Genç Çiftçi Projesi için Sertifika Alma 2023
Konu Başlıkları
Devletin tarım ve hayvancılık ile uğraşan gençlere tanıdığı haklardan birisi genç çiftçi sertifikası projesidir. Genç çiftçi olmak isteyen kişilerin bazı evrakları doldurması gerekmektedir. Bu başvuru evrakları içerisinde genç çiftçi sertifikası da yer alır.
Bu sertifika sayesinde çiftçi kayıt sistemine de (ÇKS) kaydolmuş demektir. Başvuran ve kabul edilen kursiyer kursu tamamladığında almış olduğu sertifika ile beraber devlet hibesinden kredi imkanlarından kolaylıkla faydalanabilmektedir.
Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi ile Sertifika Arasında Fark var mıdır?
Devletin hibe destekleri projesi kapsamında tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile uğraşan kişilere özellikle devlet hibelerinden faydalanabilmek ve destek alabilmek için sisteme çiftçi kayıt sistemi adı verilmektedir.
Bu sisteme kayıtlı olan kişiler ilerleyen süreçte devletin sağlamış olduğu her türlü destekten ve kredilerinin faizleri düşük bir şekilde alınması gibi süreçlerde faydalı olacaktır.
Çiftçi kayıt sistemine başvurmak isteyen kişiler öncelikle tarım faaliyetinde bulunacakları arazinin sahibi olmaları ya da eğer araziyi kiralamaları ya da arazinin sahibi olan kişiye birinci dereceden bir akrabalığın ya da yakınlığının bulunmuyor olması gerekir.
Genç çiftçi sertifikasından farklı bir yapıya sahip olan çiftçi kayıt sistemi belgesine sahip olabilmek için öncelikle buradan kayıt olmak gerekmektedir. Kayıt sürecinin evrakları şunlardır:
- Başvuracak olan kişiye ait bir adet TC kimlik kartı
- Çiftçi olduğuna dair bazı önemli bilgileri doldurması gereken kayıt formu
- Sahip olduğu tarım alanlarının kendisine mi ait olduğu ya da kiralık mı olduğuna dair bir belge sunulması gerekiyor.
- Tespit ve keşif raporları
- Tarla üzerine ekilecek ürünlerin hazırlığı niteliğinde Tapu Sicil Müdürlüğü’nden bir belge alınması gerekmektedir. Bu alınan formada C formu adı verilir.
- Bir adet muvafakatname
- Bir adet taahhütname
- Son olarak da tapu sicil müdürlüğü’nden tüm belgeleri ve evrakları hazırladığına dair bir onay alması gerekmektedir.
C formunu alabilmesi içinde bulunmuş olduğu İl ya da İlçedeki muhtarlıklara ya da köy muhtarlıklarına giderek özel imza ve onay alması şartı aranır. Büyük bir şehirde yaşanıyorsa il Müdürlükleri aracılığı ile bu imza alınabilmektedir.
Evrakları tamamlayan kişiler e-devlet üzerinden başvuruda bulunabilirler ve bu başvuru sonucunda kayıt olma hakkı kazanıp kazanmadığını yine e-devlet üzerinden öğrenebilmektedirler.
Genç çiftçi sertifikası arasında bir benzerlik yoktur. Genç çiftçi sertifikası yılın belirli dönemlerinde devletin özel olarak eğitim programları açarak genç çiftçilere hibe yardımları için vermiş olduğu eğitimlerdir. Çiftçi kayıt sistemine kayıt olan her çiftçi farklı şartları aranarak devlet yardımı alabilmektedirler.
Genç Çiftçi Sertifikasının Aktif Faydaları Var mıdır?
Devletin genç çiftçilere sunmuş olduğu tarım alanlarına daha aktif hale getirebilmek amacıyla verilen genç çiftçi sertifikasının faydası daha verimli tarım alanları oluşturabilmek, genç nüfusta işsizlik oranında aza indirebilmek ve üretim aşamasında daha aktif bir şekilde kişilerin rol almasını sağlamaktır.
Kentte bulunan daha çok kırsal alanlarda fark edilen çiftçi nüfus oranının artırılarak genç çiftçilerin ve bu alanda işlem yapmak isteyen çalışmak isteyen fakat becerisi olmayan kişilerin faydasına bir sertifikadır. Çok az bir bilgi birikimine sahip olanlar ya da hiç bilgi birikimine sahip olmayanlar eğitimler de bir araya gelirler. Genç çiftçi eğitimleri sonrasında sertifika alınabilmektedir.
Genç çiftçi sertifikası eğitimi veren kuruluşların da kendilerince özel kriterleri bulunmaktadır. Önemli olan burada eğitimleri sürekli devam edebilmektir. Hem bilimsel hem de planlı bir şekilde hareket ederek oluşabilecek ve karşılaşılabilecek herhangi bir gelişme ve yeniliğe de açık bir yapıya sahip kişiler daha çok tercih edilmektedir. Ayrıca bkz; Genç Çiftçilere Eğitim Faliyetleri ile Kurslar 2023
GÇS Almanın Özellikleri
Genç çiftçi sertifikası almak isteyen bir kişi devletin bakanlıklarca işbirliği yaptığını bilerek bu kuruluşlara başvuruda bulunması gerekir. Bakanlığın görevlendirilmiş olduğu özel yetkililer tarafından da organize edilen bir yapıya sahiptir.
Program Kapsamında Genç Çiftçilerin Eğitiminde Neler Yer Alır?
Genç çiftçi dediğiniz 18 yaşında üzeri ve 41 yaşın altındaki yaş grubuna hitap eden tüm kesimlere verilebilen bu çiftçilik sertifikası eğitimleri esnasında belirli kurslara yönelinir.
Bu kurslarda yetişen kişiler mezun olduklarında ve sertifikayı aldıklarında rahatlıkla bir tarım alanı üzerinde herhangi bir işlem yapabilme ehliyetine sahip hale gelirler.
- Ekim, dikim ve gübreleme faaliyetleri özellikle makineleşme ile beraber makinelerinde bakım ve onarım faaliyetleri
- Arıcılık üzerine tesisler ve arıcılık faaliyetleri
- Antep fıstığı yetiştiriciliği
- Elma yetiştiriciliği
- Son zamanlarda popüler hale gelen organik tarım ürünleri yetiştiriciliği
- Zararlı bitkiler ile mücadele sistemi
- Süt sığırcılığı gibi küçükbaş hayvancılık ilgili bilgiler de yine verilen kurslar içerisindedir.
Genç çiftçilere verilen bu eğitimler her ilde bulunan yerdeki halk eğitim merkezlerinde yılın belirli zaman dilimlerinde halka açılmaktadır. Başvuru yapabilmek ve bu konuda fikir sahibi olabilmek isteyen kişiler bulundukları İlin ya da İlçenin Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekir.
Genç Çiftçi Sertifikasının Kazandırdıkları
Genç çiftçi sertifikası almak için eğitimlere katılan kişilerin diğer çiftçi nüfusa göre farklı avantajı bulunmaktadır. Devletin düzenlemiş olduğu bu genç çiftçiye sertifikalı eğitim programları dahilinde kişiler fazla puan yani artı puan denen bir sistemde değerlendirme alınırlar.
Genç çiftçi sertifikası ile beraber hibe kredisinden yararlanabilmek için de 50’den fazla küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve 15 tane fazla büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapıyor olmak gerekir.
Genç çiftçi sertifikasına başvuru şartları şunlardır:
Öncelikle kişinin aynı başvuruda bulunması gerekir ve ön başvuru kaydını tamamladıktan sonra birazdan sağlayacağımız başvuru şartları ile beraber yanlarında belgelerini götürerek il ve ilçe tarım müdürlüklerine kesin kayıt yaptırabilirler.
- Kişinin Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşıyor olması gerekir.
- Başvuracak olan kişinin okur yazar konumunda olması şartı aranır.
- Herhangi bir yerde maaş karşılığında çalışmıyor yani işsiz durumunda olması gerekir.
- Yaş sınırlaması burada önemlidir. 18 yaşından büyük ve 41 yaşından küçük olmak şartıyla genç çiftçi sertifikasından faydalanabilirler.
- Herhangi bir yerde örgün eğitim dediğimiz sistemde bir eğitim almıyor olması gerekir. uzaktan ve açıköğretim programları buna dahil değildir.
- Eğer başvuracak olan kişi erkek bir çiftçi ise askerliğini tamamlamış olması gerekir.
- Herhangi bir sebepten dolayı cezayı gerektirecek bir hükümlü bulunmuyor olması gerekir.
- Vergi mükellefiyeti durumunun bulunmuyor olması gerekir.
- Önceden devletin vermiş olduğu başka bir hibe programından faydalanmış olması şartı aranır.
Hayvansal ve bitkisel üretim olarak iki farklı koldan üretim yapabilme yetkisine sahiplerdir. Genç çiftçi sertifikasına sahip olan kişiler hali hazırda bulunan tarım alanları üzerinde bitki ve tarım üzerine ekim faaliyetlerinde bulunabilmektedirler.
Genç çiftçi sertifikası eğitimi veren kuruluşlar başta;
- İŞKUR olmak üzere
- Tarım ve Orman bakanlığı özelliklerini konu ile ilgilenmektedir.
- Türkiye Ziraat Odaları birliği de aktif olarak genç çiftçileri sertifika programlarına faydalanabilmeleri için faaliyetlerini yürütmektedirler.
Tüm bu şartlar karşılandığında; sürekliliği ve plana dayalı olarak belli şartları kabul eden kişiler, genç çiftçi eğitim programlarına dahil olabilmektedirler.
Dahil oldukları program sonucunda başarılı olurlarsa sertifika alma hakkına sahip olurlar. Ömürlerinin kalan kısımlarında sahip oldukları bu sertifika ile beraber normal çiftçiden farklı olarak haklar elde ederler.