Kuru Temizleme Dükkânı Açma Maliyeti, İşlemleri ve Kazancı
Konu Başlıkları
Kuru temizleme ile alakalı bilginiz veya tecrübeniz yoksa bu işi yapmak başta zor gelebilir. Ama kuru temizlemecilik ile alakalı bilgi ya da eğitim alırsanız ya da dükkânı zaten işler şekilde devralırsanız, işe atılmanız sizin için kolay olacaktır.
Kuru temizlemeye sıfırdan başlamak için gerekli eğitimi almak elbette zor değil. En önemlisi pazar araştırması olmalıdır. Bazı illerde kuru temizlemeciler iyi durumdayken, bazılarında çamaşırhane talebi daha yüksek olabiliyor.
Kuru Temizleme Dükkânı Açmak İçin Ne Kadar Para Gerekli ve Aylık Kazancı Nedir?
Bu alana girmeden önce ne kadar para ayırabileceğinize karar vermeniz gerekiyor. Distribütör satın alacak paranız varsa, işinizi distribütör olarak yürütün. Bu şekilde, bir iş kurup kuramayacağınızı görebilirsiniz. Ayrıca alacağınız eğitim ve işler öğrenmenize yardımcı olacaktır.
Yeterince paranız yoksa, yani distribütör bulamıyorsanız, tüm iş size kalıyor. Tam teşekküllü bir kuru temizleyici açmanın maliyeti 200.000 liradan az değildir. Maksimum ücret yok, hatta 1 milyon liraya kadar çıkarabilirsiniz. Sıradan bir kuru temizleyici açmanın yüksek bütçeli olmasının nedeni, temizleme makinesinin fiyatı ile ilgilidir.
Kuru temizleme yapan makine oldukça pahalı bir makinedir. Birden fazla makineye ihtiyacınız varsa çok daha fazla bütçe ayırmanız gerekmektedir. Aylık kazancı ortalama 15,000 ila 20,000 TL arasındadır. Ayrıca işyeri ve dükkan açmak isteyenler için bir çok devlet ve KOSGEB destekleri mevcuttur.
Kuru Temizleme Dükkânı Açmak İçin İlk Önce Nereye Başvurulur?
İlk yapacağınız iş kendinize bir dükkân aramaya başlamak olmalıdır. Mağaza açmak istediğiniz yer, üst orta sınıfın yaşadığı yer olmalıdır. Çok dar gelirli mahallelerde kuru temizleme dükkânı açmak pahalıdır. Çamaşırhane işletmek gibi değil. Havluların fiyatı 50 TL’den başlıyor. Bu sayıları sürdürebilecek bir insan topluluğu seçin. Vergi sonrası ve ehliyetinizden sonra ticari kiralama başvurusunda bulunun.
Mali kart, muhasebeciye danışıldıktan sonra iki gün içinde alınabilir. Ruhsat almak iki hafta kadar sürebilir. Tüm bu adımları tamamladıktan sonra, makineyi yenilemeye ve satın almaya başlayın. İhtiyacınız olan tüm envanteri faturalandırın. Hizmet sektöründe çalıştığınız için yüksek vergiler alırsınız. Bu giderler indirilebilir olmalıdır.
Kuru Temizleme Dükkânı Ruhsatı ve Açma İzinleri Nasıl Alınır?
Kuru temizlemeci açmak için önünüzde iki seçenek mevcuttur. Bunlardan ilki zaten var olan bir kuru temizlemeci bayiliği satın almak, bu en kolayıdır. Diğer seçenekte en baştan bir kurstan kuru temizleme ustalık belgesi almaktır.
Bu belge ile bir dükkân tutup kuru temizlemeci açabilirsiniz. Kuru temizlemeci açmak için ruhsatı da bu ustalık belgesiyle alacaksınız. Daha sonra dükkân tutacak ve ruhsata başvuracaksınız. Tüm bunlar için belediyeye başvurabilirsiniz. İş yeri açma belgesini de ustalık için gittiğiniz kurs sayesinde elde etmiş olacaksınız.
Kuru Temizleme Dükkânı Açmak İçin Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir?
Ustalık belgesi, Ruhsat, İşyeri açma belgesi, Vesikalık fotoğraf, Odalardan alınması gereken kayıt belgeleri, Ticari sicil kaydı, Adli sicil kaydı ve Tapu ya da dükkânın kira sözleşmesi gibi evraklar gereklidir. Bu evrakların biri bile eksik olsa kuru temizleme dükkânı açmak çok zor olur.
Kuru Temizleme Dükkânında Olması Gereken Malzemeler Nelerdir?
Kuru temizleme, giysilerden ve tekstillerden kir ve lekeleri çıkarmak için gerekli olan bir temizleme türüdür. Normal bir çamaşır makinesinden tamamen farklı bir şekilde kuru temizleme yapılır. Temizleme işleminde kullanılan özel malzemeler sayesinde giysilerden veya ilgili tekstillerden en zor lekeler bile kolayca çıkarılabilir. Temizleme işleminde çeşitli kimyasallar kullanılmaktadır.
Ayrıca temizlik işlemini gerçekleştirmek için bir kuru temizleyiciye ihtiyaç vardır. Bu makineler olmadan temizlik yapılması mümkün değildir. Temizleme işleminde kullanılan ana madde solventtir. Solvent, karakteristik bir kokuya sahip renksiz şeffaf çözücü; Temizlik maddesi, temizlik maddesi, leke çıkarıcı veya temizlik maddesi olarak kullanılabilir. Ek olarak, çözücünün yağ giderme etkisi vardır.