Orman Köylülerine Verilen Faizsiz Hibe Kredi Destekleri 2023

2023 yılı itibariyle tarım alanında aktif çalışan orman köylülerine verilecek olan hibe niteliğindeki ve faizsiz destekler tarım ve orman bakanlığı tarafından ilan edilmiştir. Çeşitli alanlarda farklı köylere ve farklı köylerin orman müdürlüklerine destekler verileceği ve köylülerin bu anlamda yalnız bırakılmayacakları söylenmiştir.

Bütçe olarak da 6,8 milyon TL tutarında bir miktar özellikle orman köylüleri faydalanabileceği alanlarda hibe kredisi niteliğinde sunulmaktadır.

KOSGEB Başvuruları Tarihler ve Şartlar Nedir? gibi bir soru aklınızda varsa, ilgili yazımızı okumak için başlığa gidebilirsiniz.

Orman Köylülerine Verilen Hibe Niteliğindeki Krediler Şunlardır:

  • Tomruk çekmek sebebiyle kişilerin vinç alımlarında
  • Tomrukları taşımak amacıyla traktör temini için traktör alım faaliyetlerinde
  •  Orman içi odun kesme faaliyetleri için kullanılacak motorlu testere alımlarında
  • Orman Bölgesi dediğimiz alanda yer alan köylerin evlerindeki iç elektrik tesisat düzenlemelerinde ve bunların yenilenmesinde destekler verilecektir.

Orman Köylülerine Verilen Devlet Destekleri Şartı

  • Bu kapsamda orman köylülerini aktif olarak faaliyet gösteren çiftçilerin faydalanabileceği devlet yardımlarının şartlarına geçmeden önce kişinin internet ortamından bir başvuruda bulunması gerekir.
  • Kişinin o bölgede yaşayan orman köylüsü yani ormanda yaşayan ve o bölgede en az 1 yıldır varlığını sürdüren biri olması gerekir.
  • Orman içerisinde gerçekleştirilecek ağaç kesme faaliyetleri ile ilgili gerekli izinlerin alınarak başvuruda bulunması gerekir.
  • Kişinin orman içi çiftçilik faaliyetleri kapsamında alacağı ürünleri faturalandırılması ve belgeler içerisinde eklenmesi gerekir.
  • Bu kapsamda kullanacağı tüm alet ve ürünlerin belli bir fikir kapsamında belgeye dökülmesi gerekir.

Orman İçi Hangi Faaliyetler de İzin Alınabilir?

Devlet desteği ile verilen orman kredisini şartlarından birisi de izin faaliyetleridir. Orman ürünleri arasında hangileri bu izinle kapsamına girer dediğimizde şöyle sıralayabiliriz:

  • Fidan sökmek ve dal kesmek
  • Kök sökmek ve kabuk toplamak
  • Atık toplama işlemleri
  • Kömür yakma yapma işlemleri
  • Dikili veya devrik konumdaki bir ağacı kökü ile sökme
  • Ağaçtan verim elde edebilmek için katran veya sakız çıkarma faaliyetleri

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü bu proje Türkiye’deki belirli illerde gerçekleştirilmektedir. Bu illerde yaşayan kişiler faydalanabilir. Coğrafi konumu bakılarak bir belirleme yapılmaktadır. Bu coğrafi konum üzerinden kişilere hibe yardımı yapılır bu kapsamda verilen destekler.

Arıcılık alanında aktif faaliyet gösteren; fenni arıcılık, süt sığırcılığı ve besi sığırcılığı, süt koyunculuğu ve manda yetiştiriciliği faaliyetlerinde kredi imkanı sağlanır.

Yukarıda saymış olduğum alanlarda ve sektörlerde aktif olarak faaliyet gösteren orman köylüleri dediğimiz tabirin içerisine giren kişiler bakanlıklara başvuruda bulunabilirler.

Orman çiftliği kapsamında Meyvecilik faaliyetlerinde bulunmak isteyen vatandaşlar; 7 yıl vade ve 4 yıl geri ödemeli olarak devletin sağladığı kredi imkanından faydalanabilirler.

Sadece bu da değil kullandıkları tarım alanlarına ait gübreleme işlemleri ve fidan bedelleri de yine kredi miktarı içerisine dahil edilir.

Yine özellikle aktif olarak verim elde edilebilen Bağcılık alanı ile ilgili aktif işlem yapmak isteyen kişilere 10000 kiloya kadar bağ sahibi olması şartı ile devlet desteği de bulunmaktadır. 4 yıl geri ödemesiz ve 7 yıl vadeli bağcılık anlamında aktif çalışacak olan kişiye kredi imkanı sunulur.

Fidan yetiştiriciliği kapsamında başvuran vatandaşlar 7 yıl vade ve 4 yıl geri ödeme destekleri ile beraber verimli alanlar da uzun boylu Fidan yetiştiriciliği yapma şansını elde edebilecekler.

En çok istenen kredi türlerinden biri Süt koyunculuğu işidir. Bu da kişinin elini de halihazırda 30 koyunun ve bir koçunun bulunması gerekir. 6 yıl vade ve 1 yıl geri ödemesiz olarak kredi imkanından faydalanabilir.

Besi sığırcılığı yapan köylülerin 1 yıl geri ödemesi olmadan 5 yıl vade ile rahatlıkla besi sığırcılığı yapabilmesini sağlayan kredi imkanı da sadece on başlığa sahip olan vatandaşlara tanınan bir farktır.

Seracılık işleri ile uğraşan orman çiftçilerinin sulama sistemlerinden tohum ve fide gibi ihtiyaçlarını varıncaya kadar her türlü harcama; Devletin kredi ve hibe destekleri içerisinde yer alır.

Bunun için istenen şey; kişiye ait bir arazi ve araziye dair belgelerdir. 5 yıl vadeli 1 yıl geri ödemesiz kredi imkanından faydalanabilir.

Devletin sunmuş olduğu projelendirme kapsamında Süt sığırcılığı faaliyetlerinde bulunmak isteyen vatandaşlar 6 yıl vade ve 12 ay boyunca geri ödeme imkânlarından faydalanabilecekler.

Bu kapsam dahilinde hayvanların kesif ve kaba yem miktarları ile sigorta tohum ve prim ödemeleri de bu kapsama girer.

Kültür mantarcılığı alanında faaliyette bulunmak isteyen kişilerin; işletmiş olduğu tarım alanlarında en az 4000 kiloluk bir mantar üretimine sahip olması gerekir.

  • Bunların bir kısmı pastörize dediğimiz yöntemler ile hazır halde tutulmalıdır.
  • Bu kapsamda zaman saati, sulama ekipmanları ve higrometre gibi ek materyaller Kredi kapsamı içerisine dahil edilir.
  • 1 yıl geri ödemesiz 5 yıl vadeli kredi imkanları bankalar aracılığı ile sunulur.

Salamura Zeytin faaliyetleri kapsamında kişinin; 5 tona yakınlık bir kapasitede bu faaliyeti gerçekleştiriyor olması gerekir. Bunun sonucunda 1 yıl geri ödemeli ve 4 yıl vadeli bir şekilde kredi imkanı sunulur.

Orman çiftçilerine sağlanan sosyal destek projeleri yanı sıra sosyal kredilerde vardır.

Sosyal krediler kapsamında kişi; güneş enerjisi ve dam örtülü projeleri ile kendilerine has kredi imkanları sağlayabilmektedir. Güneş enerjisi projesine sahip olup bu anlamda aktif bir çalışma gösterecek olan kişi 3 yıl vade imkanı ile belirlenen bankalarca kredi çekiminde bulunabilecekler.

Bu anlamda hibe kredisinden faydalanmanızı sağlayacak olan bankalar şunlardır:

Şekerbank, Akbank, İş Bankası, Türkiye Finansbank, Denizbank, Vakıfbank, Türkiye ekonomi Bankası, Yapı Kredi bankaları örnek olarak verilebilir. Bu bankalarında kendi içlerinde farklı vadede farklı kredi imkanları vardır.

Örnek verecek olursak; VakıfBank’a baktığımızda, Vakıfbank normal bir tarım kredisini yanı sıra traktör kredisi de vermektedir.

5 seneye uzatılarak %75’lik bir ödeme imkanını sadece tek seferde ve kişinin hasat döneminde ödemesini sağlamaktadır.

Türkiye ekonomi Bankasına baktığımızda da yapılacak olan kredilerin geri ödemelerini yıllık olarak 48 aya bölünmüştür.

Orman Köyleri Hangi Kapsamına Girmektedir?

Özellikle de devletin orman köylerinde yaşayan çiftçilere vermiş olduğu hibe ve kredi imkanlarından faydalanmak için Orman Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunulması gerekir.

Orman köyleri dediğimiz köyler; orman içi ve ormanı bitişik olmak üzere iki farklı gruba ayrılmaktadır ve her ikisi de farklı devlet yardımlarından faydalanır.

2023 yıl öncesinde yapılan orman köylülerine hibe yardımlarının büyük etkisi görüldüğü açıklanmıştır. Olumlu dönütlerin yaşandığı bu yardımları 2023 yılında da devam edilmek kararı alınmıştır.

2023 yılı için orman çiftçileri için ayrılan yardım miktarı 202 milyon lira olarak tespit edilmiştir. Yapılan destekler ile buradaki faaliyetlerin daha uzun süreler sürdürülebilir olması amaçlanmaktadır.

Yapılan tespitlerde şöyle bir sonuç elde edilmiştir;

Orman köyleri dediğimiz alanlarda 7 milyonu yakın kişi nüfusunun yaşadığı ve kentten köye, köyden kente göçleri bakıldığında kişinin geçim sıkıntısı sebebiyle daha çok köye yöneldiği ve bundan dolayı da buralara yatırım yapılması gerektiğine dair de bir bilgi geçilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu