Astsubay Nedir, Nasıl Olunur, Gerekli Şartlar Nelerdir?

Astsubay olmak isteyenler en az bir pratik sınava girmelidir. Liseden mezun olan adaylar, üniversite sınav puanlarına ek olarak, askeri mülakatı geçtikten sonra astsubay rütbesini alabilirler. Aynı zamanda üniversitelerden veya ilgili kurumlardan mezun olanlar Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yayınladığı beyannameye göre askerlik başvurusunda bulunarak astsubay sınavına girmeye hak kazanabilirler.

Astsubay olmak isteyenler için zorlu sınavlar ve mülakatlar onları bekliyor. Ancak, bir kişi NCO gerekliliklerini karşılıyorsa, test çaba ile elde edilebilir. Astsubay sınavına giren adaylar, askerlik sınavından gerekli notları aldıkları sürece Astsubay olma hayallerini gerçekleştirecek ve görevlerini yerine getirmek için gerekli adımları atmış olacaklardır.

Vücudunda dövme, yanık, çizik olmayanlar, Üniversite mezunları, Yaşı 26yı geçmeyenler, Mükemmel diş yapısına sahip olanlar, Lise mezunları, Üniversite mezunları, (2 veya 4yıl fark etmez) Kusursuz fizik ve sağlık şartlarına uyanlar, TSK’nın öngördüğü boyda, kiloda ve diğer sağlık şartlarına uygun durumdaki vatandaşlar askeri hastanelere naklediliyor, sağlık raporu alınıyor ve testlerden geçiriliyor. Buna göre astsubay olma şartlarını sağlayıp sağlamadıkları belli oluyor.

Astsubay Nedir?

Görevlendirilmemiş subay, subaydan daha düşük, askerlerin ve görevlendirilmemiş subayların en yüksek rütbelerini ifade eder. Astsubaylar Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapmakta, emir-komuta zincirindeki görevlerinin yanı sıra askeri alanlarda ve muharebe gibi alanlarda da görev yapmaktadırlar.

Astsubayların, sendika iletişimine katılmak, muharebe görevlerini yürütmek, erlerin ve erbaşların ilişkilerini düzenlemek ve kampüs güvenliğini sağlamak dahil olmak üzere birçok sorumluluğu vardır.

Vücut Bölgesinde Dövme Veya Faça Astsubay Olmaya Engel Midir?

TSK’nın yaptığı alımda eğer sağlık mülakatında dövme iziniz var ise direkt olarak elenirsiniz. Dövmeye hiçbir tolerans gösterilmemektedir. Faça izi, jilet izi, yara izi, yanık izi, ameliyat izi, darbeden dolayı oluşmuş deri deformasyonları gibi tüm izler astsubay olmaya engeldir.

Sağlık sorunu olmayan TC vatandaşları astsubay sınavına girmeye hak kazandıkların da astsubaylık aşamasına erişme hakkına sahiptir. Astsubay olmak isteyenlerin ÖSYM aracılığı ile düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavına ya da MEB tarafından düzenlenen üniversiteye giriş sınavı gibi sınavlara girmeleri ve başarılı olmaları gerekmektedir.

Aynı zamanda, yetkilendirilmemiş bir meslek okulundan mezun olmaya davet edilebilirler. Görevlendirilmemiş memurların meslek okuluna girmeden önce, adaylar bir dizi sınavdan, sınavdan geçer ve ilgili görüşmeyi geçer. Ancak, bir Astsubay Okulu dışında bir okuldan mezun olan bir kişi, öngörülen sınavı geçerse Astsubay olabilir.

Astsubay Görevleri ve Çalışma Saatleri Nelerdir?

Astsubaylık görevini icra edenler, ayda ortalama 5 gün olmak üzere 24 saatlik sabit bir programla çalışır. Ayrıca haftada bir gece eğitimlerine katılmaktadır. Ek olarak, alıştırmalar, özel görevler vb. Fazla mesai ücreti almıyorlar.

Ayrıca, farklı ortamlarda farklı görevleri yerine getirmelerine rağmen, görevlerine diğer devlet memurları ile aynı nitelik ve seviyede başlamak zorundadırlar. Astsubay, subaylar ve askerler arasında önemli bir tamamlayıcıdır. Bağlantı astsubaylar aracılığıyla kurulur.

Birçok alanda görev ve sorumlulukları olduğu için hatırı sayılır ölçüde bir unvana sahiptirler. Bu koşullara göre astsubay çalışma saati iş modellerinin statüsü, içinde bulundukları topluma bağlıdır.

Astsubay Olmanın Zorlukları ve Kolaylıkları Nelerdir?

Askerde çalıştıkları için çok baskı altındalar. El emeği yapılan iş çok fazla olduğundan dolayı yorucu olabilir. İş stresi nedeniyle kişisel ve sosyal yaşam arasındaki dengenin bozulması olasıdır. Kalifiye olmak için yani kıdem alabilmek için uzun saatler çalışmanız gerekiyor.

Seneler geçmeli ki yükselme şansınız olabilsin. Bazı askerler ise yurtdışı görevlendirmelerine katılmak zorunda kalıyorlar ve bazen ailelerini yanlarında götüremiyorlar. Örneğin şuanda yapılan Suriye operasyonlarına birçok Mehmetçik katılıyor ama aileleri şehirde kalıyor. Üstelik ne zaman gelecekleri belli olmuyor. Üzerine birden fazla doğu görevi yaparak diğer memurlardan daha fazla doğu da kalıyorlar.

Astsubay olmanın avantajları da vardır elbette bunlardan ilki şanlı Türk askeri üniformasını taşıyor olmaktır. Bu iş yüksek profilli bir iştir. Maaş, birçok devlet işinden çok fazla yüksektir. Ücretler sürekli ödenir. Emeklilik diğer meslek guruplarına göre daha çabuk gelir. Emekli olduğunuzda diğer memurlara göre daha fazla emekli ikramiyesi alırsınız.

Astsubay Ne Kadar Maaş Alır?

Yeni mezun bir astsubayın ortalama maaşı 13000 Türk Lirasıdır. Evlilik, kıdem gibi değişkenleri mevcuttur. Şehirden şehre de maaş değişiklik gösterir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu