Damızlık Düve Hibe Destekleri ve Başvurusu Nisan 2023
Konu Başlıkları
Tarım kredi kooperatifine bağlı olarak faaliyet gösteren çiftçiler için hazırlanan damızlık düve hibesi 2023 desteği için gerekli koşulların sağlanıyor olması gerekir. Bu şartlara sahip olan çiftçiler devlet tarafından verilen destekle birlikte damızlık düve alımlarını gerçekleştirebilir.
Burada verilen devlet desteğinin temel hedefi düvelerin bakımı için teşvikte bulunmak ve tesislere alınması gereken damızlık düvelerin bir bölümünü karşılayabilmektedir.
- Verilen damızlık düve desteği tutarı her yıl enflasyon oranlarına göre güncellenerek değişiklik göstermektedir.
- Yapılacak ödemelerin önemli bir kısmı hibe olarak verilmekte olup böylece geri ödeme yapılmasına gerek olmamaktadır.
- Bu sayede alınan damızlık düve desteği çiftçiler açısından önemli bir teşvik olmaktadır.
Damızlık Düve Hibesi Özellikleri Nelerdir?
Damızlık düve desteği kullanım alanları ve bunların oranları kendi içerisinde çeşitlere ayrılmaktadır.
- Buna göre bir hayvan almayı talep eden küçük aile işletmelerine %40 hibe desteği yardımı verilebilir.
- Yapılacak yardım ödemesi %70’e kadar olan desteklemeler Tarım Kredi Kooperatifi aracılığıyla gerçekleştirilir.
- Bu destekten yararlanma sebebi hayvanların yetiştirileceği tesisin inşaatı ise bu durumda %50 oranında destek ödemesi yapılır.
- %50 damızlık düve hibesi ahır ve ağılların tadilat masrafları ile damızlık düve alımı için de verilmektedir.
- Damızlık boğa alımı desteklemelerinde Konya Ovası hariç tutulmuştur.
Bunların yanı sıra işletmelerde ortaya çıkan makine ve teçhizat maliyetleri için %50 oranında hibe desteği verilir.
Damızlık Düve Hibe Şartları 2023
Damızlık düve hibesi koşulları sağlanmadığı takdirde bu destekten yararlanılabilmesi söz konusu değildir.
- Hibe desteğinin yapılabilmesi için öncelikle daha önce bu desteğin alınmamış olması, TKDK ve KOSGEB kapsamında işletme desteği alınmaması şartı vardır.
- Destekten yararlanmak isteyen işletme sahipleri TC vatandaşı olmalı, işletmeleri en az iki yıldır faaliyette olmalı ve ödenmemiş vergi borcu bulunmamalıdır.
- Damızlık düve desteği alımları 10 ile 50 arasında anaç sığır alımına izin verir. Bu sayıların aşılması destek alınmasına engel teşkil eder.
- Satın alınmak istenen damızlık düvelerin seçim ve satın alımları Tarım Kredi Kooperatifi tarafından yapılır.
- Eğer işletmeler keçi ya da anaç koyun almayı talep ederlerse bu sayının 100 ile 200 arasında olması gerekir.
- Desteği veren sistemlerden birine 1 yıl öncesinde başvuru yapılması şartı vardır.
Damızlık Düve Hibesi Başvuruları Nasıl Yapılır?
Damızlık düve hibesi başvuruları o il ya da ilçede bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu başvurularda tarihler önem taşımaktadır.
Buna göre 2019 yılı ile 2023 yılları arasında yapılacak olan damızlık düve destek ödemeleri için başvuru tarihleri her yıl 1 Ocak 31 tarihleri arasında olacak şekilde belirlenmiştir.
Başvuru yapmak için ilgili birime gidildiğinde görevliler tarafından belirtilen işlemlerin eksiksiz şekilde yerine getirilmesi gerekir.
Damızlık Düve Hibesi Başvurusu için Gerekli Belgeler
Damızlık düve hibesi başvurusu için gerekli belgeler arasında kimlik belgesi, alınacak hayvanların karneleri, gelir tablosu, vergi levhası, işletmeye ait izin belgeleri gibi evraklar yer almaktadır.
Bu belgeler başvuru esnasında teslim edilmekte olup Tarım ve Orman Bakanlığı sistemine kayıt edilir. Kayıt işlemleri görevli personel tarafından yapılmaktadır. Başvuruların kabul edilebilmesi için işlemlerin ilgili başvuru tarihi aralığında yapılması gerekir.
Damızlık Düve Hibesi Başvuru Sorgulama 2023
Damızlık düve hibesi başvuru sorgulama 2023 işlemleri için e-Devlet platformu kullanılır.
- Sorgulama sayfasına girebilmek için öncelikle e-Devlet şifresi almak gerekir.
- Şifre alındıktan sonra sistemde yer alan giriş yap butonuna tıklanır ve burada bulunan TC kimlik numarası ve şifre bilgileri eksiksiz şekilde girilir.
- Giriş yapıldıktan sonra e-hizmetler sekmesinin Kurumlar sayfasından Tarım ve Orman Bakanlığı seçilir.
Bakanlığın sayfasına girildiğinde orada bulunan damızlık düve alım desteği başvuru sorgulamasına tıklanarak gerekli sorgulama işlemi gerçekleştirilir.
%40 Damızlık Düve Hibesi Başvuruları
%40 damızlık düve hibesi başvuruları için toplam süre 30 gün olarak belirlenmiştir. Verilecek bu destek yeni hayvancılık yapmak isteyenler için önemli bir girişim ödemesidir.
Destekleme başvuruları kapsamında yer alan düveler içerisinde etçi ırklar, kombine ırklar ve sütçü ırklar olarak bilinen ırklar yer almalıdır.
- Başvuru kapsamında bu düveler hastalıktan ari işletmelerden
- Düve yetiştirici merkezlerinden
- Damızlık sığır yetiştirici birliklerinden
- TİGEM yani Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden
İştiraklerden alınmalı ve bu düvelerin mücbir sebepler haricinde iki yıl boyunca satılmaması gerekir.
Hayvancılık Devlet Destekleri
Son dönemlerde devlet tarafından verilen hayvancılık destekleri giderek artmakta olup böylece sektörün canlanması amaçlanmaktadır. Verilen damızlık düve devlet hibesi ve buna benzer ödemeler sayesinde insanların hayvancılığa olan ilgisi daha da artmaktadır.
Yetiştiricilik yapan kişilere verilen destekler hayvan bakımı, alımı, teçhizat temini gibi faaliyetlere yönelik olarak verilir. KOSGEB tarafından verilen tarım ve hayvancılık destekleri ile ilgili bilgi almak için Kosgeb Çiftçi Desteği yazımızı okuyabilirsiniz.
Damızlık Düve Hibesi Destek Bölgeleri
Bakanlık tarafından damızlık düve hibesi için yetiştiricilik bölgesi açıklanmış olup bunlar arasında;
Ağrı | Van | Bayburt |
Tunceli | Yozgat | Trabzon |
Artvin | Tokat | Bingöl |
Şırnak | Bitlis | Sivas |
Çankırı | Samsun | Çorum |
Rize | Muş | Ordu |
Elazığ | Malatya | Erzincan |
Kırşehir | Erzurum | Kayseri |
Giresun | Ardahan | Gümüşhane |
Kastamonu | Kars | Iğdır |
Bu bölgelerde yer alan Türkvet’e kayıtlı bulunan sığır işletmesi var olan yetiştiricilere 20 ile 200 arasında düve alım yapılması kaydıyla bu bedelin %30’u kadar hibe ödemesi yapılır.
Hibeli Düve Alım Desteği
Hibeli düve alım desteği kapsamında yapılacak ödemeler her yıl güncellenmekte olup bu yıla ait başvurular için son gün 14 Ocak 2023 tarihi olarak belirlenmiştir.
Buna göre Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından TÜRKVET yani hayvan kayıt sistemine kayıtlı işletmesi olan yetiştiriciler eğer işletme kapasitelerini 15’e tamamlarlarsa bu durumda düve alım bedelinin %40’ı hibe desteği olarak verilir.
Bu oranda destek alınabilmesi için hayvan türü ve ırkı dikkate alınmaktadır. Yapılacak desteğin içeriği hayvan türüne göre farklılık göstermektedir.
Hibeli Düve Alım Desteği Tutarları
Hibeli düve alım desteği tutarları sürekli güncellenmektedir. Buna göre kombine, sütçü ve etçi ırklar ile mandalarda belirlenen ırklar için %40 oranında destek verilir.
Yapılan desteğe göre gebe düveler için baş başına 12.500 TL, gebe mandalar için 10.000TL, 8 ile 15 ay arasında boş dişi sığır fiyatı 7500 TL, 8 ile 15 ay arasında olan boş dişi manda fiyatı ise 6000 TL olarak belirlenmiştir.
Bu fiyatların her biri baş üzerinden ifade edilmektedir. Fiyatlarla ilgili bilgilendirmeler her yıl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği başkanı tarafından yapılmaktadır.
Hibeli Düve Alımı Detayları
Hibeli düve alımları yapılacağında damızlık düveler melez olmayacak, aynı ırka ait anne ve babanın kızları olacaktır. Gebe düveler için ise Bakanlıkça izin verilen boğalardan doğal tohumlama ile ya da aynı ırktan suni tohumlama ile gebe bırakılmış olma şartı vardır.
Satın alınacak damızlık hayvanların aynı ırktan sadece gebe ya da boş dişi olmaları gerekir. Bunlara ek olarak hayvanların satın alacağı yerler, yaşları, gebelik ve tohumlama zamanı gibi detaylar da ifade edilmektedir. Buna benzer tüm bilgilere ulaşabilmek için Tarım Çiftçilik kategorimizi incelenebilir.