Ek5 Tarım Sigorta Primi Ödemeleri 2023

Yeni yılda enflasyon %10’u geçmesi ile birlikte asgari ücrete de zam yapılma kararı alındı, ek 5 tarım sigortası primi ödeneği brüt asgari ücret tutarına göre hesaplandığından dolayı, 2023 yılınının başından sonuna kadar ödenecek tarım primlerinde bir miktar artış oldu ve bu yol ödenecek tarım primleri tam olarak belli oldu. Ek 5 tarım sigortası, Sosyal Sigortalar Kurumu kapsamında isteğe bağlı olarak ödenebilen ilk ve tek sigorta koludur.

Ek-5 Tarım Sigortasının Şartları Nelerdir?

Ek 5 tarım sigortası kapsamında prim ödemeye başlamak veya devam edebilmek için bazı şartları taşımanız gerekiyor. Bu şartları şu şekildedir,

1- Tarım ve Orman işi yapıyor olmak. Sigorta primi ödenmesi için, tarım ve orman işlerinin yapılıyor olması yani mevsimlik veya gündelik tarım işleriyle uğraşıyor olmanız aranan ilk şartlardan biridir. Tarımdan uzak bir bölgede ikamet ediyorsanız, prim ödemeniz şüphe uyandırabiliyor, bu durumda Sgk zaman zaman tarım yapıyor olarak gösterdiğiniz adresi denetlemeye gelebilecektir.

2- ÇKS sisteminde veya Ziraat odası gibi yerlerde herhangi bir kaydınızın bulunmuyor olması gerekiyor. Eğer bu kurumlarda herhangi bir kaydınız bulunuyorsa ek5 prim ödemesi yapmanız mümkün değildir. 

3- Herhangi bir şirkete ortak olmamanız ve esnaflık kaydınızın olmaması gerekiyor.

Yukarıdaki şartları tam olarak sağlayan kişiler sigorta primi ödeyebilir ve ek5 sigortalı olabilir. 

Ek-5 Tarım Sigortası Nedir?

EK5 Tarım sigortası, SSK kapsamında ödeme yapabildiğiniz tek sigorta koludur. Yukarıda da anlattığımız gibi bu sigortadan yararlanabilmek ve prim ödemelerine devam edebilmek için bazı şartları taşıyor olmanız gerekiyor. Bu şartlardan biri olarak merak edilen ek 5 nedir?

Ek 5 Ne Demek? Neden Böyle İsimlendiriliyor?

Ek 5 tarım veya orman işlerinde kısmi olarak çalışan kişilerin geçici olarak sigorta kapsamına alınmasını sağlayan sigorta koludur. Bu sigorta kapsamındaki kişiler, yılın belirli günleri çalışır ve belirli günleri çalışmazlar. Örneğin mevsimlik işçi iseniz ve yılın 6-7 ayını çalışarak geçiriyorsanız, EK 5 sigorta kapsamından yararlanabilirsiniz. Prim ödemeleri daha az olduğu için bu sigortay pek çok tarım işçisi başvurmak istiyor ancak bu sigorta sadece geçici süreli tarım işçileri içindir.

Ek-5 Sigortasının Aylık Prim Ödeneği Ne Kadar?

Ek5 sigortalı olduğunuz zaman her ay ne kadar prim ödemeniz gerektiğini merak edersiniz. Ek5 sigorta kapsamında ne kadar prim ödeyeceğiniz brüt asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanıyor. 15 gün üzerinden hesaplanan ek5 sigorta primi ödeneği 478 ₺, 30 gün üzerinden hesaplanan en düşük ek-5 sigorta primi 918 ₺.

Ek-5 Tarım Sigortası Yaptırmak İçin Gerekenler Ve Şartlar

Söz konusu tarım sigortasını yaptırmak için öncelikle mevsimlik işçi olmanız gerekiyor. Mevsimlik işçi olmayanlar maalesef bu sigortadan yararlanamıyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, ÇKS sistemine de kayıt olmamış olmanız bu sigortayı yaptırmanız için aranan diğer şartlardan biridir. Peki Sigortayı yaptırmak için gerekenler nelerdir? Ek5 tarım sigortası primi nasıl ödenir?

  • EK 5 tarım sigortası formunu doldurmanız gerekmektedir.
  • İl veya ilçe tarım müdürlüklerinden ve ziraat odasından çiftçilik kaydınızın olmadığına dair bir belge almanız gerekiyor.
  • Bir adet kimlik fotokopisi yeterli olacaktır.

Daha detaylı bilgiler almak için Ek5, Ek6 Tarım Sigorta Şartları ve Prim Ücretleri adlı makaleye göz atmanızı öneririz.

Ek-5 Tarım Sigortası Ödenmediğinde Neler Olur?

Ek 5 tarım sigortasını ödememeniz halinde, size iki aylık bir süre tanınacaktır. İki aylık süre dolduğunda sigortanın sağlık hizmeti kesilir. Ayrıca sgk prim borcunuza faiz işler. 

Ek5 Tarım Sigortası Nereden Ödenir?

Ek5 tarım sigortası aylık prim ödemesi için atm’leri ve banka şubelerini kullanabilirsiniz. Sizlere verilecek bir ödeme numarası ile pek çok kanal üzerinden EK 5 tarım sigortası ödemesi yapabilirsiniz. EK 5 tarım sigortası ödemesi için, PTT’leri mobil bankacılığı veya internet bankacılığını kullanabilirsiniz.

ATM üzerinden ödeme yapmak için Atm’ye giriş yaptığınızda SGK ödeme EK5-EK6 IBS Topluluk tarım menüsünü seçmeli ve bu menüye TC kimlik numaranızı girerek sorgulama yapabilir ve sigortanızın aylık prim ödemesini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Ek-5 Tarım Sigortasında Kaç Prim Günü Var?

İsteğe bağlı olarak bir sigorta primi ödüyorsanız prim gününüz otomatik olarak SGH dökümüne 30 gün olarak geçmektedir. Emeklilik de de 30 gün üzerinden hesaplama yapılacaktır. 30 günden daha az veya 15 gün olarak değerlendirilmesi söz konusu dahi değildir. EK5 tarım sigortasının prim ödeneği diğer tarım sigortalarına nazaran çok daha düşüktür, buna bağlı olarak emeklilikte ödenecek tarım sigortası ödeneği de epey azalacaktır. 

Ek-5 Tarım Sigortası Aile Yardımı Nedir?

EK-5 Tarım sigortası aile yardımı eşi çalışmayan ve çocuklu bireyler için verilmektedir. Bu kapsamda eşi çalışmayan ve çocuklu kişiler aile yardımından veya asgari geçim indiriminden yararlanabilirler. Eşlerden bir diğerinin çalışmaya başlaması halinde bu yardım kesilecektir

Ek-5 Tarım Sigortasının Avantajları Nelerdir?

Mevsimlik çalışan işçiler ve aylık çalışma süresi 10 aydan az olan işçiler, yüksek sigorta primlerini ödemek zorunda kalıyordu. Ancak bu işçilerin yıllık kazançları son derece azdı ve doğal olarak daha çok kazanan kişilerle eşit olarak prim ödüyorlardı.

Bunun üzerine çıkarılan EK-5 Tarım sigortası, genelde 5-6 ay çalışan mevsimlik işçiler için özel olarak ücreti daha düşük olan bir sigorta paketi olarak geliştirildi. Bu sigorta kapsamında işçiler diğer sigortalara nazaran aylık ücreti daha düşük olan bir sigorta ücreti ödüyor, ve emekli olduklarında da doğal olarak biraz daha az maaş alıyorlar. 

Ek-5 Tarım Sigortası Emekli Maaşı

Ek 5 tarım sigortası ödeyen birisi emekli olduğunda ne kadar maaş alacağını da merak ediyor. EK-5 Tarım sigortası üzerinden emekli olan bir kişi,  emekli olduğunda 1000 TL civarında bir emekli maaşı alıyor, günümüzde asgari ücretle çalışan işçilerin ve buna bağlı olarak ödedikleri prime göre aldıkları en düşük emekli maaşı 1400 TL iken, ek-5 sigortası kapsamındaki tarım işçileri 1000 TL emekli maaşı alacaklar. Bu oran her yıl asgari ücretin %40-50’si arasında olacak. 

Ek-5 Tarım Sigortası Ödeyen Birisi Ne Zaman Emekli Olabilir?

Güncel emeklilik yaş sınırı olan 65 yaşını dolduran biri, toplam 7200 gün yani 20 yıllık prim ödemesini gerçekleştirdi ise emekli olabilir. Ancak, 65 yaşında 7200 günlük prim ödemesi doldurulmamışsa kişinin emekli olabilmesi için 7200 günü doldurana kadar prim ödemesi gerekmektedir. 

Ek-5 Tarım Sigortası Ödenmediğinde Ne Olur? Nasıl İptal Edilir?

Ek-5 tarım sigortasını ödememeniz halinde, yukarıda da bahsettiğimiz gibi iki ay içerisinde sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanınız kesilir. Ancak EK-5 Tarım sigortası isteğe bağlı bir sigorta olduğundan doğal olarak kendi kendine kesilip iptal olma hakkı da yoktur. Kişi sigortasını iki ay ödenmediğinde sağlık hizmetlerinden yararlanamaz ve emekli olduğunda prim ödemesi de alamaz.

EK5 tarım sigortasını iptal etmek için ise, yapmanız gereken bir şey bulunuyor, ek 5 tarım sigortası kendi kendine iptal olmuyor, bir dilekçe verip dondurmanız veya iptal etmeniz gerekiyor. EK5 tarım sigortasından yararlanmak isteyen kişiler yeniden prim ödemeye başlayıp sigortadan yararlanmaya devam edebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu