Sağlık Nisanları Çalışma Saatleri Nelerdir 2023
Konu Başlıkları
Sağlık ocaklarının çalışma vakitleri sabah 08.30 akşama doğru 17.30 arasındadır. Bu yurt genelindeki sağlık ocağı çalışma saatleridir. Sağlık ocaklarının bu çalışma saatleri arasında 1 saatlik öğle mola arası bulunmaktadır. Bu saat genellikle 12.00 ile 13.00 arasındadır. Bu saat sağlık ocağına göre yarım saatlik kayma gösterebilmektedir.
Sağlık Ocağında Sağlık Raporu Alınır mı?
Devlet hastanelerinden yahut araştırma hastanelerinden rapor alınabildiği gibi sağlık ocağından da sağlık raporu alınabilmektedir. Sağlık ocağından sağlık raporu almak ücretsizdir. Devlet hastanelerinden yani bir hekimden sağlık raporu almanın 50 TL ücreti bulunmaktadır.
Sağlık ocağından ister önceden randevu alarak isterseniz de randevu almadan raporunuzu alabilirsiniz. Tabii ki randevu almanız sizin belirli bir saatte içeri girebilmeniz için daha iyi ve kolay olacaktır. Randevusuz gidildiğinde randevu alan ve aciliyeti olan hastalar sizden önce alınacağı için daha uzun bir süre beklemiş olacaksınız.
Sağlık Ocakları Cumartesi Günleri Açık mı?
Sağlık ocağı çalışma saatleri 08.00 ile 17.00 arasındadır. Bu saatler hafta içi her gün için geçerlidir. Hafta sonları sağlık ocakları hizmet vermemektedir. Yani cumartesi günleri sağlık ocağı açık değildir.
Sağlık Ocağında Tahlil Sonuçları Öğrenilir mi?
Sağlık ocağında yaptırdığınız tahlil sonuçlarını sağlık ocağından öğrenebilirsiniz. Yalnız bu sonuçları ertesi gün öğrenmek istiyorsanız saat 13.00’ten önce tahlilinizi yaptırmanız gerekmektedir. Aksi halde ertesi güne tahlil sonuçlarınızı öğrenemezsiniz. Ayrıyeten internet üzerinden SAĞLIK OCAĞI TAHLİL SONUÇLARI SORGULAMA ekranından da öğrenebilirsiniz. Yani dilerseniz direkt olarak sağlık ocağına giderek elden şekilde yahut internet üzerinden tahlil sonuçlarınızı öğrenme imkanınız bulunmaktadır.
Sağlık Ocakları Kaçta Kapanıyor?
Sağlık ocakları hafta içi saat 17.00’den sonra hizmet vermemektedir. Yani sağlık ocakları saat 17.00’da kapanmaktadır.
Sağlık Ocakları Alerji Testi Yapıyor mu?
Sağlık ocağında alerji testi yapılmamaktadır. Hastanelerin immünoloji ve alerjik hastalıklar bölümünde alerji testleri yapılabilmektedir. Ayrıyeten alerji testleri sizin rahatsızlığınıza da bağlı olarak dahiliye, cildiye ve göğüs hastalıkları bölümlerinde de yönlendirilme ile yapılabilmektedir.
Sağlık Ocakları Aşı Yapıyor mu?
Sağlık ocakları uzun yıllardır çocuklara aşı yapmayı sürdürmektedir. Ayrıyeten yetişkin bireylere de tetonoz gibi aşılar yapmaktadır. Şu anda bilinen yeni dönemde covid nedeniyle bu aşıların sağlık ocaklarında yapılıp yapılmadığı da merak konusudur.
Sağlık ocaklarında covid 19 aşıları kendi aile hekimlerinizden aldığınız randevular ile yapılmaya başlanmıştır. Ayrıyeten çocuklara 8. sınıfa dek yapılan aşıların hepsi burada yapılmaktadır. Bu aşıların detaylarına girersek yeni doğan bebeklere ilk olarak Hepatit B 1. doz olarak yapılır.
Sağlık Ocağında Hangi İşlemler Yapılır Hangi İşlemler Yapılmaz?
Sağlık ocaklarının temel görevi toplumun her kesiminin rahatça sağlık konusunda yardım alabilmesidir. Sağlık ocakları hastanelerin bir alt kuruluşudur. Ne hastaneler kadar ciddi hastalıklarla uğraşmakta ne de hafife alınmalıdır. Aile hekimlerinin de gerekirse hastayı bir üst kuruluşa sevk edebilecek düzeyde olması gerekmektedir. Gelelim sağlık ocaklarının yaptığı ve yapmadığı işlemlere.
Sağlık ocağında yapılan işlemler, kulak-burun-boğaz gibi sık sık insanı hasta eden durumlarda hastanı ağrısını ve hastalığını gidermek. Her türlü gribal enfeksiyonların giderilmesini sağlamak ve hastayı muayene ederek hastalığına tanı koymaktır. Bunlar dışında idrar tahlili, kan tahlil vb. tahlillerin yapılmasını da sağlamaktadır. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz üzere alerjik reaksiyonlarda olduğu gibi daha çok belirli bir alanda uzmanlık gerektiren hastalıkların özel olarak o doktorun incelenmesini gerektirdiğinden ötürü hastanelerde yapılması gerekmektedir.
Bunlar dışında yine üstte bahsettiğimiz gibi covid 19 aşısı ve 8. sınıfa kadar çocuklara yapılması gereken tüm aşıları da çocuklara yapmaktadırlar. Hamilelerin gerekli tetkitlerini, her türlü takiplerini de gebeler sürdürmektedirler. Ayrıca kadınlar doğum yaptıktan sonra lohusalık döneminde kadınlara yardım etmektedirler. Her türlü izlenimler burada sürdürülmektedir. Ayrıyeten kan sayımı, tansiyon vb. olayların takibinde de hastaya yardımcı olmaktadırlar.
Son olarak gerekli pansuman durumlarında buradaki çalışanlar pansuman da yapmaktadır. Ayrıca birçok aile hekimliğine EKG, chech-up gibi daha ciddi tanılar yapılabilecek aletlerin de yakın zamanda hizmete sunulacağı planlanmaktadır. Yani yakın zamanda aile hekimliğinde alınabilecek hizmetler arttırılacaktır.
Bu aşılardan sonra yapılacak daha birçok aşı vardır fakat artık yapılacak olan aşılar senede bir defa yapılmaktadır. Bu yüzden çocukların aşıları 1 seneye kadar sıkıca takip edilmeli ve devamında düzeni takip edilmelidir.