HGS İptal Etme, Borç Ödeme, Yükleme ve Sorgulama İşlemleri

Aracı olan kişiler, ücretli köprüler ile otobanlardan geçmek için ücret ödemek zorunda kalmaktadırlar. Bu nedenle de HGS nedir sorusunu sormayı ihmal etmemektedirler. HGS, Otoyollardan ve ücretli köprülerden araçlarıyla geçmek isteyen bireylerin nakit para verme işlemini kaldıran sistemdir.

Bunun için araç sahipleri, HGS sisteminde kart veya etiket kullanarak geçecekleri gişelerde bulunmakta olan alıcı temas kurması sayesinde geçiş ücretlerini otomatik olarak tahsil eder. HGS sisteminde fiyatlandırma işlemi 6 kategoride ele alınmaktadır. Bu sınıflandırma kategorisinde bulunan araçlar şunlardır:

  • 1-2-3-4-5-6 Sınıf araçlar olmaktadır.

HGS etiketlerini isterseniz yapışkan olarak veya kart olarak alabilirsiniz. HGS etiketlerini PTT şubelerinden kolayca alabilirsiniz. HGS etiketlerinizi aracınızın ön çamına araç içerisinden yapıştırınız. Aracın ön camına yapıştırmanız durumunda araç gişelerden geçtiğinde gişelerde bulunan kameralar rahatça HGS etiketini okuyabilmektedirler.

HGS kartınızın araçta bulunmaması durumunda kameralar okuyamadığı için kaçak geçiş yapmış sayılırsınız. Kaçak duruma düşmemek için mutlaka HGS kartınızı camın ön tarafına takınız.

HGS Etiketi Nasıl Takılmalıdır?

HGS yapışkanlarını anlaşması olan banka şubelerinden veya PTT şubelerinden fark etmeksizin alabilmektesiniz.

HGS etiketi nasıl takılmalıdır? HGS etiketi alınmasının ardından arabanın ön camının tam orta kısmına aracın içerisinden düzgün bir şekilde takılması gerekir. Aracın ön camına yapılması durumunda gişelerden geçerken kameraların düzgün bir şekilde okumasını sağlamış olursunuz. Yanlış takılma sonucu gişelerden geçerken kameralar HGS etiketini okuyamadıkları zaman kaçak giriş yapmış olursunuz.

HGS Alma ve Bakiye Yükleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Araç sahipleri HGS etiketlerini almak istemeleri durumunda PTT, anlaşılmış olan bankaların şubelerinden veya karayollarında bulunan gişelerden de alabilirsiniz.

HGS alma ve para yükleme işlemi nasıl yapılmaktadır? Gerekli belgeleri toparladıktan sonra, ilgili şubelere gidilerek evraklar teslim edilir. HGS’ye para yükleme işlemi yaparak ücretli yollardan ceza yemeden rahatça geçebilirsiniz. HGS para yükleme şu yolları kullanarak kolayca yapabilirsiniz.

  • E-devlet sitesini kullanarak
  • PTT şubelerinden yükleme yapabilirsiniz.
  • HGS anlaşması olan bankalardan yapılabilir.
  • HGS anlaşması yapan akaryakıt istasyonlarından kolayca yükleme yapabilirsiniz.
  • HGS sisteminden giriş yaparak yüklemenizi yapabilmektesiniz.
  • HGS mobil programı üstünden yükleme yapabilirsiniz.
  • Operatörler üzerinden kısa sms ile yükleme yapabilirsiniz.

Buralardan bazılarında komisyon alınabilmektedir. Dilerseniz otomatik ödeme talimatı vererek HGS yüklemenizi yapmış olursunuz.

HGS Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Ücretli yolardan geçişlerde HGS sisteminizde ücret yok ise buna ceza yazılmaktadır. Bu duruma düşen vatandaşlar HGS borç sorgulama işlemi nasıl yapılır diye merak etmektedirler. Bunun için HGS sorgulamanızı günlük yapmak sizin açınızdan yararlı olur. HGS kaçak geçiş yapmanız durumunda ceza uygulaması aracın ne kadar mesafe gittiğine göre değişik olmaktadır.

Öncelikle HGS etiketi araçta takılı olması gerekir. Yoksa kameralar okumadığı için aracın plakasına ceza yazılır. HGS etiketini ön cama yapıştırmanız doğru olur. Kaçak geçişlerde aracınıza yazılan cezaları öğrenmek için, Karayolları HGS borç sorgulama sistemine giriş yapmanız durumunda öğrenebilirsiniz. PTT’nin web sayfasından da giriş yaparak borcunuzu öğrenme olanağını bulursunuz.

HGS Bakiye Sorgulama

HGS bakiye sorgulama yapmak isteyen vatandaşlar, şu aşamaları takip ederek HGS doluluk sorgulamasını yapabilirler. E-Devlet üzerinden, PTT web sitesi üzerinden, HGS mobil sistemden, HGS etiketinin alındığı bankanın mobil uygulamasından veya HGS çağrı merkez numarası olan 0850 460 60 numarasını arama yaparak sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. HGS sorgulamada en çok tercih edilen sistem PTT HGS sorgulama sistemidir.

  • PTT’nin HGS müşteri adresine girişinizi yapın.
  • Daha sonra müşteri hizmetleri bölgesinden e-posta adresiniz ve şifreniz yardımıyla giriş uygulayın.
  • Bu işlemden sonra HGS bilgilerinizi görüntüleyebilmektesiniz.

HGS bakiye sorgulatması yaparak gişelerden giriş yapmadan önce ve geçtikten sonra bakiyenizi öğrenebilir veya bakiye yükleyebilirsiniz. Buradan HGS cezanızı da öğrenebilmektesiniz.

HGS Geçiş Sorgulama İşlemleri

Genel olarak e-devlet aracılığı ile giriş yapmanız durumunda veya PTT’nin internet sitesine girip sorgulama işlemlerinizi kolayca uygulayabilirsiniz. Diğer yandan PTT’nin 0850 460 60 60 veya 444 1 788 telefonları arama yaparak sorgulamanızı yapabilmektesiniz.

Diğer yandan HGS mobil sistemini indirmeniz durumunda bütün HGS sonuçlarını kolayca takip edebilirsiniz. HGS mobil programına alacağınız bir şifre ve kimlik numaranızı girerek giriş yapıp HGS işlemlerinizi görebilirsiniz. Karayolları HGS geçiş sorgulama sisteminden de öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu