Şahmaran Efsanenin Doğduğu Şehir: Tarsus

Ülkemizde belki de en çok bilinen tarihi efsanelerinden birisi olan Şehmaran efsanesi Tarsus’da doğduğu söylenmekte bu nedenle bu yazımızda siz değerli takipçilerimiz için şahmaran efsanesi doğduğu şehir Tarsus’u ele alacağız.

Şahmaran efsanesi doğduğu şehir Tarsus efsanelere konu olmuş aynı zamanda dilden dile de aktarılan burada yer alan hikayeler sayesinde yüzlerce yıldır bu alanda kendini geliştirmiş topraklar arasında yer alıyor.

Burada aynı zamanda Anadolu topraklarında da önemli efsane olaylarından birisi de Şahmaran olarak bilinir. Burada aynı zamanda Güney Doğu Anadolu Bölgesi de şahmaran efsanesi ile bilinir. Bununla beraber birlikte de efsane olarak Tarsus çıkışlı olduğu da biliniyor.

Şahmaran Ne Demek?

Şahmaran ne demek sorusu da birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Şahmaran Farsça bir kelime olup mar kelimesi yılan anlamına gelmektedir. Şah da bildiğimiz şah anlamında burada şah-ı meran kelimesi uzun yıllardır şah meran anlamına geliyor.

Şahmaran kelimesi uzun yıllardır günümüze kadar gelerek şahmaran kelimesi olarak dilden dile dolaşmış bu efsanenin aynı zamanda birden fazla farklı versiyonu bulunuyor burada aynı zamanda Şahmaran’ın insan başlı olup aynı zamanda gövdeli bir canlı oluşu da ortak nokta da daha çok karşımıza çıkıyor.

Bazı efsanelerde Şahmaran erkek olarak bilinirken kimi efsanelerde de kadın başlı olarak daha çok tasvir ediliyor. Burada da genel olarak bu efsanelerin de Şahmaran daha çok kadın olup kin dolu bir anne olarak da biliniyor.

Şahmaran efsanesi Türk tarihinin belki de en farklı motiflerinden birisi olarak dikkat çekiyor bu alanda 1993 yılında Zülfü Livaneli’nin yaptığı Şahmaran filmi de bu motifin daha çok tanınmasına neden olmuştur. Bu nedenle şahmaran tarihi ve şahmaranın Tarsus ile örtüşmesi de bundan dolayı ortaya çıkıyor.

Tarsus’da Gezilecek Yerler

Mersin’in turistik anlamda en dikkat çekici semtlerinden birisi olan Tarsus’ta gezilecek yerler denilince birden fazla yer akla gelmekte hem tarihi hem de doğa güzellikleri ile dikkat çeken bir yer olan Tarsus birçok anlamda kayda değer semtler arasında yer almaktadır.

Tarsus’ta gezilecek tarihi ve doğal birçok alan bulunuyor bunlar arasında birden fazla tarihi kilise ve tarihi müze olması da tarihin etkilerini daima hissedeceğiniz anlamına geliyor. Bunun yanı sıra Şahmaran efsanesi de Tarsus’ta yer alan tarihi güzellikleri yansıtıyor.

St. Paul Anıt Müzesi

1994 yılında tescillenen bu anıt müze 1997 yılında  koruma altına alınarak 2001 yılında turistik geziler için kullanıma açılmıştır, eski devirlerde Hristiyanlığında sembolü olarak da görülen bu anıt müze Tarsus’ta gezilecek alanlar arasında yer alıyor.

Eshab-ı Kehf Mağarası

Dünyada ki milyonlarca Müslümanın uğrak noktası olan bu yerde yedi uyurlar olarak bilinen Ashabı Keyf mağarasıdır. Bu yerde Mersin Tarsus’ta olup kutsal bir yer olarak bilinir aynı zamanda mağaranın yanında 1873 tarihli bir camii de bulunuyor.

Makam-ı Danyal Cami Tarsus (Danyal Peygamber Türbesi)

Makam-ı Danyal Cami de Tarsus ilçe merkezinde yer alan Kubat Paşa Medresesi’nin hemen yan tarafında 1857 yılında Danyal Peygamber’e ait olduğu bilinen sembolik bir türbe de Tarsus ilinde gezilecek yerler arasında yer alıyor.

Tarsus Ulu Cami

Tarsus’da gezip göreceğiniz alanlar arasında yer alan bir diğer tarihi ve kültürel mekan ise Cami-i Nur olarak tanınan ve burada aynı zamanda Tarsus merkezde bulunan Türk ve İslam sanatının önde gelen eserleri arasında yer alan Tarsus Ulu Cami olarak biliniyor. Bu camii de Tarsus’da turistik açıdan en çok rağbet gören alanlar arasında yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu