İshal Nedir? Nasıl Geçer?

İshal (diyare), yirmi dört saatlik zaman diliminde üçten çok sulu dışkılama ya da anne sütü tüketen bebeklerde olan durumdan daha sık ve sulu dışkılamadır. Bulaşıcı hastalıklar akut aniden ortaya çıkan ishal sebepleri arasında ilk başta yer alır.

İshalle beraber çocuklarda kusma, karın ağrısı ateş gibi belirtilerde olabilir. İshal vakalarında tedavi planlaması ishal zamanının uzunluğuna ve sebebine bağlı olarak farklılık gösterir. İshal sebebiyle bedenin kaybettiği sıvının geri alınması (rehidrasyon terapisi), ishal tedavisinin en temel noktalarından biridir.

Bebek ve çocuk yaş grubu arasında ishal oluşumu oldukça sık görülen bir durumdur. Lakin diyare ile beraber vücutta aşırı bir sıvı kaybı oluşması müdahale etmeyi gerektirebilir.

Yeni doğan sürecindeki bebeklerde ishal oluşumunu takip eden 1 gün içerisinde dehidrasyon oluşabileceği için dikkatli olunması lazımdır. Bebek ve küçük çocukların idrarında azalma durumu, ağzın kuru olması durumu, ağlama esnasında gözyaşının akmaması durumu, çökük göz küreleri ve fontanel, uykuya eğilim ya da huzursuzluk, vücutta sıvı kaybı ardında oluşabilen değişiklikler arasındadır.

İshal Belirtileri Nelerdir?

Birden fazla farklı belirti ve şikâyet ishal olaylarına eşlik edebilir. Bu semptomlar tek tek ortaya çıkabileceği gibi bazı kişiler, birden fazla semptom aynı zamanda ortaya çıkabilir:

  • Sulu dışkı yapma hali
  • Dışkılamaya çıkma sıklığının artışı
  • Dışkı miktarının artma yaşanması
  • Sümüksü ve/veya kanla karışık dışkı atımı
  • Kusma
  • Karın ağrısı
  • Huzursuzluk

Sıvı kaybı (dehidrasyon), ishal olaylarında karşılaşılabilecek bir diğer temel semptomdur. Dehidrasyona müdahale bulunulması gereken ciddi sonuçlar doğurabileceği için dikkatli davranılmalıdır. Halsizlik, ağız içi benzeri mukozal alanlarda kuruluk, çarpıntı, baş ağrısı, sersemlik, artmış susuzluk hissi ve idrar çıkışında azalma gibi semptomlar bir bireyde dehidrasyon başladığına işaret ediyor olabilir.

İshal senenin her mevsimi oluşabilir. Fakat yazın yiyeceklerin daha hızlı bozulması, tatil yerlerinde temizlik kuralların tam uygulanamaması ve beslenme alışkanlıklarının farklılaşması sebebiyle daha sık rastlanır.

İshalin Süresi Ne Kadardır?

Çoğunlukla birkaç saatten birkaç güne kadar farklılaşabilir. Daha uzun devam edebilmekle beraber, iki haftadan daha uzun devam eden ishaller kronik ishal olabilecekleri için hekim takibi yapılmakta fayda vardır. Bu sayede hızlı bir biçimde ilaç tedavisi ile sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

İshal (Diyare) Tedavisi Nasıldır?

Sebepleri farklı olsa da birdenbire başlayan ishallerde tedavi yaklaşımları benzerdir. Kesinlikle ishal olan bebeğe hekim onayı bulunmadan antibiyotik veya diğer ilaçlar kullanmamalıdır. Küçük çocuklarda ishal genellikle kusma varlığında büyük su kayıplarına sebep olduğundan 5-7 gün içerisinde düzelebilecek olan barsak enfeksiyonu yeterli miktar su verilmediği takdirde öldürücü sonuçlar doğurabilir.

İshali oluşunca emzirilmesi ve beslenmesi kesilen, sıvı içirilmeyen çocuklar günde 8 ya da daha fazla sulu ishal yapan çocuklar, günde ikiden fazla kusması bulunan çocuklar ve 12 aydan küçük bebekler susuzluk tarafından risk altında bulunan çocuklardır. Susuzluğu önüne geçebilmek için bir sıvı verin. İshalli bebekte hem sıvı gereksinimini hem de kalori tüketimini sağlanması önem arz eder. Yağsız çorba, pirinç suyu ile seyreltilmiş sütle oluşturulmuş muhallebi, ayran, elma suyu ve benzeri sıvılar susuzluğu önüne geçmek ve kalori ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir.

Altı aylıktan küçük ve henüz ek gıda takviyesine başlanmamış bebeklerde doktor tarafından uygun bulunması durumunda emzirme sıklaştırılır. Bebek içtiği takdirde aralıklı kaynatılmış ılık su tükettirilebilir.

Bu bilgiler, ishal (diyare) için uygulanan tedavi sisteminde kaybedilen sıvının yerine eklenmesi önemini vurgulamaktadır. Kaybedilen sıvının yanında oluşan elektrolit (mineral) kaybının da önüne geçilmesi, çeşitli minerallerin eksikliği halinde giderilmesi tedavisi uygulanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu