Kimyager Ne iş Yapar Nasıl Olunur? 2023

Kimyagerler, maddedeki özellikleri incelemekle beraber, moleküler düzey ve atom düzeyini de incelerler. Yapılan araştırmalar sonucunda, hakkında bilgi edinilemeyen maddeleri deneylerle beraber inceleyip, anlamaya çalışırlar. Kimyagerler aynı zamanda farklı dallara ayrılıp bir çok alanda da hizmet vermektedirler. Bu alanlar arasında ilaç sektörü de yer alır.

Nasıl kimyager olunur, ne şartlar aranır? ve daha bunun gibi birçok soruya yazımızda cevap vereceğiz.

Kimyager Olma Şartları Nelerdir?

Kimyager adını almış kişiler genellikle , organik kimyager, adli kimyager veyahutta fizik kimyager uzmanlıklarından birine sahiptirler. Kimyager olmak isteyen bir kişide ne şartlar aranır? Şöyle sırlayabiliriz…

  • Öncelikli olarak Fen Fakültesi Kimya bölümünden mezun olmak şarttır
  • Kişinin araştırmacı ve farklı şeylere merak duyan birisi olması gerekir. Aksi halde mesleki devamlılık sağlanamaz
  • Kimyager kişinin olaylar karşısında mantık araması ve analitik sonuçlar çıkarması gerekir
  • Yapılan teknik analizler hakkında bilgi sahibi olması gerekir
  • Kimyasal maddeleri bilmesi, bu konu hakkında yetersiz kalmaması gerekir
  • Son olarak ise, analiz ve inceleme yapabilmek için Laboratuvardaki ekipmanları kullanmayı bilmesi gerekir

Bu şartları sağlayıp kimya hakkında istikrarlı olan kişiler kimyager olmaya yaklaşmış olur.

Kimyager Çalışma Saatleri Nelerdir?

Kimyager alanında uzmanlaşmış insanların çalışma şartları ve saatleri kimi zaman zorlu olabilmektedir. Çalışanlar genellikle steril ortamlarda görev yapmaktadırlar. Ancak yapmış oldukları iş doğrultusunda çalışma şartları ve saatleri de değişebilir.

Genellikle devlet bünyesinde çalışan kimyagerlerin çalışma saatleri sabah 8.30’da başlayıp akşam 5.30’a kadar sürmektedir. Hafta sonu kimyagerler için izin günüdür, sadece bazı istisnai durumlarda iş yoğunlukları artabilir. Böyle olunca çalışma saatleri de artmaktadır.

En ağır şartlarda çalışan kimyagerler bile Haftada bir gün izin yapıp sabah 8 akşam 6’ ya kadar çalışmaktadırlar.

Kimyager Olmanın Zorlukları ve Kolaylıkları Nelerdir?

Kimyager olmak birçok kişiye iyi gözükse de her işte olduğu gibi bu işte bir takım zorlukları vardır. Kimyagerlik mesleğinin zorlukları arasında ilk olarak atama sorunu yer almaktadır. Devlette kadro bulabilmek çoğu zaman zor olmaktadır.

Bir diğer zorluğu ise riskli ve zorlu deneyler olmasıdır. Çoğu zaman deneyler ilk olarak kimyagerler tarafından denendiği için risk de bu anlamda büyük olmaktadır.

Kolaylıklarından bahsedecek olur isek, yüksek maaşları ve çalışma saatleri diyebiliriz. Zor bir meslek grubu olduğundan haliyle maaşları da yüksektir.

Kimyager Maaşları Ne Kadar?

Kimyager maaşları son zamanda merak edilen konular arasında olmuştur. Zorlu bir iş olduğundan maaşlar da yapılan işin zorluğuna göre artıp azalmaktadır. Tecrübesiz bir kimyagerin maaşı asgari ücretle başlayıp 8000 ile 9000 arasında değişmektedir. Bu fiyatlar yapılan işe ve çalışma koşulları dahilinde değildir.

Yüksek kimyager maaşları ise, 9.000 ile 16.000 arasında artabilir. Yapılan mesailer ve zorlu işler bu fiyatları arttırabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu