Sağlık Raporu Nereden Nasıl Alınır? 2023

Sağlık raporu, resmi/ özel kurum ve kuruluşlar tarafından kişinin sağlık sorunu olmadığına dair talep edilen belgedir. İş başvurularında, askerlik işlemlerinde, ehliyet ve benzer belgelerin hazırlanmasında talep edilebilen sağlık raporu kişilerin sağlık durumları hakkında bilgi vermektedir. İlk kez sağlık raporu alacak kişiler ‘’Sağlık raporu nereden nasıl alınır?’’ gibi sorular sorabilmektedir.

Sağlık Raporu Başvuru

Sağlık raporu almak isteyen kişilerin sağlık raporu vermeye yetkisi bulunan kuruluşlara gitmesi gerekmektedir. Bu kuruluşlar:

  • Aile hekimleri
  • Devlet hastaneleri
  • Özel hastaneler
  • Özel poliklinikler
  • Özel tıp merkezleri olarak sıralanabilmektedir.

Sağlık raporu başvuru işlemleri için yukarıda bulunan kuruluşlardan birini seçmek ve randevu oluşturmak gerekmektedir. Hastanelerin yoğunluğuna bağlı olarak randevu oluşturmadan da sağlık raporu talebinde bulunmak mümkündür.

Kişiler gidecekleri sağlık kuruluşunda sağlık raporunu hangi amaçla istediklerine dair bir açıklama yaptıklarında doktor tarafından çeşitli sağlık taramalarından geçirileceklerdir. Sağlık taraması sonucunda herhangi bir problemi olmadığı görülen kişilere sağlık raporu düzenlenebilmektedir. Ancak sağlık sorunları olan kişiler farklı polikliniklere ya da heyetlere yönlendirilebilecektir.

Sağlık Raporu Nasıl Alınır Aile Hekimi?

Aile hekimleri sağlık raporu almak isteyenlere yardımcı olabilecek yetkililerden biridir. Aile sağlığı merkezlerinde ve sağlık ocaklarında hizmet veren aile hekimlerinden randevu alarak ya da direkt sıra alınarak sağlık raporu talebinde bulunulabilmektedir.

Aile hekiminden sağlık raporu almak için gerekli bazı şartlar bulunmaktadır:

  • İş için sağlık raporu alınacaksa iş yerinin 50’den az çalışana sahip olması gerekir. Ayrıca iş yerinin az tehlikeli ya da tehlikesiz olması halinde aile hekimleri rapor verebilecektir.
  • Kişiye sağlık raporu verilebilmesi için kişideki sağlık sorunlarının o işi yapmaya engel durumda olmaması gerekir.

Çalışmaya engel sağlık sorunlarının bulunması durumunda aile hekiminden sağlık raporu almak mümkün olmayabilir. Sağlık sorununun bu işi yapmaya engel olmayacağına dair heyet raporu istenebileceği için aile hekimi kişiyi üst kurumlara yönlendirebilecektir.

Evlilik, sürekli ilaç kullanımı, iş göremezlik ve ehliyet gibi alanlarda sağlık raporu talep edecek olan kişiler aile hekimlerince bir üst kuruma yönlendirilebilmektedir. Bazı durumlarda gerekli tahlil ve tetkiklerin yapılması ile aile hekimleri sağlık raporu verebilmektedir.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Ehliyet için sağlık raporu almak isteyenlerin herhangi bir devlet hastanesine, aile hekimine ya da özel sağlık kuruluşlarına başvuruda bulunması gerekmektedir. ‘’Ehliyet için sağlık raporu nasıl alınır, başvurularda hangi belgeler gerekir?’’ gibi sorular soranlar için telefonla randevu esnasında yetkililer tarafından gerekli bilgiler verilmektedir.

Ehliyet için sağlık raporu almaya gitmeden önce:

  • E-Devlet üzerinden ‘’ Kişisel Sağlık Bilgi Formu’’ doldurulmalıdır.
  • İki adet biometrik fotoğraf ve kimlik belgesi hazırlanmalıdır.

Sağlık raporu almak isteyen kişilerde görme, işitme sorunları ya da antidepresan türü ilaçların kullanımı gibi durumlarda gerekli tetkikler yapılması istenebilmektedir. Bazı kişiler için tek başına bir hekimin vereceği rapor geçerli olmayacağı için heyet raporu da talep edilebilmektedir.

Askerlik İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Askerlik için sağlık raporu almak isteyen kişilerin aile hekimlerine ya da müracaat ettikleri askerlik şubesinin en yakınında bulunan resmi bir sağlık ocakları başvurusu gerekmektedir. Kişilerin askerlik için sağlık raporu almak istediklerine dair beyanlarından sonra doktor çeşitli sorular sorarak fiziki muayene yapacaktır.

Fiziki muayene sorunları olan kişiler doktor tarafından heyet raporu almak üzere bir üst kurula yönlendirilecektir. Heyet raporu almak üzere gönderilen kişiler ise çeşitli testlerden ve değerlendirmelerden geçerek askerlik için uygun olup olmadıklarına dair rapor düzenlenecektir.

Sağlık Raporu Acilden Alınır Mı?

Sağlık raporu almak için aile hekimleri, özel sağlık kuruluşları ve devlet hastaneleri tercih edilmelidir. Sağlık hizmeti veren bu kurum ve kuruluşlar kişileri detaylı olarak muayene edecek ve sağlık raporunu buna uygun bir şekilde düzenleyecektir.

Aciller ise acil rahatsızlıkları olan hastalarla ilgilenilen bir bölgedir. Sağlık raporu hazırlama gibi bir görevleri olmayan hastane aciller sadece acil durumdaki hastalarla ilgilenmektedir. ‘’Sağlık raporu acilden alınır mı?’’ sorusunu merak eden kişilerin aciller yerine polikliniklere gitmesi faydalı olacaktır.

Sağlık Raporu Almak İçin Ne Gerekir?

Sağlık raporu almak için gerekenler:

  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı aslı ya da fotokopisi
  • Sağlık raporunun hangi amaçla alınacağına dair yazılmış dilekçe

Kişiler yukarıda bulunan belgeleri hazırlayarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilmektedir. Başvuru sırasında hangi amaçla sağlık raporunun alınacağı doğru bir şekilde belirtilmelidir. Aksi halde sağlık raporu başvurusu kabul edilmeyecektir.

Bazı sağlık kuruluşları sağlık raporu vermek için farklı belgeler talep edebilmektedir. Bu belgeleri detaylı bir şekilde öğrenmek için danışmadan yardım alınmalıdır. Sağlık raporu oluşturulabilmesi için doktor tarafından istenen belgelerin hızlı ve eksiksiz bir şekilde tamamlanması da gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu