Örtü Altı Kayıt Sistemi Kredi Başvurusu ve Şartları 2023

Örtü altı tarım özellikle tarım alanlarını herhangi bir iklim faaliyetinden ya da doğan zararlardan olumsuz bir şekilde etkilenmemesi amacıyla o alanın farklı materyaller ile çevrilmesi düzenlenmesi ve kaplanması anlamına gelmektedir.

  • Malzemelerin uygun şart ve koşullar oluşturulduktan sonra yapılan tüm işlemlerin boşa gitmemesi için de kullanılan bir yöntemdir.
  • Etraftan gelebilecek herhangi bir zararı engelleyebilmektir.
  • Örtü altı tarım sistemi altında özellikle sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır.
  • Bunun yanı sıra süs bitkileri yetiştiriciliği faaliyetlerinde de bulunulmaktadır.
  • Örtü altı kayıt sistemine başvurularak devletin sunmuş olduğu kredi imkanından faydalanılabilmektedir.

Örtü Altı İşletmecilikte Sera Faaliyetleri

Günlük hayatta örtü altı tarımı bir iş koluna benzetmek istediğimizde seracılığı buna örnek olarak verebiliriz.

  1. Sera ürünleri olarak yetiştirirler.
  2. Çeşitli yiyeceklerin belirli bir şartta belirli bir alanda muhafaza edilerek üretimi sağlanır.
  3. Daha elverişli bir daha modern hale gelmiş olan seracılık faaliyetleri örtü altı tarıma benzer bir formatta ilerlemektedir.

Dünya çapına bakıldığında örtü altı tarım ülkemizde tarım alanlarında en çok kullanılan yöntemlerden birisidir. Hatta ilk sıralara girme olasılığı da yüksektir. Devlet örtü altı tarımı desteklemektedir. Hibe olarak ve kredi imkanları ile da farklı fırsatlar sunar.

Örtü altı tarım faaliyetlerinden faydalanmak isteyenler devletin adı verdiği bir sistemin içerisinde başvurarak kayıt olmak gerekmektedir.

Örtü altı yetiştiriciliği özellikle sera faaliyetlerinde daha çok ön plana çıkmaktadır. Bu kapsamda;

DomatesSalatalıkBiber
KarpuzMuzPatlıcan
KabakÇilekKavun

Gibi sebze ve meyveler örtü altı kayıt sistemi sera yetiştiriciliğine uygun yapıdadırlar. Bu kapsamın dışında olan ürünler örtü altı dediğimiz yapı içerisinde gerçekleştirilecek olan seracılık alanlarına uygun değillerdir.

Örtü Altı Kayıt Dekar Başına Tutarı

Örtüaltı kayıt sisteminde önemli olan şey o belirli bir kaplama ile çevrilmiş olan alanın uygun sıcaklıklar ve uygun ortam koşulları ile donatılmış olması gerekir.

Bu orada ekilecek olan tarım ürünleri, sebze ve meyve; sera ürünlerinin herhangi bir doğal afet ve iklimsel sebeplerden dolayı zarar görmemesini ve sağlıklı büyümesini sağlayacaktır.

Özellikle örtü altı tarımı destekleyen devlet dekar dediğimizde o toprağın kısmı miktarı başına 150 TL para vermektedir.

Örtü Altı Kayıt Sistemi (ÖKS) Nedir?

Örtü altı kayıt sistemi maddelerinden birisi de bu tarz bir faaliyette bulunmak için bu sistem içerisine kaydolması gerekir. Bunun için sınırlandırma şu şekildedir; eğer kişinin 500 metre kare ve üzeri bir toprak alanına sahipse bu sisteme kaydolması gerekir.

İl ve İlçeden tayin edilen görevliler ile beraber düzenli olarak kişi arazisi kayıt ve raporlama faaliyetleri yürütülür.

Örtü altı kayıt sistemine kayıt olmak isteyen kişiler, kayıt için gerekli olan evraklarla beraber il/ilçe müdürlüklerine başvurmaları gereklidir.

Tarım alanı faaliyetlerinde her dönemde alıcıya açılım olur. Bu sırada 500 metre kare ve üzeri alana sahip olanlar sisteme kaydedilir.

Sisteme Kayıt Olmak İsteyenler

  • Eğer kişi başvuracaksa (gereçek kişi) belge olarak TC kimlik belgesini
  • Eğer kuruluş başvuracaksa (tüzel kişi) kişiden vergi numarası istenir.
  • Başvurulan arazinin kişiye ait olduğunu gösteren bir tapu belgesi ya da kira sözleşme belgesi
  • Başvuru kayıt formu

Kişi kredi kapsamında başvurusunda son aşama olarak İl ya da İlçe Müdürlük merkezlerine tüm başvuru evrakları eksiksiz teslim etmelidir. Başvuru günü sonrasında gerekli komisyona yollanan evraklar, komisyon üyeleri tarafından değerlendirildikten sonra kesin başvuru sonuçları açıklanacaktır.

2023 Yılı Genç Çiftçi Başvurusu Ne Zaman Yapılacaktır?

Köye dönüş sloganıyla özellikle genç çiftçilerin tarım ve hayvancılık alanında daha aktif halde çalışmasına isteyen devlet bunun için destekler de bulunmaktadır.

Bu proje kapsamında genç çiftçilerin belli şartları karşılığında başvuru şartı sağlanmış ve evrak teslimi ile beraber hibeden yararlanıyor olmaları gerekir. Her yıl yenilenen ve değişen başvuru tarihleri 2023 yılında da farklılık göstermektedir.

Projeye Ön Başvuru 

Genç çiftçi projesine başvurmak isteyen kişilerin öncelikle internet üzerinden yeni bir kayıt oluşturmaları gerekir.

https://gencciftci.tarim.gov.tr/ sitesine girdiklerinde yeni bir kayıt oluşturarak burada; kimlik bilgilerini, isim ve soyisim ve ailesine dair birkaç bilgi girdikten sonra cep telefonu numarası ve e-posta ile beraber kaydını tamamlayabilmektedir.

Bu üyelik işlemleri sırasında yeni bir şifre oluşturma sırasında istenecektir. Sisteme tekrar giriş yaptığında bu başvuru bilgileri ile karşısına çıkan ekrandan yeni başvuru seçeneğine tıklaması gerekir ve bu alanda verilen özel bilgileri doldurduktan sonra kişi online başvurusunu yani bu sürecin ilk kısmını gerçekleştirilmiş olacaktır.

Proje Başvuru Şartları

Devletin tarım alanlarındaki bu hibe projelerinde en çok önem verdiğin nokta kişinin halihazırda bir kiraya da üzerine zimmetli bir tarla alanının bulunmasıdır.

Tarım alanında iş yapacak olan kişiler bulunan ve üzerinde çalışılıp, ekilebilecek bir tarla alanı bulunan ve bu konularda tecrübeli olan kişileri istemektedir.

Genç çiftçiler projesinde de herhangi bir şekilde tarım ve hayvancılık üzerine ya da su ürünleri üzerine ya da gıda sektörü üzerine bir okul okuyan kişiler daha çok tercih edilmektedir.

Hayvancılık alanında hibe alacak olan kişi içinde özellikle elinin altında belli başlı hayvan çeşitlerinin bulunmuş olması istenmektedir.

İlk olarak aranan şartlar kişinin yaş kriteridir. 18 yaşından büyük ve 41 yaşından küçük olması şartı en önemli şartlardan birisidir. Kişinin Türkiye’de yaşıyor olması ve okuryazar konumunda olması ve herhangi bir işte ücreti çalışmayıp, örgün bir eğitimde de eğitim görmüyor olması da gerekmektedir.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz tüm şartları karşılayan kişiler bazı evraklarla beraber kendilerine en yakın il müdürlüklerine başvuruda bulunabilirler.

Başvuru evrakları içerisinde kişinin bu programa bizzat kendisinin başvuruyor olması gerekir. Çiftçi olan kişiye ait olan:

  • TC kimlik belgesi de bu yüzden evraklar içerisinde eklenmelidir.
  • Mezun olduğu okulun diploması da eklenmelidir.
  • Kafasında oluşan tarım alanına ya da hayvancılık projesini de bir plan dahilinde sunması gerekir.
  • Halihazırda sahip olduğu arsa ya da kiralık olan arsanın faturalandırılması yani kendisine ait olup olmadığına dair belgelendirilmesi gerekmektedir.

Tüm bu şartlar karşılandığında evrakları götürerek başvuruda bulunabilir. Başvuru sonrasında yaklaşık bir ay süreç içerisinde en geç başvuru değerlendirmesi kişiye bildirilecektir.

Tarım alanlarında verimi artırabilmek amacıyla Devleti’nin uygulamış olduğu politikaların aslında alt planındaki sebep boş bırakılmış fakat hala verimliliğini koruyan ekim alanlarını aktif hale getirebilmektir.

Bu da ülke bazında ekonominin yükselmesine artık sadece ithal ürünlerin temini değil imal edilen ürünlerin kullanımına ülke içinde iken de imal edilen ürünlerimizin kullanımının yanı sıra yurtdışına da bu imal edilen ürünlerin satılması ve buradan elde edilecek pazar payının da ekonomiye olan katkısı düşünülmektedir. O tarz yapılan hibe projelerinin asıl amacı aslında budur.

Devletin sağlamış olduğu bu fırsatlardan bu şartları gerçekleştirdikten sonra 2023 yılının Ocak ayı itibari ile başvurular alınmaya başlanması beklenmektedir.

31 Mart tarihinde son bulacak olan bu başvuruların yapıldığı unutulmamalıdır. 2023 yılında son olarak genç çiftçi projesi başvurusu kaydı açılacaktır ve bu 3 yıllık bir süreç bitirilerek proje tamamlanmış olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu