Dolmuş Şoförü Nasıl Olunur Gerekenler ve Kazancı? 2023

Her insanın doğuştan bir yeteneği ya da bir mesleğe yönelimi vardır. Şoför olmak bazı erkekler için bir tutku olsa da çoğu kadın için alelade bir meslekten farkı yoktur.

Dolmuş Şoförlüğü Yapmak Mantıklı ve Karlı Mıdır?

Şoförlük mesleği belki de en zor mesleklerden biri olabilir çünkü uzun saatler boyunca aynı koltuğun üzerinde oturmak bazı sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bunlardan birkaçı boyun düzleşmesi, skolyoz ilerlemesi, bel tutulması, kas kaybı ve sürekli güneşe maruz kalma sonucunda erken cilt yaşlanmasıdır. Şoförlük tutkusu olanlar ve araba kullanmaktan hoşlananlar için gayet mantıklı bir karardır.

İnsan mutlu olduğu işi yapmalıdır. Şoförlük yapmak size mutluluk verecekse pek tabii yapabilirsiniz. Yalnız para kazanma amaçlı yapılacaksa biraz zor gelebilir. Gelelim dolmuş şoförlüğünün karlı bir iş olup olmadığına. Dolmuş şoförlüğü yapmak karlıdır çünkü dolmuşta kazanılan ücret her zaman asgari ücretten fazla olmuştur.

Dolmuşta şoförlük yapmak demek hem araba kullanabilmek hem para alıp para verebilmek hem de bu para hesaplarını kafadan yapabilmek demektir. Ayrıca güzergâhları her zaman değişmese de sizi her zaman aynı güzergâha verecekler diye bir şey olmadığından yaşadığınız şehrin tüm sokaklarını bilmek durumunda kalacaksınız.

Dolmuş Şoförlüğü Aylık Kazancı Nedir?

Bu sorunun cevabı hangi şehir de dolmuş şoförlüğü yapıldığına göre değişir. İstanbul gibi kentlerde kalabalık şehirlerin avantajları vardır. Küçük bir şehirdeyseniz ve dolmuşunuz sinek avlıyorsa bu işin aylık kazancı harcadığınız benzini karşılamakta zorlanabilir ve siz buradan ekmek yemeyebilirsiniz.

Ortalama bir şehir için aylık kazanç 15.000 TL olarak söylenebilir. Kazancından memnun olmayan şoför yoktur ama çalışma saatlerinden memnun olmayan şoförler çoğunluktadır. Kazanılan para her kuruşuna kadar hak edilen bir meslek gurubudur şoförlük.

Dolmuş Şoförlüğü İçin İlk Önce Nereye Başvurmak Gerekir?

Mesleki yeterlilik kurslarına başvurmalısınız. İlk önce bir ehliyet kursuna yazılıp önce B sınıfı ehliyet daha sonrada D1 sınıfı ehliyet almalısınız. En az 5-7 yıl gibi bir süre ehliyet sahibi olmanız şartı da vardır. Tabii iş ehliyet edinmekle bitmiyor. Dolmuş almak bile bu işin kolay kısmı denebilir.

Dolmuş Şoförlüğü için Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir?

Özel kurslardan ya da devletin kurslarından Dolmuş Şoförlüğü içim mesleki yeterlilik belgesi almanız gerekmektedir. Diğer adıyla yurtiçi yolcu taşımacılığı mesleki yeterlilik belgesi alınması gerekmektedir. Bu belgenin geçerliliği 5 yıldır. Ayrıca psiko teknik test raporunuzun da bulunması gerekmektedir.

Bazı Türk Ceza Kanunu maddelerince ceza ya da hüküm giymemiş olmanızda gerekmektedir. Bunlara başvururken yanınızda da 2 adet bu sene içerisinde çekilmiş olacak şekilde vesikalık bulundurmanız da fayda var. Sizi teknik, psikolojik ve teorik olarak birçok sınavdan geçirmeleri gerektiği için süreç biraz uzayabilir. Siz de dolmuş şoförü olmakta kararlıysanız bu süreçte sabırlı olmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu