Devlet Destekli Elektrikli Traktör Başvuru Şartları 2023

Devletin elektrikli traktör şartları; Kredi ve hibe destekleri ile çiftçileri yeni traktör alımlarında ya da 2. el traktör alımlarında uygun faiz oranlarını desteklediğini bilmekteyiz. Devlet yardımlarından faydalanmak isteyenler yeni traktör alımlarında ya da traktör yenilemelerinde belirli şartları karşıladıklarını da başvuruda bulunabiliyorlar. Tarım ve Ormancılık Bakanlığının üstlenmiş olduğu bu traktör faaliyetlerine bir yenisi daha eklenmiştir.

Traktörün kullanım aşamasındaki mazot ve gübre gibi giderlerini daha da düşürebilmek ve bu daha aza düşürülen masrafı farklı bir traktör ihtiyacını karşılayacak şekilde yönlendirmek amacıyla yerli ilk elektrikli traktör alımı yapılmıştır bu traktör alımlarını devlet vatandaşlarına duyurmuştur.

Traktör Kredisi Veren Bankalar

Tarım sektöründe çalışan çiftçilere banka kredisi veren tek banka Halkbank değildir. Kendi içlerinde farklı faiz oranları ile çiftçilere bu anlamda destek vermektedir. Traktör kredisi veren bankalar;

  • Ziraat
  • Şekerbank
  • Yapı Kredi Bankası
  • TEB Bankası

Yeni Elektrikli Traktörün Faydaları

Traktörün varlığı ekim alanlarının daha rahat bir şekilde ekilip hasata dönüştürülmesi aşamasında bir kolaylık olarak bilinmektedir. Mazot fiyatlarını farklı bir tarımsal ihtiyacı yönlendirebilmek amacıyla elektrikli traktör imal edilmeye başlanmıştır.

Elektrikli traktörün faydalarından biri mazot fiyatlarındaki düşüşler olmuş oluyor. Devlet hali hazırda elektrikli traktörlerin öncesinde de vatandaşlarına mazot yardımı da bulunmaktaydı özel bir fon açılmıştı bunun için o yüzden elektrikli traktöre karşı bir yöneliş olmuştur.

Elektrikli Traktörün Özellikleri

Türkiye Cumhuriyeti düşünüldüğünde kendi üretimini yapabilsin diye çiftçilerin desteklendiği şu durumda yerli ve milli olan bir ürüne de başvurma ihtiyacı hissedilmiştir. Elektrikli ilk traktör bize ait yerli ve milli bir traktör olarak gündemde bulunmaktadır. Bu traktörün özelliklerinden birisi;

  • Günlük olarak 8 saat çalışabilmek elektrikli olduğu için şarj ile bu ihtiyaç karşılanmaktadır.
  • Bir traktörün günlük olarak harcamış olduğu şarj miktarı 7 TL’ye denk gelmektedir.
  • Portatif niteliğinde hazırlanmış olan bu traktör seri üretim şeklinde geçiş yapmayı planlıyor.
  • Traktörlerin hiçbirinde debriyaj kısmı bulunmamaktadır ve traktörlerin su tankı kapasitesi 4 tondur.

Tüm bu yapılandırmaların sonucunda da çiftçilerin mazota vermiş oldukları parayı daha da verimli şekilde kullanmalarını sağlamak amaçlanmıştır.

  • Yeni ve milli üretim olan traktörlerin önemli özelliklerinden birisi 650 volta kadar bir bataryasını kullanılabilir konumda olmasıdır.
  • 50 kilovatlık bir güce sahip olan bu traktörler 5 saat boyunca hiç durmadan çalışabilme özelliğine de sahiplerdir.
  • Şarj ve dolum özelliğine baktığımızda ilk defa şarj edilen ve belli bir süre şarjda kalması gereken traktörleri yalnızca 40 dakika içerisinde %80 oranında bir şarj dolumunun gerçekleştiği görülmüştür.

Normal traktörlerden bir farkı olmayan hiçbir eksikliği de bulunmayan bu yerli ve milli traktörler FENDT markasına ait E100 Vario modeli üzerinden geliştirilmiştir.

Yerli ve Milli Traktör Bize Nasıl Bir Tasarruf Sağlayacak?

Özellikle Türkiye’nin de traktör üretim alanları; ABD, Japonya, Kore gibi Avrupa ülkeleridir. Kendimize özel olarak üretilmiş olan elektrikli traktör ile buna bir farklılık getirmiş bulunuyoruz.

Üretilmiş olan elektrikli traktörlerin normal traktörlerin çalışma şartlarından hiçbir farkı bulunmamaktadır. Sadece mazot yerine elektrik ve şarj bataryası ile çalışmaktadır. Bize sağlayacağı avantajlar da şu şekilde planlanmıştır:

  • Öncelikle bu elektrikli traktörler; yakıta olan bağımlılığı daha aza indirmiş olacaktır. Ve bu şekilde fosil yakıtların azlığı çevrede görünür bir şekilde sağlığa sebep olacaktır.
  • Hava kirliliği önlenmiş olacak ve çevre koruması anlamında da fayda sağlayacaktır.
  • Elektrikli traktörlerin ya da elektrikli ulaşım araçlarının kullanılması yurt dışında daha önceden başlamış olan ve kullanılan bir sistemdir.

Ek olarak şunu söyleyebiliriz ki; konfor alanı bakımından büyük bir rahatlık getirecektir.

  • Çünkü elektrikli olması sebebiyle ve yeni üretim farklı bir mekanizmaya sahip elektrikli traktörler daha az sessiz bir şekilde çalışan motor yapısına sahiplerdir.
  • Aksamlarında bakıldığında daha rahat bakımı yapılabilen bir tasarım sunulmuştur.
  • Enerji verimi noktasında da oldukça büyük kaynakların kullanımı azlığına ve enerjiden en çok fazla verim elde edilmesine olanak tanıyacaktır.
  • Yaklaşık olarak rakamlara bakıldığında motorlu bir traktörün kullanımlarında ki enerji %35 oranlarında seyreder.
  • Elektrikli olduğunda ise enerjini dönüştürülmesi bunun yaklaşık olarak 3 katına denk gelmektedir.
  • Fazla enerji dediğimiz enerji kullanımından artan enerjilerde depo sulayıcı noktalarda biriktirilir ve ileriye dönük olarak bu enerji kullanılır.

Ülke ekonomisinin maliyetine ve tarım alanlarında çalışan çiftçilerin de ceplerine büyük katkı sağlamış olacaktır. Mazotun yakmış olduğu tutar daha da azalacaktır. Bu anlamda yaklaşık 1 litre mazotu düşündüğümüzde tüm gün kullanılabilecek bir enerji kapasitesine sahip traktörler gün yüzüne çıkmış olacaktır.

Halkbank Çiftçilere 2023 Traktör Kredisi

Vatandaşlara yönelik devlet destekli projelerden biri de traktör kredisi projesidir. Devlet bankası olan Halkbank tarafından özellikle yurt içerisinde tarım alanları ile ilgili işlerle uğraşan kişilere finansman amacı ile sunmuş olduğu bu kredi imkanından faydalanabilirsiniz.

Belirli başvuru şartlarını gerçekleştirildiğinde evraklarında beraber size en yakın Halkbank şubesine giderek traktör kredisini uygun faizle alabilirsiniz. Özellikle ödeme zamanları noktasında tarım ve çiftçilik faaliyetleri ile uğraşan kişilere farklı bir yaptırım uygulandığı da bilinmektedir.

Halkbank Traktör Kredisi Almanın Şartları

Halkbank bünyesindeki kredi oranlarındaki düşüşlerden faydalanarak vatandaşların traktör almasını desteklemektedir. Bu anlamda bir kredi başvurusunda bulunmak isteyen kişiler 60 ayı bulan vade imkanları ile birlikte kredi imkânlarından yararlanabilecekler. Özel olarak tasarlanmış bu kredi içerisinde düşük faiz oranları tutulmaktadır.

  • Eğer alacağınız traktör sıfır değil ikinci el model bir ürün olacaksa o ürünün kasko bedeli neyse o kasko bedeli üzerinden bir değerlendirme yapılarak yüzde ellisi miktarında bir kredi banka tarafından verilecektir.
  • 0 yani 2. el olmayan bir traktör alınacaksa bu aracın fatura bedeli üzerinden bir değerlendirme yapılacaktır ve minimum miktar olarak yüzde yetmiş kadar kredi imkanından faydalanabilirsiniz.
  • 0 dediğimiz yani yeni bir pancar sökme makinesi almak istediğinizde ya da tarlada kullanabileceğiniz bir pamuk toplama makinesi almak istediğinizde ve biçerdöver de bu gruba giriyor.
  • Bunların fatura tutarları üzerinden bir değerlendirme yapılarak yüzde yetmiş oranında kredi alabilme imkanını Halkbank çiftçilere sağlamaktadır.

Halkbank tarafından sağlanan bu kredinin ödeme zamanları da çiftçilerin kendi belirledikleri yılda bir kez ödeyebilecek, ileri bir zaman dilimi ya da özellikle hasat dönemlerinde alınacaktır, ibaresince sadece çiftçinin hasat aldığı üründen verim aldığı dönemlerde alacağı bir miktar olacaktır.

Bu şekilde bir tasarımı düşünüldüğünde kişi; ya 3 ayda bir ödeme yapacaktır ya da yılı ikiye bölerek yılda 2 kez bankaya bir ödemede bulunacaktır.

Halkbank traktör kredisinden faydalanmak isteyen kişiler; düşük faiz oranlarıyla ve çeşitli kredi imkanları ile birlikte en yakın Halk bank şubelerine giderek bilgi alabilirler ve burada her yıl farklılaşan ve piyasaya göre güncellenen faiz oranlarında yine bankadan bilgisini alabilirler. Başvuru evraklarını da bankaya teslim etmeleri gerekecektir.

Halkbank; halka sağladığı özellikle tarım ve çiftçilik alanında aktif olarak çalışan kişilere sağladığı traktör imkanının yanı sıra her türlü traktör makinesi içinde kredi ve hibe imkanları sunmaktadır.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu