Arkeolog Nedir Nasıl Olunur? 2023
Konu Başlıkları
Bir arkeolog, yalnızca yeraltı kültürlerini veya kültürel eserleri gün yüzüne çıkaran biri değildir. Bu kişiler aynı zamanda etnoloji, tarih ve coğrafya konularında da yetkindir ve bu alanlardaki bulguları inceler. Arkeologların kullandığı en yaygın yöntem kazıdır.
Arkeolog olan insanlar, geçmişte kültürlerin nasıl yok olduğunu ya da günümüze nasıl geldiklerini araştırırlar. Ayrıca arkeoloji bilim sayıldığı için önemli bir meslektir. Klasik arkeoloji, tarih öncesi arkeoloji veya Asya arkeolojisi gibi alt dallara da yönelmek mümkündür.
Arkeolog Olma Şartları Nelerdir?
Arkeolog olmak isteyen kişilerin öncelikle tarih, geçmiş ve doğa ile ilgilenmesi beklenir. Bu kişiler görevlerini genellikle açık havada yaptıkları için fiziksel şartlara ayak uydurmaları da önemlidir. Bazı durumlarda, arkeologlar çok uzun süre ayakta kalabilir, dışarıda olabilir veya çok hareket etmek zorunda kalabilir.
Açık havada olmaktan hoşlanan insanlar arkeolog olabilir. Klasik arkeoloji bölümleri genellikle Latince ve Yunanca öğrettiği için öğrencilerin farklı dillere ilgi duyması da önemli olabilir. Arkeologlar işlerinin bir parçası olarak çok seyahat ederler ve çalışma saatleri oldukça esnektir.
Bu nedenle uzun süre seyahat etmek zorunda kalabilirler veya esnek çalışma günlerine ihtiyaç duyabilirler. Buna hazırlananlar arkeoloji bölümüne gidip arkeolog olsunlar. Mimarlık ve heykel dersleri de Arkeoloji bölümünün dersleri arasındadır. Dolayısıyla bu alanlara ilgi duymak insanı daha başarılı kılıyor.
Arkeolog Ne İş Yapar?
Kazılar yoluyla, insanların varlığından önceki zamanlara ait kemik kalıntıları veya eserler buluyorlar. Arkeolog, bu nesneleri ve kalıntıları kazı yoluyla bulan ve onlar hakkında bilgi toplayan kişidir. Kalıntılara zarar vermemek bu noktada çok önemlidir. Arkeolog öncelikle kazı yapılacak alanı araştırır ve alan hakkında bilgi toplar. Daha sonra bir ekip oluşturur ve bu ekibe kazı boyunca liderlik eder.
Kazı aletlerinin belli olması ve malzemelerinin bulunmasını sağlamak arkeoloğun görevleri arasındadır. Bulunan kalıntıları temizler ve kaydeder ve ardından test için laboratuvarlara gönderir. Buluntular ve kalıntılar hakkında raporlama yapmak da bir arkeoloğun işi olarak kabul edilir.
Arkeolog Olmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?
Arkeolog olmak isteyenlerin kişilerin 4 yıllık eğitim sonucunda Arkeoloji lisans bölümünü tamamlamaları gerekmektedir. Yüksek öğretim arkeoloji okuduktan sonra insanlara arkeolog unvanı verilir. Arkeologların tarihe, geçmişe, kültürel çalışmalara ve tarihi kalıntılara ilgi duyması beklenir. Eğitim süresince klasik arkeoloji, Helen mitolojisi, arkeolojik kazı ve araştırma teknikleri, Anadolu tarihi coğrafyası veya arkeoloji uygulamaları gibi dersler verilmektedir.
Arkeolog Başlıca Görevleri Nelerdir?
- Uygun kazı alanlarının bulunması ve bunun için jeofizik araştırmaların yapılması,
- Hava fotoğrafçılığı,
- Kazı ekiplerini yönetmek ve kazı sırasında elde edilen bulguları kayıt altına almak,
- Kazılardan elde edilen buluntuların laboratuvar testleri uygulanarak incelenmesi,
- Kazılan eserlerin nasıl görüneceğini anlamak için sanal simülasyonların gerçekleştirilmesi,
- Kökenlerini araştırarak geçmiş kültürlerin gelişimi hakkında teoriler geliştirmek,
- Tüm arkeolojik kalıntıların kayıt altına alınmasını ve korunmasını sağlamak,
- Daha önce bulunan arkeolojik verilerle karşılaştırarak buluntular hakkında bilgi sahibi olmak,
- Gerekirse personeli yönlendirmek ve denetlemektir.
Arkeolog Olmanın Zorlukları ve Kolaylıkları Nelerdir?
Herkesin bildiği gibi Arkeolog, eski uygarlıklar üzerine araştırmalarda kazı yapar, önemli eserleri korur ve laboratuvar testleri yürütür. Arkeolog, arkeoloji biliminde yetkin olan ve insanlık tarihini ve yaşam biçimlerini öğrenmek için kazı yapan kişidir. Arkeologlar çalışmalarında tarih, sosyoloji ve antropoloji gibi diğer disiplinlerden de yararlanırlar. Arkeologlar için en önemli çalışma alanı, geçmişte var olan kültürler ve bu kültürlerin yaşam biçimleridir.
Arkeolog olmanın zorlukları şu şekildedir;
- İş imkanları azdır.
- Maaşlar genellikle düşüktür.
- Kamu arkeologlarının dezavantajı, randevu sayısının az olmasıdır.
- Özel sektörde çalışan arkeologların sorunu maaşlarının devletten az olması ve istirahat günlerinin az olmasıdır.
Avantajları ise;
- Özellikle çalışma alanı geniştir.
- Maaş tecrübe ile artar.
- Uluslararası bağlantıları olan bir şirkette çalışabilirsiniz.
- İleri düzeyde İngilizce öğrenmenizi sağlar.
- Yeni kültürlerin öğrenilmesine katkı sağlar.
Arkeolog Ne Kadar Maaş Alır?
Meslek seçme aşamasında olan öğrenciler meslekleri detaylı bir şekilde araştırırken sıklıkla maaş aralıklarını merak etmektedirler. İnternette meslekler hakkında bilgi bulmak oldukça kolaydır. Arkeolog mesleği ve maaşları ile ilgili bilgilere internetten kolayca ulaşabilirsiniz. Arkeolog maaşları her meslekte olduğu gibi genellikle en az asgari ücrettir.
Ancak arkeologlar farklı yerlerde ve çeşitli pozisyonlarda çalıştıkları için maaşları da değişkenlik gösterebilmektedir. Arkeolog ücretleri devlette veya özel bir kurumda çalışmasına göre farklıdır. Arkeolog maaşları en az asgari ücret, en fazla 9-10 bindir. Maaşlar deneyime, donanıma ve işyerinin büyüklüğüne göre değişebilir.