için ortalama 100 TL harcama yapılır.
- Sınav harcı için 100 TL ödeme yapılır.
- Sınavdan başarılı olan kişiler kart ücreti olarak 32 TL öderler.
- Bu süreçte harcanan ulaşım, konaklama başvuru sahibine aittir.
- Tekne ehliyetine sahip olmak isteyen kişiler, yaklaşık 250 TL ödeyerek ADB belgesi almaya hak kazanırlar.
Tekne Ehliyeti (ADB) Başvuru Şartları
Tekne ehliyeti alabilmek için başvuru şartları şu şekildedir:
- Başvuru sahiplerinin 14 yaşını tamamlamış olması gerekir. 18 yaş altı için sınava velilerinin düzenlemiş olduğu noterden alınan muvafakat name belgesi ile girme zorunluluğu vardır. Ayrıca 14-18 yaş arası kişiler; boyu 7 metreden az olan ve sürati de 7 deniz milinden az olan tekneleri kullanabilir.
- En az ilkokul mezunu olmalıdır.
- Sağlık raporu alınmalıdır. (En az 4 aylık)
- UHDB sınavlarından 60 puan ve üzeri alma zorunluluğu vardır.
- Geçmişte kaçakçılık gibi suçlamalarla anılmamış olması gerekir.
- T.C. vatandaşları, KKTC vatandaşları ve Türkiye’de oturma izni olan yabancı bireyler, ADB ehliyeti almak için başvuru yapabilirler.
ADB Tekne Ehliyeti Nasıl Alınır 2023
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ADB alımı için size destek olacaktır. İnternet sitesi üzerinden gbs.uab.gov.tr’ye gemi adamı sınav başvurusu yaparak; tekne ehliyeti almak için başlangıç yapmış olurlar.
Başvuru ve Sınav Süreci
Tekne ehliyeti alacak başvuru adayları; www.gbs.uab.gov.tr adresinden kayıt olup sınav süreçlerini takip edebilirler.
Sınav başvurusu onaylanan başvuru adayları, randevu takviminde yer alan günlerde saatleri kendileri belirler ve sınava dijital ortamda girerler. 100 tam puan başarı puanı olan bu sınavda en az 60 puanla geçilebilmektedir. Sorulan 50 soru üzerinden 60 dakikalık bir süre sağlanır.
ADB belgesi için gerekli koşullar sağlandığı zaman Maliye Bakanlığı Veraset ve Harçlar Dairesi’ne 39,70 TL belge harcını yatırmanızın ardından belgenize ulaşabileceksiniz.
Sınavda çıkacak konularla ilgili şu bilgileri verebiliriz ki denizde çatışmayı engelleme kuralları, tekne, motor, elektrik, ilk yardım, deniz hukuku gibi konular çıkmaktadır. Başarıyla geçen kişilere gerekli koşullar sağlandığında tekne ehliyeti (ADB)verilebilmektedir.
ADB için Başvuru Evrakları Nelerdir?
ADB alımı için başvuru evrakları aşağıda yer almaktadır:
- Sınav katılım belgesi
- ADB sağlık raporu
- Sınav harcının ödenmiş olduğu dekont
- 1 adet vesikalık fotoğraf
- Sürücü belgesine sahip olanlar sürücü belgesi fotokopisi
- Kimlik belgesi fotokopisi
- 18 yaş altı başvuru sahipleri için muvafakat name belgesi
Tekne Ehliyeti Hakkında Tüm Merak Edilenler
Tekne sanayisinin büyümesi ile birlikte gerek eğlence gerek sporculuk için tercih edilen, satın alınan tekne ve yat sayıları gün geçtikçe artış göstermektedir. Tekne ve yat kullanımları ile ilgili de gerekli ve zorunlu olan bazı evraklar ve belgeler vardır. Bunlardan birisi de tekne ehliyetidir. ADB olarak adlandırılan bu belge, deniz araçları kullanımı için zorunlu belgeler arasında yerini almaktadır. 10 beygir gücü ve üzer, motorlara sahip tekneler için tekne ehliyeti almak zorunlu hale gelmiştir.
Yazımızda sizin için merak edilen tüm bilgileri maddeler halinde sunduk. Lütfen yazımızı dikkatle okuyun. Şimdiden başvuru yapacak ve bu belgeye sahip olacak kişilere güzel günlerde bu belgeyi kullanmasını dileriz.
Tekne Ehliyeti Almak Zorunlu Şart mı?
10 beygir motor gücü ve üzerinde tekne kullananlar için zorunlu bir belge olan tekne ehliyeti, amatör denizcilerin ve tekne sahiplerinin alması gereken önemli resmî belgeler arasında yerini almaktadır.
Ticari amaç güden teknelerin bu ehliyeti kullanması durumunda ilk seferde para cezası, ikinci seferde ise 2 yıl süresince belgenin geçerliliğini yitirmesi ile ilgili ceza verilmektedir. ADB belgesinin belirli bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır.
Tekne ehliyeti alma şartları nelerdir, kimler alabilir?
Tekne ehliyeti alabilmek için şartlar aşağıda yer almaktadır:
- 14 yaşını doldurmuş olmak
- Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet vatandaşı olmak. Ayrıca yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye’de oturma izni varsa bu kişiler de başvuru yapabilmektedir.
- En az ilkokul mezunu olmak
- Adli sicil belgesinin temiz olması
- Sağlık raporunun olması
Tekne ehliyeti nasıl, nereden alınır?
Tekne ehliyetinin alınabilmesi için, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Gemi Adamları Sınav Sistemi’nde başvuru yapılması gerekir. Başvuruların online yapılması gerekir.
Tekne ehliyeti başvurusu sırasında istenilen belgeler nelerdir?
ADB ehliyetinde istenilen belgeler şu şekildedir:
- Vesikalık fotoğraf
- 18 yaş altı için muvafakat name
- Nüfus cüzdanı aslı
- Sınava giriş ücretini yatırdığınız dekont
Tekne ehliyeti geçerlilik süresi ne kadardır?
Tekne ehliyeti için geçerlilik süresi yoktur fakat tekne kullanmaya engel bir durum varsa, Liman Müdürlüğü sağlık raporu talebinde bulunabilme hakkına sahip olur.
Siz de deniz tutkunuysanız, spor ya da eğlence amaçlı tekneye sahipseniz tekne ehliyetiniz alabilir, denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Koşulların çok zorlayıcı olmadığı bu ehliyetle ilgili gerekli başvuru adımlarını tamamlamanızın ardından sınavdan başarıyla geçmeniz durumunda teken ehliyeti bir diğer adıyla Amatör Denizci Belgesi almaya hak kazanırsınız. Şimdiden bu sınava girecek başvuru adaylarına başarılar diliyoruz.
Yolunuz her zaman açık olsun.