Kalp Krizi Anında Ne Yapılmalıdır?

Kalp krizi, kalbi beslemekte görevli arterlerin ansızın bire tıkanmasına bağlı olarak, kalp adalesinin gerektiği kadar oksijen alamaması neticesinde kalp dokusunun hasara uğraması vaziyetidir. Kalbe kan akımını sağlamakta olan arterlerde, kolestrol ve yağ gibi tehlikeli maddeler damarın duvarlarında birikmesi neticesinde plak tecrübe et zarar veren yapıları oluşturmaktadırlar. Damar sertliği olarak da adlandırılmakta olan bu süreçte arterler belirli bir vakit içinde daralır ve plaklar üzerinde oluşmakta olan çatlaklar ile beraber pıhtı damarları tıkar.

Şayet vaktinde bir müdahale yapılamayıp, damar açılamaz ise mevzubahis olan hasar, kalp dokusunun kaybı ile sonuçlanabilir. Bu kayıp ise gene olarak kalbin sıradan gücünü etkiler ve kalp yetersizliği ile beraber ortaya çıkar.

Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizi bazen izlediğimiz filmlerde olduğu gibi, ani ve yoğun birtakım belirtiler gösterebilmektedir. Ancak birtakım vaziyetlerde ise yavaş bir şekilde başlar ve hafif bir ağrı ve rahatsızlık bu belirtilere eşlik eder. Kalp krizi sırasında en çok karşılaşılan belirtiler ise şunlardır;

Göğüs Ağrısı; Kalp krizinin getirmiş olduğu göğüs ağrısı genel olarak göğsün orta bölümünde alana gelir. Baskı ve sıkıştırma tarzında olan bu şiddetli ağrı genel olarak birkaç dakikadan daha uzun sürerken, gidip gelen bir ağrı şeklinde de hissedilebilir.

Soluk Darlığı; Göğüs ağrısı ile birlikte olabilir ancak birtakım vaziyetlerde tek başına da görülmekte olan soluk darlığı kalp krizi belirtilerinden biridir.

Diğer Belirtiler; Terleme, kusma, baş dönmesi gibi belirtiler ise yukarıda belirtilen vaziyetlere ek olarak gösterilebilir.

Erken Müdahalenin Önemi

Göğüs ağrısı ile başlayan kalp krizi yüzünden hastaneye müracaat eden hastalar, 112 aracılığı ile hastaneye eriştirilir ve hemen peşinden hastalar hızla anjiyografi plasti ana merkezine alınmaktadır. Dolaysız olarak hastanın kalbinde bulunan koroner damarlarına balon ve stentleme işlemi hızlıca yapılmalıdır. Hızla hastanın kapalı damarları açılır ve bu vaziyetin getirdiği ciddiyet oldukça yüksektir.

Ancak yapılacak olan işlem altın değerindedir zira yapılacak olan müdahale hastanın hayatına ve belki de ömrü süresince taşıyacağı bir sıhhat meselenin oluşmasını engeller. Bu merkezler diğer birtakım merkezlere kıyasla 7 gün 24 saat aktif olarak çalışırlar. Ekip her vakit hazır bulunduğu için hasta hemen işleme alınır.

Hastanın kalp krizini erken bir vakit dilimi içerisinde anlaması, merkeze erişme müddeti ve hızla işlemin yapılması ise dolaysız olarak hastanın sıhhatine a yapılacak olan çok ciddi bir katkıdır. Bu olanaklar ülkemizde hemen hemen her yerde sağlanmaktadır. Ancak yoksa dahi hemen acil olarak, etraf hastanelerde bulunan ve uygun vaziyette olan hastaneler hızla merkeze yönlendirilmekte ve bu işlem çok kısa bir müddet içerisinde gerçekleşmektedir.

Kalp Krizi Anında Ne Yapılmalıdır?

Kalp krizi anında ne yapılmalıdır? Diye sormakta olan bireyler için;

Kalp krizi sırasında, en önemli kavram vakittir. En kısa vakitte mutlaka bir sağlık kuruluşuna ulaşılması gerekmektedir. Birey, kendi başına hastaneye gidemeyeceği için kesinlikle ama kesinlikle bir yorucu faaliyette bulunulmaması gerekmektedir. Çünkü aktiviteye devam etmek, zaten yeteri kadar oksijen alamayan kalbin, oksijen talebinin daha da artması demektir. Bunların yanında;

  • Kalp krizi belirtileri başladığı andan itibaren, mutlaka bulunduğunuz yere oturun, dinlenin ve asla ayakta kalmayın.
  • Üzerinizde gömlek ve kravat var ise, gömleğin yaka bölgesini ve kravatı hemen gevşetin, ferahlamaya özen gösterin.
  • Eğer aspirin tabletine sahipseniz hemen onu çiğneyin.
  • Kriz sizi yalnızken vurmuş ise, telefonunuzdan en yakınızı arayın veyahut ambulans yardımı isteyin.
  • Eğer evde iseniz, pencere ve kapıların açılıp oksijen almanızı sağlayacak şeyler yapılması çok önemlidir.
  • Baş dönmesi gibi şikayetlere sahipseniz, kuvvetli bir şekilde öksürün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu