SGK Askerlik, Doğum, Yurtdışı Günlük Borçlanma Tutarları 2023

SGK günlük borçlanma hesaplaması çok sayıda insanın ilgisini çeken başlıklar arasında yer alır. Bu borçlanma hesaplaması yapılırken asgari ücret oranları dikkate alınır. Dolayısıyla borçlanma yapılacak tutar her yıl asgari ücrette meydana gelebilecek değişikliğe bağlı olarak güncellenmektedir.

Sgk Günlük Borçlanma Hesaplama Tutarı 

Üst sınırı hesaplanırken minimum tutarın 7.5 katı belirlenir. Borçlanma tutarı için önemli olan nokta başvuru yapılan tarihte geçerli olan borçlanma tutarıdır. Yani bu hesaplamada borçlanmaya konu faaliyetin gerçekleştiği tarihlerde geçeli olan tutar önemli değildir.

Emeklilik açısından bakıldığında hizmet borçlanması imkanı bulunmakta olup maaş alabilmek için gerekli prim gününü tamamlamak amacıyla yapılan borçlanma türüdür. Bu borçlanmalarda kişi sigortalılık gününü ve yaş unsurunu tamamlamış ve sadece prim eksikliği vardır.

SGK Borçlanmaları Hangi Durumlarda Yapılabilir?

Sosyal güvenlik kurumu borçlanmaları genellikle emekliler için hizmet borçlanması şeklinde bilinir. Doğum yapan anneler de hizmet borçlanması yapma hakkına sahiptir. Askerlik durum erkeklere borçlanma hakkı da getirmektedir.

Uzmanlık ya da doktora öğrenim süreleri kişiye borçlanabilme imkanı vermektedir. Benzer durum sigortalı olunmayan avukatlık stajı yapılan süre için de geçerlidir. Bunların yanı sıra sigortalı olduğu süre zarfında gözaltında ya da tutuklu halde bulunan kişiler bu süreler için borçlanabilir. Ayrıca hizmet borçlanması yapabilmek için yurtdışında geçirilen süre de göz önünde bulundurulmaktadır. Bu borçlanmalar sayesinde aradaki fark kolayca kapatılmaktadır.

Doğum Borçlanması ve Şartları

Yapılan düzenlemeye göre doğum yapan annelerin borçlanma yapabilme hakkı vardır. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için bazı şartların sağlanıyor olması gerekir. Doğum borçlanması şartları adı verilen bu duruma göre borçlanma yapılacak dönemde borçlanmaya konu olan çocuk yaşıyor olmalıdır. Borçlanma yapılabilmesi için Bağkur, emekli sandığı ya da sigorta fark etmeksizin sigorta kolunun başlangıç tarihinin doğum yapılan tarihten önce olma şartı vardır.

Doğum Borçlanması için Çocuk Sınırı

Bulunmakta olup en fazla 3 çocuk için bundan yararlanılabilir. Doğumdan sonraki 2 yıl içerisinde prim ödenmediğinde ya da kısmi prim ödemesi yapıldığında borçlanmaya başvurmak mümkündür. Bu durumda ödenmeyen kısmın geri ödemesi gerçekleşir.

Doğum Borçlanması Tutarı 2023

Doğum borçlanması tutarı 2023 yılı için de asgari ücret zam oranına göre değişmiştir. Buna göre geçerli olan tutar bir aylık 941,76₺ olarak belirlenmiştir. Bir yıllık toplam tutar ise 11.301,12₺. Borçlanma için tebliğ yapıldıktan sonra 1 ay içerisinde tutarın ödenmesi şartı vardır. Eğer tutar zamanında ödenmezse bu durumda tebliğ iptal edilir. İşlemin geçerli olabilmesi için yeniden talepte bulunulması gerekir.

Çocuk Sayısına Göre Doğum Borçlanması Tutarı

Doğum borçlanması tutarı çocuk sayısına göre değişiklik göstermektedir. En fazla 3 çocuk olacak şekilde belirlenen bu borçlanma her çocuk için 2 yıllık olarak yapılabilir. Buna göre ilk çocukta 2 yıllık borçlanma hesaplandığında gün sayısı 720, toplam tutar ise 22.602,24 olarak ifade edilir. 2 çocuk için doğum borçlanması yapılacağında ise bu gün ve tutar sayısı 2 katına çıkacaktır. 3 çocuk için de değerlerin 3 katı alınarak hesaplama yapılabilir.

SGK Askerlik Borçlanması 2021

SGK askerlik borçlanması genellikle er ve erbaşlık dönemi ile yedek subay okulunda geçen süre göz önünde bulundurularak yapılır. Askerlik görevini işe girmeden önce yapan erkekler askerlik borçlanması sayesinde sigorta başlangıç tarihlerini öne çekebilme fırsatına sahiptir.

Bu nedenle prim borcu olmayan erkekler de askerlik borçlanmasını talep etmektedir. Diğer borçlanma türlerinde olduğu gibi bunda da artış oranları asgari ücret zam oranına göre belirlenmektedir.

2023 Yılı için Askerlik Borçlanma Tutarı Ne Kadardır?

2023 SGK günlük askerlik borçlanma tutarları 30 gün yani 1 ay için 941,76₺ olarak ifade edilir. 6 aylık askerlik borçlanması için prim günü 180 olup ödenecek toplam tutar 5650,56 TL’dir. 18 aylık askerlik borçlanması yapılacağında ise ödenecek tutar 16.951,68 TL olup toplam prim günü 540 olarak belirlenmiştir.

Bu tutarların tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ödenmesi gerekir. Aksi takdirde doğum borçlanmasında olduğu gibi işlem iptal edilecek, yeni işlem için yeni başvuru yapmak gerekecektir.

SGK Yurtdışı Borçlanması

Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında yer alan yurtdışı borçlanması için diğer ülkede olunan ve çalışılan süre içerisinde Türk vatandaşlığının devam ediyor olması gerekir. Bu borçlanma türü 1 Ağustos 2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olup borçlanma için en az 3600 en fazla ise 5000 prim günü şartı vardır. Prim ödemeleri için sigorta kolu ayrımı olmayıp SSK, Bağ-kur ya da emekli sandığı üzerinden ödeme yapılabilir.

Yurtdışı borçlanması koşulları arasında Türk vatandaşlığı en önemli şartlardan biridir. Eğer ilgili kişi herhangi bir sebepten ötürü vatandaşlıktan çıkarıldıysa bu durumun yazıyla ilgili yere bildirilmesi gerekir. Bunun tam aksine yurtdışında yaşanılıyorsa ve Türk vatandaşlığına sonradan geçildiyse bu durumda yurtdışı borçlanması başvuruları kabul edilmemektedir.

Yurtdışı Borçlanması için Gerekli Belgeler

Yurtdışı borçlanması için gerekli belgeler mutlaka başvuru esnasında eksiksiz şekilde sunulmalıdır. Buna göre çalışınla işyerine ait belgeler kamu kurumları tarafından düzenlenmeli, yurtdışında çalışılan süre için düzenlenen sigorta kartları ya da hizmet cetveli alınmalıdır. Yurtdışı borçlanması için hizmet belgeleri talep edilmekte olup bu belgeler çalışılan işyeri hangi belediyeye bağlı ise oradan alınabilir.

Bunlara ek olarak ne kadar süre çalışıldığını belgelendirebilmek amacıyla vergi dairesinden evrak alınması gerekir. Borçlanma yapılmak istendiğinde bu belgelerin her biri gerçeğe uygun şekilde hazırlanarak teslim edilmelidir.

Yurtdışı Borçlanma Tutarı

Yurtdışı borçlanma tutarı da diğerleri gibi her yıl için güncellenmekte olup 2023 yılında günlük 31,39₺ olarak belirlenmiştir. Bu tutar alt limit üzerinden geçerli olan borçlanma tutarı olup üst limitten borçlanma yapacakların ödemeleri gereken maksimum tutar 235,44₺ şeklinde ifade edilmektedir.

GSS Genel Sağlık Sigortası Borçlanması

SGK tarafından belirlenen genel sağlık sigortası günlük borçlanma tutarı 2,943₺. Bu tutar aylık olarak hesaplandığında ise 88,29 TL olmaktadır. Herkes genel sağlık sigortası primi ödemekle yükümlü olmayıp bu durumun belirlenmesinde hane içinde kişi başına düşen gelir dikkate alınır.

Buna göre hane içi kişi başı gelir asgari ücretin 3/1 daha az ise bu durumda ödenmesi gereken primler devlet tarafından karşılanır. 2023 yılı için kişi başına düşen gelir sınırı 981 TL olarak belirlenmiş olup bunun altındakilerin genel sağlık sigortası prim ödemeleri devlet tarafından yapılır.

İsteğe Bağlı Sigortalılar Ne Kadar Borçlanabilir?

İsteğe bağlı sigortalılar Bağ-kur kapsamına dahil edilmektedir. Buna göre prime esas olan kazancın %32 kısmı prim ödemesi olarak alınır. Buna göre 2023 yılı için yapılan hesaplamalarda isteğe bağlı sigortalıların aylık borçlanma tutarı 941,76 TL olarak belirlenmiştir. Bu durum ev hizmetlerinde çalışanlar için farklılık göstermektedir.

Eğer ev hizmetlerinde çalışma süresi 10 günden fazla ise bu durumda günlük 31,88₺ prim ödeme yapılması gerekir. 10 günden az çalışanların ödenecek tutarı ise prime esas kazancın alt sınırının %2’dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu