SGK Barkodlu Hizmet Belge Dökümü Alma ve Sorgulama 2023
Konu Başlıkları
Yurt içinde herhangi bir işe kayıt olurken, evlenirken ya da herhangi bir devlet kanunlarınca belirlenmiş paradan yararlanmak isterken sizlerden SGK ya da SSK dökümünüz istenebilir.
Bu tarz durumlarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilere tanınmış olan e-Devlet sistemi üzerinden her türlü bilgilerinize ulaşabilmektesiniz. Bu sisteme TC numaranız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna yazdığınız; “SGK ya da SSK hizmet dökümü belgesi “ yazısı ile birlikte ayrıntılı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
- E-Devlet’e giriş yapmadan farklı yollarla bu sisteme girip belge dökümü almak isteyen kişiler de sosyal güvenlik kurumuna girerek buradan sorgulayabilirsiniz.
- İnternetin olmadığı bir durumda telefon ile de bu talepte bulunabilir.
- Alo 177 numarasının çevirdiğinizde gerekli bilgileri girdikten sonra sorgulama yapabilmektesiniz.
- Tam olarak işe vakıf değilsiniz, kafanızda soru işaretleri varsa, birkaç konu hakkında da bilgi almak istiyorsanız, SGK ve SSK hizmet dökümlerini detaylı bir şekilde incelenmesini bulunduğunuz bölgedeki sosyal güvenlik kurumlarına giderek, buradan talep edebilirsiniz.
Bu belgenin varlığı her türlü resmi dairelerde kullanılabilir ve pek çok yerden de istenmektedir. Herhangi bir işe girerken de yine bu belge istenmektedir.
Sisteme giriş yaptıktan sonra bugüne kadar çalıştığınız kurumlar aracılığı ile ödenen tüm miktarlar döküm üzerinde size verilmektedir.
Bu bilgilerin çıktısını alırken herhangi bir evrakta sahtecilik ya da sahte bir belgenin olmaması için de çıktı alınırken bir barkod ile gelecektir. Bu barkod sayfanın doğru belge olduğunu da gösterir.
SSK rapor parası hakkında bilgi almak için SSK Rapor Parası Hesaplama ve Sorgulama yazımızı okuyabilirsiniz.
Hizmet Dökümlerini Nedir? Hangi Bilgileri İçerir?
Devletimiz e-Devlet sistemi üzerinden kişiye ait olan SGK ve SSK bilgilerini kendi içerisinde kategorilere ayrılmıştır. Bu ayrımı yapmasının sebebi de kişilerin çalıştıkları kuruma göre farklılıklar barındırmasıdır ki bu, tüm işlemlerin aynı kategoriye karışmasını engellemek, ayrıştırmaktadır.
Hem bu hizmeti veren kişiler için hem de alan kişiler için gayet pratik bir yöntem olan çalışan kişilerin çalıştıkları sektöre göre değişimi şu şekilde adlandırılır;
- 4A hizmetleri
- 4B hizmetleri
- 4C hizmetleri
Pek çok kişinin karşılaştığı bir manzaradır. E-Devlet’e giriş yaptıktan ve SSK, SGK yazdıktan sonra karşınıza bunlar çıkacaktır.
Tüm Bunlar Neyi İfade Eder? Siz Hangisinden Giriş Yapmalısınız?
Öncelikle 4A’yı açıklayalım; 4A demek kişinin özel bir sektörde çalışması demektir ve özellikle buraya giriş yapıp buradan belge almak isteyen kişiler SSK’ya bağlıdır.
4B hizmetleri; Sosyal hayat içerisinde hizmet sunan kişilerin yararlandığı bir bölümdür. Özellikle; esnafların, çiftçilerin bağlı bulunmuş olduğu bu sigorta türü işverenler tarafından da kullanılmaktadır. Halk arasında bu 4B hizmet türü BAĞ-KUR şeklinde de bilinir.
4C hizmet; Dökümünden kamu çalışanları ve emekli sandığında çalışanlar bu hizmetten yararlanmaktadır.
SSK 2023 İsimden Hizmet Döküm Belgesi Sorgulama İşlemi
E-Devlet üzerinden giriş yapmaktan daha farklı bir seçenek de bulunmaktadır. Bu da isim aracılığı SGK hizmeti sorgulayabilmektir.
SGK’nın internet sitesine giriş yaptıktan sonra karşımıza çıkan kişisel bilgilerinizin istendiği sayfaya bilgilerin eksiksiz bir şekilde girilmesi gerekmektedir.
Herkes sahip olduğu T.C. kimlik numarası ile beraber bulunmuş olduğu il ve ilçeyi yazarak başlar. Nüfus cüzdanımızda yazan bilgiler yine buraya işlenmelidir.
Ardından doğum yılınızı da giriş yaptıktan sonra telefonlarınıza bir kereye mahsus olmak üzere bir şifre gelecektir. O şifre ile beraber giriş yapılabilir. Önceden yatırılmış olan tüm paralar ve okumuş olduğunuz tüm okullar burada gözükecektir.
4A Hizmetine Giriş Yapmak Kolaymıdır?
- 4A sigorta türü çoğu kişinin aktif olarak kullandığı sigorta türüdür.
- SSK’sı bulunan her Türk vatandaşına bu kısmı görüntüleyebilmektedir.
- E-Devlet aracılığıyla rahatlıkla görülebilecek bu sisteme e-Devlet şifresini yazarak girebilirsiniz.
- Yurtdışında bulunan burada işlem yapacak olan kişiler de en yakınlarında bulunan konsolosluğa başvurarak kendilerine bir yeni bir e-Devlet şifresi edinebilirler.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler adı verilen kategoriye giriş yapmanız gerekir.
- Ardından kullanacağınız SSK hizmetleri bölümünden SGK kısmını seçerek 4-A hizmet dökümünü görüntüleyebilirsiniz.
SSK Hizmet Dökümü Belgesi Sorgulama Ekranı
Aslına bakarsanız bu evrakı 4 farklı yolla sorgulayabilirsiniz. Bunlar;
- E-Devlet aracılığıyla sorgulamak,
- Bir diğeri telefonla arayarak sorgulamak
- Bir diğeri ise en yakın SGK şubesine giderek bilgi almaktır.
- Telefon numarası ile sorgulamak istediğimizde Alo 170 hattını aramamız gerekiyor.
Bu hattı aradıktan sonra SGK’ya ait olan herhangi bir hizmeti rahatlıkla alabileceğiniz bir kategoriyi seçmeniz ve ardından burada SSK’ya ait olan prim sorgulamasını da yapabilirsiniz.
BAĞ-KUR Hizmet Döküm Belgesi Sorgulaması
E-Devlet sistemi üzerinden T.C numarası ve şifre ile giriş yaparak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sayfasına geçmeliyiz. Ardından burada 4B simgesini aramanız yeterlidir. 4B ve ödeme hizmetleri kısmına giriş yaparak rahatlıkla inceleyebilirsiniz.
SGK Hizmet Belgesini Ne Zaman Kullanırız?
Hayatımızın hemen her alanında karşımıza çıkacak olan bu belgeyi edinebilmek oldukça kolaydır. Akıllara takılan bir soru ise bu belgenin hangi şartlarda ve neden istenildiği ve nerelerde kullanıldığıdır?
Birkaç maddeye değinerek birazdan neden kullanıldığına nerelerde kullanıldığına dair bilgi vereceğiz;
- Yurtdışına çıkmak isteyen bir kişi eğer yurt dışına çıkış işlemlerinde kullanacağı vizeyi resmi bir şekilde almak istiyorsa vize alım işlemleri sırasında 1 adet SGK dökümü istenmektedir.
- Herhangi bir maddi sebepten dolayı bankalar aracılığı ile kişinin başvurarak çekmek istediği kredi için başvuru ve çekim kısımları için ayrı ayrı olmak üzere döküm belgesi istenmektedir.
- Kişinin şirkette bulunduğu seviye ve bulunmuş olduğu seviyedeki elde ettiği kıdem ya da ikramiye tarzı bir ödemenin alınabilmesi için de hizmet döküm belgesi sağlamak zorundadır.
- Yaşanan olumlu – olumsuz ya da hak arama amacıyla açılan mahkemelerde işleminizin yürütülebilmesi için de bu belge gereklidir.
- SGK kurumlarına giderek emeklilik tarihi hakkında bilgi almak ya da içeride birikmiş olan borcunuzu öğrenmek, eğer emekli iseniz emekli maaşınızın zamanını sorgulayabilmek ya da bunu hesaplayabilmek gibi işlemler gerçekleştirilirken SGK hizmet dökümü belgesi sorulmaktadır.
- Sonuç olarak hayatınızı ilgilendiren pek çok şeyde SGK tarafından belge istenmektedir.
Özellikle İstenilen SSK Barkodlu Hizmet Belgesine Nasıl Ulaşabilirim?
Kişi her türlü Sosyal Güvenlik hizmetini e-Devlet sitesi üzerinden gerçekleştirebilmektedir;
- E-Devlet’e giriş yaptıktan sonra T.C. numarası ve şifresi ile birlikte SGK’dan bir hizmet belgesi alabilmesi için SGK tescil ve hizmet dökümü adı verilen kategori üzerinden işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir.
- Buraya giriş yapan kişiler barkodlu belge oluşturma adı verilen kısım aracılığı ile geçerliliğini yitirmemiş olan bir SGK döküm belgesi almış olurlar.
- Bu belgeyi daha sonra farklı yerlerde kullanabilmek ve ihtiyacımız olan şeyi giderebilmek için de “dosyayı indir” adı verilen kısma tıklayarak bu dosyayı indirebiliriz.
- İnen dosyayı herhangi bir cihaza geçirerek ya da eğer cihazınız yani bilgisayarınız bir yazıcı ile bağlı ise anında bu belgeyi bastırarak edinebilirsiniz.
- Başka bir barkodlu dosya edinme seçeneği de e-posta adresiniz. Bir e-mail aracılığı ile benim e-postama gönder seçeneği orada yer almaktadır. Oraya tıkladığınızda işleminiz gerçekleştirilecek ve dosya orada güvenli bir şekilde saklanıyor olacaktır.
Kamu Çalışanlarının Kullandığı 4C Ödeme Hizmetleri Belgesine Nasıl Ulaşılır?
Devletin sitesi olan e-Devlet sistemi üzerinden giriş yapıldıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’nu işaretlememiz gerekir. Ardından burada açılan alt kategorilerden 4C isteğe bağlı ödeme adı verilen dosyaya giriş yapıldıktan sonra açılan sayfada tüm ödeme hizmetlerini inceleyebilirsiniz.