Aile Hekimi Olma Şartları, Maaşları ve İş İmkanları 2023
Konu Başlıkları
Hastanelere gitmek oldukça zor bir hale geldi. Bu nedenle basit hastalık geçiren kişiler hastaneye gerek duymadan aile hekimlerine başvururlar. Aile hekimi olmak dışarıdan kolay gibi gözükse bile oldukça zor mesleklerden biridir. Aile hekimi olmak oldukça sorumluluk isteyen bir meslektir. Peki, aile hekimi nedir, aile hekimi nasıl olunur?
Aile Hekimi Nedir?
Aile hekimleri, bulundukları sağlık ocaklarına bağlı olan hastaları tedavi eden hekimlerdir. Hemen her mahallede bir sağlık ocağı bulunmaktadır. Aile hekimleri sağlık ocağının bulunduğu semtte yaşayan hastalara bakmak ile yükümlüdür.
Mahallede yaşayan her bireyin bağlı olduğu bir aile hekimi vardır. Ülkemizde aile hekimi uygulaması ilk kez 2005 senesinde Düzce’de başlamıştır. 2011 yılına gelindiğinde ise ülkemizde bu uygulama yaygınlaşmıştır.
Aile Hekimi Ne İş Yapar?
Aile hekimlerinin temel görevi hastalıkları tespit etmek, tanı koymak, hastalığın tedavisi için hastayı yönlendirmek ve rapor yazmaktır. Bazı basit hastalıklarda insanlar hastaneye gitmeye gerek duymazlar ve aile hekimlerine başvururlar. Aile hekimleri hastayı muayene eder ve muayene ettikten sonra gerekli görürse hastaneye sevk eder. Eğer hastanın hastanelik bir durumu yoksa hastaya gerekli tedavi için uygun ilaçları yazar.
Aile hekimleri tanı koymak, tedavi süreçlerini planlamak gibi durumlarda yükümlüdür. Aile hekimleri kendilerine bağlı olan hastalar eğer, evden çıkamayacak durumdaysa evlerine giderek muayene etmelidirler.
Aile Hekimi Nasıl Olunur?
Aile hekimi olmak çok kolay bir iş değildir. Bu mesleğe sahip olmak isteyen kişiler gerekli sınavlara girmekle yükümlüdür. Aile hekimi olabilmek için tıp okumak gereklidir. İşte bu nedenle aile hekimi olmak zordur. Doktorluk unvanına sahip olduktan sonrada hemen aile hekimi olamayabilirsiniz.
Aile hekimi olmak için doktorluğu bitirdikten sonra girmeniz gereken TUS sınavı vardır. Bu sınav tıpta uzmanlık sınavıdır. TUS sınavını başarı ile geçen doktorlar aile hekimi olmaya hak kazanır ve gerekli bölgelere aile hekimi olabilirler.
Aile Hekimi Olma Şartları Nelerdir?
Aile hekimi olmak isteyen kişiler 6 yıllık tıp eğitimini tamamlamak zorundadır. Tıp eğitimi alan kişiler aile hekimliğine atanabilmek için 3 yıl aile hekimliği eğitimi almak durumundadırlar. Bunlar haricinde aile hekimi olabilmek için bazı şartlar aranmaktadır. Aile hekimi olacak kişilerin taşıması gereken bazı nitelikler şunlardır:
- Aile hekimleri insanlar ile sağlıklı ve güçlü bir iletişim kurmalıdır.
- Aile hekimleri dinleme ve konuşma becerilerine sahip olmalıdır.
- Ekip çalışmalarına ayak uydurabilmelidir.
- Yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilmelidir.
- Hastalara dil, din ve ırk ayrımı yapmadan herkese eşit davranmalıdır.
- Tıp alanında olan gelişmeleri aile hekimleri yakından takip etmelidir.
Aile Hekimi Maaşları 2023
Aile hekimi maaşları merak edilen konulardan biridir. Aile hekimi maaşlarını belirleyen birçok etken vardır. Bunlardan en önemlisi hekime bağlı olan hasta sayısıdır. Aile hekimine bağlı olan hasta sayısı ne kadar fazla ise hekimin maaşı da o kadar fazla olacaktır.
Ülkemizde şu anda en düşük aile hekimi maaşı 2023 yılında 5500 TL iken hekimin tecrübesine ve baktığı hasta sayısına göre en yüksek maaş ise 16.000 liradır.
Aile Hekimi İş İmkânları Nelerdir?
Aile hekimliği oldukça popüler bir meslektir. Bu nedenle herkes aile hekimi olmak ister. Ülkemizde tıp sektörü oldukça önemli bir daldır. Bu nedenle tıp alanından mezun olan kişiler kolay kolay boş kalmazlar.
Özellikle aile hekimliği normal doktorluğa göre daha çok tercih edilmektedir. Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra, aile hekimleri Aile Sağlık Merkezlerinde görevlerine başlayabilirler.