Özel Güvenlik Görevlisi Maaşı Ne Kadar? 2023
Konu Başlıkları
Meslek edinmek isteyen insanlar, son zamanlarda güvenlik görevlisi statüsünü merak etmektedir. Güvenlik personeline olan gereksinim artış gösterdiğinden, bu alana olan ilgi de oldukça yoğundur. Peki, güvenlik görevlisi olma şartları neler? Maaşlar ne kadar? İşte detaylar…
Özel Güvenlik Mesleği İçin Sertifika Alma Şartları
Güvenlik personeli olmak için öncelikli olarak güvenlik sertifikası edinmek gerekir. Güvenlik personellerinde aranan şartlar şu şekilde sıralanmaktadır:
- Eğitim sonrasında yapılmakta olan sınavlarda başarı elde eden adaylar silahsız veya silahlı olarak güvenlik belgesini kazanırlar
- Silahsız ve silahlı şekilde güvenlik görevlisi sertifikası almak isteyen adaylar emniyetin düzenlemekte olduğu ÖGG sınavına girmeliler
- Bu sınavda en az altmış puan alınması gerekmektedir. Sınavda başarısız olan bireyler, yine sınav harcı yatırarak tekrardan sınava girerler
- Yılda altı kez güvenlik personeli sınavı yapılmaktadır. Erkek ve kadın adaylar bu sınavlara dahil olabilirler
Silahlı güvenlik personeli için eğitim süresi 120 saat olmaktadır. Eğitim konuları ise temel derslere ek olarak atış ve silah eğitimini içermektedir. Silahsız güvenlik personeli eğitim süresi saatleri ise silahlı eğitime oranla daha kısadır.
Silahsız güvenlik personeli dersleri yaklaşık olarak yüz saattir. Her iki eğitimden de faydalananların derse katılımları da önem arz etmektedir. Sertifikayı alan bireyler, özel güvenlik sınavına girme hakkı elde etmiş olurlar.
Özel Güvenlik Görevlisi Olmak İçin Ne Mezunu Olmak Gerekir?
Özel güvenlik personelleri kişi ve kurumları, değerli varlıkları korumak ile yükümlü olan çalışanlardır. Bu kişiler patlayıcı, yangın, güvenlik sistemi, iletişim, hukuk, halkla ilişkiler gibi çeşitli konularda eğitim görürler. Bundan dolayı özel güvenlik görevlisi nasıl olunur diyen bireylerin çeşitli eğitimlerden geçmesi gerekmektedir.
Bu tarz eğitimleri veren kurumlardan sertifika edinilmesi şarttır. Güvenlik personeli sertifikası almak için eğitim durumu da önemli bir detaydır. Silahlı ve silahsız güvenlik personeli için eğitim koşulları ve diğer koşullar değişmektedir. Bunları aşağıdaki gibi açıklayabiliriz.
Silahlı Özel güvenlik görevlisi olmak için şartlar şu şekilde sıralanabilir
- En az lise bitirmiş olmalı
- Bedensel hiç bir problemi bulunmamak
- Yirmi bir yaşında olmak
- Akıl ve ruh sağlığının yerinde olması
- Mesleği gerektiği şekilde icra etmek için herhangi bir engelinin bulunmaması
- Kamu haklarından mahrum olmamak
- T.C. yurttaşı olmak
- Herhangi bir suçtan ötürü bir seneden fazla hapis cezası almamış olmak
Silahsız güvenlik personeli olmak için gereken koşullar şu şekilde açıklanabilir
- T.C. vatandaşı olmak
- En az ilkokul mezunu olmak
- On sekiz yaşını tamamlamış olmak
- Mesleği gerektiği biçimde icra edebilmek adına herhangi bir engelinin olmaması
- Sicilinin temiz olması
- Vücut ve akıl sağlığının yerinde olması
- Herhangi bir suçtan ötürü altı aydan fazla hapis cezası almamış olmak
Normal Güvenlik Görevlisi Ve Silahlı Güvenlik Görevlisi Arasındaki Fark Ve Maaş Nedir?
Silahsız ve silahlı güvenlik görevlisi arasında farklılıklar bulunmaktadır. Bu durum maaşlar açısından da böyledir. Silahlı güvenlik personeli ücretleri yeni başlayanlarda asgari ücretten biraz daha fazla olmaktadır. Silahsız özel güvenlik personelleri ise ilk başta asgari ücret ile işe başlatılmaktadır.
Fakat çalışılan yere nazaran da maaş miktarları farklılık göstermektedir. Belediyeler, kamu kurumları, havaalanı ve hastanelerde çalışan özel güvenliklerin maaş miktarları diğerlerine göre daha fazla olmaktadır.
Özel Güvenlik Görevlisi Kolay Çalışma Alanları Nerelerdir?
Özel güvenlik personeli için çalışma alanları da en sık merak edilen hususlar arasında sayılmaktadır. Günümüzde pek çok site ve kurum, güvenlik personeline gereksinim duymaktadır. Bu yüzden her geçen zaman güvenlik personellerinin iş bulma olanakları da artmaktadır. Güvenlik alanında hizmet sunan kişilerin çalışabileceği alanları şöyle açıklayabiliriz:
- Özel hastaneler ve sağlık kurumları
- Alışveriş merkezleri
- Parklar
- Belediye binaları ve belediyeye ait kurumlar
- Konser ve festival gibi açık hava etkinliklerinin yapıldığı alanlar
- Spor ve stadyum alanları
- Siteler
- Bankalar
Özel Güvenlik Görevlisi İş İlanları
Özel güvenlik personelleri için birçok alanda iş imkanı sunulmaktadır. Özel güvenlik görevlisi bankada çalışabilir. Bunun dışında siteler, parklar, AVM’ler, özel hastaneler ve belediye binaları olmak üzere güvenliğe gereksinim duyulan her alanda bu kişiler için iş imkanları sunulmakta ve işe alım ilanları verilmektedir. Personel alım sitelerine giriş yaparak bu ilanlara göz atabilirsiniz.
Özel Güvenlik Görevlisinin Yetkileri Nelerdir?
Özel güvenlik personelinin yetkileri ise şöyle açıklanabilmektedir:
- Araya bilme yetkileri ve Kimlik isteme yetkisi
- Yakalama ve yeri geldiğinde zor kullanabilme yetkileri
- El koyabilme ve eşyaları emanet altına alma yetkileri
- Tutanak tutubilmek, göz altına almak
- Konutlara ve iş yerlerine girme yetkisi
- Silah bulundurma ve taşıma yetkileri
- Suça el koyma ve delilleri muhafaza etme yetkisi
Özel Güvenlik Görevlisi Boy Ve Kilo Şartı Nedir?
Özel güvenlik kursuna yazılmak isteyen kişilerin akıllarındaki sorulardan biri de boy ve kilo şartı olmaktadır. Güvenlik personellerinin atletik ve boylu yapıya sahip oldukları bilinmektedir. Ancak şunu da ifade etmekte fayda var ki; güvenlik görevlisi olmak için boy ve kilo şartı aranmamaktadır.
Özel güvenlik personeli olmak için genel şartları karşılayan herkes, bu sertifikayı almak ve özel güvenlik görevlisi olmak için başvuru gerçekleştirebilmektedir. Ayrıca sağlık raporu da bu aşamada önemlidir. Mesleği gerektiği biçimde yerine getireceğinize dair sağlık raporunuzun elinizde olması gerekmektedir.
Özel Güvenlik Görevlisi Günlük Görevi Nedir?
Özel güvenlik personellerinin temel görevleri, güvenliklerini sağladıkları yerlere ya da bireylere yapılabilecek girişimlerde caydırıcılık sağlamaktır diyebiliriz. Bu da demek oluyor ki; saldırgan kişiyi haksız fiiline başlamadan evvel suçtan vazgeçirmektir. Güvenlik personelinin günlük görevleri şunlardır:
- Kuruma gir çık yapan araçların plakalarını kayıt etmek
- Kurumların ve buralarda çalışanların güvenliğini sağlamak
- İş yerine giriş yapanların kaydını almak
- Güvenlik için gerekli olan ekipmanların listelemek ve bu materyallerin temininden sorumlu olmak
- Güvenlik kamerası kayıtlarını izlemek
- Değerli eşyaları korumak
- Devriye gezmek
- Güvenlik şefinin talimatlarına uymak