Çiftci Sertifikası Alma Ve Avantajları 2023
Konu Başlıkları
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının başlatmış olduğu program ile çiftçilerin sayısız desteklerden faydalanması amaçlanıyor. Bu olanaktan, ekin ve toprak ile uğraşmakta olan çiftçilerin yararlanması için ilk etapta çiftçilik belgesinin alınması lazım. Bu belgeye sahip olanlar, devletin vermiş olduğu tarımsal ve hayvansal desteklerden faydalanırlar. Peki, çiftçilik belgesi nasıl alınır? Gerekli şartlar nelerdir?
Çiftçi Sertifikası Nereden Ve Nasıl Alınır?
Çiftçilik belgesi, tarımsal arasının içinde yer aldığı il veya ilçe bölümlerinde ziraat odaları tarafınca verilmektedir. Bu belgeyi alabilmek için vatandaşların ilk önce e-devlet üzerinden ya da internetten çiftçi kayıt formu doldurmaları gerekmektedir. İlgili formun çıktığı alınarak Tarım İl Müdürlüğüne müracaat yapılması lazım. Gerçekleşen başvurular, yönetim kurulunca ayrıntılı bir inceleye tabi tutulur. İnceleme sonrasında görüşler olumlu ise vatandaşların kayıtları aktif hale getirilir ve çiftçilik belgelerine bizzat kendilerine teslim edilir. Bu aşamada kayıt çeşitleri üçe ayrılmaktadır:
- Toprak birinci kademe yakın olanlara ait olan kişilerin başvuruları
- Toprak kiralayan vatandaşların başvuruları
- Toprak sahibi olanların başvuruda bulunması
Çiftçilik sertifikası belgesi, e-devlet üzerinden alınması gereken bir belge olmaktadır. E-devlet sayfasından giriş gerçekleştirilerek bakanlık tarafından belirlenen formun doldurulması sonucu bu belge oluşturulmaktadır. Ardından bu belgeyle beraber en yakın tarım il müdürlüğüne müracaat gereklidir.
Çiftçi Sertifikası Yenileme Nasıl Yapılır?
Her sene başvuruyor iseniz bağlı olduğunuz tarım il ya da ilçe müdürlüğüne sene boyunca direkt olarak başvuru gerçekleştirebilirsiniz. Çiftçi sertifikası yenileme için gerekli olan evraklar şunları içermektedir:
- Alan bölgesi kiralık ise kira sözleşmeleri
- Çiftçi sertifikası güncellemelerinin başvuru formu
- Muvafakatname gibi çeşitli belgeler
- Döner sermaye makbuzu
Çiftçi Sertifikası Almak İçin Gerekenler Ve Yaş Sınırı
Çiftçi sertifikası almak için bazı evraklara ihtiyaç vardır. Aşağıda bu evrakları listeledik. Yaş sınırı ise en az 18 olmaktadır. Gereken belgeler:
- İl ve ilçelerden alınması gereken başvuru dilekçeleri
- Çiftçi kayıt formları
- Tüzel kişilikler için gerekli imzalar
- Yetki belgesinin fotokopisi
- C formu
- Eğer ki arazi kiralık ise kira sözleşmesi
- B formu
Çiftçilik belgesi ne işe yarar açıklayalım:
- Hayvancılık ve ekimle ilgilenen bireylerin devletin çiftçi projelerin kapsamında verdikleri çiftçi destek hibeleri için yararlanmaları sağlanmaktadır.
- Bağ-kur üzerinden emekli olabilmek için
- Ziraat Bankası ve Tarım kredi kooperatifinin sağladığı düşük faizli krediler ile hayvan alımı gerçekleştirmek için
- Bankalardan çiftçilere özel olarak sağlanan kredi imkanlarından faydalanmak için
- Ayrıca bankalardan çiftçiler için sağlanan özel kredi kartlarını almak için
- Müstahsil yol belgesi almak için bu belge gerekli olmaktadır
E-devlet üzerinden başvuru formunu doldurarak veya tarım müdürlüklerine başvuru gerçekleştirerek, siz de bu belgeye sahip olabilirsiniz.
Çiftçi Sertifikası Belgesi Fiyatı Nedir?
Genellikle genç çiftçi projeleri için bu konuda olumlu teşvikler sağlamak adına devletten pek çok farklı adım atılmaktadır. Çiftçi kayıt sistemi belgesi olarak da bilinen sertifika, çiftçilere destek ve çeşitli imkanlar tanımaktadır. Bu belge sayesinde teşvik, hibe, düşük faizli kredi gibi imkanlar elde edilmektedir. Çiftçilik belgesi için alınan ücretler şunları içermektedir:
- 1-10 dekar: 6 TL
- 11-50 dekar: 14 TL
- 51-100 dekar: 21 TL
- 100 dekar: 27 TL
Çiftçi Sertifikası Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
Çiftçilik sertifikasıyla alakalı en çok merak edilen konulardan biri de sertifikanın geçerlilik süresi olmaktadır. Tarımsal faaliyet belgesinin geçerlilik zamanın bir senedir. Bir sene sona erince çiftçiler eğitim faaliyetlerine devam eden ve devlet desteklerinden yararlanmak isteyen bireyler, çiftçilik belgesi yenileme işlemi yapmalılar.
Çiftçi Sertifikası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Çiftçilik belgesine başvuru yapmak isteyenler için çeşitli evraklar bulunmaktadır. İlk defa bu belge için başvuru gerçekleştirecekseniz; aşağıdaki belgeleri ayarlamanız gerekmektedir:
- Çiftçi kayıt formu
- Tüzel kişilerde imza sirküleri ve yetki belgesi
- Kimlik fotokopisi
- Çiftçi belgesi örneği
- Elde bulunan arazilerin mülk fotokopisi
- Ekili yerlerin muhtar tarafından onaylı formu
- Kira kontratı
- Başvuran kişinin vergi numarasını göstermekte olan belge
- Kendi arazisi üzerinde tarım yapanlar için kimlik fotokopisi, kiralık arazide tarım yapanlar için arsa sahibinin kimlik fotokopisi
- Tapu kayıt örneği
- Döner sermaye yardım belgesi
- Taahhütname
Daha evvel kaydı bulunanlardan talep edilen belgeler:
- Çiftçi belgesi numunesi
- Çiftçi kaydolma sistem müracaat dilekçesi
- Çiftçi kayıt formu
- Daha önceki paylarda değişiklik oldu ise bunları gösteren tapuların fotokopileri