Glüten Nedir? Glüten Alerjisi Nedir?
Konu Başlıkları
Glüten bir tür protein çeşididir. Kendi içerisin de daha çok buğday gibi türevlerinin oluşturduğu arpa, çavdar ve buna benzer tahıl grupların da fazlasıyla bulunur. Genel olarak bu tarz gıdaların işlenerek üretilmesi sonucun da ekmek ve unlu mamullerin de fazlasıyla bulunur. Genel mana da insan vücudu için tüketimi ve sindirimi zor bir besin grubudur.
Kullanıldığı besinlere genel olarak kıvam veren ve maya yapılmasını sağlayan glüten türleri proteinlerin farklı tür karışımlarından oluşur. Glüten genel olarak gliadin şeklinde olan iki ana protein çeşidi bulunur. Bu protein türlerinden gliadin boyun uzaması ve kemik gelişiminde önemli bir yer tutmaktadır.
Gliadin antjenik bir madde olmakla beraber ekmek ve buna benzer ürünlerin genel de pişirilirken kabarmasına yardımcı olur. Açıklığı genel de insan metabolizması tarafından tolere edilebilirken zaman zaman bu maddenin vücudun karşı direnç göstermesi sonucun da bazı alerjik semptomlara sebep olabilir.
Glüten duyarlılığı genel de çöl yak hastalığı, kaşıntı, kızarıklık genel bağırsak sorunlarına sebep olabilir. Ayrıca yukarı da belirttiğimiz hastalıklardan birkaçına sahip olan insanların direncinin düşük olması sebebiyle içerisin de glüten olan maddelerin yiyeceklerin kullanımı büyük sorunlara yol açabilir. Şu konuya açıklık getirecek olursak genel yaşamımız da glüten eksikliğini vücudumuz kendi kendine kapatabilir, bu nedenle daha sağlıklı bir yaşam için glüten tüketiminden uzak durulması daha iyi bir yaşamın kapısını aralar.
Glüten hangi besinler de bulunur?
- Ekmek başta olmak üzere simit ve bütün unlu yiyecek türevlerin de bulunur.
- Makarna, bulgur, çorbalarda bulunur.
- İrmik ve şekerlemeler de bulunur.
- Malt ve mal türü tatlandırıcılarda bulunur.
- Patates ve patates türü cip ve işlenmiş etler de bulunur
- Soya sosu ve nişastada bulunur.
- Salata sosu ve soslu kuruyemişler de bulunur.
Ayrıca genel olarak işlenmiş gıdaların çoğun da glüten ve türevlerine rastlamak mümkündür.
Glüten için son olarak değineceğimiz bir başka konu ise yapılan öncü araştırmalar sonucun da glüten kullanmayan insanların yaşam kalitesinde ciddi bir artış olduğu gözlenmektedir. Genel olarak kullanılmadığı zamanlar da vücut kendini otomatik olarak bu besine ihtiyacı olmadığını veya başka besinlerden metebolik olarak kendini tamamlama ve bütün olarak katkı sağlama yani onarma yeteneğine sahip olduğunu anlaşılmaktadır.
Gelelim glüten alerjisine;
Glüten Alerjisi Nedir?
Glüten alerjisi belirli bir seviye de hastalık durumuna geçer ve bu bir gıdasal alerji türüdür.
İnsanların bir yiyecek tüketimi olması durumunda metebolizmanın olduğundan daha farklı bir şekil de tepki vererek kızarıklık öksürme ve ya kaşıntıya yol açmasına neden olabilir. Genel olarak tanı yapılması gerçekten zordur. Çünkü test yapılacak olan maddelerden biyo-nakör tarafından tanınması zor bir bileşendir. Bu nedenle test yapılacak spesifik genel bir tanısı yoktu.
Genel olarak glüten içeren ve içermeyen diyetler uygulanır vücut bu şekil de hem kendini tanır ve bu opsiyon tanımlandıktan sonra vücut glüten duyarlılığı test edilmiş olur.
Yukarda belirttiğimiz durumlar da kalmamak için genellikle glütensiz besinler tüketerek vücut direncimizi yukarı aşamalara taşımak zorundayız. Hele ki çöl yak ve ya kurdeyşan hastaları kesin ve kesin olmak üzere glüten kullanmamalıdır.
Bu tarz hastalıklardan yani glüten alerjisi bulunan insanlar genellikle uzman doktorlar kontrolün de belirmeye yemek yiyecek ve içecek besin çeşitlerinden uygun olanları tüketmeli ve kullanmalıdır. Yoksa yukarda belirttiğimiz kaşıntı ve kızarıklık hatta ve hatta çölyak hastalığına sebep olan glüten genel olarak zararsız gibi dursa da içerisinde ki bileşenlerden dolayı vücuda fazlasıyla zarar verir.