Memlekete Geri Dönüş (GÖÇ) Yardımı Alma ve Şartları 2023

Tarım alanlarındaki istihdamı arttırabilmek daha aktif bir şekilde tarım topraklarını ve köy hayvancılığını kullanılır hale getirebilmek için devletin köye dönüş projesi başlatılmıştır. Memlekete geri dönüş yani göç yardımında alınacak yardımlar;

  • Bu proje kapsamında da yaklaşık 30 bin TL hibe ve 300 koyun bu tarzda bir adım atan kişiye verilmektedir.
  • Köye dönüş projesi kapsamında yapılan bu yardımların ülkedeki ithalatı da artıracağı düşünülmektedir.
  • Bu doğrultuda 2023 yılında özellikle daha aktif bir şekilde memlekete göç projesinin hedef tutulmasına önem verilmiştir.
  • Amaç ithalat oranlarındaki artışı sağlayabilmektir.
  • İhracat yönüyle belli bir hedefe ulaşmış ülkemiz ihracat noktasında da tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde ileriye gitmek istemektedir.
  • Bu proje kapsamında bu faydalardan ve hibe paradan yararlanmak isteyen vatandaşlar da bulundukları yerdeki ilgili bakanlıklara başvuruda bulunabiliyorlar.

Özellikle maddi sıkıntılardan dolayı bulunduğu yeri terk ederek farklı bir yerde tekrar bağlanıp belli bir alan oluşturabilecek durumu bulunmayan vatandaşlara devlet bu proje kapsamında yardımda bulunmaktadır. Kişinin bulunduğu belediyelere ait olan göçmen büroları aracılığı ile de yine başvurular alınmaktadır.

Yapılan hibe ve nakdi yardımların yanı sıra kişi göç edeceği sırada tüm eşyalarını ve taşınabilir gereçlerini aktarılabilmesi noktasında da yine yardımlarda bulunmaktadır.

Kişilere özel araç temin edilebilmektedir veya da memlekete gidebilecekleri miktarda bir bilet parası da verilebilmektedir. Ayrıca Çocuğu Üniversite Okuyan Ailelere Aylık Maaş Başvuru Şartları adlı yazımızı okumak için tıklayın.

Köye Dönüş Projesinin Hedefi

  1. Böyle bir hedefin sonucu olarak da kişinin bulunduğu şartlarda yaşadığı işsizliği en az oranı indirmek olmuştur.
  2. Bunun yanı sıra yine tarım alanlarında daha aktif bir şekilde verimliliği arttırabilmek için de Genç Çiftçi adı verilen bir projede başlatılmıştı.
  3. Bundan elde edilen verimin bu projeden de elde edileceği düşünülmektedir.

Memlekete Göç Kapsamında Yapılan Yardımlar

Yapılan bu yardımın kapsamına büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıklar ile arıcılık faaliyetleri de girmektedir. Bunun yanı sıra tarımsal üreticilik kategorisine giren sera faaliyetleri ve meyve sebze üretimi de yine bu yardım kapsamı içerisindedir.

  • Keşfinin ve eşya taşıma ücretleri de yine devlet tarafından nakdi olarak karşılanır.
  • Finansman olarak da özel bir kredi sunulmakta ve ayrıca bu şekilde faaliyet gerçekleştirmek isteyen kişiye de 30 bin TL hibe bir şekilde kredi verilmektedir.

İsteyenler; Erzak, Gıda yardımı başvurusu yapılan yerler ve kuruluşlar yazımıza buradan göz atabilirsiniz.

Memlekete Geri Dönüş Yardımı içi Şartlar 2023

Memlekete geri dönüş amaçlı göç yardımlarından faydalanabilmenin şartları şunlardır;

  • Öncelikle belli bir yaş kriteri aranır. Kişinin 18 yaşını doldurmuş ve 41 yaşında geçmemiş olması gerekir.
  • Hiçbir şekilde bir yerden sosyal güvencesinin ve bir gelirinin olmaması şarttır.
  • Türk vatandaşı olmalıdır.
  • En az ilkokul mezunu yani okuma yazması bulunması gerekir.
  • Çalışan bir esnaf olunmamalıdır.
  • Herhangi bir şekilde onu bağlayıcı bir eğitim sürecinde olmaması gerekir.

Tüm bu başvuru işlemleri öncesinde kişinin tarım faaliyetinde bulunacak alanda ne gibi işler yapacağına dair bir hazır planın bulunması gerekir. Bu plan dâhilinde de o kişiye böyle bir hibe ve yardım yapılıp yapılamayacağı tespit edilir.

Yapılacak olan bu planın makul düzlemde hem geleceğe yönelik verim katacak hem de mantıksal bir düzlemde olması ile işlerin daha da büyümesini sağlamalıdır.

Bu şekilde olduğunda da ancak istenen verim alınabilecek ve normalin iki katına çıkan kâr payı söz konusu olacaktır. Projenin hedefine ulaşmasını sağlayacak istihdamın ortaya çıkarılması öncelikli hedeftir.

Göç Yardımları için Başvuru Evrakları Nelerdir?

Öncelikle göç yardımı proje kapsamında yapılan tüm hibe ve yardımlardan faydalanabilmek için bir dilekçe yazılarak bulunan bölgedeki müdürlüklere başvurulması gerekir.

Ardından gerekli evraklar şunlardır:

  • Kişiye ait bir TC kimlik kartı
  • En son mezun olmuş olduğu okula dair bir diploma
  • Bulunduğu yeri belgeleyen ikametgah kağıdı ve bulunduğu yerin tapu kayıt bilgileri ayrıca en önemli madde şudur ki kişinin bu yardımdan faydalanabilmesi için herhangi bir işte çalışıp gelirinin bulunmaması gerekir. Bunu beyan eden bir belgede sunmalıdır.

Başvurunun Kabulü Sonrasında Yaşanacaklar

Yapılan bu proje kapsamında eğer kişi değerlendirmeye alınmış ve başvurusu kabul edilmişse ona öncelikle memleketine göç edebilmesi için araç tahsilinde ya da nakdi para yardımda bulunur.

  • Ardından kişiye gittiği yerde hayvancılık alanında aktif olarak çalışabilmesi için 300 adet koyun verilir.
  • Bu sefer verilen koyunların ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla da aylık olarak bir gelir bağlanır. Tüm yapılan işlemler sigortalanır.

Bundan sonraki süreçte herhangi bir şekilde hayvanların bakımı ile ilgili bir sıkıntı çıkarsa yine devlet ücretini tahsil etmektedir.

Bir Yorum

  1. Merhaba ben memleketime geri dönüş yaptım ama ne iş nede başka bir gelir kaynağı yok daha önce duyduğum bu proje aklıma geldi ve sizlere ulaşmaya çalıştım eğer sizlerin de onayıyla bir yerden bende başlamak istiyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu