Şarküteri Açma Maliyeti, İşlemleri ve Kazancı 2023
Konu Başlıkları
Şarkütericilik geçmişte market içlerinde kendine kısıtlı bir alan verilen fakat günümüz sektörel gelişmesine ayak uydurarak tamamen kendi çizgisinde farklı bir iş kolu olarak değerlendirilmeye başlanmış bir hizmettir. Öyle ki günümüzde zincir marketlerle yarışacak farklı ürün çeşitliliği ve mekansal donanım ile kendini daha geliştirmiş ve yenilemiştir.
Gıda sektörüne olan yoğun ilgi düşünüldüğünde şarküteri dükkanı açmak isteyen bir kişi ana sermayesi var olduğu müddetçe istediği getiriyi elde edebilecektir. Öncelikle işletmenin kurulabilmesi için insan yoğunluğunun olduğu bir mekan tercih edilmelidir. Tüketici ile daha yakın olabilmek satış oranlarını yükseltebilmeyi de kolaylaştırır.
Şarküteri dükkanı açma sürecinde başlangıçta zorluk çekilse de zamanla ayak uydurulabiliyor. Burada daha çok stratejik hareket etmek gerekiyor. Tam dolulukta bir dükkan açmak her zaman için tek bir ürün almaya gelen müşteriyi cezbedecek ve farklı ürünlere yöneltebilecektir. Kişinin her zaman için gözünün önünde açıkta fark edilebilir daha çok steril şekilde muhafaza edilen ürünler dikkati çeker. Dükkan açmakta en önemli nokta ise ana sermaye dışında günlük tedarikçiyi bulabilmektir.
Özellikle bozulabilecek gıdalara yönelik toptan alımlarda indirimler kaçırılmamalıdır. Ürün tedariğinde sıkıntı oluşturmayacak güvenilir biriyle anlaşmak gerekir. Çok hareketli işlek bir cadde üzerinde kurulmuş şarküteri dükkanı günlük 5000 TL’ye yakın ciro sunabilir. Bu rakam toplamda günlük 2000 TL kazancı netleştirir.
Şarküteri Açmak Mantıklı ve Karlı Mı?
Şarküteri açmak tek bir gıda alanına yönelenildiği için sistematik bir süreçte tasarlanması gereken bir iş koludur. Burada önemli olan müşteri ile doğru ilişkileri kurabilmek ve satış stratejilerine odaklanabilmektir. Mantık yönüyle düşünüldüğünde günümüzde süt ve süt ürünleri başta olmak üzere kahvaltıda görülen her bir yiyecek tamamen daha da çeşitlendirilebilir ve kilo ile satın alınabilir şekilde tasarlanmalıdır.
Öte yandan maddi olarak yüksek kazanç sağlamanın mümkün olduğu meslek kolları arasında görülüyor. Bunun nedeni ise akla gelebilecek her türlü şarküteri ürününün marketlerde dahi yer almayan çeşitleri ile var olabilmesidir. Bu açıdan tüketici ile daha samimi bir hava oluşması gerekir. Özellikle sadece bu ürünlere yönelmek müşteri de bu ürünün en farklısı, en tazesi ve organik olanının satıldığı hissini sunar.
Şarküteri Açmak için Ne Kadar Para Gerekli ve Aylık Kazancı Ne Kadar?
Şarküteri dükkanı açmak isteyen bir kişi gerekli malzemeleri temin ettiğinde, dükkanın yerini belirlediğinde ürünleri klasik dükkanlarda olduğu gibi doğru noktalarda kombinlendiğinde para kazanma aşamasına geçiş yapılabilir.
İlk önce kişinin şarküteri dükkanı açabilmesi için ön bir sermayeye ihtiyacı vardır. Günümüzde ise bu rakam 40.000 TL’den başlayarak 250.000 TL’ye kadar ulaşabilir. Bu rakam dükkanın büyüklüğü, kullanılacak malzemelere ve çeşitliliğine göre daha da artabilir. Fakat elinizde pek fazla bir sermaye olmadığını düşünüyorsanız İşyeri ve Dükkan Açmak için Devlet ve KOSGEB Destekleri adı altında yapılmakta olan desteklere başvurabilirsiniz.
Açılacak bir şarküteri dükkanının kirası 3500 TL olarak düşünüldüğünde bunun dışında oluşabilecek diğer maliyetler şu şekilde olacaktır:
- Kira, depozito ve komisyon bulundurulduğunda toplamda 9000 TL’ye ulaşıyor.
- Dükkanın vergi levhasını ya da ruhsatını alabilmek için 6.000 TL
- Sütlük dolabı en az 3 kapılı 7.000 TL
- Dükkanın demirbaş ürünleri ve rafları minimum maliyeti 15.000 TL
- Toplamda tüm dükkanın açılış masrafı 37 bin TL’ye denk geliyor.
En az rakamlar kullanılarak oluşan bu fiyat maliyetleri artan ürün gruplarına göre daha da yükselebilir. Gün içerisinde 1000 liralık ciro yapan bir şarküteri dükkanı kazancı düşünüldüğünde en az 450 liralık bir kar oranı oluşur. Bozulabilecek ürünler oluşan kâr marjının düşmesine neden oluyor. Her zaman için daha çok müşterinin gelebilmesini sağlamak bu yüzden görünür bir alanda işi sunabilmek önemlidir.
Şarküteri Açmak İçin İlk Önce Nereye Başvurulur?
Şarküteri açmak için öncelikle vergi levhası almak gerekir. 24 saat içerisinde rahatlıkla dükkanın vergi levhası çıkarılabilir. Her şeyden önce ruhsat alımı önemlidir. Bunun için hazırlanması gereken belgeleri size tek tek sunacak olan belediyenin Ruhsat İşleri Müdürlüğüne gitmek öncelikli olarak yapılması gereken en doğru adım olacaktır.
Şarküteri Açma İzinleri Nasıl Alınır?
Şarküteri dükkanı açmak isteyen bir kişinin belirli evrakları belediyeye teslim etmesi gerekir. Yalnızca belediye kurumundan değil bunun dışında farklı kurumlara giderekte şarküteri açabilmek için izinlerin alınması gerekir. Tüm bu işlemler en fazla 3 günü bulur. Şarküteri açmak izin sürecine dair bilgi alabilmek için belediyelerde faaliyet gösteren Ruhsat İşleri Müdürlüğüne gitmek gerekir.
Şarküteri Ruhsatı Almak için Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir?
Şarküteri dükkanı açmak isteyen bir kişinin belirli evrakları temin ettikten sonra en yakın bölgedeki ilçe belediyesine giderek temin edilmelidir. Belgeleri hazırlamadan önce ilçe belediyesinin ruhsat işleri müdürlüğüne gidilmesi önerilir. Şarküteri açabilmek için gerekli olan belgeler şunlardır
- Kira kontrat örneği
- Oda kayıt belgesi
- Tarım Bakanlığından alınacak bir uygunluk belgesi
- Kişiye ait güncel bir fotoğraf, nüfus cüzdanının fotokopisi
- İş yerinin tapu fotokopisi
- İş yeri faaliyet belgesi
- İtfaiye tarafından alınan uygunluk raporu
- Sosyal Güvenlik Kurumu giriş bildirgesi
- Faaliyet belgesi
- Sicil gazetesi ilanı
Şarküteri Dükkanında Olması Gereken Malzemeler Nelerdir?
Basit bir şarküteri dükkanı içerisinde tüm kahvaltılık ürünler yer alır. Özellikle bunların doğal olanları, organik olanları ve taze olanlarına yönelmek gerekir. Tek bir çeşitle alanı sınırlandırmamak müşterinin her ihtiyacı ve seçeneği göz önünde bulundurularak sıralanması her ürünün kendi içerisinde kombinlenmesi göze hitap etme açısından da önemli olacaktır.
Şarküteri dükkanı içerisinde ürünlerin yerleştirilebileceği, uzun, derin ve dışarıdan bakıldığında içinin görülebileceği cam kapaklarla örtülüp açılabilen bir kutu tasarımı bulunmalıdır. Ayrıca yiyeceklerin zarar görmemesi için çabuk bozulabilen ürünleri muhafaza edilebileceği soğutucu dolapların bulunması da şarttır. İlerleyen süreçte kişinin dükkan içerisindeki kombinlemeyi yapabilmesi var olan mekanın boyutuyla da değişebiliyor.
Ürünleri kapalı şekilde muhafaza edebilmek ancak dışarıdan bakıldığında kişinin görebileceği bir sistemde saklayabilmek önemlidir. Satın alınan ürünün tartılabileceği bir tartı makinesi, POS makinesi, yazar kasa gerekli olan diğer malzemeler arasındadır. Bir şarküteri içinde genel olarak peynir, salam, kaşar, zeytin, tereyağı, sucuk, süt, doğal ve taze köy ürünleri, beyaz ya da kahverengi yumurta, farklı reçel ve çikolata çeşitleri açıkta bulunan kiloluk ürünler ile kapalı kutuda muhafaza edilebilir taze ürünlerin satışı yapılır.