Ziraat Bankası Çiftçi Kredi Borcu Erteleme Şartları 2023

Devlet tarafından desteklenen ve teşvik edilen Ziraat Bankası’nda çiftçi vatandaşlarına kredi imkanı sağladığı tarım alanlarının daha iyi hale getirilip işlenebilmesini sağlayacak olan kredi ödemeleri, devletin desteği ile ertelemeye tabi tutulmuştur.

Ertelemenin sebebi zor durumda olan ve ödeme yapılmayan vatandaşların üretim faaliyetlerini aktif bir şekilde devam etmeleri hem de bunu yaparken de rahatlıkla kredilerin ödeyebilme imkanı sunmaktadır.

Eğer çiftçi desteğini nasıl alınır gibi bir soru varsa aklınızda Kosgeb Çiftçi Desteği Nasıl Alınır? Hayvancılık Tarım başlıklı yazımızda KOSGEB tarafından verilen çiftçi desteğine ilişkin detayları bulabilirsiniz.

  • Erteleme ardından kişiyi sonraki yıl ödemeye kaldığı yerden devam edebilir.
  • 5 yıla kadar vade ertelemesi ve taksitlendirmesi de yapılmaktadır.
  • Doğal afetler sebebiyle zarar gören ya da elde ettiği verimin bir anda düşmesi sonucu ödemelerinde sıkıntı yaşayan kişiler bu şekilde ertelemeden faydalanabilmektedirler.

Borç ertelemesinin yanı sıra yapılandırmasının da Ziraat Bankası tarafından yapıldığı 2023 yılında kişi tarım alanı ile ilgili herhangi bir faaliyetinde borcu olmasına rağmen yine bir kredi talebinde bulunursa ihtiyaç duyulduğu takdirde Ziraat Bankası Bunun için de bir yardım yapmaktadır.

Kredi Ertelemesi Nasıl Yapılır?

Tarım alanlarının çok daha iyi hale getirebilmek için kişinin almış olduğu kredi de erteleme yapabilmektedir.

  • Bunun için Ziraat Bankası’na giderek Ziraat Bankası’ndaki şubeleri tarafından görüşme yapmalıdır.
  • Bu görüşme sonucunda alacağı bir dilekçeyi doldurur ve bu dilekçeyi yine aynı şubeye teslim eder.
  • Kişi isterse erteleme yaparak kredisini sonraki bir zaman diliminde ödemeye devam edebilir.
  • İsterse de yeni bir kredi imkanı da açılabilmektedir.

Almış olduğu krediyi kişisel sebeplerinden tarım alanlarındaki faaliyet düşüklüğünden dolayı erteleyebilir, dondurabilir yapılandırmadan faydalanabilir. Bunun için de kişinin düzenli olarak ödemelerini yapıyor olması da gerekir.

Bunu örneklendirecek olduğumuzda kişi almış olduğu tarım kredisini düzenli olarak yaklaşık 12 ay boyunca ödemelerini gerçekleştirdiğini farz edelim.

Öyle bir durumda kişi yaşadığı zorluktan dolayı yaptığı düzenli ödemelerin sonrasında erteleme yaptırmak için başvurduğunda yaklaşık olarak 2 aylık taksidi uzatabilmektedir.

  • Yaşamış olduğu zarara tarım alanlarının faaliyet düşüklüğüne göre de yeni yapılandırma erteleme süresi bankaca tespit edilip farklılaştığı bilmektedir.
  • Normal şartlarda bir krediyi düşündüğümüzde bir bankanın vermiş olduğu kredi, düzenli taksitlerde bir erteleme yapması mümkün değildir.
  • Sadece tarım işçilerine yapılmış olan böyle bir avantaj söz konusudur. Ziraat Bankası da aktif olarak bu konuda çalışmalar yapmaktadır.

Borç ertelemesi yapılırken de tarım alanlarında oluşan zararları karşılayacak şekilde yeni bir kredi imkanı sağlaması da yine banka ile görüşülerek yapılabilmektedir.

2023 Tarımsal Faaliyetlerin Erteleme ve Taksitlendirilmesi

Gündemde olan konulardan birisi de budur; şu an güncel olarak başlatılmış ve alınmış karardır.

  • Cumhurbaşkanlığının kararına göre alınmış olan binlerce tarımsal alanda işletmecilik yapan kişilerin almış oldukları kredileri 1 yıl erteleme imkanı sunmaktadır.
  • 1 yıl ertelemeyi değerlendirmek istemeyen çiftçiler almış oldukları krediyi 5 yıla kadar taksitlenme imkanı da bulmaktadırlar.

Bu anlamda ertelemeyi kabul etmeyip vade farkından yararlanmak isteyen ve 5 yıla kadar taksitlendirmeyi kabul eden kişiler içinde ek bir şekilde faiz indirimi imkanı sunulur.

Yine salgın hastalığı niteliğinde nükseden coronavirüs ekonomi paketi kapsamında tarım alanlarındaki almış oldukları kredileri 3 ay erteleme imkanı sunmuştur. Bu destek ile beraber nakit konusunda sıkıntı yaşayan kişiler 3 ay sonra ödemelerini yapmaya devam edebilmektedirler.

Güncel olarak yapılan kredi borcu erteleme işlemleri çiftçi kredilerinde ihtiyaç kredilerinde ve konut kredilerinde yapılmaktadır.

Çiftçilere Borç Yapılandırma İşlemi ve Başvuru Şartları 2023

Devletin vatandaşlarına sağlamış olduğu kredi imkanlarından faydalanan çiftçileri iyileştirme anlamında Ziraat Bankası tarafından borçların yeniden yapılandırılması ortaya atılmıştır.

2023 yılı itibariyle düşünüldüğünde kişilere yaklaşık 5 yıla kadar borçlarını yeniden yapılandırarak vadelendirme imkanı sunulduğu resmi gazete ile belgelendirilmiştir.

2023 yılının Ocak ayına ait olan yeni yürürlüğe girmiş olan bu yasa ile beraber kişiler Ziraat Bankası’ndan almış oldukları borçları ektiği tarım alanlarının gerekli verimi vermemesinden dolayı zorlamaları sebebiyle böyle bir yapılandırmaya gidildiği söylenmiştir.

Biraz daha konuyu detaylandıracak olursak; Ziraat Bankası sunmuş olduğu kredi imkanlarında 5 yıl vade ve yaklaşık olarak faiz oranı belirlemesi de 100 de 9 şeklinde güncelleme yapılmıştır.

2023 yılı devlet destekli her türlü çiftçi borçlanması şu detaya dikkat edilerek değerlendirilmelidir. Kişilerin 31 Aralık 2020 itibari ile ödeyemedikleri borçlar üzerinden bir yapılandırma söz konusudur.

Borç Yapılandırması Kapsamı 2023

Kişiler yapılandırma hakkını elde ettiklerinde yaklaşık olarak 5-6 yıllık bir süre daha uzatıp borçlarını ödeme imkanı bulacaklar.

Ziraat Bankası aracılığı ile yapılmakta olan tespitler sonucunda kişinin iklim şartlarından dolayı bir zarara uğradığı veya herhangi bir doğal afetten dolayı bir zarara uğradığını tespiti sonrasında en son uygulanan vade zamanından sonra taksitlendirme talebi gerçekleştirilir.

Bu kapsamda ertelemeyi alınmış olan kredilerin vade tarihlerinin sonunu gelmesi beklenir ve bu süreç geçene kadar da hiçbir şekilde takip işlemi gerçekleştirilmez.

Yapılandırma tarihinin belli olması sonrasında kişilere en az 1 aylık süreç içerisinde yaşamış olduğu zararı tespit ettiren bir raporunun Ziraat Bankası’na bildirilmesi gerekir.

  • Tarsim adı verilen yerden hasar tespit raporu kişi tarafından alınarak başvuru işlemleri gerçekleştirilmesi sağlanabilecek.
  • Kişinin hasarlı doğrultusunda erteleme yapılacak olan kredisi %10 risk primi üzerinden bir faturalandırmaya tabi tutulur.
  • Yapılan araştırmalar neticesinde hasara uğramış ve zarar görmüş olan her türlü ekipman ya da ürün kredi bazında değerlendirilir.
  • Sonrasında sigorta tazminatı ortaya çıkarılır ve bu kredi tutarından bu düşürülür.
  • Ortada kalan anapara üzerinden de yine bir yapılandırma hesaplaması yapılır.

Kişinin tarım alanlarının Ziraat bankaları önce belirlenmiş olan hasar ve tespit maddeleri içerisine girip girmediğini dair bilgiyi de yine tarım ve orman bakanlığı tarafından yayımlanacak olan bildiri üzerinden takip edebilirsiniz. Başvuruların gecikmesi dahilinde kişileri ekstra bir 15 günlük süre verilmektedir.

Çiftçi Kredisi Yapılandırma Şartları 2023

Çiftçi kredisinin yapılandırılması şartları şunlardır:

  • Kişinin 2023 yılı itibariyle güncellenen yapılandırmadan yararlanabilmesinin ilk şartı ödemediği tarih önemsenmesidir.
  • Ödemediği tarihten itibaren yapılandırma tarihine kadar geçen süreç içerisinde %3 faiz oranı konur.
  • Bu anlamda tarım faaliyetlerini bulunan çiftçilere yaklaşık 5 taksit olacak şekilde bir yapılandırma yapılır.

Borçların geri ödeme tasarısı şu şekilde olmuştur. 5 yıl vade ye bölünen borç yılda bir kere ödeme yapılabilecek şekilde mevzuatlarca belirlenmiştir. Borç yapılandırması anlamında başvuru yapmanızın hemen ardından ilk taksitinizin ödemesinin gerçekleştirilmiş olması gerekir.

Bu kapsamda yapılan faiz indirimi de söz konusudur borç yapılandırması kapsamında yapılan faiz indirimi sonrasında kişi sadece tarımsal anlamda yapacağı cari faiz ödemesini yarısı bir miktarını ödemesini yapacaktır. Geriye kalan tüm gelir kaybı da hazine müsteşarlığı tarafından karşılanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu