Dükkan Veya İşyeri Açmak için Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Konu Başlıkları
Dükkan ve işyeri açmak için ilk önce nereye başvurulur? Kendi işyerini açarak kendi işinin patronu olmayı herkes ister. Fakat kendine ait yeni bir dükkan, işyeri açılması için devlet bazı kriterler belirlemiştir. Devlet tarafından belirtilen bu kriterleri yerine getirmeniz durumunda kendinize ait bir işyeri açmış olursunuz.
İşyeri açmak için ilk olarak devletin bu konu ile ilgilenen resmi kurumlara başvuru yaparak bilgi verilmesi gerekir. Daha sonra işyeri açmak için gerekli olacak belgeleri hazırlamak olacaktır.
İşyeri açmak için bilgi verilecek yerler belediyeler, esnaf odaları, vergi dairesi ve ticaret odası olmaktadır. Yeni işyeri açma işleminde kurumlara müracaat esnasında istenen vergi açılışı için gerekli evraklar, açılması düşünülen işyerinin hangi vergi dilimine gireceği konusunda evraklarda farklılık olmaktadır. İşyerlerinin bulunacağı vergi dilimleri şunlardır.
- Basit usulde vergilendirme
- Gerçek usulde vergilendirme
Dükkan ve İşyeri Açmak İçin Şartlar ve Gerekli Evraklar Nelerdir?
Dükkan ve işyeri açmak için şartlar ve gerekli evraklar nelerdir? Basit usulde vergi dilimine uygun olan bir işyeri açmak için gerekli olan evraklar şunlardır:
- İşyeri sahibinin ikametgah belgesi
- İşyerini açacak kişinin nüfus cüzdanı ve fotokopisi
- İşe başlama bildirim evrakı
- Açılacak işyeri kiralık ise kira kontratının örneği
- İşyeri olarak kullanılacak mekanın sahibi işyerini açacak kişiye ait ise belediyenin onay vermiş olduğu emlak vergisi ve mülkün emsal vergi oranı hesaplanır.
Basit usulde işyeri açılması düşünülüyorsa, takip edilecek basamaklar aşağıdaki gibidir.
- İlk önce ustalık belgesinin olması gerekir.
- İşyeri açıldıktan sonra vergi levhasını almanız gerekir.
- Alınan vergi levhası ile esnaf odasına kayıt yaptırmak.
- Oda sicil tasdiknamesi almak gerekir.
- Bu belirtilen evraklar hazırlandıktan sonra belediyeye gidilerek başvuru yapılır.
Dükkan ve İşyeri Açmak İçin Devletin Vermiş Olduğu Destekler Nelerdir?
Dükkan ve işyeri açmak için devletin vermiş olduğu destekler nelerdir? Vatandaşlar arasında en çok sorulan sorulardan biridir. Herkesin bir işyeri açma isteği bulunmaktadır. Devletin vermiş olduğu destekler şunlardır:
- Sanayi yatırımlarına sağlanan destek
- Madencilik yatırım destekleri
- Eczacılık ve ilaç ürünleri yatırım teşvikleri
- Turizm teşvikleri
- Seracılık yatırım teşvikleri
- Kosgeb’in vermiş olduğu destekler ise aşağıdaki gibidir.
- Savunma sanayi yatırım teşvikleri
- Medikal ürünler yatırım teşviki
- Eğitim sektörü için ve yatırım
- Geri dönüşüm tesisi yatırım teşvikleri
- Girişimcilik destekleri
- Araştırma ve geliştirme, Teknolojik üretim konusunda ve yerleştirme desteği
- İşletmeyi büyütmek, ve uluslararası destek
- Kobilere finansman destekleri
- Rehberlik ve danışmanlık verme hizmetleri
- Mikro ve küçük işletmelere hızlı destek programının uygulanması
Dükkan ve İşyeri Açmak Mantıklı mı?
Dükkan ve işyeri açmak mantıklı mı? Son zamanlarda iş bulmak veya maaşlı bir işte çalışmak ile bu enflasyon ile mücadele etmek zor bir hal aldı. Bir iş kurmak veya bir işyeri açmak para kazanma açısından en mantıklı bir yol oldu. Son zamanlarda iş kurmak isteyen kişilerin sayısı oldukça fazla artış gösterdi.
Artık personel maliyetleri oldukça artarken kar marjı ise düşük olmaya başladı. Bunun nedeni olarak yurdumuzda döviz fiyatlarındaki artış ile enflasyon nedeniyle üretimin tüketimi karşılayamaz hale geldi. Bunun için bir işyeri açmadan önce açmayı düşündüğünüz işyerinde çalışacak personel sayısını hesaplamanız gerekir.
Açılacak olan dükkan ve işyerinin bulunduğu mevki ve dükkanın konusu çok önemlidir. Bunun için çok mantıklı bir düşünmeniz olması gerekir.
Dükkan ve İşyeri Açma Maliyeti ve Kazancı Nedir?
Dükkan ve işyeri açma maliyeti ve kazancı nedir? Dükkan açmayı düşünüyorsanız, gerekli olan prosedürleri bilmeniz gerekir. İşyeri açma konusunda çok sayı da belge ve evraklar bulunmaktadır.
Günümüzde ortalama 4500 lira harcama yaparak bir işyeri açabileceğiniz gibi 1000 bin lira harcama yaparak da bir iş yeri açabilirsiniz. Bir işyeri açmanın maliyeti açılacak işyerinin hangi alanda olması gerektiğine karar vermeniz gerekir. Örnek verecek olursak İzmir’de açılacak bir cafe ile Niğde merkezde açılacak bir cafe maliyeti açısından büyük fark olacaktır.
Açılacak olan bir cafenin biri 100 bin liraya mal olurken diğeri ise 15 bin liraya mal olabilir. Ara sokaklarda açılacak bir dükkan mantıklı olmayabilir. Satış yapan bir dükkan açmayı düşünürseniz, ara sokaklarda müşteriler sizi göremez. İşlek caddeleri tercih etmekte yarar vardır.