Evde Diş Beyazlatma için Doğal Yöntemler 2023
Konu Başlıkları
Dişlerinizi doğal bir şekilde ev kendiniz beyazlatabilirsiniz. Bu beyazlık göz kamaştırıcı şeklinde olmasa da birkaç ton açılmasını sağlayabilir. İşte evde uygulayabileceğiniz doğal diş beyazlatma yöntemleri;
Beyazlatma Gücü Yüksek Diş Macunları
Diş beyazlatmanın en sağlıklı yöntemlerinden bir tanesi, kuşkusuz diş macunlarıdır. Diş macununu hem herkes biliyordur ancak dişlerini sık bir şekilde fırçalayan kişi sayısı yeteri kadar fazla değildir.
Yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalamanız, dişlerinizin daha beyaz ve ağzınızın daha hijyenik olmasını sağlayacaktır. Özellikle diş beyazlatma gücü daha fazla olan diş macunlarından kullanabilirsiniz. Düzenli olarak dişlerinizi fırçaladığınızda sonuçtan memnun kalacaksınız. Eğer sizde dişlerinizin Zirkonyum Kaplama gibi bembeyaz olmasını istiyorsanız aşağıdaki işlemleri uygulamanızı tavsiye ederiz.
Muz Kabuğu
Magnezyum, fosfor ve kalsiyum dişlerimizde yer alan minerallerdir. Diş sağlığı ve diş rengi için bu elementeler gereklidir. Muz kabuğunda ise mu elementeler vardır. Dişlerinize uygulayacağınız bu yöntem sayesinde dişleriniz daha sağlıklı ve beyaz görünüme kavuşabilir.
Bu yöntemi uygulamadan önce dişlerinizi normal bir şekilde macun ve fırçayla fırçalayın. Ardından muz kabuğunun iç yüzeyi ile dişlerinizi ovalayın. Bu işlemi bitirdikten sonra macunsuz şekilde diş fırçası ile dişlerinizi yıkayın.
Çilek
Diş beyazlatmanın en lezzetli hali sanırım bu yöntem. Çilek içerisindeki mineraller sayesinde dişte oluşan plakların kaybolmasına neden olacaktır.
Renkli plaklar dişten ayrıldığında daha beyaz bir görüntü yakalayabilirsiniz. Bu yöntem için 1 adet çileği ezerek püre haline getirin. Ardından temiz bir bir diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Bu yöntemi en fazla haftada bir uygulayın.
Adaçayı, Karbonat ve Tarçın Karışımı
Karbonat dişlerin beyazlamasına neden olurken, tarçın ve adaçayı ise bakterilerden arınmasına neden olacaktır. Bu üçlü karışım hem dişlerinizin daha hijyenik olmasını sağlayacak hem de daha beyaz görünmesine katkı sağlayacaktır. Dişlerinizi ilk olarak normal şekilde fırçalayın.
Yıkadıktan sonra iyice ezilmiş adaçayı, karbonat ve tarçını bir kabın içerisinde iyice karıştırın. Macunsuz bir şekilde nemli diş fırçasını bu karışıma batırarak dişlerinizi fırçalayın. Bu işlemin ardından ağzınızı bol su ile yıkayın. İçerisinde karbonat olduğu için bu yöntemi çok sık uygulamamanız önerilir.
Sirke Karbonat Tuz
Karbonat ve tuzun dişleri beyazlattığını biliyorsunuzdur. Sirkede bu gücü adeta artırıyor. Aynı zamanda ağız içi hijyeni için oldukça başarılıdır. Bu üç maddeden birer çay kaşığı alarak bir kabın içerisine koyun.
Ardından iyice karıştırın. Nemli bir diş fırçasını karışıma batırarak dişlerinizi fırçalayın. Ardından bol su ile ağzınızı iyice çalkayın. İçerisindeki karbonattan dolayı bu yöntemi de yine çok sık uygulamamanız önerilir.
Dişlerin Sararmasına Neden Olan Etkenler
Diğer diş hastalıkları kadar ciddi sorun teşkil etmese de, sarı dişler kendinize olan güveninizi azda olsa kaybetmenize neden olabilir. Dişlerin sararmasına neden olan birçok farklı durum vardır. Bu etkenler her geçen gün dişlerinizin rengini değiştirebilir ve diş sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Dişlerinizin rengini değiştirmek istiyorsanız ilk olarak dişlerinizin sararmasına neden olan durumu bulmalısınız.
Dişlerin sararmasına neden olan etkenler;
- Genetik
- Sigara kullanımı
- Tüketilen Gıdalar
- İçecekler
- İlaç Kullanımı
- Yeterli temizlenmeyen ağız içi
- Yaşlanma
Genetik
Ailenizdeki bazı kişilerin dişleri sigara içmemesine rağmen sarıysa, diş mineleriniz genetik olarak olması gerekenden daha ince bir tabakaya sahip olabilir. Diş minesinin rengi normalde beyazdır. İçerisindeki dentin tabakasının rengi ise sarıdır. İnce tabakaya sahip olan dişler aşınarak içerisindeki dentin görünebilir. Böylece dişlerde hiçte hoş olmayan sarı renk belirecektir.
Sigara Kullanımı
Tütün ve tütün ürünleri, sağlığınız için genel anlamda oldukça zararlıdır. Bundan dolayı tütün tüketen birinin ağız içi sağlığı da pek mümkün olmayacaktır. Özellikle dişlerin sararmasına doğrudan etki etmektedir. Sigaranın içerisindeki katran ve nikotin, dişlerinizin sararmasına ve diş sağlığınızın olumsuz etkilenmesine sebebiyet verir.
Sadece bununla kalmaz diş etinize de ciddi derecede zarar verir. Diş etlerinizde bozulma oluştuğunda ise olması gerekenden daha koyu bir renge sahip olan diş etleriniz olur. Buda yine hoş görüntü olmayan durumlar doğuracaktır.
Tüketilen Gıdalar
Dişlerin sararmasında gıdaların etkisi bir hayli yüksektir. Bazı yüksek pigmentli gıdalar, dişlerde sarı lekelerin oluşmasına neden olmaktadır. Dişlerde oluşan bu sararmalar uzun süre kalabilir. Özellikle şeker, çikolata gibi yoğun şekerli yiyecekler, bu durumla karşılaşmanızı kolaylaştıracaktır. Bunun için hazır gıdalardan ve yüksek şeker içeren besinlerden uzak durmalısınız.
İçecekler
Her içeceğin dişleri sarartma nedeni farklıdır aslında. Bazı içecekler dişlerinize renk bırakarak sarartabilirken, bazı içeceklerde içerisindeki şekerden dolayı dişlerinizi sarartabilmektedir.
Çay ve kahve gibi içecekler dişlerinizde uzun süre kalacak ve ardından sarı lekelerin oluşmasını sağlayacaktır. Kola gibi gazlı içeceklerin birçoğunda şeker bulunmaktadır. Bu tür şekerli içeceklerde diş minenize zarar vererek dişlerinizin sararmasına neden olmaktadır.
İlaç Kullanımı
İlaç kullanımları da dişlerin sararmasına neden olan durumlar arasında gelmektedir. Bazı antibiyotikler dişlerinizin renklenmesine sebebiyet verebilir. Doksisiklin ve tetrasiklin gibi ilaçlar, 8 yaşından küçük çocuklarda dişlerin daha koyu renk almasına neden olabilir.
Bazı antihistaminikler, yüksek tansiyon ilaçları ve antipsikotik ilaçlar da yetişkin dişlerinde leke yapabilmektedir. Şu anda almakta olduğunuz veya almaya başlayabileceğiniz ilaçların olası yan etkileri hakkında doktorunuzla görüşmelisiniz.
Yeterli Temizlenmeyen Ağız İçi
Ağız içerisinin tamamen hijyenik olması, oluşabilecek birçok sorunun defedilmesini sağlar. Aksi takdirde hijyenik olmayan ağız içi, dişlerin sararmasına, diş çürümesine ve birçok farklı ağız içi sorunlarının oluşmasına neden olacaktır. Bunun için ağız hijyeninize dikkat etmelisiniz.
Özellikle dişlerinizi diş fırçası ya da diş ipi yardımıyla temizlemelisiniz. Dişlerin arasında biriken besin parçacıkları, ağız içerisinde kötü koku oluşmasına, çürüyen dişlere ve dişlerin sararmasına neden olacaktır.
Yaşlanma
Yaşlandıkça birçok hastalık beraberinde gelebilir. Diş sararması hastalık olarak görülmese de ilerleyen yaşlarda karşınıza çıkabilir. Genç yıllarda bakımı düzgün yapılmayan dişler, ileriki zamanlarda oldukça sarı bir renge bürünebilir. Bunun için önceden dişlerinizin bakımını yapmanızda fayda vardır. Yaşlanmaya bağlı olarak diş mineleri incelecektir. İncelen diş mineleri sayesinde sarı renge sahip olan dentin, görünür bir hal alarak dişlerde sarı katman oluşmasını sağlayacaktır.
Dişlerin sararmasına neden olan en doğal etkenler bu şekildedir. Bunların dışında da dişlerin sararmasına neden olan durumlar elbette olacaktır. Dişlerinizin sararmasından kurtulmanız için ilk olarak sararmaya neden olan etkeni belirlemeniz gerekmektedir. Örneğin sigara içen bir bireyin dişlerindeki sarı lekelerin en büyük nedeni sigara olabilir. Bunun için etkeni bulmanız, bu aşamada daha başarılı sonuç almanızı sağlayacaktır.