Traktör Yenileme Şartları ve Devlet Desteği 2023

Devletin tarım alanlarının işletilmesine dair vermiş olduğu pek çok destek vardır. Bu destekler hibe adı altında geçer yani geri ödeme istenmemektedir. Ayrıca yine devlet desteğiyle devlet ile anlaşmalı olan bankaların tarım alanlarını işleten çiftçilere ya da vatandaşlara özel olarak sunduğu kredi imkanları da mevcuttur.

Tarım alanlarına aktif bir şekilde kullanan ve burada faaliyetler gerçekleştiren çiftçilerin traktör alabilmeleri ve bu traktör ile iş yapabilmeleri yaptıkları faaliyet için önemlidir.

Traktörlerini yenileyebilmeleri için de devlet 2023 yılında vatandaşlara hibe desteği adı altında traktör yenileme imkanı sunmaktadır. TKDK dediğimiz kuruluş çiftçilere geçtiğimiz yıllarda da yeni traktör alacak kişiler için desteklerde sunmuştur. Bu yılki faktörlere baktığımızda ise yeni bir traktör sunma şeklinde bir yardım değil de bulunan traktörün yenilenmesi için belirli bir hibe desteğinde bulunmaktadır.

  • Kişinin traktör kredisinden ve yapılanmasından faydalanabilmesi için TKDK ve İPART programlarına kayıtlı olması gerekir.
  • Traktör yenileme faaliyetleri bulunan ildeki İl Koordinatları kurumunca desteklenmekte ve yönetilmektedir.
  • Sadece hibe şeklinde traktör değil tarım alanlarına teşvik etmek amaçlı tarım aletleri de yine bu destekler arasındadır.
  • Buradaki amaç yine yerli üretimi desteklemektir ve bu kapsamda devlet ile anlaşmalı olan Ziraat Bankası da traktör kredisi adı altında 72 ay vadeli bir kredi imkanı vatandaşlara sunar.

Devletin hibe olarak belirlemiş olduğu traktör kredisinin yüzde ellisi miktarı ödenirken İPART dediğimiz programlara kayıtlı olan kişilerce de yine hibe traktörün yüzde ellisi miktarını ödenmektedir.

KOSGEB teçhizat desteği için KOSGEB Makine Teçhizat ve Ekipman Alım Desteği yazımızı okuyabilirsiniz.

Devlet Traktör Yenileme Yardımı Yapılan İller Şunlardır:

  1. Balıkesir
  2. Afyon
  3. Manisa
  4. Erzurum
  5. Yozgat
  6. Ardahan
  7. Elazığ
  8. Denizli
  9. Kütahya
  10. Erzurum
  11. Kastamonu
  12. Uşak
  13. Mersin
  14. Nevşehir
  15. Ankara
  16. Bursa başta olmak üzere 42 ilde çiftçiler devletin sunmuş olduğu traktör kredisinden faydalanabilirler.

Traktör Kredisinden Faydalanmak İçin İstenen Evraklar

Devletin hibe yardımı olarak da traktör yenileme girişiminde bulunduğu kişilerin daha kolay bir şekilde traktör elde etmelerini sağlayacak olan traktör kredisi için istenen belgeler şunlardır:

  • Devlet Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ziraat Bankası aracılığı ile yaklaşık 100.000 liralık faizsiz bir şekilde traktör alımlarında kredi imkanı sunar.
  • Özellikle genç çiftçi dediğimiz 18 yaşının altında olmayan ve 41 yaşın üzerinde geçmeyen kişilere verilir.
  • Sizlere yakın olan en yakın Tarım ve Orman Müdürlükleri’ne gidip başvuruda bulunmanız gerekir.
  • Kişiler geri ödeme yapacakları zaman, sene 3 farklı aya bölünerek 3, 6 ve 12. aylarda ödeme yapabilme imkanı sunulur.

Bankanın İstediği Belgeler

  • Başvuruda bulunacak olan kişiye ait TC kimlik numarasını barındıran bir nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Tarım alanlarında kullanılacak olan traktörün kullanılacağı tarım alanına ait bir tapu örneği
  • Proforma adı verilen faturalandırma belgeleri
  • Yaşanan yerin yani ikametgah edilen yere ait belgeler başvuru evrakları içerisinde yer almalıdır.
  • İpard programları ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklediği proje 2023 yılında 30 bin TL’ye yakın çiftçiye hibe olarak bahşedilir.

Devletin ücretsiz yardımı dediğimiz hibe ya da düşük faiz oranları ile bankacılar traktör faaliyetlerini desteklemektedir. Verilen bu kredi kapsamında hasat makinaları biçerdöverler yem karıştırma aletleri bu kapsama girmektedir.

Traktör Yenilemesi Hibe Oranları

Hibe, devletin karşılığında ücret talep etmeden sadece tarım alanlarından istenen verim elde edilsin diye verilen her türlü maddi kaynaktır. Bu bir devlet politikasıdır.

Genellikle hem boş halde olan yerleşkeleri aktif hale getirerek etrafında daha verimli bir yatırım elde etmektir. Hem de devlet içinde işsiz konumunda bulunan vatandaş sayısını azaltarak onların da istihdamını sağlamaktır.

  • Devlet eli ile desteklenen traktör yenileme işlemlerinde yaklaşık olarak P ile E oranında değişen bir hibe yardımı gerçekleştirilmektedir.
  • İpard desteklemiş olduğu bu faaliyet kapsamında kırsal kalkınma adı verilen bir program dahilinde gerçekleştirilmektedir.
  • Çiftlik sahibi olan yatırımcılar, süt üreten tarımsal işletmesi bulunan ve et üreten tarımsal işletmesi bulunan kişilerin faydalanabileceği bir yardımdır.

Traktör Hibesinden Hangi Çiftçiler Faydalanır?

  • Bu anlamda traktör hibesinden faydalanmak isteyen ve bu hibe şartlarını karşılayan kişiler
  • Çiftçiler süt üretimi yapanlar işletme sahipleri
  • Çiftlik sahibi bulunanlar
  • Arıcılık faaliyetleri ile uğraşanlar
  • Süt ve et üretimi faaliyetleri ile uğraşan kişi ve işletmeler
  • İç mekan ve dış mekan süs bitkiciliği işleri ile uğraşanlar
  • Tıbbi ve aromatik adı verilen bitki üreticiliği işleri faaliyetlerinde bulunanlar faydalanabilir ve başvuruda bulunabilirler.

Çiftçiler için devlet yardımları hakkında Devlet Destekli Tavuk, Kaz ve Tavşan Yetiştiriciliği yazımızı okuyarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Traktör Yardımları Marka ve Modelleri Nedir?

Bu yıl devlet teşviki ile gerçekleştirilen traktör yardımları marka ve modelleri şu şekildedir:

Super MajorTumosanAntonio
LS TractorMassey FergusonSteyr
John Deere KubotaLandiniSame
IMTInternationalİşbora
ErkuntFarmtracHattat
DeutzDextaEicher
Case IHCheryClaasDavid Brown
BMCBolinder-MunktellBranson
CarraroArtrak SuperlineBelarus
AgrifarmAgripowerAGT
New HollandSuperstarTürk Traktör Universal
FordJohn DeereLeyland
David BrownDexta FarmtrakFiat
BaşakBaşkent

2. el traktör alımlarında traktörün yaşı önemlidir. 5 yaşını geçmemiş olması gerekir ve 5 yaşını geçmemiş bir traktöre 36 ve 12 ay şeklinde uzatılabilen vade ve ödeme imkanları sunulmaktadır.

Bu 2. el traktörlerdeki kasko bedelinin belli bir kısmı kadarında bir ödeme ve faiz seçenekleri ile kredi imkanından faydalanılır.

Başvurular özellikle de TKDK üzerinden yapılmaktadır. Burada yatırımı yapılacak olan traktörün elde edeceği verim, vereceği güç belirlenerek talepte bulunabilmektedir. Hem hibe hem de kredi imkanları ile iki şekilde maddi anlamda desteklemeler söz konusudur.

Hibe ve destekleri ile alınacak olan traktörün şu özelliklerine dikkat edilmesi gerekir. Traktör için faydalanacak olan tarım alanının toprağının yapı özellikleri olan arsanın teknik özellikleri;

  • Beygir
  • Lastik
  • Vites
  • Marka gibi alınacak olan traktörün teknik özellikleri ve yedek parçalarına bakılmalıdır.

Özellikle herhangi bir şekilde arıza çıktığında traktörün içinde bulunan mekanizmanın kolay ulaşılabilir olması da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu yönde bir seçimde bulunulmalıdır.

KOSGEB tarım ve hayvancılık desteği hakkında bilgi almak için Kosgeb Çiftçi Desteği yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu