İstanbul’da Sonbaharda Ruhunuzu Dinlendirecek En Güzel Yer: Atatürk Arboretumu

İstanbul Sarıyer’de yer alan Atatürk Arboretumu sergilendiği geniş alanda ağaç ve odunsu bitkilerin bulunduğu bir yerdir.

Atatürk Arboretumu, uzun ağaçların göğe uzandığı yollarda yürüyerek, huzurlu ve yemyeşil bir alanı kaplayan arboretum, İstanbul’un göbeğinde olmasına rağmen üç yüz hektarlık alanı ilanı insana cennetten bir köşk gibi görünen muhteşem bir yerdir.

Arboretum anlamı olarak, eğitim ve bilimsel bilgilerle, meydana getirilmiş canlı bitki müzeleri anlamı gelmektedir. Bu yüzden Atatürk Arboretumu’nda göreceğiniz birçok çeşit canlı bitki bulunmaktadır. Uzun yürüyüşlerin ve her mevsim ayrı güzel olan ağaçların vermiş olduğu muazzam görüntüsü ile sizi hayran bırakmaktadır.

Atatürk Arboretumu Nerededir ve Nasıl Gidilir?

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer alan bulunan Atatürk Arboretumu, Kemerburgaz – Bahçeköy yolu üzerinde bulunmaktadır. Doğu ve kuzey sınırları olan arboretumu, doğu sınırın da İstanbul Boğazı’ndan 5 kilometre içeride yer alırken, kuzey sınırında ise Karadeniz’den 8 kilometre içeride kalmaktadır. Atatürk Arboretumu, irili ufaklı vadileri ve birçok değişik ağaç türlerini bulundurmaktadır.

Atatürk Arboretumu’na nasıl gidilir sorusu için iki seçenek bulunmaktadır: Birincisi Sarıyer yönünden Hacıosman yoluna devam etmeniz gerekmektedir. Buradan sonra Bahçeköy yoluna saparak Kemerburgaz yolundan sola dönmeniz gerekmektedir. Sola döndükten sonra beş yüz metre ilerlediğiniz de Arboretumu göreceksiniz.

Giriş Ücreti Ne Kadardır ve Ziyaret Kuralları Nelerdir?

Atatürk Arboretumun’a giriş ücretleri hafta içi ve hafta sonu farklılık göstermektedir. Hafta içi öğrenci fiyatı 2,5 TL, yetişkin fiyatı ise 7,5 TL’dir. Hafta sonu öğrenci 7,5 TL, yetişkinler için ise 20 TL olarak belirlenmiştir.

Ziyaret kuralları gereği, su ve çocuk maması haricinde bütün yiyecek ve içecekler yasaktır. Evcil hayvan, top, uçurtma, balon gibi açık alanlarda oynanabilen oyunlar yasaktır. Profesyonel fotoğraf çekimi ve her türlü ekipmanlara da izin verilmemektedir.

Atatürk Arboretumu’nda Neler Yapılır?

Atatürk Arboretumu’na gittiğiniz de bisiklet turu yapabileceğiniz ya da oturup keyifli kitap okuyacağınız bir yer değildir. Çünkü tabiat gereği bu tür aktiviteler yasaklanmıştır. Çeşitli bitki ve ağaçların arasında yürüyüş yapmak isterseniz ya da bin bir çeşit ağaçları sergilendiği yere gitmek isterseniz Arboretum tam size göre olabilir. İki yüz doksan altı hektarlık bir alana yayılmış gökyüzüne uzanırcasına duran ağaçlar ve botanik bahçesi ile kartpostalları anımsatan görüntü sunmaktadır.

Atatürk Arboretumu’n içinde 1818’de yapılmış Kirazlıbent ve 1916’da Neşet Hoca tarafından yapılmış ilk fidanlığı bulunmaktadır. Ayrıca içinde üç tane yapay göl bulunmaktadır. Araştırma, envai çeşit ağaç ve bitki görmek istiyorum hem de doğa yürüyüşü yapmak istiyorum derseniz Atatürk Arboretumu’na mutlaka gelmelisiniz.

Atatürk Arboretumu Ne Zaman Gidilmeli?

Atatürk Arboretumu’na ne zaman gidilmeli derseniz bu seçim tamamen size kalmıştır. Çünkü her mevsim ayrı güzellikleri bulunmakta, ister kışın gidebilir, kar yağarken ve her yer bembeyaz görüntüsü ile yürüyüş yapabilir isterseniz sonbahar da yapraklar dökülürken ve ağaçların farklı renkleriyle tanışırsınız. Eğer sakin olsun derseniz hafta içi pazartesiden hariç bir günü seçebilirsiniz. Çünkü haftanın altı günü açık olan Atatürk Arboretumu pazartesi günleri kapalı olmaktadır.

Atatürk Arboretumu’nda Yeme – İçme

Atatürk Arboretumu’nda yeme içme gibi bir durum söz konusu olmadığı için bu alana girmeden önce kahvaltınızı yapmanız gerekmektedir. Çünkü su haricinde başka yiyeceklerle giriş yasaktır. Bu yüzden Atatürk Arboretumu’na yakın açık büfesi olan Bahar Country adında yer bulunmaktadır.

Bu alan ormanın ortasına kurulmuş kahvaltınızı mis gibi bir havada yapabileceğiniz bir yerdir. Daha çabuk bir şeyler yemek isterseniz de alternatif olarak börek yapan yerler bulunmaktadır. Bu yerler Atatürk Arbortumu’na yaklaşık olarak 15 dakika uzaklıkta bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu