SGK İşe Giriş, İşten Çıkış Bildirge Süresi ve Cezası 2023
Konu Başlıkları
Tamamen işverenlerin yükümlülüğü altında bulunan SGK işe giriş ve işten ayrılma bildirgelerinin zamanında ve eksiksiz şekilde yapılması gerekir. Bu bildirgeler çalışanların sigortalarının sorunsuz şekilde işleyebilmesi açısından önem taşır. Adından da anlaşılacağı üzere bu bildirgeler işe yeni başlayanlar ya da işten ayrılanlar için hazırlanmaktadır.
Eğer işveren bu bildirgeleri zamanında iletmezse bu durumda ağır cezai yaptırımlara tabii tutulur. Bu uygulamanın temel amacı insanların mağduriyet yaşamaması ve Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında bulunan haklarının korunması olduğundan tüm bildirgelerin vaktinde yapılması beklenir.
SGK İşe Giriş Bildirgesi Süresi
İşe giriş bildirgesi Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında işe yeni başlayanlar için hazırlanan bir belge türüdür. Bu belge işe başlayan kişinin sigortasının başlatılabilmesi ve haklarının belirlenmesi amacıyla hazırlanıp kuruma teslim edilmelidir. Bu teslim işleminin ilgili süre içerisinde yapılması gerekir.
SGK tarafından belirlenen esaslara göre ilk defa işe başlayanlar için bu süre 1 ay olarak ifade edilmektedir. Bildirgenin zamanında teslim edilmemesi o çalışanın sigortasız olarak çalıştığını ve gösterir. Bu çalışma şekli tespit edildiğinde işverene idari para cezası uygulanmaktadır. Uygulanacak bu cezanın miktarı dönemler itibariyle değişiklik gösterebilmekte olup mevcut ceza 2 asgari ücret olarak belirtilir.
SGK İşe Giriş Bildirimi Nasıl Yapılmalıdır?
SGK işe giriş bildirimi işverenler tarafından yapılıp Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletilir. Bu işlem içi e devlet ya da e sigorta sistemi kullanılır. Çalışanlar işe başlamadan en geç 1 gün evvel bu işlemlerin hazırlanmış olması gerekir. İşverenlerin bildirimi zamanında yapma zorunlulukları bulunduğundan bu dikkat etmekte yarar vardır.
Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait internet sitesinde işe giriş bildirimi ile ilgili alan ayrılmış olup buraya kullanıcı adı, sistem şifresi ve işyeri şifresi ile güvenlik kodu girilerek giriş yapılabilir. Bu tür bildirimler için toplu işe giriş çıkış bildirgesi seçeneği de mevcuttur. Sitede yer alan sistem sayesinde işe giriş bildirgesi kolayca tamamlanabilir.
SGK İşten Ayrılış Bildirgesi ve Özellikleri
Çalışan kişiler işten ayrıldıktan sonra SGK işten ayrılış bildirgesi hazırlanarak sisteme işlenmelidir. Bu bildirge sigorta haklarının haksız şekilde devam etmemesi ve işten ayrılmayla birlikte ortaya çıkacak tazminat hakkının alınabilmesi açısından önem taşır.
Özellikle tazminat hakkı pek çok çalışanın ilgisini çeken haklar arasında yer almaktadır. İşten çıkış bildirgesinin hazırlanıp teslim edilmesiyle birlikte işten ayrılan kişinin bununla ilgili hakları kullanılmaya başlanacaktır.
Kıdem tazminatı, işsizlik maaşı, ihbar tazminatı ve buna benzer ödemeler işten ayrıldıktan sonra kişilerin alabilecekleri tutarlar olarak ifade edilir. Bu gibi ödemelerin alınabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na işten ayrılış bildirgelerinin zamanında olacak şekilde verilmesi gerekir. Bunun sonucunda alınacak işsizlik maaşı ya da diğer ödemelerin tutarı ayrılan kişinin çalışmasına ve ayrılma şekline göre farklılık gösterecektir.
SGK İşten Ayrılış Bildirimi Nasıl Yapılır?
SGK işten ayrılış bildirimi için e devlet sistemi tercih edilebilir. Çalışanların işten ayrılması halinde hazırlanan bu bildirge işin bırakılmasının ardından en geç on gün içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilmelidir.
Bildirim yapmak için e devlet sistemine giriş yapılarak SGK kurum sayfası açılır. Bildiri yapılabilmesi için işten ayrılan kişinin TC kimlik numarası ya da yabancı çalışanlara Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’nce verilen numaranın ilgili alana yazılması gerekir. Bu bölümde yer alan Sosyal Güvenlik Sicil numarası bölümü de doldurulmalıdır. Sistemde yer alan ilk 12 bölümlük kısım sigortalı çalışana dair kimlik ve adres bilgilerinden meydana gelmektedir;
- Sayfada 13. sütuna geçildiğinde sigortalının sosyal güvenlik bilgileri kısmı başlar.
- Burada yer alan meslek adı ve kodu bölümü çalışanın yaptığı işe dair hizmet kodu ile doldurulur.
- İlerleyen alanlarda ise çalışanın işten ayrılma nedeni, aldığı maaş ve prim ödemesi gibi bilgiler tamamlanır.
- Bunların eksiksiz şekilde doldurulmasıyla birlikte işten ayrılış bildirgesi kuruma iletilmiş olmaktadır.
SGK İşe Giriş Bildirgesi Sorgulamak için Neler Gerekir?
SGK işe giriş bildirgesi sorgulamak için e devlet sistemi kullanılmalıdır. Bunun için site açılığı giriş yap kısmından TC kimlik numarası ve daha önce alınmış olan e devlet şifresi ilgili boşluklara yazılır ardından giriş yap sekmesine tıklanır.
Giriş yapıldıktan sonra sitede kurumlar bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumu seçilir ya da kurum ismi doğrudan arama kısmına yazılarak hizmetler sayfası açılır;
- SGK hizmetler sayfasında yer alan işe giriş bildirgesi sorgula kısmı açılır.
- Açılan sayfada hem ödenen hem de ödenmeyen SGK primlerinin hepsi detaylı şekilde yer almaktadır.
- Eğer eksik bilgi olduğu düşünülüyorsa bu durumda kurumla iletişime geçilebilir.
SGK İşten Çıkış Bildirgesi Sorgulama
Tıpkı işe giriş bildirgesinde olduğu gibi SGK işten ayrılış bildirgesi sorgulama işlemleri de e devlet platformu üzerinden yapılır. Sorgulamayı yapabilmek için öncelikle bilgisayar ya da internet bağlantısı bulunan akıllı telefonlar aracılığıyla TC kimlik numarası ve e devlet şifresi kullanılarak sisteme girilir.
Sayfada üst kısımda yer alan e hizmetler ya da kurumlar kategorisinden birini seçerek Sosyal Güvenlik Kurumu sayfası açılır. Üst kısımda yer alan size nasıl yardım edebilirim kısmına SGK işten ayrılış bildirgesi sorgulama yazıldığında da aranan sayfaya ulaşılabilir.
Açılan yeni sayfada işten ayrılmanın sisteme girilip gidilmediği hakkında bilgi alınabilir. Buna ek olarak o sayfa içerisinde tazminat hakkı, maaş detayı, ödenmemiş prim borçları gibi bilgiler de yer almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu e devlet sayfasında buna benzer pek çok bilgiye erişmek mümkündür.
Ayrıca Bkz; SGK Barkodlu Hizmet Belge Dökümü Alma ve Sorgulama 2023
SGK İşe Giriş Bildirgesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İşe başlama bildirgesi için e sigorta sistemi kullanılır ve çalışan işe başlamadan en geç 1 gün önce bilgiler sisteme kaydedilmiş olmalıdır. Bu işlem 2 ay deneme süresi olan işçiler için de yapılmalıdır. Eğer kayıt esnasında yanlış bilgi girilirse çalışan işe başladıktan ertesi gün akşamına 23.50’ye kadar işlem yapılabilmektedir.
İşe başlayacak kişinin nakil nedeniyle işe başlaması söz konusu ise bu durumda işe giriş bildirgesi işe başlamadan sonrası 30 günlük süre içerisinde sisteme girilebilir. Bu durum ilk defa sigortalı işçi çalıştıracak işletmeler için de geçerlidir.
SGK İşten Ayrılış Bildirgesi Hazırlarken Nelere Dikkat Edilir?
SGK İşten ayrılış bildirgesi hazırlamak için internet kullanılmakta olup bu işlemlerin işten çıkma tarihinden itibaren 10 gün içerisinde yapılması gerekir. Bu süre içerisinde bilgilerde düzenleme yapılmaktadır. Özellikle işten ayrılma tarihinin sisteme eksiksiz şekilde girilmesi gerekir. Çıkışla birlikte alınan kodun sisteme doğru yazılması o kişinin bu çıkışla beraber sahip olacağı hakları kullanabilmesini sağlar.
İşten ayrılış süresi olan 10 günlük sürenin dolmasıyla birlikte sistemde herhangi bir bilgi değişikliği yapılamamakta ve tüm bilgiler İŞKUR tarafından sisteme kaydedilmektedir. Bu nedenle çalışana ait meslek kodu, işten ayrılma sebebi, eğer nakil varsa yeni işyerine ait tüm bilgiler ve güncel kod gerçeğe uygun şekilde yazılmalıdır.
Eğer çalışanın 30 günlük süreyi tam doldurmadığı durumlar varsa bunlara ait kod bilgileri de mutlaka sisteme ilave edilmelidir. Eğer işten ayrılma sebebi yaşlılık ya da malulen emekli maaşı aylığı almak ise bunun için 10 günlük süreyi beklemeden sisteme giriş yapılabilir.
Ayrıca Bakınız; 2023 TC İle SGK Rapor Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?