Viskinin Sahte Olduğu Nasıl Anlasılır 2023
Konu Başlıkları
Sahte içki, ülkemizde içki fiyatlarının artmasıyla daha fazla gündeme gelmekte. Son dönemlerde sahte içki nedeniyle meydana gelen ölümler de pek çok kişinin endişe duymasına neden oldu. Sahte içkinin anlaşılması için bazı ayrıntılara dikkat etmek lazım. Peki, sahte içki nasıl anlaşılır?
Sahte İçkilerin Zararları Nelerdir?
Sahte içki tüketimden sonraki ilk beş saatte sarhoşluk belirtileri ortaya çıkar. Zehirlenmenin ilk semptomları çoğunlukla metil alkol kullanımından on ila yirmi dört saat arasında görülür. Otuz saatten sonra da aşırı bir metabolik asidoz oluşur. Sahte içkinin içilmesi ile oluşan zehirlenme hali metil alkol düzeyine bağlı şekilde gelişen asidozun derecesine bağlı olmaktadır. Zararları:
- Denge ve hareket bozukluğu.
- Bilinç bulanıklığı.
- Kol, sırt ve bacaklarda ağrı.
- Şiddetli karın ağrısı.
- Kusma ve bulantı.
- Baş ağrısı.
- Görme bozukluğu, ilerleyen zamanda körlük.
- Tedavi edilmediği zaman solunum durması nedeni ile ölüm.
Sahte İçki İçildikten Sonra Nasıl Belirtiler Ortaya Çıkar?
Sahte içki, ölüme neden olabilecek kadar risklidir. Bu tarz içecekleri tüketen bireylerin son derece dikkatli olmaları ve hatta içkiden kaçınmaları tavsiye edilmektedir. Sahte içkinin, insanları doğrudan ölüme sürüklediği bilinmektedir. İnsanlar uzun süreli komalara girebiliyor ve sonrasında ölüm kaçınılmaz oluyor.
Sahte içki içildiğinde çeşitli belirtiler kendisini gösteriyor. Bunların en başında bilinç kaybı ve denge bozukluğu yer alıyor. Sahte içki tüketenlerde baş ağrısıyla beraber kusma ve bulantı gibi belirtileri de ortaya çıkabiliyor. Kimi insanlarda ise belirtiler farklılaşabiliyor. Özellikle şiddetli karın ağrısı, kollarda, bacaklarda ve sırtta ağrı da oluşabiliyor. Sahte içkiden dolayı görme sorunları ve körlük gibi bozukluklar da olabilmektedir. Tüm bunlardan dolayı sahte içkiden uzak durmak son derece önemli.
Sahte İçki Satmanın Cezası Nedir?
Sahte tütün mamulleri, metanol, etil alkol ve alkollü içeceklerin piyasaya sürülüp satışı, satışa sunulması, satın almak ve üzerinde bulundurulması durumunda 3 seneden 6 seneye kadar hapis cezası ve on bin TL’ye kadar adli para cezası verilmektedir.
Sahte İçki Sorgulama
Sahte içkinin zehirleme sebebi, etil alkol yerine bu karışımda metil alkol kullanılması yer almaktadır. Sahte bir içkiyi koku veya renkten dolayı anlayamazsınız. Senelerin alkol tutkunları dahi bu tuzağa düşmektedir. Sahte içkinin anlaşılması için şu detaylara dikkat etmek lazım:
- Sahte içki koku veya renkten değil de etiket verilerinden anlaşılır.
- Şişe üstünde bakanlık onayı ve kayıt numara olmalıdır.
- Ambalajda TAPDK bandrolü kesinlikle olmalıdır.
- İçkinin ambalajının asıl olmasına göz atılmalıdır.
- Tüketimden önce içkinin göz önünde açılması önemlidir.
- Şüpheli bir durumda Alo 174 aranmalıdır.
Sahte İçki Alerji Yapar Mı?
Alkol alerjisi, alkol alan bireylerin vücudunun tepki vermesi halidir. Az miktarda dahi olsa alkol aldığınız vakit vücudunuzda kızarma, kaşınma, sindirim sorunları yaşıyor iseniz alkole alerjiniz olabilir. Bu durum sahte içki hususunda da geçerlidir. Alkollü içkilerin yapısında yer alan bileşenler, alkol alerjisine sebep olabilir. Alkolün içindeki ve alerjiye neden olan maddeler arasında buğday, mısır, gluten, arpa, üzüm ve histamin yer almaktadır.
Sahte içki alerjisi, alkolü aldıktan hemen sonra veya alkolün cilde temasının ardından meydana gelebilir. Alkol alerjisi, kimi zaman alkol tüketmeyen bireylerde cildi kolonya temas ettirildikten sonra görülebilmektedir. Alkolün içindeki maddelerden herhangi birine alerjiniz var ise alkolden ve özellikle de sahte alkolden uzak durmanız önem arz etmektedir. Sahte içki alerjisi çoğunlukla vücutta kaşıntı, kızarıklık ve yanma gibi hisler ile kendini göstermektedir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden bir hekime muayene olmanız gerekmektedir.