Akut Böbrek İltihabı Nedir?
Konu Başlıkları
Akut Böbrek İltihabı Neden Oluşur?
Böbrek enfeksiyonu, böbrek yolu iltihaplanması olarak da bilinmekle beraber, idrar yolu iltihaplanma çeşitlerinden birisidir. Kişinin vücudunda mevcut olan bakteriler kişinin idrar torbasına oradan da böbreklerine geçer. Enfeksiyona sebebiyet veren bakterinin adı E. Coli bakterisidir. Bu bakterinin önüne geçilemediği zaman böbrekler aşırı derecede hasar görebilir ve sepsis yani kan zehirlenmesi dahi ortaya çıkabilmektir.
Akut durumunda başlayan kan zehirlenmesinin tedavisinde gecikme oluşması ile ortaya çıkan kan zehirlenmesi durumu, böbrek iltihabının son aşamasıdır ve kişi ölür. Akut böbrek iltihabı: ani bir biçimde ortaya çıkar. Kişi daha sık idrara çıkar ve idrar yaparken ağrı ve yanma hisseder.
Kronik böbrek iltihabı: bu tür enfeksiyon, böbreklerde uzun süre boyunca bulunur. Çoğunlukla akut böbrek iltihabının tedavi edilmemesinden dolayı, akut böbrek iltihabı rahatsızlığı kronik böbrek iltihabı rahatsızlığına evrilir. Akut böbrek iltihabı üçe ayrılabilir. Glomerülonefritler (nefrit), pyelonefrit (idrar yollarında meydana gelen enfeksiyon), tubulointertisyel nefrit (kendiliğinden iyileşen böbrek enfeksiyonu)
Böbrek İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Akut böbrek iltihabı belirtileri arasında yüksek ateş, üşüme, titreme, kusma, iştahsızlık, nefes darlığı, yüksek tansiyon, böbrek çevresinde kasılma ve ağrı, kalple ilgili şikâyetler, idrar yaparken ağrı ve yanma, el, bacak, yiz ve göz çevresinde şişme bulunmaktadır.
Kronik böbrek iltihabı belirtileri ise kanlı ve ağrılı idrar, kandaki artmış üre oranı, son bulmayan bel ağrısı, kansızlık, iştahsızlık, idrarda enfeksiyon hücrelerinin bulunması vardır.
Böbrekteki İltihap Vücuttan Nasıl Atılır?
Böbrekte iltihap olduğu anlaşıldıktan sonra yapılacak ilk şey, böbrekteki iltihabın kronik mi yoksa akut mu olduğunu anlamaktır. Akut ve kronik böbrek iltihabının tedavi süreçleri tamamen aynı değildir. Şu da not alınmalıdır ki ister akut olsun, ister kronik olsun böbrek enfeksiyonun tedavisi uzun ve sancılı bir süreçtir. Tedaviye başlandıktan sonra böbrek enfeksiyonu hastalarının %10’u olumlu sonuç verir.
Akut böbrek iltihabında hastalığı geçene dek kişinin tuz tüketimi yasaklanır, kişiye sürekli su içirilmelidir. Akut böbrek iltihabına sebebiyet veren bakteriyi öldürmek amacı ile yazılmış ilaçlar düzenli olarak kullanılır. Tedavinin başlangıcında bir hafta geçtikten sonra akut böbrek iltihabı yaşayan kişiden tekrar idrar testi istenir. Test sonuçlarına bakarak hastaya yeniden ilaç yazılır ya da ilacına devam ettirilir. Kişinin idrar testi sonuçları normalde dönene dek bu döngü sürer.
Kronik böbrek iltihabında ise tedavi yolları daha farklıdır. Kronik böbrek iltihabını tedavi etmek daha zor, sancılı ve uzun bir süreçtir. Hastalık sebebi ile kişinin vücudunda azot biriktiği için, yapılan diyetlerle kişinin vücudundaki azot miktarı düşürülür. Hastanın yaşına, hastalığın seviyesine ve hastanın sağlık durumuna göre yazılmış ilaçlarla tedavi sağlanır.
Kronik böbrek iltihabı daha zorlu olduğu için diğer organları da etkiyebilmektedir. Bu yüzden hastanın tüm organları kontrol edilir. Bu bakterinin kişinin vücuduna tamamen yerleşmesi ve kişinin bağışıklığı düştüğü an tekrarlaması ise kronik böbrek iltihabıdır. Kişi ölene dek dönem dönem bu hastalıkla mücadele eder. Akut ve kronik böbrek enfeksiyonu tedavisi uzun ve sancılı bir süreç olacağı için hastanın sabırlı olması ve sürekli yeni tedaviler denememesi gerekir. Hiçbir tedavi akut ya da kronik böbrek iltihabını bir günde geçirmeyecektir.
Bu sadece hastanın durumunun gittikçe kötüleşmesine sebep olur. Eğer durumu akutsa kronik hale gelebilir. Böbrek enfeksiyonu tedavilerinde kimyasal ilaçların yanı sıra doğal bitki kürlerinin de oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Böbrek enfeksiyonundan mustarip kişi özel olarak fosfor ve protein miktarının düşük olduğu gıdalar ile karnını doyurmalı, bol taze meyve yemeli, bol su tüketmeli ve özellikle tuzdan uzak durmalıdır. Kendilerine verilen diyetlere kesinlikle uymalıdırlar.